Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Sējas melnsēklīte (Nigella sativa) arī melnā ķimene, nigella, kalindži

Birkai: Laiks iesēt savā dārzā!

Brīnumainais Pravieša augs melnsēklīte
Sējas melnsēklīte Nigella sativa, saukta arī par melno ķimeni, nigellu, kalindži ir viengadīgs gundegu dzimtas augs, apmēram 20 centimetru augsts, ar smalki plūksnainām lapām un gaišziliem vai baltiem ziediem. Auglis – pogaļa, kas pilna ar melnām mazām sēkliņām.
Suga, izplatīta savvaļā, aug Āzijas dienvidrietumos un Vidusjūras apvidū. Latvijā audzē dārzos pārsvarā kā dekoratīvu augu.
Tautas medicīnā, medicīnā un kulinārijās pārsvarā izmanto melnsēklītes sēklas un no tām spiesto eļļu.

Ājurvēdā un Bībelē
Mūsdienu arheoloģiskie izrakumi liecina, ka melnsēklītes eļļa Āfrikas, Āzijas, Vidusjūras reģiona un Tuvo Austrumu zemēs izmantota vismaz 3000 gadus. Bībelē Vecajā Derībā Jesajas grāmatā 28:25 – 27. rakstīts par melnsēklītes sēšanu un kulšanu (latviskajā tulkojumā – ķimenes).
Senatnes ārsti – Diskorīds, Plīnijs, Avicenna un Hipokrāts –izmantoja melnsēklīti ārstnieciskiem mērķiem. Avicenna par auga sēklām ir teicis, ka tās stimulē ķermeņa enerģiju un palīdz atgūties no noguruma un nomāktības.
Austrumu dziednieki melnsēklīti sauca par dieva svētītām sēklām, kas ārstē no visām kaitēm, izņemot nāvi. Musulmaņi plaši lieto ārstēšanā gan melnsēklītes eļļu, gan novārījumus, uzlējumus un tinktūras. Melnsēklīte kā ārstniecības līdzeklis minēts jau ājurvēdas traktātos. Musulmaņi nigellu dēvē par Pravieša augu. Senajā Grieķijā un Romā melnsēklīti audzēja veselīgo sēklu dēļ. Senie ēģiptieši nigellas eļļu lietoja kā dabisku skaistumkopšanas līdzekli, kā arī kā pretindi čūsku kodieniem, gremošanas uzlabošanai un zarnu parazītu izdzīšanai. Trauciņš ar nigellas eļļu bija atrasts pat Ēģiptes faraonu kapenēs, kas liecina par šī auga nozīmīgumu.
Ja Eiropas tautu medicīnā nigellai atvēlēta diezgan pieticīga vieta – to izmanto kā kuņģa un žults dzinēju līdzekli, tad Austrumos nigellas eļļu un sēklas lieto gandrīz visu slimību gadījumos.
Sēklas austrumu virtuvē plaši izmanto kā garšvielas. Tās piešķir asi rūgtu garšu un maigu zemeņu smaržu. Pievieno saldumiem un liķieriem, ar nigellas sēklām apkaisa maizi, līdzīgi kā ar magonēm. Bieži tās lieto kā melnos piparus, taču nigella atšķirībā no pipariem tik ļoti nekairina kuņģa gļotādu. Sēkliņas izmanto arī gurķu, kāpostu, arbūzu skābēšanā.
Tradicionāli izmanto ēģiptiešu virtuvē, arābu zemēs. Indijā salātos, zivju un gaļas ēdienos piešķir īpašu pikantu garšu. Turcijā apkaisa maizi. Ar nigellu aromatizē tēju, saldējumu, želeju un pievieno mājas konserviem.

Sastāvs
Nigellas sēklas satur līdz par 44% eļļu, 0,8 – 1,5 % ēteriskās eļļas, glikozīdu melantīnu, alkaloīdus (pārsvarā damasceīnu), fermentu lipāzi. Ēteriskās eļļas aktīvā sastāvdaļa ir melantols. Sēklas satur fosfolipīdus, B grupas vitamīnus, fitosterolus, flavonoīdus, alkaloīdus, saponīnus. Melnsēklīte ir ļoti perspektīvs augs oficiālajā medicīnā – krājas aizvien vairāk zinātnisku pētījumu par dažādām melnsēklītes sastāvdaļām.
No melnsēklītes ēteriskās eļļas iegūst arī timokvinonu – vielu, kas pēdējos gados klīniskajos pētījumos pārbaudīta kā zāles. 2010. gadā Irānā veikti pētījumi, ka ar epilepsiju slimiem bērniem tas var būt labs līdzeklis pret krampju lēkmēm. Kopš 2013. gada šīs vielas klīniskie pētījumi atļauti arī ASV.
Eksperimentos ar dzīvniekiem pierādīts, ka šai vielai ir pretsāpju un pretkrampju iedarbība. Tas ir arī angioģenēzes inhibitors, kas paver iespējas to izmantot cīņā pret vēzi. Tas samazina arī metastāžu veidošanos. Timokvinonam ir antioksidanta īpašības, un pierādīts, ka tas aizsargā pret aknu, nieru, sirds un smadzeņu bojājumiem. Ir pētīta ietekme uz resnās zarnas vēzi – timokvinons nomāc vēža šūnu augšanu. Labvēlīgi ietekmē imunitāti.
Savukārt melnsēklītes fosfolipīdi uzlabo aknu atindēšanas spējas, atjauno aknu šūnu membrānas un kavē aknu taukainās distrofijas attīstību.
No melnsēklītes lipāzes ražo taukus šķeļošu fermentu preparātu nigedāzi, ko lieto gremošanas sistēmas slimību gadījumos.

Izmantošana
Melnsēklīte ir dekoratīvs un eļļas augs, nektāraugs. Arī tā ēterisko eļļu var izmantot pārtikā – tai ir patīkama aveņu smarža. To izmanto parfimērijā un ziepju gatavošanā. Sēklām piemīt insekticīdas īpašības, un tāpēc tās var izmantot drēbju skapī kožu atbaidīšanai.
Ārstnieciskiem nolūkiem izmanto melnsēklītes sēklas. Ievāc vēl līdz galam nenogatavojušās pogaļas ar visiem kātiem, pakar žāvēties. Pogaļas sasmalcina, un sēkliņas attīra. Sēklas uzglabā cieši noslēgtos traukos.
Oficiālajā un tautas medicīnā
Pagaidām Rietumu oficiālajā medicīnā melnsēklīti izmanto kā žultsdzinēju un gremošanu veicinošu līdzekli. Savukārt musulmaņu zemēs melnsēklīti uzskata par panaceju – zālēm pret visām kaitēm.
Ir plaši pētīta melnsēklītes bioloģiskā aktivitāte un atjaunojošais potenciāls. Nu ir zinātniski parādīts, ka ir nigellai piemīt urīndzenošas, asinsspiedienu mazinošas, pretdiabēta, pretvēža, imūnmodulatora, pretmikrobu, attārpošanas, pretsāpju nomierinošas, spazmolītiskas, bronhus paplašinošas, pretiekaisuma, pretklepus, kuņģi, nieres un aknas aizsargājošas, „slikto” holesterīnu samazinošas un antioksidantu īpašības.
Tautas medicīnā melnsēklīti izmanto kā urīndzenošu, gāzes mazinošu, žultsdzenošu, vēderu mīkstinošu, laktāciju veicinošu, atklepošanu veicinošu, sāpes mazinošu, pretastmas, menstruālo ciklu regulējošu un pretcērmju līdzekli. Paaugstina imunitāti, mazina holesterīnu, uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas veselību.
Ārīgi nigellas eļļa ir lielisks līdzeklis dermatītu, ekzēmas, psoriāzes, apdegumu pēc sauļošanās, striju un rētu ārstēšanai un deguna gļotādas eļļošanai. Eļļai piemīt nomierinošas, atsāpinošas, audus atjaunojošas un pretiekaisuma īpašības, tāpēc tā ir iecienīta sastāvdaļa kosmētiskajos līdzekļos. Melnsēklītes eļļa īpaši ieteicama sausai, jutīgai un iekaisušai ādai. Ar to iesmērē problēmu skartās ķermeņa vietas.

Piesardzības noteikumi: grūtniecības un zīdīšanas laikā nelietot iekšķīgi, vienīgi ārīgi. Veicina dzemdību darbību un var izsaukt priekšlaicīgas dzemdības. Neiesaka lietot slimniekiem ar transplantētiem orgāniem (nieres, aknas, sirds), jo pastiprinās organisma imunitāte, un tas var kļūt par iemeslu stāvoklim, ka organisms nepieņem pārstādīto orgānu.

Receptes:
Paaugstināta un pazemināta asinsspiediena profilaksei Sajauc100 ml citrona sulas, 100 ml medus, 200 ml melnsēklītes eļļas. Lietot rītos un vakaros pa ēdamkarotei tukšā dūšā.

Pret caureju
Iemaisa ēdamkaroti melnsēklītes eļļas glāzē jogurta. Dzer divas reizes dienā trīs dienas no vietas.
Pret galvassāpēm
Samaļ vienu ēdamkaroti melnsēklītes sēklu, 1 ēdamkaroti anīsa sēklu un 1 ēdamkaroti krustnagliņu. Maisījumu pa tējkarotei lieto pirms ēšanas. Tur mutē, kamēr šis maisījums kļūst viegli norijams, un tikai tad norij. Neuzdzer ūdeni!
Ar melnsēklītes eļļu ieberzē sāpošo vietu un pieri. Nelieto saldumus un šokolādi.
2 – 3 reizes dienā lietot pa 15 gramiem melnsēklītes eļļas.
Pret reimatismu un muskuļu sāpēm
Tukšā dūšā apēd piecas ķiploka daiviņas. Pēc stundas izdzer kanēļa novārījumu, kam pievienoti 5 pilieni melnsēklītes eļļas.
Nedaudz sasilda melnsēklītes sēklas, atjauc tās ar olīveļļu, un ar to intensīvi izmasē sāpošo vietu.
Pirms gulētiešanas izdzer melnsēklītes sēklu tēju ar medu.
Pret paaugstinātu asinsspiedienu
Tējkaroti svaigi maltu melnsēklītes sēklu aplej ar verdošu ūdeni un kopā ar diviem ķiploka zobiņiem lietot pirms brokastīm katru rītu.
Inhalācijām saaukstēšanās gadījumā
Verdošā ūdenī iemaisa ēdamkaroti melnsēklītes sēklu, galvu pārklāj ar dvieli un piecas minūtes ieelpo tvaikus.
Pret slinkumu
10 pilienus melnsēklītes eļļas iepilina glāzē apelsīnu sulas un dzer katru rītu tūlīt pēc pamošanās. Ir svarīgi – pēc šī dzēriena izdzeršanas neiet atpakaļ gulēt.
Atmiņas uzlabošanai
7 pilienus melnsēklītes eļļas iepilina piparmētru tējā un saldina ar medu. Dzer karstu tukšā dūšā vienu reizi dienā.
Acu slimībām
Pirms gulēšanas viegli iemasē deniņus ar melnsēklītes eļļu. Katru dienu izdzer glāzi burkānu sulas, kurai piepilināti 7 pilieni melnsēklītes eļļas.
Pret bezmiegu
Tējkaroti melnsēklītes sēklu samaisa ar medu un kopā ar tēju izdzer pirms vakariņām.
Pret hemoroīdiem
Atšķaida melnsēklītes eļļu 1:1 ar labu olīveļļu un lieto pa vienai ēdamkarotei trīs reizes dienā 10 dienas pēc kārtas.
Imunitātes veicināšanai
Trīs mēnešus katru dienu lieto pa tējkarotei melnsēklītes sēklu.
Dzimumspēju un priekšdziedzera darbības uzlabošanai
Ar melnsēklītes eļļu masē muguras lejasdaļu un starpeni. Papildus tam dzer melnsēklītes sēklu un kumelīšu tēju ar medu.
Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...