Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Ehinācija (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida)

Ehinācija imunitātei un veselībai
Ne vienā vien dārzā ar krāšņiem gaiši violetiem ziediem vasaras beigās un rudenī mūs priecē purpura ehinācijas. Pagatavo no savā dārzā augošas puķes zāles pats!

Trīs no deviņām ehināciju sugām mūsdienās ir pasaulē nozīmīgākie ārstniecības augi. Skaists dekoratīvs augs ir purpursarkanā ehinācija (Echinacea purpurea), ārstniecībā izmanto arī šaurlapu ehināciju (Echinacea angustifolia) un bālo ehināciju (Echinacea pallida).

Aļņu zāles
Savvaļā tie sastopami Ziemeļamerikas, kur tie zied smilšainās upju krastmalās, prērijās, plaši kultivē Eiropā un audzē arī Latvijā. 1978. gadā purpura ehināciju introducēja Ukrainā, Ziemeļkaukāzā, Lietuvā un Maskavas apgabalā, lai iegūtu izejvielas zāļu ražošanai.
Dārzos sastopamas ne tikai purpura ehinācijas: vēl divas medicīnā izmantojamas šīs ģints sugas – bālā ehinācija un šaurlapu ehinācija.
Ziemeļamerikas indiāņi bija novērojuši, ka aļņi, kad ir slimi vai ievainoti, meklē un ēd šaurlapu ehinacijas, tāpēc iesauca šos augus par aļņu saknēm. Lakota cilts indiāņi ehināciju lietoja kā pretsāpju līdzeļus, citas ciltis lietoja pret kakla iekaisumu un galvassāpēm.

Pētīta un atzīta
Ehinācija bija ļoti populārs un universāli lietots ārstiecības augs no 19.gadsimta vidus. Savulaik to lietoja pat čūskas kodiena, Sibīrijas mēra un sāpju ārstēšanai. 
Pēc daudziem eksperimentiem un klīniskajiem pētījumiem ehinācijas iekarojušas savu vietu mūsdienu medicīnā. Joprojām turpinās pētījumi un ir izstrādātas jaunas, šo augu saturošas zāles.
 Ehinācijas satur buķeti dažādu vielu ar dziedniecisku iedarbību. Šīs ģints augos sastopami dažādi kafijskābes atvasinājumi, kā arī ēteriskās eļļas, organiskās skābes, flavonoīdi, miecvielas, saponīni, sveķveida vielas un polisaharīdi.

Drogu lieto kā pretvīrusu, antibakteriālu, pretiekaisuma un imunitāti stiprinošu, adaptogēnu, asinsspiedienu paaugstinošu, brūces dziedējošu un atjaunošanās procesus veicinošu līdzekli.
Ehinācijas polisaharīdiem piemīt īpašības, kas traucē vīrusu spēju iekļūt un pārņemt šūnas. Savukārt alkamīdi efektīvi iedarbojas pret sēnīšu un baktēriju infekcijām.

Dažādām kaitēm
Kā antiseptisku līdzekli to lieto pret dažādām infekcijas slimībām – angīnu, šarlaku, dermatoloģijā – ekzēmas, zvīņēdes, trofiskas čūlas gadījumos, kā arī stomatoloģijā, ginekoloģijā, uroloģijā, strutainu brūču un izgulējumu ārstēšanā. Pretvīrusu preparātos tā ir efektīva gripas, baku, poliomielīta, dažādu herpētisko slimību ārstēšanai.
Ehinācijām piemīt antialerģiska iedarbība, tās atvieglo vai likvidē alerģijas izpausmes – gan siena drudzi, gan alerģiskās iesnas, gan ādas reakcijas.
Biežāk ehinācijas lieto kā tējas, tinktūras vai uzlējumus, kā iekšķīgi, bet var lietot arī ārīgi, dziedējot slikti dzīstošas brūces, pinnes, augoņus, kā arī ekzēmas, iekaisumi, apdegumu un trofisko čūlu dziedēšanai.
Vīrusu slimību gadījumā droga jālieto nelielās devās ik pēc divām trijām stundām. Tajā esošie ūdenī šķīstošie polisaharīdi stimulē organisma aizsargsistēmu, bet glikozīds ehinakozīds stimulē limfātisko sistēmu, fibroblastus.
Ja nav citu norādījumu, ehinācijas lieto trīs reizes dienā.
Ehinācijas preparātus nedrīkst lietot ilgāk par astoņām nedēļām bez pārtraukuma.
Pagatavo pats!
Ārstējošas un imunitāti veicinošas vielas satur viss augs – gan saknes, gan vasa. Lakstus ievāc auga ziedēšanas laikā, bet sakneņus un saknes – rudenī. Tās jāizrok un rūpīgi jānomazgā. Mazdārziņos gan ieteicams pasaudzēt ehināciju saknes, lai vērtīgais augs priecētu arī nākamajā vasarā.
Lakstus žāvē parastos apstākļos labi vēdināmās telpās, bet saknes vītina, sagriež gabalos un kaltē 40–45 grādu temperatūrā.
Uzlējumu gatavo – vienu gramu sauso drogu pārlejot ar glāzi verdoša ūdens,  nostādina, dzer pa glāzei vairākas reizes dienā ēšanas starplaikā.
Novārījumu gatavo no viena grama drogas, ko pārlej ar 150 ml ūdens un vāra 10 minūtes. Dzer trīs reizes dienā.
Šķidrā ekstrakta (1:1 ar 45% spirtu) deva ir 0,25–1 ml vienā reizē.
Tinktūras (1:5 ar 45% spirtu): 1–2 ml vienā reizē.

Ārzemēs pazīstami vairāk nekā 70 ehinācijas saturoši preparāti, un tie nopērkami arī pie mums.

Anda Leiškalne
Foto: Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...