Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Mazā kapmirte (Vinca minor L.)

Starp ticējumiem un moderno medicīnu
Mazā kapmirte (Vinca minor L.)
No šī auga iegūtās zāles ir iedarbīgi preparāti gan smadzeņu asinsrites uzlabošanai, gan onkoloģijā iekļauti vairākās ķīmijterapijas shēmās. Savukārt seni tautas ticējumi vēsta, ka no 15. augusta līdz 8. septembrim plūktam kapmirtes zariņam piemīt īpašs spēks.
Latvijā mazā kapmirte ir iecienīts kapu apzaļumošanas augs, to bieži kultivē dārzos, un vietām tā pārgājusi savvaļā.
Vēsture, leģendas
Kapmirti izmantoja ārstēšanā jau kopš seno romiešu enciklopēdista Plīnija (22. – 79.)un sengrieķu kara ārsta un farmakologa Diskorīda (40. – 90.) laikiem. Viduslaikos to uzskatīja par vērtīgu ārstniecības augu un par pastāvības un mūžības ziedu. Dārzā iestādīta kapmirte nesot mūžīgu laimi, bet puķu pušķī – mūžam uzticīgu mīlu. Kapmirte bijusi Žana Žaka Ruso mīļākais augs.
Vācieši ticēja, ka maģiskas īpašības piemīt no 15. augusta līdz 8. septembrim plūktām kapmirtēm. Šādu augu nēsājot sev līdzi, cilvēks būs pasargāts no jebkuriem tumsas spēkiem, arī no azartspēļu atkarības, izlaidības, dzeršanas, no negodīgas rīcības, zagšanas un melošanas, kā arī tas palīdzot saglabāt jaunību. Aizsprausta virs durvīm, kapmirte sargājot visu mājokli.
Ievākšana, žāvēšana
Lapas un lakstus vislabāk ievākt ziedēšanas sākumā, nogriežot vai nopļaujot. Nevajag plūkt ar rokām, jo tad augi iznīkst. Tāpat arī nevajag vākt kapmirti vienā vietā biežāk kā reizi trijos gados.
Ievāktos lakstus izklāj 3 – 5 centimetrus biezā slānī labi vēdināmās telpās, nojumēs vai bēniņos, sargājot no tiešas saules gaismas.
Ķīmiskais sastāvs
Kapmirtes vērtīgākās vielas ir alkaloīdi – ļoti iedarbīgas un spēcīgas vielas, taču ar tām var saindēties. Tāpēc jārēķinās – kapmirte ir indīga. Lai gan kapmirtes sastāvā ir vēl daudz citu vērtīgu vielu, piemēram, askorbīnskābe jeb C vitamīns, tomēr indīgo alkaloīdu dēļ būtu ļoti jāpārdomā, vai kapmirte vienmēr būtu labākā izvēle.
Alkaloīdu buķete kapmirtēs ir plaša – mazajā kapmirtē atrasti apmēram 20 alkaloīdi – indola atvasinājumi – vinkamīns, izovinkamīns, rezerpīns, izomaltīns, akuammicīns, vinkaminorīns, minorīns, devinkāns, izodevinkāns,pervicīns, vinkamidīns, vinikristīns un citi.
Kapmirtes laksti satur saponīnus (ar mīkstinošu, lielākās devās vemšanu veicinošu iedarbību), flavonoīdus – rutīnu un robinīnu, karotinoīdus (ar antioksidatīvu, kapilārus stiprinošu iedarbību), miecvielas (ar savelkošu iedarbību).
Medikamentu izejviela
No kapmirtēm ražo zāles. Tām ir asinsspiedienu mazinošas īpašības, smadzeņu asinsvadus paplašinošas, apasiņošanu uzlabojošas un nedaudz nomierinošas īpašības. Šīs zāles ne tikai uzlabo smadzeņu apgādi ar skābekli, bet arī uzlabo sirds muskuļa apasiņošanu, stabilizē asins recēšanas sistēmu, darbojas kā antikoagulants – kavē asins recekļu veidošanos un stiprina sīko asinsvadu kapilāru sieniņas. Noņem artēriju spazmas un paaugstina vēnu tonusu. Smadzeņu insultu gadījumos samazina bez skābekļa apgādes palikušās zonas un tādējādi mazina insulta sekas.
Kapmirtes alkaloīdi samazina galvas reiboņus, troksni ausīs, līdzsvara un stabilitātes traucējumus, galvassāpes, miega traucējumus un atmiņas zudumus. Vinikristīnam ir citostatiskas īpašības – tas kavē šūnu dalīšanos un tādējādi aptur vēža augšanu. Tāpēc to izmanto ķīmijterapijā.
No kapmirtes gatavo preparātus – kavintonu, vinkapānu, kurus lieto aterosklerozes izraisītu traucējumu mazināšanai. Ungārijā ražo preparātu devinkānu ar asinsspiedienu mazinošu, asinsvadus (galvenokārt galvas smadzeņu) paplašinošu un viegli nomierinošu iedarbību. Mazina tahikardiju (paātrinātu sirdsdarbību).
No vinkamīna sintezē pussintētisku preparātu Vinpocetīnu smadzeņu asinsapgādes uzlabošanai. Vinkametrīnam, ko iegūst no alkaloīda devinkāna, ir ne tikai asinsspiedienu mazinošas un asinsvadus paplašinošas īpašības, bet tas stimulē arī dzemdes muskulatūru un tiek lietots dzemdniecībā un ginekoloģijā.
Bervinkans stimulē centrālo nervu sistēmu, jo īpaši muguras smadzenes, paaugstina muskuļu reflektoro uzbudināmību, tāpēc to izmanto pie parēzēm un paralīzēm, miastēnijas, laterālās amniotrofiskās sklerozes.
Onkoloģijā ķīmijterapijā kā citostatiķus (šūnu dalīšanos apturošus līdzekļus) izmanto arī no rozā kapmirtes, (Cataranthus rosea L. sinonīms Vinca rosea) iegūtus alkaloīdus – vinblastīnu un vinkristīnu. (Rozā kapmirtē, kas savvaļā aug Madagaskarā, bet kā farmācijas izejvielu plaši kultivē tropu zemēs, atrasti ap 80 alkaloīdu)
Alkoloīdiem ervīnam, vinkarīnam, rezerpīnam un evramīnam ir sirds aritmiju mazinošas īpašības.
Kapmirtes alkaloīdu preparātus lieto osteohondrozes ārstēšanā, kā arī ar vecuma izmaiņām saistītas depresijas terapijai. Izmanto kakla, ausu, deguna un acu slimību ārstēšanai kā asinsrites uzlabotājus.

Tautas medicīnā
Tautas medicīnā lakstus un lapas izmanto gan pret paaugstinātu asinsspiedienu, gan tahikardiju un impotenci.
Savelkošo īpašību dēļ lieto pret caureju un deguna asiņošanu, C vitamīna un rutīna īpašību dēļ – arī pret cingu, bet saponīnu dēļ – uz ādas pret niezi un izsitumiem. Tomēr kapmirtes indīguma dēļ šiem nolūkiem labāk izvēlēties citus ārstniecības augus.

Uzmanību – indīga!
Kapmirte ir indīga, tāpēc lietojama ārkārtīgi uzmanīgi un precīzi. Lai gan saglabājušās tautas medicīnas receptes, tomēr oficiālā medicīna iesaka tikai attīrītus un standartizētus kapmirtes preparātus, ko var iegādāties aptiekā.
Kapmirti neiesaka lietot grūtniecības laikā, kā arī, ja ir pazemināts asinsspiediens un palēnināta sirdsdarbība (bradikardija) – tās alkaloīdi var bīstami mazināt asinsspiedienu un pulsu.
Kapmirtei piemīt citostatiska (šūnu dalīšanos apturoša) iedarbība, un tā darbojas līdzīgi ķīmijterapijai. Arī blaknes, līdzīgi kā ķīmijterapijai, saistītas ar ātri vairojošos šūnu nobremzēšanos – kapmirte var pazemināt imunitāti, bremzēt matu augšanu. Tā kā kapmirtēs ir plaša buķete alkaloīdu un citu vielu, arī blaknes var būt ar plašāku klāstu. Tāpēc labāk izvēlieties konkrētām vajadzībām lietot aptiekā iegādājamus kapmirtes preparātus – tajās vērtīgās vielas būs attīrītas un standartizētas, dažkārt pat uzlabotas – ar daudz precīzāku koncentrāciju un iedarbību.
Nelietojiet kapmirti paralēli ķīmijterapijai – iespējama pārdozēšana un pārāk spēcīga saindēšanās. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu, kā kapmirte sader ar citām zālēm, ko lietojat.
Receptes:
Lapu novārījums
Vienu ēdamkaroti (2 g) smalcinātu sausu lapu aplej ar divām glāzēm ūdens, vāra 15 minūtes, atdzesē, nokāš. Novārījumu izdzer dienas laikā, sadalot četrās daļās. Pret paaugstinātu asinsspiedienu, dzimumvājumu, tahikardiju (paātrinātu sirdsdarbību).
Lakstu degvīna uzlējums
10 ēdamkarotes (20 g) sasmalcinātu lakstu ar ziediem pārlej ar 250 mililitriem degvīna, uzliek vāku un uz lēnas uguns uzvāra, lej termosā, ļauj stundu ievilkties.
Nokāš, lej aizvākojamā stikla traukā. Lieto pa astoņiem pilieniem no rītiem un vakaros četras dienas. Divas dienas ietur pauzi un tad atkal lieto četras dienas. Tā ārstējas, kamēr pazūd slimības simptomi. Pret paaugstinātu asinsspiedienu, dzimumvājumu, tahikardiju.
Pret galvassāpēm
Svaigus kapmirtes lakstus liek pie galvas, lai noņemtu galvassāpes.
Ziedu uzlējums
Tautas medicīnā dzimumpotences veicināšanai iesaka kapmirtes ziedu uzlējumu. 50 gramu svaigu kapmirtes ziedu pārlej ar 250 mililitriem degvīna. Lieto pa astoņiem pilieniem no rītiem un vakaros. Lieto četras dienas, tad divas iepauzē.
Lakstu ekstrakts
30 gramu kapmirtes lakstu un ziedu pārlej ar 350 mililitriem verdoša ūdens un slēgtā traukā vāra 10 minūtes. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un nokāš. Lieto ārīgi strutojošu brūču un čūlu skalošanai.

Lapu pulvera uzlējums
Ēdamkaroti kaltētu lapu pārlej ar glāzi verdoša ūdens, vāra 20 minūtes, atdzesē, nokāš. Pievieno divas glāzes vārīta ūdens. Lieto pa glāzei trīs reizes dienā pie tuberkulozes, paaugstināta asinsspiediena, smagām klimaksa izpausmēm, pie galvas un zobu sāpēm. Ārīgi izmanto kakla skalošanai pie angīnas, strutainu brūču skalošanai.

Kapmirtes piena novārījums
Piecas ēdamkarotes (10 g) sasmalcinātu, kaltētu kapmirtes lakstu pārlej ar glāzi piena, uz lēnas uguns vāra 10 minūtes, ļauj ievilkties 20 minūtes. Nokāš un papildina ar pienu līdz sākotnējam tilpumam.
Skalo kaklu un mutes dobumu pie angīnas, smaganu iekaisuma un zobu kustēšanās.

Uzlējums pret impotenci, migrēnu un hipertoniju
100 gramu žāvētu lakstu pārlej ar puslitru degvīna. Ļauj ievilkties divas nedēļas. Lieto pa astoņiem pilieniem no rītiem un vakaros ne ilgāk kā četras dienas pēc kārtas. Kursu var atkārtot pēc divām dienām.

Anda Leiškalne
Lasi arī Pubmed https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23238273
Apskaties Latvijas daba https://www.latvijasdaba.lv/augi/vinca-minor-l/

Nosaukumi citās valodās:
latviski: mazā kapmirte
angliski: lesser Periwinkle
vāciski: Kleines Immergrün
zviedru: vintergröna
igauņu: väike igihali
lietuviešu: mažoji žiemė
krievu: барвинок малый

2 komentāri:

  1. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  2. The Most Trusted Metal Symbol - TITANO
    An iconic symbol of modern art titanium vs stainless steel and fashion, titanium stud earrings the tony symbol of the Iron titanium grey Man's most iconic armor is found in bronze-colored buy metal online armor is titanium expensive in $19.95

    AtbildētDzēst

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...