Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Gaiļbiksītes (Primula veris)

Fejas zelta atslēdziņas
Maijā daudzas pļavas sazied maigi dzelteniem ziedu čemuriņiem. Ir tautas, kas dēvē šo augu par Dieva rociņām, Paradīzes atslēdziņām, noburtu elfu princesi un 12 dievu zālēm. Latviešiem tās ir gaiļbiksītes (Primula veris).

No plašās prīmulu dzimtas ārstnieciskās īpašības piemīt tikai vienai no prīmulām gaiļbiksītēm. Tā arī ir vērtīgs augs, ko lietot salātos, kā garšvielu, skaistumkopšanā, un tautā runā, ka gaiļbiksītēm piemīt mīlu rosinošs spēks.

Dzīvais vitamīns
Pati lielākā gaiļbiksīšu bagātība ir vitamīni. Sevišķi daudz ir C vitamīna svaigās lapās pat 5,9 % sausnas, ziedos 4,7% sausnas. Divas gaiļbiksīšu lapas saturot dienas devu askorbīnskābes, kas pavasarī ir tik svarīga gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Tāpēc Rietumeiropā Holandē un Anglijā gaiļbiksītes ir iecienīts pārtikas augs, ko lieto vitamīnu salātiem, un tāpēc to mēdz audzēt dārzā.
Gaiļbiksīšu ārsnieciskās ar atkrēpošanu un klepus mīkstināšanu saistītās īpašības nodrošina saponīni, smaržu dod, un vīrusus aizgaiņa ēteriskās eļļas. Vēl gaiļbiksītēs atrodami glikozīdi primulaverīns un primverīns.
Saponīni gaiļbiksītes padara par labu atkrēpojošu līdzekli. Šim augam ir arī nomierinoša, spazmolītiska, sviedrējoša, urīndzenoša, žultsdzenoša, virsnieru dziedzeru darbību uzlabojoša un vitamīnus papildinoša iedarbība.
Dažiem cilvēkiem gaiļbiksītes var izraisīt alerģiju. Ar tām vajadzētu uzmanīties cilvēkiem, kas nepanes arī aspirīnu.
Tautas medicīnā gaiļbiksīšu lakstus lieto uzlējumu un novārījumu veidā klepus, bronhīta, iesnu, reimatisma ārstēšanai, kā diurētisku līdzekli nieru un urīnpūšļa iekaisuma ārstēšanai, hronisku vēdera aizcietējumu novēršanai, migrēnas ārstēšanai un vitamīnu tējas veidā pret nogurumu. Tautas medicīnā gaiļbiksīšu piena novārījumu lietoja pret drudzi un plaušu tuberkulozi. Zemnieki lasīja un ēda jaunos gaiļbiksīšu dzinumus un ziedkātiņus. Gatavoja ziedes pret ekzēmu, kā arī skaistuma eliksīru un lietoja pret dzīvnieku kodumiem.
Pulverīti no izkaltētām un samaltām saknēm var pievienot zupām, zivju, gaļas, dārzeņu ēdieniem.
Gaiļbiksīšu lapas daudzu Eiropas tautu virtuvē izmanto kā lapu salātus, bet Anglijā ziedus izmato pašdarināto vīnu aromatizēšanai.

Leģendām apvītās
Senie grieķi ticēja, ka gaiļbiksītes spēj glābt no visām kaitēm, ar ko vien slimo cilvēki, un to uzskatīja par dievu mājvietas svētā Olimpa kalna ārstniecības augu. Tomēr antīkie ārsti visbiežāk šo augu ieteikuši paralīzes ārstēšanai.
Viduslaikos gaiļbiksītēm piedēvēja maģiskas īpašības ar burvju spēku, un auga sulu lietoja kā mīlas dzēriena sastāvdaļu.
Senie vācieši ticēja, ka gaiļbiksītes ir pavasara dievietes Freijas atlēdziņas. Ar tām viņa atslēdz vasaras un siltuma vārtus. Freijai bija varavīksnes kaklarota, un, kur trāpīja varavīksne, tur izbira zelta atslēdziņu saišķīši, un no tiem izauga gaiļbiksīši.
Seni angļu nostāsti pauž, ka gaiļbiksīšu ziediņos slēpjas elfi, un, ja pavasarī plnmēness laikā klusi staigā pa ziedošu gaiļbiksīšu pļavu, var dzirdēt klusu un burvīgu mazo cilvēciņu dziedāšanu.
Savukārt dāņu leģenda stāsta par pazemes rūķiem, kuri palaiduši ceļojumā uz zemesvirsu elfu princesi. Viņa iemīlējās zemes jauneklī un aizmirsa, ka jāatgriežas pazemē, elfu valstībā. Elfi to neatstāja nesodītu savu princesi viņi pārvērta par skaisti dzelteni ziedošu augu gaiļbiksīti, savukārt puisi par balto vizbuli. Abi katru gadu vienā laikā izzied savu mīlestību, bet nesatiekas.


Kā vākt un lietot gaiļbiksītes?
Maijs ir īstais laiks, kad vākt gaiļbiksīšu ziedus. Tos vāc auga pilnziedu laikā, dažkārt vāc tikai zieda vainadziņus. Tos jācenšas žāvēt ātri plānā slānī dabiskā siltumā vai kaltēs ar 70 80 grādu temperatūrā ar labu ventilāciju.
Gaiļbiksīšu ziedus ieteicams pievienot vakara tējām. Tie palīdz bezmiega, neirožu, uztraukuma, migrēnas gadījumā un ir laba vitamīnu tēja, kas satur gan C vitamīnu, gan karotīnus A provitamīnu. Tautas medicīnā lieto menstruālā cikla regulēšanai, klimaksa sarežģījumu gadījumos.

Savukārt gaiļbiksīšu lapas, kuras ievāc tūlīt pēc auga ziedēšanas beigām, var lietot arī kā vitamīnu tēju tās žāvētas satur lielu daudzumu C vitamīna. Maltas kaltētas gaiļbiksīšu lapas kā vitamīniem bagātu piedevu var pievienot zupām, mērcēm, zaļajam sviestam, biezpienam. No gaiļbiksīšu lapām, līdzīgi kā no skābeņu, nātru lapām vai spinātiem var vārīt zupu, tās var izmantot omletēs, sacepumos.
Lapu žāvēšana jāveic ātri, lai nezustu C vitamīna daudzums, vēlams kaltēs cepeškrāsnīs 40 50 grādu temperatūrā.

Gaiļbiksīšu saknes un sakneņus ievāc augustā, septembrī, oktobrī vai agrā pavasarī, pirms augs nav sācis augt. Noskalo, nedaudz apvītina un žāvē kaltēs vai cepeškrāsnīs 50 60 grādos.
Tos lieto bronhītu gadījumos kā klepu mīkstinošu un atkrēpojošu līdzekli. Gaiļbiksīšu saknes ietilpst dažādu klepus tēju un zāļu sastāvā.

Kā pagatavot mīlas dzērienu?
Gaiļbiksītēm maģisku spēku piedēvējuši ne vien senie grieķi, kas gaiļbiksītes dēvēja par 12 dievu ziedu. Arī senie ķelti un galli uzskatīja gaiļbiksītes par svētu augu, un to drīkstēja vākt vien druīdu priesteri, lai pagatavotu mīlas dzērienu. Tā sastāvā ietilpa arī verbena, mellenes, rudzi, āboliņš, medus un citi tonizējoši augi.
Viena no mīlas dzēriena receptēm, kas saglabājusies līdz mūsdienām, ir uzlējums, kura gatavošanai izmanto četras ēdamkarotes gaiļbiksīšu ziedu, četras ēdamkarotes rozā rodiolas jeb zeltsaknes sakņu, četras ēdamkarotes leizejas sakņu, trīs ēdamkarotes egļu skuju, trīs ēdamkarotes priežu pumpuru un divas ēdamkarotes bērzu pumpuru. Visu pārlej ar 300 gramiem degvīna, cieši aizvāko un ļauj nostāvēties trīs nedēļas tumšā vietā, periodiski saskalinot. Dzer pa vienai tējkarotei divas reizes dienā pie tējas. Šim mīlas dzērienam ir tonizējoša, lieko stresu normalizējoša, organismu stiprinoša un vielmaiņu veicinoša darbība, kā arī piemīt spēja atjaunot stresa un fiziskā saguruma dēļ panīkušu dzimumtieksmi.

Receptes:
Veselības uzlabošanai
Uzlējumu un novārījumu gatavo, ņemot pa 1 ēdamkarotei sasmalcinātu lapu uz vienu glāzi ūdens. Dzer divas reizes dienā.

Sakņu novārījumu gatavo, ņemot vienu tējkaroti sasmalcinātu sakņu uz glāzi ūdens. Klepus ārstēšanai dzer vairākas reizes dienā.


Gaiļbiksīšu omlete
Tev vajadzēs 100 g svaigu gaiļbiksīšu lapiņu, 4 olas, 4 ēdamkarotes piena, eļļu cepšanai, šķipsniņu sāls. Sakarsētā eļļā uz pannas liec sakapātas gaiļbiksīšu lapiņas, pavisam nedaudz apcep un pārlej ar olām, kas samaisītas ar pienu un sāli. Cep, kamēr gatavs.
Gaiļbiksīšu zupa
Tev vajadzēs 200 gramu gaiļbiksīšu lapu, 40 g miežu putraimu, vienu burkānu, divus nelielus kartupeļus, vidēju sīpolu, 20 gramus eļļas, 5 piparus, vienu lauru lapu, sāli pēc garšas un rējumu. Katlā liec vārīties ūdeni. Tajā laikā notīri un sasmalcini burkānu un sīpolu, kurus liec apcepties uz pannas. Notīri kartupeli, sagriez un liec katlā vārīties. Pievieno putraimus, piparus, lauru lapu un apceptos burkānus ar sīpoliem, kā arī sāli pēc garšas. Kamēr zupa vārās, sakapā gaiļbiksīšu lapas. Kad visas sastāvdaļas gatavas, zupai pievieno sakapātās gaiļbiksītes, uzvāra un pasniedz kopā ar krējumu.
Gaiļbiksīšu sacepums
Tev vajadzēs 100 g rīsu, 40 g rozīņu, 2 olas, 80 g biezpiena, ēdamkaroti ziedu pulvera vai divas glāzes svaigu gaiļbiksīšu ziedu, 40 g krējuma, sviestu veidnes izsmērēšanai, 30 g cukura, sāli pēc garšas.
Rīsus pārlej ar divām glāzēm verdoša ūdens un vāri, kamēr rīsi mīksti. Atdzesē. Pievieno rīsiem biezpienu, gaiļbiksīšu ziedus, rozīnes un vienu olu, kas saputota ar cukuru. Samaisi, liec uz pannas 3 cm biezā kārtā, pārsmērē ar olas un krējuma maisījumu, liec cepties plītī. Pasniedz krējumu vai saldo mērci, var rotāt ar svaigiem gaiļbiksīšu ziediņiem.

Gaiļbiksīšu vīna uzlējums

Trīslitru burku pielasa pilnu ar gaiļbiksīšu ziediem, uzlej baltvīnu un tur saulē. Ik pa laikam burku pakrata. Rudenī izvilkumam ir aprikožu garša. Lieto trīs reizes dienā pa malkam. Burkai var likt plastmasas vai metāla vāciņu. Pēc pirmajām garšošanas reizēm burku papildina ar baltvīnu.

00000
Gaiļbiksīšu sviests
Kaltētus ziedus un pulverī saberztas lapas izmanto zaļā sviesta un biezpiena pagatavošanai.
Gaiļbiksīšu salāti
Tev vajadzēs 100 g svaigu gaiļbiksīšu lapu, vienu nelielu vārītu bieti (100 g), 25 g sīpolloku, 20 g krējuma, sāli pēc garšas. Saplūkā gaiļbiksīšu lapas, sagriež salmiņos bietes, sakapā sīpollokus. Samaisi krējumu, bietes, gaiļbiksīšu lapas un pusi no lokiem, pievieno pēc garšas sāli. Pārber ar atlikušajiem lociņiem!

Gaiļbiksīšu degvīns
Ņem vienu ēdamkaroti kaltētu sakņu, vienu strīķētu ēdamkaroti kaltētu lapu, pārlej ar litru laba degvīna un cukura sīrupu, ko gatavo no vienā glāzē ūdens izšķīdinātiem 100 g cukura. Burku aizvāko un ļauj iestāvēties 2 nedēļas.
Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...