Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Bišu birums

Bišu birums veselībai

Bišu birums jeb bojā gājušās bites ir vissenākās zāles, un mūsdienu zinātniskie pētījumi apliecinājuši – tas ir unikāls bioloģiski aktīvo vielu avots veselības atjaunošanai un stiprināšanai.

Bišu birums ir bojā gājušās bites, kas nobirst stropa apakšā. Bišu mūžs ir īss – vasarā vien 35 – 40 dienas, ziemā – līdz 9 mēnešiem. Mirušo bišu ķermeņi satur ne vien bišu indi, bet arī apbrīnojamu buķeti vērtīgu vielu. Jau seno romiešu ārsts Galēns medū saspiestas bites izmantoja augoņu ārstēšanai, matu augšanas vecināšasnai, zobu sāpēm un smaganu iekaisumiem. Jau kopš antīkiem laikiem dedzināto bišu pelnus maisījumā ar medu izmantoja pret acu slimībām, matu stiprināšanai, bet medū vārītās bites –dizentērijas ārtēšanai. Savukārt bišu novārījumu kā urīndzenošu līdzekli. Kaltētas saberztas bites ar pienu ir ieteiktas podagras, reimatisma, tūskas un nierakmeņu ārstēšanai, bet bites medū – pret asiņainu caureju un spazmām vēderā.
Vērtīgākais ir bišu ziemas birums no veselīgām saimēm. Bites, kas pastiprināti iet bojā slimību dēļ vai ja apkārtnē lietota lauksaimniecības ķīmija, cilvēkiem nav ieteicamas.

Ko satur bites?
Hitīns ir dabiska kukaiņu un sēņu šķiedrviela - polisaharīds, kas nešķeļas cilvēku gremošanas traktā un neuzsūcas, taču palīdz tīrīt zarnas. Savukārt hitīnam uzbūves ziņā līdzīgais hitozāns saista un izvada no organisma radioaktīvos elementus un smago metālu sāļus, veicina holesterīna izvadīšanu un neļauj no gremošanas sistēmas uzsūkties taukiem. Tas veicina holesterīna līmeņa mazināšanos asinīs, palīdz novērst aterosklerozi, aptaukošanos un ir noderīgs diabēta profilaksei. Hitozāns paātrina ievainojumu dzīšanu bez rētu veidošanās, tam piemīt arī pretsāpju iedarbība un spēja apturēt asiņošanu. Hitozāns pozitīvi ietekmē vielmaiņas regulāciju un stiprina nervu sistēmu.
Heparīns un heparinoīdi, ko satur bišu hitīna apvalks, kavē asins recēšanu, nomāc iekaisuma procesus, stabilizē asinsspiedienu un uzlabo asins sastāvu.
Bišu inde kopš sedienām lietota ārstnieciskiem nolūkiem gan iekšķīgi, gan ārīgi, taču kādu laiku valdīja uzskats, ka gremošanas sistēmā tā pilnībā sašķeļas, bet, ārīgi lietota, nespēj pārvarēt ādas barjeru. Tomēr 2003. gadā Krievijas zinātnieki pierādīja, ka bišu inde sagremojas tikai daļēji un nokļūst asinīs aktīvo polipeptīdu formā, kas fizioloģiski darbojas ļoti maigi, kā mazas bišu indes devas. Pētnieki atklāja, ka bišu inde labi iztur gan saldēšanu, gan karsēšanu līdz 115 grādiem, nemainot savas īpašības. Savukārt bišu birumu lietojot kopā ar medu, augu eļļām vai spirtu, bioloģiski aktīvās vielas pietiekami labi pārvar ādas barjeru. Bišu birumā inde harmoniski sader ar savu pretindi heparīnu, tāpēc darbojas daudz maigāk, un to var izmantot gadījumos, kad ārstēšana ar bišu dzēlieniem nav ieteicama.
Bišu tauki pēc savas bioloģiskās vērtības pārspēj zivju eļļu. Tajos ir pilns nepiesātināto taukskābju komplekšs, ieskaitot omega trīs tauksābes, kas samazina sirds slimību risku, regulē asinsspiedienu, asins recēšanu, labvēlīgi iedarbojas uz ādu, gļotādām, nervu sistēmu un ir ārkārtīgi nepieciešamas grūtniecēm. Biežāk gan omega 3 taukskābes cilvēks uzņem ar zivīm, taču lielākoties nepietiekami.
Bišu tauki nesatur holesterīnu, viegli uzsūcas organismā.

Kam lieto bišu birumu?
Kompleksās terapijas laikā bišu birumu lieto
sirds slimību ārstēšanai, hipertonijai, asinsvadu slimībām, vēnu varikozei, tromboflebītam, galvas smadzeņu asinsvadu bojājumu gadījumā, nierakmeņiem, nieru iekaisumiem, priekšdziedzera kaitēm, iekšējās sekrēcijas dziedzeru slimību ārstēšanā, epilepsijas gadījumā, veģetatīvās nervu sistēmas disfunkcijas gadījumā,
locītavu, muskuļu, ādas, smaganu, zobu, seksuālo disfunkciju, imūndeficīta, redzes, dzirdes un atmiņas problēmu ārstēšanā.


Novārījums
Lieto priekšdziedzera problēmu, seksuālās disfunkcijas gadījumā, imunitātes paaugstināšanai un organisma stiprināšanai. Var lietot kompleksi ar dzēlieniem.
10 – 15 g bišu biruma sasmalcina (samaļ kafijas dzirnaviņās), aplej ap puslitru vārīta ūdens un vāra uz lēnas uguns 30 – 60 minūtes. Ļauj atdzist divas stundas, tad nokāš. Var pievienot divas ēdamkarotes medus. Lieto tukšā dūšā pa vienai ēdamkarotei 1 – 2 reizes dienā vienu mēnesi. Pēc sešiem mēnešiem kursu var atkārtot.

Spirta ekstrakts
Vienu ēdamkaroti kafijas dzirnaviņās sasmalcinātu bišu birumu aplej ar 200 gramiem kvalitatīva degvīna un uz divām nedēļām noliek tumšā, sausā vietā, periodiski trauku sakratot. Lieto pa 15 – 20 pilieniem vienreiz dienā 1 – 2 mēnešus. Labi palīdz pret tā sauktajām meteopātijām – veselības un pašsajūtas traucējumiem, ko izraisa magnētiskās vētras un laikapstākļu maiņas.

Sutināts bišu birums
Lieto mastītu, panarīciju (strutainu pirkstu iekaisumua) varikozu vēnu paplašinājumu, tromboflebīta, kāju asinsvadu aterosklerozes, migrēnas ārstēšanā.
100 gramu bišu biruma aplej ar verdošu ūdeni (tā, lai tas tikai apņemtu bites, ne vairāk), uzliek vāku un atstāj 15 minūtes. Tad notecina caur sietu, un marlē ietītus biezumus liek uz sāpošās vietas, pa virsu liek polietilēna plēvi un pietin ar marles saiti. Kompresi atstāj, līdz tā atdziest.

Bišu biruma ziede
Lieto locītavu un muskuļu sāpēm, kāju asinsvadu slimībām, migrēnas, neiroloģiskām saslimšanām, tireotoksikozes gadījumā.
3–4 ēdamkarotes kafijas dzirnaviņās samalta bišu biruma sajauc ar uzkarsētu olīveļļu. Uzglabā ledusskapī, tumšā pudelītē. Pirms lietošanas uzsilda un ierīvē sāpošās vietas.

Eļļā cepts bišu birums
Lieto tuvredzības, ādas slimību, pazemināta tonusa ārstēšanā. Populārs tautas medicīnas līdzeklis Šrilankā.
Vienu ēdamkaroti bišu biruma cep 50 ml augu eļļas 5 – 6 minūtes, atdzesē un sasmalcina. Lieto1 – 2 mēnešus pa vienai ēdamkarotei dienā pirms ēšanas, uzdzerot pienu. Ārstēšanas kursu var atkārtot pēc 2 – 3 mēnešiem.

Bišu biruma pulveris
Izmanto diētiskajā uzturā organisma tonusa paaugstināšanai. Bišu un tranu ķermeņus izžāvē un sasmalcina. Pulveri pa 1 – 2 šķipsniņām dienā pievieno salātiem, biezputrām un zupām.
Bišu biruma pulveri var sajaukt ar medu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...