Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Parastā ieva (Padus avium) pirtī

Ieva palīdz piedot

Kad maijā ievas līkst baltās ziedu kupenās, ir laiks ievziedu pirtij. Šī pirts, pareizi izpildīta, aizslauka no sirds visus rūgtumus un nepiedošanas, atjauno ķermenī un dvēselē līdzsvaru, lai varam ielaist savā dzīvē visu prieku un mīlestību, ko tā sniedz.

„Ievziedu pirts ir mana iemīļotākā,” atklāj pirtniece Aelita Vilde-Batņa. Cilvēki, kas izbaudījuši šo rituālu, atgriežas katru gadu no jauna. Ja mājās ir pirtiņa, tad ievziedu piedošanas pirti var kurināt arī katrs pats. Ar ko no parastās pēršanās atšķiras ievziedu piedošanas pirts, un kas tajā notiek?

Sāk ar maigumu
Pirms došanās pirtī vanniņā izsilda kājas, ir laiks nesteidzīgai sarunai, un veselīgam dzērienam – vai nu zāļu tējai, vai bērzu sulām, vai kokteilim, kurā sablendētas dīgstošās nātrītes, gārsas, jaunās pieneņu lapiņas un saldētas ogas. Vanniņu gatavo svaigi saplūktām nātrītēm, gārsām, baltajām vizbulītēm pārlejot verdošu ūdeni, ļaujot ievilkties un pēc tam pašķaidot ar vēsu ūdeni, kamēr vannītē ūdens ir kājām patīkami karsts. Parasti pirts mērķis jau ir izrunāts, piesakoties uz pirti, un šajā gadījumā tas ir par piedošanu. Ar prāta vēlmi piedot un atlaist visus rūgtumus pietiek, lai sāktu to darīt, bet nav pietiekami, lai piedošana atnāktu līdz pašiem sirds dziļumiem, līdz pēdējai ķermeņa šķiedriņai. To izdarīt palīdz pirts un īpaši atlasīti augi.
Tad laiks doties uz lāvas. Pirmajā gājienā izsildās maigā siltumā, guļot uz lāvas ar pagalvī noliktu ievziedu pirtsslotu. Sasveicinās ar pirts gariņu, ļauj ieslēgties sava ķermeņa termoregulācijai. Sākumā ievu aromāts ir viegls, ne tāds, kā pie ievu krūma vai ievām vāzē, bet maigi mandeļains, kā Amareto liķieris, jo pirtī smaržo ievu miza.
Kad jau parādās pirmie sviedri, laiks noskaloties ar maigi siltu ūdeni, iedzert tēju un pēc nelielas atpūtas doties vēlreiz uz lāvas.

Aizslauka rūgto un smago
Ir laiks skrubim. „Skrubi gatavoju individuāli, atkarībā no cilvēka un viņa pirts mērķa,” stāsta Aelita Batņa. Noberzē visu ķermeni limfas atteces virzienā, pakarsējas un dodas noskaloties. Padzer tēju un atgriežas pērtuvē.
Izsilda ievu pirtsslotu, pavicinot to pa karstāko gaisu un tvaikiem, kas sakrājas pērtuves augšpusē. Silto pirtsslotu liek pie kakla, kur atrodas kakla čakra, vai kā latviešu tautasdziesmās dēvē – saulītes. Te sakrājas visi nepateiktie sarūgtinājuma un aizvainojuma vārdi, radot enerģētiskus blokus un lieku muskuļu saspringumu. Ļauj, lai siltā ievziedu pirtsslota atlaiž visu lieko, domās ļaujot to aizslaucīt prom. Rūgtuma vārdus nevajag izteikt, vienkārši ļaut, ka ievu rūgtenā smaržā tie aiziet, ka ieva ar savu piedošanas enerģētiku paņem tos prom.
Tad otrreiz izsilda pirtsslotu un liek pie sirds saulītes, ļaujot izslaucīt no tās visus sarūgtinājumus, ļaujot, lai rūgtumi un aizvainojumi sadeg. Kamēr sirdī mīt nepiedošana, aizvainojumi un rūgtumi, tā nespēj pa īstam atvērties mīlestībai un priekam. Kad sirsniņa nu jūtas tīra un viegla, domās izkaisām to ar baltiem ievziediem, ļaujam ienākt gaismai, priekam un mīlestībai.
Trešo reizi izsildām ievziedu slotu un liekam to pie vēdera, drusku zemāk par nabu, tur, kur ir trešā čakra jeb saulīte. Te ķermeniski mīt viss, kas aizskāris ego, te mīt bailes, dusmas, skaudība. Ļauj siltai slotiņai mīļi izsildīt šo saulīti, stiprināt sevis veselīgo uztveri tā, ka visus sārņus ir viegli aizmēzt, ļaut kā sniegam uz siltas krāsns izkust un iztvaikot bailēm, skaudībai, tumšām domām un emocijām. Lai ienāk izslaucītajā vietā ievziedu gaišums, un cilvēks spēj ieraudzīt savu patieso, stipro un lielisko „es”, savu ceļu, tos veidus, kā savu dzīvi piepildīt vislabākajā veidā.
Enerģētiskais pēriens
Tad kārta pērienam. Var pērties pats, var pērt pāris viens otru, bet prasmīga pirtnieka pēriens būs īpašs. Sāk pērienu no kāju pēdām, per uz augšu pa limfas atteces virzienu.
Tad laiks kontrastējošai ūdens procedūrai – vai nu peldei dīķī, vai vannā ar aukstu ūdeni. Jāiemērcas ūdenī ar visu galvu.
Tad dodas atkal uz lāvas sildīties, var pagulēt arī uz kušetītes, vai pat ārā – galvenais, lai ķermeņa stāvoklis ir horizontāls un var turpināt kārtoties ķermeņa enerģētika.
Ja pirts rituālu baudiet ar pirtnieku, ir laiks lielajam enerģētiski attīrošajam pērienam.
Šajā pērienā ir daudz neizstāstāmu lietu, ar kurām darbojas pirtnieks – gan pirtsslotu ritms, skaņa, vārdi, karstums. Peramajam pagalvī ir pēc maigām mandelēm smaržojoša ievziedu slota, un visas šīs ķermeniskās sajūtas paplašina apziņu un izraisa mainītu apziņas stāvokli jeb transu. Jau ķermeniski līdz pēdējai šūniņai nostiprinās iepriekš ar piedošanām un aizvainojumu atlaišanām paveiktais darbs. Dvēsele spēcīgi atbrīvojas mīlestībai, sarunai ar Dievu.

Lidināšana un lutināšana
Tad pirtnieks ved uz dīķi izbaudīt lidojumu. Kā zīdainis drošajās vecāku rokās, cilvēks ļaujas, ka viņu ūdenī notur pirtnieka rokas. Tā ir iespēja ļauties pilnīgai atbrīvotības sajūtai. Tās ir tikai divas minūtes, bet laika izjūta ir zudusi un nav auksti.
Tad atkal laiks izsildīties uz lāvas. Izsildītu ievu slotu uzliek uz sirsniņas un ļauj sajust, kā tā attīrījusies, var būt vēl aizslaucīt kaut ko prom. Tad atkal var pagulēt uz dīvāna. Šajā laikā nevajag runāt – cilvēks ieklausās savās ķermeniskajās sajūtās un pierod pie jaunā, no aizvainojumiem attīrītā veidola.
Pēdējais gājiens pirtī ir ķermeņa lutināšana ar kādām SPA procedūrām, maskām, piemēram, medus masku ar linsēklām un maltiem kastaņiem, kam pievienoti daži pilieni ēteriskās eļļas. Tad pēdējā noskalošanās un atpūta. Kopā visam ievziedu pirts rituālam vajadzīgas apmēram četras stundas.


Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...