Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Divšķautņu asinszāle (Hypericum perforatum)

Zieds ar saules spēku

Kad tumšajā novembra laikā arī domas mēdz kļūt drūmākas, ir īstais laiks atcerēties par brīnumaugu – divšķautņu asinszāli (Hypericum perforatum). Tā palīdz ne tikai pie tumšā laika jeb ziemeļu depresijas, bet arī daudzos citos gadījumos.

Tautas medicīnā stāsta, ka asinszāle ir paredzēta 99 vainām, un tajā ir liela daļa taisnības. Tas ir ārkārtīgi sens ārstniecības augs, kam piedēvē arī maģiskas spējas. Asinszāle dziedināšanai izmantota jau vairāk nekā 2400 gadu. Vēl pirms mūsu ēras persiešu zinātnieks Avicenna uzskatījis, ka asinszāle, novārīta vīnā, mazina sāpes iegurnī.
Jau Senajā Ēģiptē ar asinszāli ārstēja dažādas vainas. To dēvēja par džerambaju – brūču dziedinātāju. Viduslaikos asinszāle bija obligāta sastāvdaļa bruņinieku eliksīros.

Tumsas spēkus atbaidošā
Uzskata, ka asinszāle attīra ne tikai ķermeni, bet arī dvēseli. Eiropas tautu sens ticējums vēstīja, ka augu nepieciešams turēt pie sevis Jāņu naktī, jo asinszālei piemīt saules spēks un tā atbaida tumsas spēkus, burvības, lāstus. Vācieši asinszāļu saišķīšus karināja uz māju un zirgu staļļu durvīm. Ar asinszāli rotāja cepures un nēsāja pie kakla. Asinszāles latīniskais ģints nosaukums  hypericum cēlies no grieķu valodas vārdiem hyper – virs un eikon – ikona, attēls un saistīts ar seno tradīciju vasaras saulgriežos – Svētā Jāņa Kristītāja dienā 24. jūnijā pakārt ziedošos augus mājās virs bildēm, lai aizdzītu prom ļaunumu un ļaunos garus. No šīs paražas cēlies auga angliskais nosaukums – St. John's Wort jeb Svētā Jāņa zāle.
  Arī vācieši asinszāli uzskatīja par Jāņa Kristītāja augu, uztverot to kā gaismas nesēju un saules simbolu, bet vasaras saulgriežos vācu meitenes pina asinszāļu vainagus.
Senatnē ticēja, ka asinszāles likšana gultā vairo vīru dzimumspējas. Impotenci novērst varēja arī ar asinszāles dūmiem. Auga kvēpināšana lietota pret noskaudumu un neauglības novēršanai. Seni ticējumi vēstī, ka nešķīstiem spēkiem un ļaunajiem gariem nav varas pār to cilvēku, kas pie sevis nēsā asinszāli. Tās stumbra gabaliņu varēja ielikt kurpēs vai aizspraust aiz jostas. Bavārijā mājokļa aizsardzībai pie logiem krusteniski stiprināja asinszāles stumbrus.
 Ar vīnu savārītu asinszāli deva grūtniecei mazās devās, lai mazinātu neveiksmīgu dzemdību risku. Savukārt uzlējumu dzēra pie sasitumiem un noskaudumiem.

Lopu bende
Vēl asinszāle senatnē izmantota noturīgas dzeltenas krāsas iegūšanai un ādu miecēšanai. Ar to aromatizēti dzērieni, šņabis, uzlējumi. Asinszāle pievienota izmeklētiem zivju ēdieniem. 
 Ja paberzē asinzāles zieda dzeltenās vainaglapiņas, tad pirksti kļūst sarkani, līdzīgi kā no asinīm. Man bērnībā stāstīja, ka šī zāle spēj gan tīrīt asinis, gan apturēt iekšķīgas asiņošanas. Tāpēc arī tāds nosaukums – asinszāle.
Savukārt krieviskais zveroboj vēsta par asinszāles spēju nogalināt dzīvniekus. Vasarā lopi, saēdoties asinszāles, kļūst tik uzņēmīgi pret saules gaismu, ka apdeg. Tie nokasa niezošo ādu līdz asinīm un pat iet bojā. Sevišķi jutīgas ir baltās aitas un kazas. 
Mūsdienās divšķautņu asinszāle ir labi izpētīta un farmaceitu atzīta. Šajā augā patiešām ir daudz vērtīgu vielu, un to izmanto  zāļu gatavošanai. Par noskaudumu un lāstu noņemšanu zinātne klusē, bet impotences ārstēšanai iesaka mūsdienīgākus un efektīvākus līdzekļus. Savukārt neveiksmīgu dzemdību risku vislabāk novērst, laikus stājoties uzskaitē pie ginekologa un bērnu laižot pasaulē labi aprīkotā dzemdību nodaļā.  Grūtniecēm, zīdītājām un bērniem līdz divu gadu vecumam asinszāli, drošs paliek nedrošs, lietot neiesaka.

Aptiekas cienīga buķete
Divšķautņu asinszāle satur īstu buķeti bioloģiski aktīvu vielu – flavonoīdus, karotīnu, antociānus, miecvielas, holīnu, ēteriskās eļļas, askorbīnskābi un hiperacīnus. Tā ir ne tikai labs profilaktisks līdzeklis, bet arī palīdz dažādu vainu ārstēšanā.
Asinszāle darbojas spazmolītiski – atslābina saspazmētos asinsvadus, žultsvadus, zarnas un citus iekšējos orgānus. Novērš žults aizturi žultspūslī, normalizē gremošanas orgānu peristaltiku, uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību.
Flavonoīdi, kurus bagātīgi satur asinszāle, stiprina mazos asinsvadiņus kapilārus, mazina tūskas, uzlabo venozo atteci. Miecvielām piemīt savelkoša pretiekaisuma darbība.
Savukārt hiperacīns, kas savu nosaukumu guvis no asinszāles, darbojas kā savdabīgs katalizators dažādās šūnu reakcijās, kas regulē svarīgus dzīvības procesus. Šī eļļā šķīstošā viela paaugstina jutīgumu pret gaismu un ultravioleto starojumu. Gada tumšākajos mēnešos asinszāle mazina gaismas deficīta sekas, bet vasarā tā var pat veicināt apdegumus, jo sevišķi gaišmatainiem un rudmatainiem cilvēkiem ar maigu ādu.
Arī rudenī un ziemā, ja esat iecerējuši apmeklēt solāriju vai doties uz Dienvidu kūrortu sauļoties, asinszāles lietošanu iesaka  pārtraukt.
Drogai ir savelkoša, asinis apstādinoša, pretiekaisumu, sāpes remdējoša, antiseptiska, brūces dziedējoša, spazmolītiska, urīndzenoša, žultsdzenoša, apetīti vairojoša, gremošanas sulu izdali veicinoša iedarbība.  Tā sekmē brūču dzīšanu un audu reģenerāciju. Tā nomierina nervu sistēmu un veicina nervaudu atjaunošanos.
Uzlējumu, tēju, tinktūru un sauso ekstraktu lieto ārīgi pret smaganu un mutes gļotādu iekaisumu, otrās un trešās pakāpes apdegumu ārstēšanā, brūču dziedēšanā. Iekšķīgi tos lieto kolītu (resnās zarnas gļotādas iekaisumu), aknu, žultspūšļa slimību, urīnpūšļa iekaisumu, kuņģa un zarnu trakta čūlu ārstēšanā. Asinszāļu laksti ietilpst dažādās savelkošajās jauktajās tējās.

Dabiskais antidepresants
1999. gadā Vācijā divšķautņu asinszāli atzina par visplašāk lietoto ārstniecības augu. No tās ražo arī dažādas zāles gan kapilāru stiprināšanai, gan iekaisumu mazināšanai, ādas slimību un apdegumu ārtēšanai, bet visbiežāk kā dabīgu antidepresantu.
Pasaulē veikti 29 pētījumi, kas pierāda, ka vieglas un vidējas depresijas terapijā asinszāles preparāti ir bijuši tikpat iedarbīgi kā sintētiskie, un tiem bijis daudz mazāk blakņu – ziņo autoritatīvais kohreina* medicīnisko pētījumu datubāzes apskats.
 Pēdējā laikā Eiropā, it īpaši Vācijā, to izmanto kā alternatīvu ķīmiski sintezētajiem antidepresantiem. Asinszāles drogas palīdz pret bezmiegu, spriedzi, dažādām neirozēm, premenstruālā sindroma mazināšanā, ar klimaktēriju un menopauzi saistītu miega traucējumu un nervozitātes mazināšanā.
Vēl asinszāli lieto pret sāpēm.

Uzmanību!
Tomēr ar asinszāles preparātiem jāuzmanās – tie var vai nu pastiprināt, vai pavājināt citu zāļu darbību. Nelietot ar sintētiskajiem antidepresantiem! Var mazināt pretapaugļošanās tablešu un imūnsupresantu efektu. Tāpat asinszāle maina dažādu citu zāļu, piemēram beta blokatoru, statīnu, iedarbību. Asinszāles preparātus neiesaka šizofrēnijas un bipolāro traucējumu slimniekiem. Konsultējieties ar savu ārstu vai zinošu farmaceitu, pirms uzsākat tos lietot, un par devām, kas jums piemērotas.

Asinszāļu vākšana un žāvēšana
Sausā laikā vāc ziedošas, līdz 30 cm garas augu galotnītes, sasmalcina un žāvē 40 – 50 grādu temperatūrā, līdz drogas zariņi neliecas, bet lūst.


Asinszāļu eļļa
Tradicionāls un efektīvs līdzeklis ir asinszāļu eļļa. To pagatavo, vienu daļu kaltētu asinszāļu ziedu pārlejot ar divām daļām olīveļļas, liek saules gaismā uz trijām nedēļām, ik pa laikam trauku saskalinot. Pēc tam nokāš caur dubultīgu marli, glabā tumsā un vēsumā. Labi palīdz apdegumu, ievainojumu, trofisko čūlu ārstēšanā. Lieto kā masāžas eļļu sāpošu un sapringtu muskuļu, sasitumu gadījumā.

Asinszāļu novārījums
Ņem vienu ēdamkaroti asinszāļu lakstu uz glāzi verdoša ūdens, vāra 15 minūtes un dzer ¼ glāzi trīs reizes dienā. Palīdz pret neiralģijām (nervu sāpes), paaugstināta uzbudinājuma, neirastēnijas, bezmiega gadījumā.

*Kohreina (Cochrane) apskati sniedz visas pasaules medicīnas pētījumu apkopotus rezultātus un ir atzīti par zelta standartu pierādījumos balstītajā veselības aprūpē. Visus apskatus regulāri atjaunina.

Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...