Stiprais dziednieks ozols
Ozola dziednieciskās īpašības
nebeidzas vien ar ozolmizu novārījumu. Oktobris ir īstais laiks, lai savāktu un
sagatavotu ozolzīles gan gardai kafijai, gan neparastam pudiņam un veselībai.
Senie grieķi ozolu uzskatīja
par visskaistāko svēto koku, no kā arī cēlies tā latīniskais nosaukums Quercus – skaistulis. Latvijā ozoli parādījušies
pēc ledus laikmeta, pirms apmēram 7 – 9 tūkstošiem gadu. Baltu tautas ozolus
turējušas lielā cieņā un uzskatīja par vīrišķā spēka, stipruma simbolu.
Dižozoli visbiežāk aug uz āderu krustojumiem – enerģētiski spēcīgās vietās. Nav
ziņu, vai tie īpaši šādās vietās stādīti, vai par to parūpējušies sīļi, ierokot
zīļu krājumus āderu krustpunktos. Senie latviešu krīvi uzskatīja, ka domu
pārraide vislabāk notiek pa āderēm, un tāpēc savus rituālus veica vai nu pie
akmeņiem vai ozoliem, kas iezīmēja spēcīgus āderu krustpunktus.
Ne tikai mizas
Tautas medicīnā izmanto ozolu
mizas, sēklas, lapas. Mizas ievāc agri pavasarī, sulu laikā no jauniem (ne
vecākiem par 20 gadiem) kokiem, kas paredzēti nozāģēšanai vai zariem, kas ir
apmēram desmit centimetru diametrā, jo jaunajās mizās ir vairāk miecvielu.
Uzskata, ka, noņemot tikai nedaudz jaunās mizas, var aiziet bojā viss koks. Uz
jaunās, gludās, nebojātās mizas, kas ir bez plaisām un izaugumiem, veido
gredzenveida iegriezumus 30 centimetru attālumā citu no cita, tad pārgriež
gareniski un noņem mizu. Mizu izklāj irdenā kārtā uz galda un kaltē labi vēdinātā
telpā, zem nojumes, bēniņos, katru dienu apgrozot. Kaltēšanas laikā jāseko, lai
miza nesamirktu, jo tad tā zaudē miecvielas un lietošanai vairs nav derīga.
Izžuvušie mizas gabali no ārpuses ir spīdīgi, dažreiz gaiši brūni vai pelēki,
gludi vai viegli sačokurojušies, bez plaisām. No iekšpuses – dzeltenīgi vai
sarkanīgi brūni.
Lapas vāc, kad tās pilnīgi
attīstījušās, bet vēl nav kļuvušas ādainas. Ozola zīles vāc pēc pirmajām
salnām.
Vērtīgās vielas
Ozola miza satur miecvielas.
Tās, izraisot olbaltumvielu koagulāciju, padara blīvu gļotādu virsmu, pasargā
audu šūnas un jušanas nervu galus no kairinātāju iedarbības, lokāli sašaurina
asinsvadus. Ozola mizām piemīt dezinficējošas un pretiekaisuma īpašības, bet
flavonoīds kvercetīns darbojas kā spēcīgs antioksidants un sargā šūnu
membrānas. Miecvielas ir nozīmīgas arī kā pretindes, jo veido nogulsnes ar
alkoīdiem un smagajiem metāliem.
Ozolmizas izmanto ādu
miecēšanai, ar tām ārstē apsaldējumus, ēdi un ādas slimības, lieto saindēšanās
un caurejas gadījumā, jo ozolu mizu biogēni aktīvās vielas ir ar izteiktām
savelkošām, dezinficējošām, pretiekaisuma un asiņošanu apturošām īpašībām.
Ozolmizu miecvielas reaģē ar ādas un gļotādas olbaltumvielām, veidojot
aizsargplēvīti, kas pasargā no kairinājuma, aizkavē iekaisuma procesu un mazina
sāpes.
Lapas satur miecvielas. Ozola
zīles bez miecvielām, olbaltumvielām satur arī cieti, cukuru un taukskābes.
Ozola mizu un lapas izmanto mājsaimniecībā vilnas dzijas un audumu krāsošanai
dažādos toņos atkarībā no kodinātāja.
Arī ēšanai
Krievijā veiktie
arheoloģiskie izrakumi liecina, ka pirms vairāk nekā pieciem tūkstošiem gadu
tur cepa maizi no ozolzīlēm, bet rudzus un kviešus vēl nepazina. Blokādes laikā
Ļeņingradā Otrā pasaules kara gados izdotajā grāmatā botāniķi aicināja cilvēkus
maizes vietā lietot ozolzīles un piedāvāja ēdienu receptes. Šajās receptēs,
saprotams, nebija ieteikumu zīles vārīt pienā, bet gan sīvumu mazināt, mērcējot
ūdenī.
Nebūtu pareizi uzskatīt, ka
ozolzīles ir nabadzības un izmisuma pārtika. Gluži otrādi – prasmīgi gatavotas,
tās var sniegt neparastākas garšas sajūtas un padarīt daudzveidīgāku ikdienas
maltīti. Ne Anglijā, ne Francijā nabadzība nespiež, taču ozolzīļu miltus
diezgan plaši lieto konditorejas izstrādājumos. Pievienojot ozolzīļu miltiem 15
procentu kviešu miltu, iespējams cept maizi.
RECEPTES
Pret caureju
Kā savelkošas darbības
līdzekli caurejas gadījumā izmanto ozola mizu un lieto pa ēdamkarotei 3 – 4
reizes dienā pirms ēšanas. Ēdamkaroti mizu aplej ar glāzi vāroša ūdens, vāra uz
lēnas uguns 15 minūtes, nostādina stundu, izkāš, papildina ar vārītu ūdeni līdz
sākuma stāvoklim.
Kakla un mutes skalošanai
Tonsilītu, faringītu,
laringītu, gingivītu, stomatītu, nepatīkamas smakas ārstēšanai iesaka mutes
dobuma un rīkles skalošanai pēc ēšanas 6 – 8 reizes dienā lietot ozolu mizu
novārījumu. Divas ēdamkarotes drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens un slēgtā
traukā vāra 30 minūtes. Atdzesē desmit minūtes, izkāš un pievieno vārītu ūdeni
līdz sākuma stāvoklim.
Vannām
Ja ir atopiskais dermatīts (alerģiskā
diatēze), ozolu novārījumu, ņemot 100 gramu sasmalcinātas mizas, aplej ar litru
vāroša ūdens un vāra to 30 minūtes. Pēc izkāšanas novārījumu pievieno vannai.
Lai saglabātu ārstniecisku efektu, ziepes lietot nedrīkst.
Pušumiem un čūlām
Trofisko čūlu, ādas un
gļotādas bojājumu ārstēšanai iesaka koncentrētāku ozolu mizas novārījumu.
Četras ēdamkarotes sasmalcinātas mizas aplej ar glāzi vāroša ūdens, vāra uz
lēnas uguns 20 – 30 minūtes, izkāš, iegūtajam novārījumam pievieno vārītu ūdeni
līdz litram un izmanto slimību skarto vietu skalošanai, apmazgāšanai,
vannošanai, kompresēm.
Ziede pret izgulējumiem
Ozolu mizas pulveri, ar
melnās papeles pumpuriem līdzīgās daļās vārot eļļā vai taukos (uz 1–2
ēdamkarotēm drogas 10 ēdamkarotes eļļas), gatavo ziedi, ko lieto izgulējumu
ārstēšanai.
Lapu kompreses
Svaigu saberztu lapu kompreses
tautas medicīna iesaka likt sastrutojumu, dažādu ādas iekaisumu, niezes gadījumā.
Pret svīšanu
· Kāju un roku svīšanas mazināšanai tās vanno ozolu
mizas novārījumā vai ieziež ar to rokas un izžāvē, neslaukoties dvielī.
· 2 – 3 tējkarotes sausas ozola mizas samaļ kafijas
dzirnaviņās un ieber zeķēs. Pulveris un zeķes noteikti jāmaina katru dienu,
līdz stāvoklis uzlabojas.
Tinte
Uz ozolu lapām reizēm izaug
pangas – lieliem dzelteniem zirņiem līdzīgi izaugumi. Tie rodas, panglapsenītēm
iedējot lapā oliņas. No ozolu pangām kādreiz izgatavoja tinti. Šim nolūkam
pangas izžāvē un samaļ. Vārot ar vara vitriolu, pangas dod melnu krāsu – tinti,
kas neizbalē gadsimtiem ilgi.
Pārtikā
Ozolu lapas lieto gurķu skābēšanai, lai tie būtu kraukšķīgi un stingri.
Ozolu lapas lieto gurķu skābēšanai, lai tie būtu kraukšķīgi un stingri.
Ozolzīļu rūgtā kafija
Gatavām ozolzīlēm notīra
miziņu, sagriež katru 3–4 gabaliņos un žāvē cepeškrāsnī. Tad ozolzīles
apgrauzdē, raugoties, lai tās neapdegtu, bet kļūtu trauslas. Pēc tam ozolzīles
maļ kafijas dzirnaviņās un lieto kā dabisko kafiju – vāra un dzer, pēc
vēlēšanās, ar pienu vai krējumu un cukuru.
Ozolzīļu maigā kafija
Ja ozolzīles īpaši
nesagatavo, kafija iznāk rūgti savelkoša, bet pēc apstrādes kafijai ir maiga,
riekstaina garša. Zīlēs ir daudz miecvielu, kas rada nepatīkami savelkošo
garšu. No miecvielām var atbrīvoties, arī ilgstoši zīles mērcējot, mainot ūdeni
un vārot, tomēr šādā veidā ozolzīles zaudē citas vērtīgās vielas.
Ātrāks veids ir zīles novārīt
pienā. Gatavām ozolzīlēm noloba miziņu, liek katlā, pārlej ar pienu un dažas
stundas vāra uz lēnas liesmas. Šajā laikā zīlēs esošās miecvielas reaģē ar
piena olbaltumvielām un veido nešķīstošus savienojumus, tādējādi atņemot
savelkošo garšu. Tad zīles katru sagriež 4–5 gabaliņos un liek siltā (ap 60
grādiem) cepeškrāsnī žāvēties. Izžuvušās zīles pannā apgrauzdē, līdz tās kļūst
gaiši brūnas, un samaļ. Zīļu pulveri vienai krūzītei ņem divreiz vairāk nekā
dabisko kafiju, bet jārēķinās, ka zīles uzsūks daļu ūdens.
Ozolzīļu milti (blokādes recepte)
Zīlēm notīra miziņu, sagriež
4 – 5 daļās, pārlej ar ūdeni. Mērcē divas diennaktis, ik pēc astoņām stundām
mainot ūdeni. Tad zīlēm pārlej divtik ūdens un liek vārīties. Tikko ūdens
uzvārījies, ūdeni nolej, un zīles samaļ gaļasmašīnā. Iegūto masu plānā kārtā
žāvē vispirms gaisā, tad cepeškrāsnī. Izžāvētu to samaļ kafijas dzirnaviņās.
Rupjāko malumu var izmantot kā putraimus, smalkāko – plāceņiem. Mērcēšanu ūdenī
var aizstāt ar zīļu vārīšanu pienā.
Ozolzīļu piena zupa
Zīļu putraimus ber verdošā
ūdenī, maisot vāra, līdz mīksti, tad pielej pienu, pievieno cukuru, sāli pēc
garšas. Pasniedzot zupas šķīvī liek sviesta gabaliņu.
Zīļu un ābolu pudiņš
80 gramu zīļu putraimu ber
vārošā, nedaudz sāļā ūdenī un maisot vāra pusgatavus. Putraimiem nolej ūdeni,
pārlej ar 120 gramiem
piena un vāra gatavus. Tad putraimiem pievieno ar 30 gramu cukura saberztus
divus olas dzeltenumus, smalki sagrieztus ābolus, sviestu, kārtīgi samaisa un
liek cepeškrāsnī cepties. Pudiņu pasniedz karstu, pārlietu ar ievārījumu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru