Saulainam priekam un vitalitātei
Dzeltenas pieneņu pļavas ne vien rosina uz vainagu pīšanu,
bet arī aicina gatavot izsmalcinātus ēdienus un dzērienus, rūpēties par savu
skaistumu un veselību. Maijs ir laiks veselību nostiprinošai pieneņu kūrei.
Ārstnieciskos nolūkos izmanto saknes (ievāc no augusta līdz
oktobrim), lapas, lakstus, sulu (ievāc un sagatavo līdz Jāņiem). Visvairāk
vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu vielu ir tikko plūktajos pieneņu ziedos,
tāpēc ieteicams vasarā apēst vismaz divdesmit pieneņu ziedu.
Pienenes veselībai
Pieneņu dziednieciskās īpašības apstiprinājusi arī zinātne.
Eksperimentos ar pelēm pierādīts, ka pieneņu lapu šķidrais ekstrakts par 40 %
palielina žults sekrēciju. Farmakoloģiskie pētījumi apliecina, ka pieneņu
preparātiem piemīt prettuberkulozes, pretvīrusu, fungicīdas, pretvēža, pretdiabēta
un tārpus dzenošas īpašības.
Pienenēs esošās rūgtvielas veicina gremošanas orgānu darbību
un darbojas kā viegls, vēderu mīkstinošs līdzeklis, novērš spazmas un samazina
asinīs holesterīna daudzumu.
Lieto hronisku vielmaiņas traucējumu, žultsakmeņu un
žultspūšļa iekaisumu ārstēšanai un profilaksei, pret diabētu, mazasinību un kā
tonizējošu līdzekli, arī nierakmeņu, podagras, artrītu ārstēšanā.
Tautas medicīnā pieneņu sakņu novārījumu un sulu izmanto kā
asins tīrītāju līdzekli, ekzēmu un citu ādas iekaisumu gadījumā, kā arī par
sviedrējošu, caurejas un piena sekrēcijas veicinošu līdzekli.
Attīrīšanās kūrēm
Austrumu tautas pieneni izmanto profilaksei pret organisma
novecošanos un audzējiem. Bagātīga dažādu bioloģiski aktīvu vielu buķete, žulti
dzenošs un žults sekrēciju veicinošs augs, kas maigi veicina zarnu tīrīšanos,
nieru darbību un svīšanu, holesterīna līmeņa mazināšanos asinīs, organisma
vispārējā tonusa paaugstināšanos – visas šīs īpašības padara pieneni par izcilu
līdzekli organisma attīrīšanās un nostiprināšanās kūrēm.
Vienkāršākā kūre: katru dienu apēd 5–10 labi nomazgātas pieneņu
lapas.
10 dienu organisma stiprināšanas kūrē no rīta un vakarā dzer
50 gramu sulas 20 minūtes pirms ēšanas.
Kā atbrīvoties no
rūgtuma?
Lai atbrīvotos no spēcīgās rūgtās garšas, pirms lietošanas
vēl augošus augus kādu laiku vēlams nosegt ar tumšu, saules gaismu
necaurlaidīgu trauku. Rūgtumu var mazināt, pieneņu lakstus 30 – 40 minūtes paturot
koncentrētā sālsūdenī.
Kā sagatavot pieneņu
sulu?
Pieneņu saknes ar jaunajām lapiņām var ievākt jau agri
pavasarī līdz auga ziedēšanai. Saknes rūpīgi notīra, visu augu mazgā un nosusina.
Mērcē pusstundu koncentrētā sālsūdenī. Noskalo ar vēsu ūdeni un blanšē ar
verdošu ūdeni un spiež sulu. Sulai pievieno nedaudz ūdens un uzvāra.
Ja pieneņu sulu grib uzglabāt ilgstoši, ziemai, to konservē:
uz100 ml sulas ņem 50 ml šņabja, 15 ml glicerīna, rūpīgi izmaisa un pilda tīrās,
izkarsētās pudelēs.
Pienenes ar medu
Žāvētu sakņu pulveri var jaukt ar medu un ievārījumu vai
pieneņu ziedu nektāru – attiecībās 1 : 1 un lietot pa ēdamkarotei 2 – 3 reizes
dienā. Maisījumu ar medu tautas medicīnā lieto kā smēri pret ekzēmu.
Skaistumam un ādas
veselībai
Pienene ir populārs augs tautas kosmētikā.
Ārīgi piensulu, atšķaidītu ar ūdeni, lieto pret pinnēm un
dažādām ādas saslimšanām. Sagrūstas lapas un piensulu lieto varžacu, kārpu
nodzīšanai un pret kukaiņu dzēlieniem.
Pienene stiprina viegli lūstošus, sausus, kā arī taukainus
matus, palīdz atbrīvoties no blaugznām. Jābūt piesardzīgam, un vispirms
jāpārbauda ādas reakcija, nedrīkst lietot šos preparātus pārlieku daudz un
spēcīgus izvilkumus.
Losjons matiem un pret
vasaras raibumiem
Vienu pilnu sauju pieneņu ziedu aplej ar vārošu ūdeni tik
daudz, lai ziedi būtu pilnībā apņemti. Ļauj atdzist, tad nokāš un regulāri
viegli mitrina ādu ar šo šķidrumu. Lielākā atšķaidījumā to var izmantot arī
matu skalošanai.
Pienenes pusdienu
galdam
Pieneņu lapas paver plašas kulinārijas iespējas, un tajās
dzelzs un kalcija ir vairāk nekā spinātos. Pieneņu salātos labi iederas
sakapātas vārītas olas. Jaunas lapas izmanto svaigas, vecākas apvāra un gatavo
kā spinātus. Lapas var skābēt līdzīgi kā kāpostus. Agrā pavasarī, kad pieneņu
lapiņas ir vien 2 – 5
centimetrus garas, ar asu nazi izgriež rozetītes,
atstājot pāris centimetrus no saknes. Pēc nomazgāšanas un izmērcēšanas
sālsūdenī tās var novārīt, apvārtīt olā un rīvmaizē un apcept. Pieneņu pumpurus
var marinēt un uzmantot ēdienos kaperu vietā.
Gētes salāti
Ir ziņas, ka dižajam vācu dzejniekam Gētem arī garšojušas
pienenes Frankfurtes mērcē. Vajadzīgas divas riekšavas svaigu zaļumu – pieneņu,
nātru, kressalātu, skābeņu, gurķumētru, pētersīļu, lociņu, diļļu, ko sablendē,
pievieno divas vārītas, smalki sagrieztas olas un sīpolu. Tad pārlej ar mērci,
to pagatavo no glāzes kefīra, kam pierīvēta citrona miziņa, pievienota citrona
sula un sāls pēc garšas.
Pieneņu vīns
Īpaši iecienīts pieneņu vīns ir Lielbritānijā un Amerikā.
Pieneņu ziedus vīnam lasa pēc iespējas agrāk pavasarī, sausā
saulainā rītā tīrā vietā, pietiekami tālu no lielceļiem. Vāc tikai dzeltenos
pieneņu mēlziedus bez vīkallapām.
Vīna pagatavošanai būs nepieciešams:
2,5 litri dzelteno pieneņu ziedu,
1 iepakojums vīna ierauga,
2 citronu sula,
litrs apelsīnu sulas,
Dari tā:
Dzeltenos pieneņu ziedus, sasmalcinātas rozīnes aplej ar 4,5 litriem verdoša
ūdens, atstāj noslēgtā traukā uz vienu, augstākais, divām diennaktīm, divreiz
dienā apmaisot. Pēc tam maisījumu karsē, pievieno cukuru, 10 minūtes vāra, tad
filtrē. Filtrātam pievieno apelsīnu un citronu sulu un vīna ieraugu, lej lielā
(20 litru )
pudelē. Vēlams pievienot arī īpašu barības vielu vīna rauga darbībai vai ampulu
ožamā spirta, un pielej ūdeni gandrīz līdz pudeles augšiņai, tad kārtīgi sakrata.
Raudzē istabas temperatūrā. Aptuveni pēc mēneša rūgšanas process ir beidzies,
tad vīnu filtrē un lej pudelēs. Pieneņu vīnu liek nobriest vēsā vietā vismaz
sešus mēnešus.
Pieneņu ievārījums
(medus)
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru