Virzas dzīvīgumu
pasmelties
Kad biju atklājusi virzu kā lieliskus salātus, īsā laikā
atbrīvoju no šīs nezāles ne vien savu paziņu siltumnīcu, bet arī pārējo dārzu.
Tik ļoti dzīvīgais augs ir gatavs dalīties vitalitātē arī ar mums.
Virzas lapiņas ir maigas, bez izteiktas garšas un ļoti
sulīgas, uzturvērtības ziņā daudz neatpaliek no spinātiem. Tikko plūktas, tās
ir pārpilnas ar vitamīniem, antioksidantiem un minerāliem. Nav noslēpums, ka
vērtīgākās vielas augi neražo ar domu izpatikt cilvēkiem, bet gan tāpēc, lai
paši spētu izdzīvot skarbos apstākļos. Un virza ir vitalitātes čempions, kas
izdzīvo gan zem sniega, gan skarbākajos sala apstākļos. Tā aug, uzzied un
briedina savas sēklas strauji, un tikpat strauji šajā augā notiek vērtīgo vielu
ražošana.
Ar nezāles dzīvotgribu
Virzas (Stellaria
media) latīniskais nosaukums atvasināts no latīņu vārda „stella”, kas
nozīmē „zvaigzne”, jo ziedi izskatās kā mazas zvaigznītes. Virza zied no agra
pavasara līdz vēlam rudenim, un vasaras laikā nomainās divas līdz trīs
paaudzes. Rudenī uzdīgst sēklas, un jaunais augs pārziemo, pārciešot visbargāko
salu, lai jau pavisam agrā pavasarī uzziedētu un mazāk nekā pēc mēneša
nogatavinātu sēklas. Ja virzu neierobežo, tā var ātri pārņemt visu dārzu.
Ravējot virza jāaizvāc no dobēm, sava dzīvelīguma dēļ pat sakapāts, no zemes
izrauts augs var apsakņoties. Vienam augam nogatavojas līdz 15000 sēklu, un
vienā kvadrātmetrā augsnes var būt līdz 200000 sēklu. Virzas sēklas augsnē var
saglabāt dīgtspēju pat 30 gadus. Tāpēc pasteidzieties virzu izravēt, pirms vēl
tā nogatavina sēklas.
Virzai patīk skāba augsne. Ja augsni kaļķo un tās pH kļūst
neitrāls, virza iznīkst. Bet apdomājiet labi, pirms aizdzenat virzu no sava
dārza. Lai gan šo augu uzskata par vienu no niknākajām nezālēm, ne katrs zina,
cik tā veselīga.
Ja vēlas virzu audzēt kā kultūraugu, to pavairo vai nu ar
sēklām, vai cera dalīšanu. Sēj martā aprīlī, sējeņus pēc divām piķēšanām stāda
laukā 4 – 5 centimetru attālumā citu no cita. Mazprasīgu augu izmanto
tepiķdobēs kā fona augu.
Antioksidantu „bumba”
Virzas maigās lapiņas ir dažādu antioksidantu pārpilnas – C
vitamīns labā komplektā ar atbilstošiem flavonoīdiem, kurus pieņemts saukt par
P vitamīnu, daudz labāk uzsūcas nekā aptiekā pirktais. Virzā ir daudz E
vitamīna, kas ir skaistuma, jaunības un mīlestības vitamīns, ar lielisku
antioksidanta dabu, kas cilvēkiem veicina aknu atindēšanos un mūsu organisma
visspēcīgākā antioksidanta (glutationa) peroksidāzes sintēzi. Svaigās lapiņās
ir arī daudz veselīgu pigmentu – hlorofila un dažādu karotinoīdu. Arī tie
darbojas kā antioksidanti. Virzā ir daudz magnija, folskābes un citu izejvielu
asins sarkanā pigmenta hemoglobīna sintēzei. Lai gan virzā ir nedaudz dzelzs,
to labāk uzņemt ar sarkano gaļu, taču pārējās virzas sastāvdaļas veicina dzelzs
labāku izmantošanu. Virza palīdz pārvarēt ne tikai mazasinību, bet arī pavasara
nogurumu un atgūt vitalitāti pēc slimošanas. Svaigas virzas salāti, kokteiļi,
biezeņi un zupas uzlabos holesterīna vielmaiņu, atveseļos asinsvadus un uzlabos
ne tikai aknu, nieru un sirds, bet arī gremošanas sistēmas darbību. Virza satur
daudz kālija, kas kopā ar magniju padara to par labu urīndzenošu un
asinsspiedienu mazinošu līdzekli.
Virzā atrodami arī saponīni – ja katru dienu patērēsiet
kilogramiem virzu, tad varētu rasties gremošanas traucējumi un piemesties
caureja, smagākos gadījumos vemšana. No pieredzes varu teikt – esmu virzu
izmantojusi savās atslodzes dienās un tiešām apēdusi daudz. Bet vairāk nekā
kilogramu šī vērtīgā auga apēst ir teju neiespējami, jo virza ātri rada
patīkamu sāta sajūtu. Govis gan nebūtu ieteicams visu dienu barot ar tīru virzu
– apēdot spaiņiem šī auga, novēroti liellopu saindēšanās gadījumi.
Maigas zāles
Virzai piemīt pretiekaisuma, asinsspiedienu mazinoša, mēreni
žultsdzenoša un urīndzenoša iedarbība, un tā mazina nervozitāti, darbojas kā
viegls caurejas un vēderu mīkstinošs līdzeklis, palīdz hemoroīdu gadījumos.
Virza mazina apetīti un var būt labs līdzeklis pret lieko svaru un
aptaukošanos, veicina organisma attīrīšanos. Saprātīgās devās uzņemta virza,
pateicoties saponīniem, var mīkstināt klepu.
Virza īpaši ieteicama sirds slimniekiem – tā palielina sirds
apasiņošanu, vienlaikus pazeminot sirds audu vajadzību pēc skābekļa, kas ir
noderīgi stenokardijas lēkmju profilaksē. Tomēr konsultējieties ar ārstu –
iespējams, jūsu gadījumā virza var būt vien labs papildu līdzeklis, kas,
regulāri lietots, piedevām arī mazina sliktā holesterīna līmeni un uzlabo
asinsvadu veselību.
Tautas medicīnā gan virzu iesaka palielināta vairogdziedzera
ārstēšanā, bet mūsdienās tomēr labāk nepaļauties uz virzu vien, bet pārbaudīt
vairogdziedzeri ar mūsdienīgākām metodēm un izvēlēties endokrinologa ieteiktu
stratēģiju.
Ārstniecībā virzu izmanto svaigu, uzlējumu, novārījuma
veidā, sautētu, un vannās. Visvērtīgākā virza ir svaiga, jo, žāvējot vai vārot,
zūd daudzas dziednieciskās spējas. Jaunās virzas lapiņas var izmantot arī zupās
un salātos. Virzas salāti un sula stiprina novājinātu organismu.
Virzu var ēst svaigu, salātos, vārīt zupā, biezeņos, kā
piedevu ēdienam un pīrāgu pildījumam. Salātos virzu ieteicams kombinēt ar
kressalātiem, jaunajām pienenēm, redīsiem, gurķiem, lociņiem. Virzas taukos
šķīstošo vitamīnu un antioksidantu uzsūkšanos padarīs efektīvāku neliela skābā
krējuma vai sviesta piedeva.
Kā lieto virzu?
Svaigu virzu izmanto, lai ārstētu hroniskas aknu slimības,
žultsakmeņu un nierakmeņu bronhu un plaušu iekaisīgu saslimšanu gadījumā. Virzas
lakstu uzlējumus izmanto sirds hipertoniskās slimības gadījumos, jo
sevišķi sākumstadijā – virzā bagātīgi esošais magnijs un kālijs veicina
šķidruma izdalīšanos no organisma, tādējādi samazinot asinsspiedienu.
Virzas sulu tautas medicīna iesaka iekaisušu acu skalošanai.
Virzas lakstu novārījumu dzer kaulu laušanas un klepus
gadījumā. Virzas novārījums palīdz mātēm zīdītājām palielināt piena daudzumu.
Ārstnieciskām un profilaktiskām vannām var izmantot tīrus
virzas lakstus vai pievienot citus ārstniecības augus, piemēram, nātres,
kumelītes, pīlādža lapas, upeņu lapas, irbeņu lapas, bērzu lapas, lielā
diždadža lapas un citus. Virzas vannas labvēlīgi un maigi ietekmē ādas
vielmaiņu un uzlabo tās veselību.
Sautētus virzas lakstus vai novārījumā samērcētus pārsējus
ārīgi lieto reimatisma, radikulīta, brūču un piņņu gadījumā. Sautētas virzas
apliekamie tautas medicīnā lietoti pie piena sastrēgumiem un piena dziedzera
iekaisuma mastīta.
00000
Virzas labie darbi
·
Virzai ir brīnumainas spējas pareģot
laikapstākļus, jo tā ir ļoti jutīga pret gaisa mitruma un temperatūras
pārmaiņām. Ja no rīta pulksten deviņos ziediņš vēl nav atvēries, dienā
paredzams lietus.
·
Virzas piedeva lopbarībā spēj palielināt kazu un
govju izslaukumu.
·
Virzu lieto dzijas krāsošanai zilā krāsā.
·
Agrā pavasarī virzu var izmantot kā salātus un
garšvielu.
·
Virzu var izmantot mājputnu un mājdzīvnieku
piebarošanai.
·
Virza ir labs nektāraugs.
·
Taču visnoderīgākā tā būs veselības uzlabošanai.
0000
Receptes
Virzas lakstu
uzlējums
Ēdamkaroti virzas pārlej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj
ievilkties 30 minūtes, izkāš caur 2 – 3 slāņos salocītu marli, izspiež un
papildina ar ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Dzer pa 1/3 glāzei trīs reizes
dienā pirms ēšanas.
Novārījums
Divas ēdamkarotes virzas lakstu pārlej ar vienu glāzi
verdoša ūdens un ūdens peldē vāra 30 – 40 minūtes, pēc tam izkāš, izspiež un
papildina novārījumu līdz sākotnējam tilpumam. Dzer pa 1/3 glāzei trīs reizes
dienā pirms ēšanas.
Virza ar medu
Izspiež no virzas lakstiem sulu, sajauc attiecībās 1:1 ar
medu un lieto organisma spēcināšanai četrreiz dienā pa ēdamkarotei, izšķīdinot
to glāzē ūdens. Labākai garšai var pievienot citrona sulu.
Virzu salāti ar
lociņiem
Smalki sakapā 60 gramus virzas ar 15 gramiem lociņu, 15
gramiem diļļu, pievieno 15 gramus skābā krējuma, sāli pēc garšas un izmaisa.
Virzu salāti ar
dīgstiem
Riekšavu virzu saplucina, pievieno ēdamkaroti zirņu dīgstu,
ēdamkaroti redīsu dīgstu, 50 gramus sagriezta svaigu gurķu un piecus uz pusēm sagrieztus
ķirštomātiņus. Mērcei samaisa divas ēdamkarotes labas olīveļļas ar sulu no
puses citrona, pustējkaroti medus un sāls. Ja vēlas, mērcītei var pievienot
vienu tējkaroti uz sausas pannas nedaudz apgrauzdētas sezama sēkliņas. Mērci
iecilā salātos.
„Slepenā virza”
Ja virzu vēlies pasniegt ēdājiem, kas varētu būt
aizspriedumaini pret nezāļu ēšanu, virzu pavisam nedaudz pievieno jauktajiem
salātiem, kuros ir salātlapas, lociņi, lakši, rukola un citas sastāvdaļas.
Virzu biezpiens
Ņem kušķīti virzas, trīs jaunas pieneņu lapiņas, trīs mazas,
tikko dīgušas nātru galotnītes, kušķīti jaunu gārsas lapiņu, kušķīti rukolas
lakstu, trīs palielas spinātu lapas, kušķīti diļļu, trīs lociņus, trīs redīsus,
daiviņu ķiploka. Nātru lapiņas noplaucē verdošā ūdenī. Visu sīki sakapā,
pievieno puspaciņu biezpiena, pāris karošu krējuma, ja nepieciešams, nedaudz
kefīra. Ēd ar rupjmaizi.
Virzu sviests
Riekšavu virzas lakstu kārtīgi nomazgā un sablendē ar 100
gramiem mīksta sviesta. Pievieno sāli, piparus un mārrutkus pēc garšas, un
vēlreiz kārtīgi sablendē. Šo zaļo sviestu ziež uz sviestmaizēm. Mārrutku vietā
var pievienot ķiplokus un dilles.
Virzu sviests ir efektīvākais veids, kā uzņemt taukos
šķīstošos vitamīnus un antioksidantus, ko tik bagātīgi satur šis augs.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru