Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Zemestauki Phallus impudicus

Bezkaunīgā sēne zemestauki

Ēdama sēne, tautas medicīnā populārs līdzeklis gan vēža, gan citu slimību ārstēšanai. Mūsdienās lieto kā papildlīdzekli onkoloģijā starp ķīmijterapijas un starošanas kursiem, gan imunitātes stiprināšanā.

„Bezkaunīgais falls” – tā burtiski var tulkot sēnes latīnisko nosaukumu Phallus impudicus. Tā sākotnēji ir kā balta vistas ola, bet tad tā plīst, un ar milzu enerģiju no tās „izšaujas” kātiņš. Dažās minūtēs tas izaug 12 – 30 centimetru garš un līdzinās fallam. Tā galā – zvanveida paresninājums, uz kura parādās pelēcīgu gļotu kārta. Pēc stundas gļotas sāk riebīgi smakot, piesaistot mušas no tuvas un tālas apkārtnes. Jau pēc pāris stundām mušas smirdošās gļotas ar visām sporām ir apēdušas.
Sēni var lietot pārtikā vai kā tautas medicīnas līdzekli, kad tā ievākta vēl olas stadijā. Lasīt jādodas agri no rīta. Ievāktās sēnes jāsagriež un jāliek ledusskapī vai arī jāsagatavo ar šņabi, pirms nav „izšāvies” kātiņš. Ēdienu gatavošanai sēni nomazgā, sagriež mazos gabaliņos un cep taukos vai eļļā. Var ēst arī svaigu – ar visu želeju sagriežot ar sīpoliem vai puraviem, pievienojot sāli un pēc vēlēšanās – citrona sulu. 

Latvijā parastie zemestauki atrodami lapu koku un jauktos skujkoku mežos ar trūdvielām bagātu irdenu augsni no jūnija līdz salnām.
Senie romieši uzskatīja, ka fallam līdzīgā sēne palīdz mīlas lietās. Daudzus gadsimtus vēlāk pētījumi apstiprināja – tam ir arī bioķīmijā balstīts pamats.
Pamatīgāk sēne pētīta deviņdesmito gadu sākumā Latvijas Medicīnas akadēmijā. Eksperimenti ar pelēm jau pierādījuši tās pretvēža efektivitāti, spēju tonizēt organismu un mazināt apstarošanas un ķīmijterapijas nelabvēlīgās blakusparādības. Zemestauki satur ne vien dzimumhormoniem līdzīgas vielas, bet arī tonizē organismu un stimulē makrofāgus – baltos asinsķermenīšus, kas iznīcina ne vien baktērijas un vīrusus, bet arī audzēja šūnas. Tomēr oficiāli zāļu statuss zemestaukiem vēl nepienākas, jo nepieciešami plašāki pētījumi.
Zemestauki ir labs papildlīdzeklis onkoloģijā starp ķīmijterapijas un starošanas kursiem, bet zemestauki neaizvieto vēža ķirurģiskas operācijas un ķīmijterapiju.

Sēne satur fitoestrogēnus, tāpēc to izmanto kā tautas līdzekli sieviešu slimību – miomu, mastopātijas, olnīcu cistu – ārstniecībā.
 Tautas medicīnā to lieto nieru, gastrīta, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, olvadu un prostatas iekaisumu, tromboflebītu, ādas sēnīšu saslimšanu ārstēšanā.


Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...