Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Parastā zirgkastaņa (Aesculus hippocastanum)

Vēnu draugs – zirgkastaņa
Rudenī ir laiks salasīt kastaņus un pagatavot no tiem zāles, kas dziedē vēnas un atvieglo sāpes.

Parastā zirgkastaņa (Aesculus hippocastanum) savvaļā sastopama Persijā, Ziemeļindijā, Dienvideiropā. Labos apstākļos spēj sasniegt 200 – 300 gadu vecumu.
Kastaņas vārdu koks ieguvis īstajai kastaņai Castanea sativa līdzīgo adataino augļu un lielo brūno sēklu dēļ, „zirdzisko” pieskaņu savukārt augs iemantojis, jo zirgkastaņas sēklas savulaik izmantotas kā zāles pret zirgu klepu.

Ko ievāc?
Mizu vāc pavasarī sulu laikā no 3–5 gadus veciem zariem: tos nozāģē vai nogriež, mizu noloba. Žāvē kaltēs nepārsniedzot 60 grādus, vai labi vēdināmās telpās.
Ziedus vāc pavasarī, ziedēšanas laikā, kad ziedkopās izziedējuši apmēram divi trīs ziedi. Ziedus žāvē parastos apstākļos vai izmanto sulas ieguvei.
Lapas vāc bez kāta ziedēšanas laikā, žāvē parastos apstākļos, ēnainā, labi vēdināmā vietā.
Sēklas vāc rudenī, kad nogatavojušās. Noloba ārējo adataino augļapvalku. Lieto svaigas vai žāvē kaltē, nepārsniedzot 25 grādus.

Iedarbība un ķīmiskais sastāvs
Zirgkastaņas iedarbība atkarīga no flavonoīdiem, kumarīnglikozīdiem un saponīniem. Eskulīns un fraksīns darbojas kā antikoagulanti, kas aizkavē trombu veidošanos paplašinātās vēnās un sekmē holesterīna vielmaiņu asinīs. Sēklu tinktūru un citus preparātus lieto iekšķīgi pret vēnu paplašināšanos, tromboflebītiem, hemoroīdiem, aterosklerozi. Tie sekmē varikozo čūlu sadzīšanu. Sēklu tinktūru un mizas ekstraktu lieto svecītēs hemoroīdu un taisnās zarnas erozijas ārstēšanai.
Sēklas satur kumarīnglikozīdus – eskulīnu, fraksīnu, saponīnu escīnu, flavonoīdus, eļļu, miecvielas, cieti, fitosterīnus, B1, C un K vitamīnus. Lapās ir karotinoīdi, flavonoīdi un citas vielas. Ziedi satur flavonglikozīdus – kvercitrīnu, izokvercitrīnu, rutīnu, karotinoīdus. Mizā ir eskulīns, fraksīns, saponīns escīns, miecvielas, flavonoīdi.

Uzmanību – indīgs!
Lielās devās iekšķīgi lietoti kastaņu vai to preparāti var izraisīt vemšanu, caureju, nespēku, kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumus. Ja lietojat iekšķīgi, tad konsultējieties ar savu ārstu un kontrolējiet protrombīna līmeni asinīs.
Zirgkastaņas šķidrā ekstrakta lietošana var ietekmēt citu zāļu iedarbību. Uzmanieties, ja lietojiet antiagregantus, antikoagulantus un nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus. Nevajadzētu lietot kopā ar zālēm, kurām piemīt nefrotoksiskas īpašības, piemēram, ar gentamicīnu.
Senatnē kastaņus, pateicoties to ziepēm līdzīgajiem saponīniem, Francijā un Šveicē izmantoja kaņepju, linu, zīda un vilnas balināšanai. Lini ieguva debeszilu nokrāsu.
Receptes:
Ziedu sula
Lieto vēnu darbības traucējumu ārstēšanai – atšķaidot ar vienu ēdamkaroti ūdens, to dzer pa 20 – 30 pilieniem 2 reizes dienā.
Svaigu sulu var konservēt ar 40% spirtu (1:1).
Kaltētu ziedu izvilkums spirtā
50 gramu drogu aplej ar 500 mililitriem degvīna un ļauj divas nedēļas ievilkties, trauku ik pa laikam saskalinot. Nokāš un dzer pa 30 – 40 pilieniem 3 – 4 reizes dienā.
Šo spirta izvilkumu lieto arī ārīgi – ieberzē podagras, reimatisma, išiasa sāpju mazināšanai.
Sēklapvalku novārījums
15 gramu brūno sēklapvalku vāra 300 mililitros ūdens. Lieto pret dzemdes asiņošanām klimaktērijā, ja vien tas nav saistīts ar ļaundabīgajiem audzējiem.

Kastaņu (sēklu) miziņu uzlējums
Ņem 50 gramu 3 – 5 milimetru lielumā sasmalcinātas kastaņa sēklu brūnās miziņas. Pārlej ar 500 mililitriem degvīna, notur divas nedēļas, katru dienu sakratot. Nokāš.
Šis uzlējums noņem iekaisumu un tūsku, mazina asins viskozitāti, asinsspiedienu, stiprina un padara elastīgākas asinsvadu sieniņas un regulē holesterīna līmeni. Ārstēšanās laikā mazinās lipīdu izgulsnējumi aknās un uz artēriju sieniņām, mazāk sāp iekaisušās locītavas un vēnas.
Lieto pa 30 pilieniem uz 30 mililitriem ūdens 3 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas. Pēc nedēļas jau sāk lietot 4 reizes dienā. Ārstēšanās kurss – no viena līdz pusotram mēnesim.
Ārīgi šo uzlējumu lieto 2 – 3 reizes dienā, uzmanīgi ierīvējot iekaisušās vēnas vai kompresēs atšķaidot uzlējumu 1:1 ar ūdeni. Kompreses liek uz pusotru – divām stundām no rīta un tikpat ilgi vakarā.

Sēklu uzlējums ārīgai lietošanai
Gatavas sēklas samaļ gaļas maļamajā mašīnā ar visu mizu. Pārber stikla burkā. Lai pagatavotu vienu litru uzlējuma, būs nepieciešami 300 grami maltu kastaņu, ko pārlej ar 700 mililitriem degvīna. Tumšā vietā ļauj ievilkties septiņas dienas. Ar šo uzlējumu var ārstēt radikulītu, tromboflebītu, muskuļu iekaisumu un sāļu izgulsnējumus.

Kaltētu ziedu uzlējums
20 gramus kaltētu zirgkastaņas ziedu pārlej ar puslitru degvīna. Ļauj ievilkties divas nedēļas. Izmanto divas reizes dienā sāpošo locītavu ierīvēšanai.
Svaigu ziedu uzlējums
Trīslitru burku piepilda ar izplaukušiem zirgkastaņas ziediem, kas rūpīgi atdalīti no ķekara kātiņiem, uzlej degvīnu – tik daudz, lai tas pārklātu ziedus – un trauku blīvi aizvāko.
Burku trīs mēnešus tur saules apspīdētā vietā, laiku pa laikam paskalina. Radušos brūngano šķidrumu izfiltrē caur kafijas filtru vai marlīti, salej pudelēs, glabā tumšā un vēsā vietā. Šāds uzlējums der visdažādāko nobrāzumu un sasitumu gadījumā, mazina zilumus, neļauj brūcei iekaist, veicina dzīšanu. Ja trauma neliela, pietiek to apmazgāt ar novilkumā samitrinātu vatīti, ja pamatīga – labāk uzlikt kompresi.
Kastaņi kabatā
Pietiek nēsāt sev līdzi kabatā pāris kastaņu, lai mazinātos locītavu reimatisma sāpes.

Aplikācijas ar māliem
Maltas kastaņu sēklas (bez brūnās mizas) sajauc ar māliem. Šīs sildošās masas aplikācijas spēj mazināt locītavu iekaisumu.

Augļu uzlējums
Kastaņu sēklas sagriež katru četrās daļās, piepilda burku un līdz malām pielej ar degvīnu. Trīs dienas ļauj ievilkties saulē, pēc tam 40 dienas istabas temperatūrā telpās. Ar iegūto līdzekli ierīvē locītavas, liek kompreses paplašinātām varikozām vēnām.

Mizas uzlējums
Vienu ēdamkaroti maltas zirgkastaņas mizas pārlej ar 400 mililitriem novārīta atdzesēta ūdens. Ļauj ievilkties 8 stundas. Tad nokāš un lieto pa divām ēdamkarotēm četras reizes dienā.

Mizas uzlējums sēdvannām
50 gramu maltas mizas pārlej ar vienu litru verdoša ūdens, vāra 15 minūtes un ļauj ievilkties vēl 8 stundas, tad nokāš. Izmanto vēsām sēdvannām hemoroidālo asiņošanu gadījumos 15 minūtes pēc zarnu iztukšošanās.

Zirgkastaņu ziede
Piecus sasmalcinātus kastaņu augļus vai piecas ēdamkarotes kastaņu ziedu pārlej ar 500 mililitriem eļļas un stundu ūdens peldē karsē. Atdzesē un izkāš. Kausē kopā ar vasku, lai iegūtu biezāku ziedi. Izmanto kāju kopšanai, vēnu problēmu mazināšanai un profilaksei.
Pretsāpju spilventiņš
Žāvētus zirgkastaņu ziedus pilda auduma maisiņos un izmanto kā pretsāpju spilventiņu, paliekot zem sāpošās vietas.
Kastaņu sildošās kompreses
Sāpju remdēšanai der sīki sasmalcināti kastaņi, kas aplieti ar verdošu ūdeni un atstāti 15 minūtes ievilkties. Tad visu saliek kokvilnas vai lina drāniņā, sasien sainītī un uz stundu uzliek izsildīt sāpošo vietu, silti sasedzot.
Pretstresa bumbuļi
Kastaņi lieliski kalpo stresa bumbiņu misijai – paņem pārīti plaukstā un pariņķo, ļaujot spriedzei izgaist. Ar tiem var masēt enerģētiskos punktus.

Masāžas krelles
Pirtī lieti noder no kastaņiem savērta virtene, ar ko izmasēt muguru un pēdas.

Anda Leiškalne


2 komentāri:

  1. Paldies par informāciju, kas ir ļoti noderīga un pārbaudīta praksē, darbojas, vēnu veselībai palīdz labi

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par informāciju, jā viss par kastani teiktais ir patiesība, vēnu veselībai palīdz ļoti labi, vēnas var arī ārstēt, tās nav tūlīt jāatdod ķirurgam sagriezt, patiešām kastanis ir turpat vai brīnumlīdzeklis veselībai, tikai cilvēkam ir mazliet japiedarbojas, lai gūtu rezultātu.

    AtbildētDzēst

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...