Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Sarkanais jeb pļavas āboliņš (Trifolium pratense)

Jāņuzāle āboliņš

Visa laba Jāņa zāle,
Ko plūc Jāņa vakarā:
Vībotnīte, papardīte,
Sarkanais āboliņš.

Kā viena no jāņuzālēm, ko noteikti jāplūc Jāņu vakarā daudzās tautas dziesmās minēts sarkanais jeb pļavas āboliņš Trifolium pratense. Tas minēts arī kā sievu un meitu zāle un tam ir savs pamats.


Lai gan tautasdziesmās iesaka āboliņu vākt vasaras saulgriežos, tomēt to var darīt vēl visu vasaru – galvenais, lai galviņas būtu tikko uzziedējušas un no apakšas nebūtu nobrūnējušas. Vāc tikai pašas ziedu galviņas un liek žāvēties sausā labi vēdināmā vietā. Slēgtā traukā tēju var uzglabāt 1 gadu.


Ko satur?
Glikozīdus, saponīnus, organiskās skābes, piemēram, salicilskābi, izoflavonus, vitamīnus, olbaltumvielas, brīvās aminoskābes, taukus, karotīnus, flavonus, flavonolus (kvercitīnu) un izoflavonus (heinsteīns). Lapās atrasts flavonoīds maakianīns ar fungicīdu iedarbību. Sarkanajam āboliņam raksturīgo smaržu piedod ēteriskās eļļas furfurols un metilskābais kumarīns. No auga saknēm iegūtajai vielai trifolizīnam ir pretsēnīšu aktivitāte.
Salicilskābe nosaka, ka šai drogai būs pretiekaisuma, pretdrudža un sāpes remdējoša iedarbība, saponīni veicinās mīkstāku atkrēpošanos. Savukārt āboliņā atrodamie kumestāni, arī genisteīns un kvercitīns darbojas kā fitoestrogēni. Pateicoties tiem sarkanā āboliņa ekstrakti var mazināt menopauzes traucējumus, taču zinātnē nav datu, kā tas var ietekmēt organismu pie ilgstošas un regulāras lietošanas. Sarkanais āboliņš jūtami ietekmē sievietes ciklu un var pat zināmos gadījumos palīdzēt, taču tas pilnvērtīgi nevar aizstāt estrogēnus. Atsevišķos gadījumos var bremzēt hormonatkarīgo audzēju augšanu. Nav ieteicams grūtniecēm. Nav pielīdzināms arī hormonaizvietojošajai terapijai, jo tikai mazina nepatīkamākos menopauzes simptomus, bet nemazina hormonu trūkuma iespaidu uz kaulu masu, smadzeņu darbību, ādu un matiem.
Jau 40 gados Austrālijā tika novērota „āboliņa slimība”. Aitas, kas ilgstoši bija barotas ar āboliņu, kļuva neauglīgas un viņām parādījās citi hormonālie traucējumi.
Āboliņa sastāvdaļas darbojas urīndzenoši un arī žultsdzenoši.
No auga saknēm iegūtajai vielai trifolizīnam ir pretsēnīšu aktivitāte.

Kam lieto medicīnā
Sarkano āboliņu izmanto kā atkrēpotāju līdzekli pie garā klepus, pret drudzi, saaukstēšanās slimībām, bronhiālo astmu, bronhītu, aizdusu, galvas reiboņiem, mazasinību un tāpat arī kā urīndzenošu, žultsdzenošu, pretsklerozes, asiņošanas apturošu, brūču dziedējošu, sāpju mazinošu, pretaudzēju un antiseptisku līdzekli. Aizkavē holesterīna uzkrāšanos asinīs, attiecīgi profilaktisks līdzeklis pret aterosklerozi.
Tautas medicīnā ārīgi lieto pret augoņiem, alerģiju, nātreni, arī kā pretsāpju līdzekli locītavu un nervu sāpēm. Ar svaigu āboliņa sulu mazgā iekaisušas acis. Sasmalcinātas lapas liek uz strutojošām brūcēm un čūlām.
Sarkanā āboliņa novārījumus izmanto dziednieciskām vannām, cilvēkiem, kuriem uz ķermeņa ir strutainas pumpas un bieži parādās augoņi. Ar āboliņu ziedu tēju skalo iekaisušas acis. Pateicoties sastāvā esošajām miecvielām izmanto gļotādu saslimšanu gadījumos, arī kuņģa – zarnu trakta (caurejas gadījumā). Lieto kā lielisku asins attīrošu līdzekli.

Pārtikā un citur
Jaunas, maigas sarkanā āboliņa lapas var lietot pārtikā tāpat kā spinātus. Agrākos laikos pulverī saberztas kaltētas āboliņa lapas pievienoja rudzu maizes mīklai, mērcēm un siera masai. Kaltētas lapiņas izmanto kā piedevu zupām, svaigas – pievieno salātiem, vārītas – lieto kā spinātus. Kirgīzijā sarkanā āboliņa lapas ir nacionālais ēdiens, bet Kaukāzā līdzīgi kā kāpostus skābē neizplaukušas ziedu galviņas, ko ziemā lieto salātu vietā.
Sarkanā āboliņa ziedus var izmantot vilnas un citu audumu krāsosanai dzeltenā vai brūnā krāsā, ēteriskās eļļas izmanto smaržu kompozīcijās. Lauksaimniecībā āboliņš ir vērtīgs lopbarības augs un zemes auglības veicinātājs.



Receptes

Pret iekaisumiem, asiņošanu un sāpēm
Svaigas lapas vai lapu sulu izmanto asiņošanas apturēšanai, brūču dziedēšanai un reimatisko sāpju gadījumos. Noder arī ādas strutainu iekaisumu dziedēšanai, ausu un acu iekaisumu gadījumos.

Ziedu uzlējums degvīnā
50 gramus sarkanā āboliņa ziedu pārlej ar puslitru degvīna. Nostādina 10 dienas. Lieto apetītes uzlabošanai pa tējkarotei pirms ēšanas trīs mēnešus ar 10 dienu pārtraukumu pēc katra mēneša.
Ziedu ūdens uzlējums
2 ēdamkarotes ziedu pārlej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina divas stundas. Lieto strutainu brūču dziedēšanai un kopšanai.

Skaistai ādai
Āboliņa ziedu kompreses izmanto arī tautas kosmētikā – tās padara ādu gludu un samtainu.

Pret galvassāpēm un nervozitāti
Vāra tēju no trīs sarkanā āboliņa galviņām, saldina ar medu. Dzer šo tēju lēnām un mierīgi klusumā. Palīdzēs pret galvas sāpēm un nervozitāti.

Āboliņš pienā
Piecas āboliņa ziedkopas novāra glāzē piena. Dzer siltu pret bronhītu un klepus mīkstināšanai. Tā ir sena tautas recepte, ko ieteica pret nenoteiktām iekšējām sāpēm. Mūsdienās gan nenoteiktās sāpes nevajadzētu atstāt tikai āboliņa ziņā, bet veikt izmeklēšanu un ārstēt mūsdienīgāk.

Āboliņa – tējas sēnes uzlējums onkoloģijas profilaksei remisijas periodā
Trīslitru burku viegli piespiežot piepilda ar svaigām, nomazgātām sarkanā āboliņa ziedkopām. Pa virsu novieto tējas sēni un pārlej ar svaigu, ne pārāk stipru melno tēju ar divām ēdamkarotēm cukura. Atstāj līdz burkas malai apmēram divus centimetrus. Pārsegt ar marli un atstāt virtuvē uz nedēļu. Dzer pa pusglāzei dzēriena pirms katras ēdienreizes vairākus mēnešus. Izdzertā dzēriena vietā atkal pielej saldinātu tēju. Profilaksei būs pietiekami to dzer arī divas reizes dienā – no rīta un vakarā.
Tonizējošs vitamīnu dzēriens ar mežrozītēm
Divas ēdamkarotes mežrozīšu un divas ēdamkarotes kaltētu āboliņa ziedkopu ieber termosā un pārlej ar trīs glāzēm verdoša ūdens. Ļauj ievilkties astoņas stundas. Dzer pa pusglāzei pēc ēšanas divas reizes dienā.

Āboliņa vanna
Riekšavu sarkanā āboliņa ziedkopu pārlej ar diviem litriem ūdens, ļauj ievilkties. Piepilda vannu ar siltu (37 – 9 grādu) ūdeni, kam pievieno āboliņa novārījumu. Atpūšas šajā vannā ne ilgāk kā 20 minūtes. Tā ne tikai nomierina iekaisušu ādu un darbojas pret iekaisumiem, bet vairo mieru un uzlabo garastāvokli. Ja vannā iets ādas problēmu dēļ, tad ādu ļoti saudzīgi nosusina.

Vanniņas sieviešu problēmām
Dzimumorgānu iekaisumu gadījumā izmanto sēdvanniņas vai apliekamos ar āboliņa uzlējumu. Divas ēdamkarotes sarkanā āboliņa ziedkopu termosā pārlej ar puslitru verdoša ūdens, ļauj ievilkties sešas stundas. Atšķaida un izmanto sēdvannām vai apliekamajiem. Labvēlīgi ietekmē gļotādas un mazina iekaisumu.

Mutes skalošanai
Divas ēdamkarotes sarkanā āboliņa ziedkopu termosā pārlej ar puslitru verdoša ūdens, ļauj ievilkties sešas stundas. Skalo muti neinfekciozu stomatītu gadījumos.


Kulinārijā

Lapu pulveris
Kaltētas āboliņa lapas sasmalcina pulverī un pievieno zupām, gaļas ēdieniem, mērcēm, salātiem, omletēm. Vienai porcijai var pievienot 1 deserta karoti pulvera.


Ziedgalviņu dzēriens.
Dzēriena pagatavošanai ņem 200 g svaigu ziedkopu uz 1 litru vāroša ūdens. Vāra 5 minūtes, ļauj ievilkties 2 stundas, tad izkāš un papildina ar vārītu  ūdeni līdz sakuma tilpumam. Pievieno 50 gramus cukura, samaisa. Pasniedz atdzesētu.

Sīrups
Ierasts gatavot sīrupu no pieneņuziediem, bet lielisks ir arī sarkanā āboliņa galviņu vai mārsila ziediņu sīrups. No rīta saplūc ziedus ar visām kauslapām, aplej ar ūdeni, pievieno viena citrona un viena apelsīna sulu. Vakarā nokāš, kādu pusstundu pavāra katlā bez vāka, pievieno cukuru – kilogramu uz litru. Ja vajag, piespiež vēl citronu. Āboliņa sīrups garšo pēc mežrozītēm vai āboliem. Var baudīt kā saldumu pie kafijas.

Ticējumi:

Kad priekš Jāņu zied sarkanais āboliņš, tad tai vasarā būs plūdi.
Ja baltais āboliņš vairāk zied par sarkano, tad jauka vasara.
Kad vasarā stipri zied baltais āboliņš, tad būs lietains rudens.
Ja pļavās zied daudz sarkanā āboliņa, tad ir slapjš siena laiks.
Kad āboliņš nemaz savus ziedus neatver, tad būs pērkons un lietus.
Kad atrod āboliņa lapiņu ar četrām mazām lapiņām, tad ir laime.
Ja četrstarainu āboliņa lapu atrod, tā jāapēd, lai atradējs kļūst laimīgs.
Kad divas galviņas āboliņa uz viena kaula atrodot, tad drīz būšot kāzas.
Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...