Fejas zelta atslēdziņas
Maijā daudzas pļavas sazied maigi dzelteniem ziedu čemuriņiem.
Ir tautas, kas dēvē šo augu par Dieva rociņām,
Paradīzes atslēdziņām, noburtu elfu princesi un
12 dievu zālēm. Latviešiem tās ir gaiļbiksītes (Primula
veris).
No plašās prīmulu
dzimtas ārstnieciskās īpašības piemīt
tikai vienai no prīmulām – gaiļbiksītēm. Tā arī ir vērtīgs augs, ko lietot salātos,
kā garšvielu, skaistumkopšanā,
un tautā runā, ka gaiļbiksītēm piemīt mīlu rosinošs spēks.
Dzīvais vitamīns
Pati lielākā gaiļbiksīšu bagātība
ir vitamīni. Sevišķi daudz ir C vitamīna
–
svaigās lapās pat 5,9 % sausnas, ziedos – 4,7% sausnas. Divas gaiļbiksīšu
lapas saturot dienas devu askorbīnskābes, kas pavasarī
ir tik svarīga gan cilvēkiem,
gan dzīvniekiem. Tāpēc
Rietumeiropā – Holandē un Anglijā – gaiļbiksītes
ir iecienīts pārtikas augs, ko lieto vitamīnu
salātiem, un tāpēc to mēdz audzēt dārzā.
Gaiļbiksīšu ārsnieciskās
ar atkrēpošanu un klepus mīkstināšanu
saistītās īpašības nodrošina
saponīni, smaržu dod, un vīrusus
aizgaiņa ēteriskās eļļas. Vēl
gaiļbiksītēs atrodami glikozīdi
– primulaverīns
un primverīns.
Saponīni gaiļbiksītes padara par labu atkrēpojošu
līdzekli. Šim augam ir arī
nomierinoša, spazmolītiska, sviedrējoša,
urīndzenoša, žultsdzenoša, virsnieru dziedzeru darbību
uzlabojoša un vitamīnus papildinoša
iedarbība.
Dažiem cilvēkiem gaiļbiksītes var izraisīt
alerģiju. Ar tām vajadzētu uzmanīties cilvēkiem, kas nepanes arī
aspirīnu.
Tautas medicīnā
gaiļbiksīšu lakstus lieto uzlējumu
un novārījumu veidā klepus, bronhīta,
iesnu, reimatisma ārstēšanai, kā
diurētisku līdzekli nieru un urīnpūšļa
iekaisuma ārstēšanai, hronisku vēdera
aizcietējumu novēršanai, migrēnas ārstēšanai un vitamīnu
tējas veidā pret nogurumu. Tautas medicīnā
gaiļbiksīšu piena novārījumu
lietoja pret drudzi un plaušu tuberkulozi. Zemnieki lasīja
un ēda jaunos gaiļbiksīšu
dzinumus un ziedkātiņus. Gatavoja ziedes pret ekzēmu,
kā arī skaistuma eliksīru
un lietoja pret dzīvnieku kodumiem.
Pulverīti no izkaltētām
un samaltām saknēm var pievienot zupām,
zivju, gaļas, dārzeņu ēdieniem.
Gaiļbiksīšu lapas daudzu Eiropas tautu
virtuvē izmanto kā lapu salātus, bet Anglijā
ziedus izmato pašdarināto vīnu aromatizēšanai.
Leģendām apvītās
Senie grieķi ticēja, ka gaiļbiksītes spēj glābt no visām kaitēm, ar ko vien slimo cilvēki,
un to uzskatīja par dievu mājvietas
svētā Olimpa kalna ārstniecības
augu. Tomēr antīkie ārsti visbiežāk
šo augu ieteikuši
paralīzes ārstēšanai.
Viduslaikos gaiļbiksītēm
piedēvēja maģiskas īpašības ar burvju spēku,
un auga sulu lietoja kā mīlas dzēriena sastāvdaļu.
Senie vācieši ticēja, ka gaiļbiksītes ir pavasara dievietes Freijas atlēdziņas.
Ar tām viņa atslēdz vasaras un siltuma vārtus.
Freijai bija varavīksnes kaklarota, un, kur trāpīja
varavīksne, tur izbira zelta atslēdziņu
saišķīši, un no tiem izauga gaiļbiksīši.
Seni angļu nostāsti pauž, ka gaiļbiksīšu ziediņos
slēpjas elfi, un, ja pavasarī
plnmēness laikā klusi staigā
pa ziedošu gaiļbiksīšu pļavu,
var dzirdēt klusu un burvīgu
mazo cilvēciņu dziedāšanu.
Savukārt dāņu leģenda
stāsta par pazemes rūķiem,
kuri palaiduši ceļojumā uz zemesvirsu elfu princesi. Viņa
iemīlējās zemes jauneklī
un aizmirsa, ka jāatgriežas pazemē, elfu valstībā.
Elfi to neatstāja nesodītu – savu princesi viņi
pārvērta par skaisti dzelteni ziedošu
augu gaiļbiksīti, savukārt puisi –par balto vizbuli. Abi katru gadu vienā
laikā izzied savu mīlestību,
bet nesatiekas.
Kā vākt un lietot gaiļbiksītes?
Maijs ir īstais laiks, kad vākt
gaiļbiksīšu ziedus. Tos vāc
auga pilnziedu laikā, dažkārt vāc tikai zieda vainadziņus.
Tos jācenšas žāvēt
ātri plānā slānī dabiskā siltumā vai kaltēs ar 70 – 80 grādu temperatūrā
ar labu ventilāciju.
Gaiļbiksīšu ziedus ieteicams pievienot
vakara tējām. Tie palīdz bezmiega, neirožu,
uztraukuma, migrēnas gadījumā un ir laba vitamīnu
tēja, kas satur gan C vitamīnu,
gan karotīnus – A provitamīnu.
Tautas medicīnā lieto menstruālā
cikla regulēšanai, klimaksa sarežģījumu
gadījumos.
Savukārt gaiļbiksīšu
lapas, kuras ievāc
tūlīt pēc auga ziedēšanas
beigām, var lietot arī
kā vitamīnu tēju – tās žāvētas
satur lielu daudzumu C vitamīna. Maltas kaltētas
gaiļbiksīšu lapas kā
vitamīniem bagātu piedevu var pievienot zupām,
mērcēm, zaļajam sviestam, biezpienam. No gaiļbiksīšu
lapām, līdzīgi kā no skābeņu, nātru lapām vai spinātiem var vārīt zupu, tās var izmantot omletēs,
sacepumos.
Lapu žāvēšana
jāveic ātri, lai nezustu C vitamīna
daudzums, vēlams kaltēs cepeškrāsnīs 40 – 50 grādu temperatūrā.
Gaiļbiksīšu
saknes un sakneņus
ievāc augustā, septembrī, oktobrī vai agrā pavasarī, pirms augs nav sācis
augt. Noskalo, nedaudz apvītina un žāvē
kaltēs vai cepeškrāsnīs 50 – 60 grādos.
Tos lieto bronhītu
gadījumos kā klepu mīkstinošu un atkrēpojošu līdzekli. Gaiļbiksīšu
saknes ietilpst dažādu klepus tēju
un zāļu sastāvā.
Kā pagatavot mīlas dzērienu?
Gaiļbiksītēm maģisku spēku piedēvējuši ne vien senie grieķi,
kas gaiļbiksītes dēvēja par 12 dievu ziedu. Arī
senie ķelti un galli uzskatīja
gaiļbiksītes par svētu augu, un to drīkstēja
vākt vien druīdu
priesteri, lai pagatavotu mīlas dzērienu. Tā sastāvā ietilpa arī
verbena, mellenes, rudzi, āboliņš, medus un citi tonizējoši
augi.
Viena no mīlas dzēriena receptēm,
kas saglabājusies līdz mūsdienām, ir uzlējums, kura gatavošanai
izmanto četras ēdamkarotes gaiļbiksīšu
ziedu, četras ēdamkarotes rozā
rodiolas jeb zeltsaknes sakņu, četras ēdamkarotes leizejas sakņu,
trīs ēdamkarotes egļu
skuju, trīs ēdamkarotes priežu
pumpuru un divas ēdamkarotes bērzu
pumpuru. Visu pārlej ar 300 gramiem degvīna,
cieši aizvāko un ļauj nostāvēties trīs nedēļas tumšā
vietā, periodiski saskalinot. Dzer pa vienai tējkarotei
divas reizes dienā pie tējas. Šim mīlas
dzērienam ir tonizējoša,
lieko stresu normalizējoša, organismu stiprinoša
un vielmaiņu veicinoša darbība, kā arī piemīt spēja atjaunot stresa un fiziskā
saguruma dēļ panīkušu
dzimumtieksmi.
Receptes:
Veselības uzlabošanai
Uzlējumu un novārījumu
gatavo, ņemot pa 1 ēdamkarotei sasmalcinātu
lapu uz vienu glāzi ūdens. Dzer divas reizes dienā.
Sakņu novārījumu
gatavo, ņemot vienu tējkaroti
sasmalcinātu sakņu uz glāzi ūdens. Klepus ārstēšanai
dzer vairākas reizes dienā.
Gaiļbiksīšu omlete
Tev
vajadzēs 100 g svaigu gaiļbiksīšu
lapiņu, 4 olas, 4 ēdamkarotes
piena, eļļu cepšanai, šķipsniņu
sāls. Sakarsētā eļļā uz pannas liec sakapātas
gaiļbiksīšu lapiņas,
pavisam nedaudz apcep un pārlej ar olām, kas samaisītas
ar pienu un sāli. Cep, kamēr
gatavs.
Gaiļbiksīšu zupa
Tev
vajadzēs 200 gramu gaiļbiksīšu
lapu, 40 g miežu putraimu, vienu burkānu,
divus nelielus kartupeļus, vidēju sīpolu, 20 gramus eļļas,
5 piparus, vienu lauru lapu, sāli pēc garšas un rējumu. Katlā liec vārīties ūdeni. Tajā laikā notīri un sasmalcini burkānu
un sīpolu, kurus liec apcepties uz pannas. Notīri
kartupeli, sagriez un liec katlā vārīties. Pievieno putraimus, piparus, lauru lapu
un apceptos burkānus ar sīpoliem, kā arī sāli pēc garšas. Kamēr zupa vārās, sakapā gaiļbiksīšu lapas. Kad visas sastāvdaļas
gatavas, zupai pievieno sakapātās gaiļbiksītes, uzvāra un pasniedz kopā
ar krējumu.
Gaiļbiksīšu sacepums
Tev
vajadzēs 100 g rīsu, 40 g rozīņu,
2 olas, 80 g biezpiena, ēdamkaroti ziedu pulvera vai divas glāzes
svaigu gaiļbiksīšu ziedu, 40 g krējuma,
sviestu veidnes izsmērēšanai, 30 g cukura, sāli
pēc garšas.
Rīsus
pārlej ar divām
glāzēm verdoša ūdens un vāri, kamēr rīsi mīksti. Atdzesē.
Pievieno rīsiem biezpienu, gaiļbiksīšu
ziedus, rozīnes un vienu olu, kas saputota ar cukuru.
Samaisi, liec uz pannas 3 cm biezā kārtā, pārsmērē ar olas un krējuma
maisījumu, liec cepties plītī.
Pasniedz krējumu vai saldo mērci,
var rotāt ar svaigiem gaiļbiksīšu
ziediņiem.
Gaiļbiksīšu vīna
uzlējums
Trīslitru burku pielasa pilnu ar gaiļbiksīšu
ziediem, uzlej baltvīnu un tur saulē.
Ik pa laikam burku pakrata. Rudenī izvilkumam ir aprikožu
garša. Lieto trīs
reizes dienā pa malkam. Burkai var likt plastmasas vai metāla
vāciņu. Pēc pirmajām garšošanas reizēm burku papildina ar baltvīnu.
00000
Gaiļbiksīšu sviests
Kaltētus
ziedus un pulverī saberztas lapas izmanto zaļā
sviesta un biezpiena pagatavošanai.
Gaiļbiksīšu salāti
Tev
vajadzēs 100 g svaigu gaiļbiksīšu
lapu, vienu nelielu vārītu bieti (100 g), 25 g sīpolloku,
20 g krējuma, sāli pēc garšas. Saplūkā gaiļbiksīšu lapas, sagriež
salmiņos bietes, sakapā
sīpollokus. Samaisi krējumu,
bietes, gaiļbiksīšu lapas un pusi no lokiem,
pievieno pēc garšas sāli. Pārber ar atlikušajiem
lociņiem!
Gaiļbiksīšu degvīns
Ņem
vienu ēdamkaroti kaltētu
sakņu, vienu strīķētu
ēdamkaroti kaltētu
lapu, pārlej ar litru laba degvīna
un cukura sīrupu, ko gatavo no vienā
glāzē ūdens izšķīdinātiem
100 g cukura. Burku aizvāko un ļauj iestāvēties 2 nedēļas.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru