Ķiploki – senas un modernas zāles
Vienkārši brīnišķīgas dabiskās
zāles ir ķiploki, turklāt ne tikai vīrusu sezonā kā pa gaisu lidojošās
infekcijas apkarotāji. Ķiploki veicina ilgu mūžu, samazina holesterīna līmeni
asinīs, attīra asinsvadus, atjauno smadzenes un imunitāti, palīdz cīnīties ar
vēzi.
„Katru rītu pēc jogas nodarbībām sagriežam un
apēdam pa ķiploka daiviņai,” raksta Sāra (104 gadi) un Elizabete (102 gadi)
Delanijas savā grāmatā Vārds mums: Māsu
Delaniju pirmie simts gadi.
Zinātnieku uzmanības lokā
Minesotas universitātes
zinātnieki Aiovā veikuši plašu pētījumu un apsekojuši 42 000 vecāku
sieviešu, kas ēd ķiplokus. Tās, kuras ķiplokus lieto biežāk nekā reizi nedēļā,
ir mazāk pakļautas vēzim nekā tās, kuras ķiplokus nelieto.
Savukārt dati, kas iegūti Sloana
Keiteringa memoriālajā vēža izpētes centrā Ņujorkā, liecina, ka vielas, ko
satur ķiploki, kavē vēža šūnu augšanu. Dažādos pētījumos atklāts, ka ķiploki
iedarbojas uz dažādiem vēža veidiem un, piemēram, prostatas vēža šūnu augšanas
ātrumu samazina četras reizes.
Ne tikai vitamīni
Ķiploki satur spēcīgas
iedarbības sēru saturošus savienojumus un citas bioloģiski aktīvas vielas, kas
ne tikai piešķir tiem raksturīgu smaržu, bet arī labvēlīgi ietekmē organismu. Ķiploki
satur dažādus vitamīnus un minerālvielas un glikozīdu aliīnu. Ja ķiploku
sasmalcina, no aliīna rodas allicīns ar īpatnējo, ķiplokam raksturīgo smaržu un
baktericīdo iedarbību.
Šis sēra savienojums ir viens
no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas atslābina asinsvadu sieniņas, veicina
trombu sairšanu un novērš to veidošanos. 2013. gadā veiktie pētījumi pierāda,
ka allicīns efektīvi samazina holesterīna līmeni asinīs un saārda
aterosklerotiskās plātnītes, ja ar ķiplokiem ārstējas divus mēnešus.
Ķiploki paaugstina ar
imunitāti saistīto leikocītu – fagocītu, T limfocītu makrofāgu un galētājšūnu
aktivitāti, tiem ir imūnstimulējošas un pretvēža īpašības.
Sulfēnskābes, kas rodas,
sabrūkot allicīnam, ir efektīvi antioksidanti.
To, ka ķiploks ir spēcīga dabiskā
antibiotika, pašos mikrobioloģijas pirmsākumos pierādīja jau 19. gadsimtā Luijs
Pastērs. Tas cīnās ne tikai pret zeltaino stafilokoku, bet arī salmonellām un
kandidas sēnīti. Pirmā un Otrā pasaules kara laikā ķiploki lietoti gangrēnas
ārstēšanā.
Ķiploku lieto arī pret zarnu
parazītiskajiem tārpiem, vispirmām kārtām lenteņiem.
Allicīna komponenti reaģē ar
sarkanajiem asinsķermenīšiem eritrocītiem un izdala sērūdeņradi. Tas atslābina
asinsvadu sieniņas un uzlabo asinsriti. Tas savukārt pazemina asinsspiedienu un
uzlabo sirdsdarbību.
Der uzmanīties:
·
Nelietojiet
ķiplokus, ja jums ir smagi aknu vai nieru darbības traucējumi un ķiploki rada
sliktu pašsajūtu. Uzmanieties, vai ķiploki jums nav par stipru, ja jums ir
kuņģa vai zarnu čūla, vai žultsakmeņi.
·
Nedodiet ķiplokus
kaķiem un suņiem, viņi var saindēties.
·
Ja lietojat
lielas ķiploku devas, jāpārskata, vai asins šķidrinošo, asinsspiedienu
pazeminošo, cukura līmeni pazeminošo vai hinolonu grupas antibiotiku devas nav
jāsamazina.
·
Uzmanību –
neatšķaidītu ķiploku sulu nedrīkst izmantot par deguna pilieniem, jo īpaši
maziem bērniem. Nepieciešamības gadījumā bērniem ieteicams dot ļoti mazu devu
atšķaidīta ķiploka preparāta.
Svaigi – veselīgākie
Pētījumi liecina, ka uz
slimību izraisītājiem mikroorganismiem visstiprāk iedarbojas svaigi ķiploki.
Ķiploki, kas glabāti vairākus mēnešus +16°C temperatūrā, jau zaudējuši 2/3 no
baktericīdām īpašībām, bet pēc astoņiem mēnešiem mikroorganismus tie vairs
gandrīz nemaz neietekmē.
Par medicīniskai lietošanai
derīgiem uzskata vēsā (+2°C temperatūrā), sausā, ar labu gaisa cirkulāciju
vietā līdz 6 mēnešiem ilgi glabātus svaigus ķiplokus.
Profilakses nolūkā ik dienas
būtu jāapēd viena divas daiviņas svaiga ķiploka, ārstnieciskā efekta
nodrošināšanai nepieciešamas vismaz trīs ķiploka daiviņas.
Vēsture:
Uzraksti uz Heopsa piramīdas
liecina, ka ar ķiplokiem ēdināti tās cēlāji. Ne Senajā Grieķijā, ne Ēģiptē
ķiplokus ikdienas uzturā parasti nelietoja to smakas dēļ, to uzskatīja par
Dieva jūtas apvainojošu.
Ēģiptes faraoni ķiplokus
izmantoja vergu uzturā, lai tie mazāk slimotu un būtu fiziski spēcīgāki, un
pirmais streiks bija ķiploku dēļ – vergi atteicās strādāt, kad viņu maltītē pietrūka
ķiploku. Babilonieši lietoja ķiploku par ārstniecisku līdzekli jau vairākus
tūkstošus gadu pirms Kristus. Par to lasāms papirusos un medicīnas traktātos.
Piemēram, ap 1550. gadu pirms Kristus Ēģiptē rakstītos papirusos ķiploks
pieminēts 22 zāļu sastāvu aprakstos. Viduslaikos ķiploku dēvēja par nabagu
teriaku — universālu līdzekli pret daudzām slimībām. Ķiploka ārstnieciskās
īpašības augstu vērtēja Ķīnas un Tibetas medicīnā, Krievijā ķiploku atzina par
ārstniecības augu Pētera I valdīšanas laikā.
Centrāleiropas tautas
ticējumi vēsta, ka ķiploki aizsargā no dēmoniem, vilkačiem un vampīriem.
Ķiploku krelles kāra logos vai ieberzēja skursteņus. Agrāk ķiploku virtenes
kāra kaklā bērniem, lai aizbaidītu vampīrus un ļaunos garus.
Lai nesmirdētu:
Ķiploku smaku var mēģināt
vājināt, apēdot šokolādes gabaliņu, pakošļājot kardamona sēkliņas, uzēdot sieru,
biezpienu, ābolu, uzdzerot pienu vai pakošļājot svaigus pētersīļus, skābētus
kāpostus, apelsīna mizu, grauzdētas kafijas pupiņas vai svaigu kalmes sakneni
vai izskalojot muti ar ūdeni, kam pievienota citrona sula. No rokām ķiploka
smaržu var nomazgāt ar zobu pastu.
Receptes veselībai:
Ķiploku krelles
Notīra ķiplokus, un to
daiviņas saver uz diega. Šīs krelles var kārt gan mazuļiem, gan pieaugušajiem
kaklā, ja ir svarīgi pasargāt sevi no vīrusu slimībām. Ar ķiploku krellēm var
apkarināt mazuļa gultiņu, istabas durvis.
Ķiploku pretklepus zāles
Sauju nomizotu un sagrieztu
ķiploku pārlej ar puslitru piena un vāra pusstundu. Tā kā šīs zāles garšo
nedaudz salkani, tām var pievienot tomātu mērci.
Ķiploki ar citroniem un pētersīļiem
Tev vajadzēs divas ķiploka
galviņas, divus citronus, divas pētersīļa saknes, vienu litru destilēta ūdens.
Ķiplokus notīra, pētersīļus kārtīgi nomazgā, citronus sagriež četrās daļās.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un kārtīgi samaļ. Liek burkās un glabā
ledusskapī. Lieto trīs reizes dienā pēc ēšanas pa ēdamkarotei. Iztīra zobus un uzdzer
pusglāzi piena vai kefīra.
Tautas medicīnā šo līdzekli
iesaka holesterīna mazināšanai, asinsvadu veselības uzlabošanai un imunitātei.
Ķiploki sarkanvīnā
Caurspīdīgā pudelē ieliec 12
ķiploku daiviņas, un katra no tām ir sadalīta četrās daļās. Ķiplokus aplej ar trijām
glāzēm sarkanvīna. Pudeli aiztaisi un glabā divas nedēļas uz palodzes saulē.
Katru dienu divas trīs reizes sakrati. Pēc tam izkās un pārlej tumšā pudelē.
Lieto vienu mēnesi pa vienai
tējkarotei trīs reizes dienā.
Tautas medicīnā uzskata par
asinis attīrošu, asinsvadus un imunitāti stiprinošu līdzekli.
Ķiploka spirta izvilkums
40g sasmalcinātu ķiploku
ievieto stikla traukā, aplej ar 100g degvīna, 10 dienas tur tumšā, vēsā vietā.
Garšas uzlabošanai var pievienot pāris piparmētras lapu. Lieto pa 10 pilieniem divas
trīs reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas, izmanto par asinsspiedienu
pazeminošu, asinsvadus paplašinošu un pretaterosklerozes līdzekli.
Ķiploku maisījums ar dzērvenēm un medu
Ķiploku maisījums ar dzērvenēm un medu
Tev būs nepieciešams 200–400
g ķiploku, apmēram 1kg dzērveņu un 500–600 g medus. Visas sastāvdaļas rūpīgi
sablendē. Lieto pa vienai ēdamkarotei no rīta vai pa vienai deserta vai vienai
ēdamkarotei 2–3 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas.
Ķiploku maisījums ar citronu
Vienu galviņu ķiploka samaļ,
pārlej ar viena citrona sulu un sajauc ar divām tējkarotēm medus. Lieto pa vienai
tējkarotei dienā. Šo maisījumu var lietot kopā ar biešu sulu.
Sautēti ķiploki
Tautas medicīnā augoņu un
sāpīgu varžacu ārstēšanai iesaka izmantot sviestā vai pienā sautētus,
sasmalcinātus ķiplokus. Tie sekmē augoņu nobriešanu un atvēršanos, mazina
iekaisumu, palīdz atbrīvoties no varžacīm.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru