Garšvielas pļavā un mežā
Ārstniecības amoliņš Melilotus officinalis
Divgadīgs tauriņziežu augs,
sastopams bieži laukmalās, sausās pļavās, zied sīkiem dzelteniem ziediem, kas
sakārtoti garās ziedkopās.
Izmanto lakstu galotnes,
lapas un ziedus. Ziediem un lakstiem ir patīkama siena smarža un nedaudz
sveķaina garša.
Amoliņa lapas var lietot
auksto zupu un salātu gatavošanā, kaltētus ziedus kā garšvielu sieriem,
kartupeļu un sēņu zupām, miltu izstrādājumiem, gaļas un zivju ēdieniem, kā arī
alkoholisko dzērienu aromatizēšanai. Amoliņu nav ieteicams lietot grūtniecēm.
Divšķautņu asinszāle Hypericum perforatum
Šo ārstniecības augu var
lietot arī kulinārijā kā garšvielu tonizējošu dzērienu un zivju ēdienu gatavošanā.
Ziedus var lietot kā pārtikas krāsvielu liķieru, balzamu un citu alkoholisko
dzērienu gatavošanai. Asinszāle palielina cilvēka jutīgumu pret gaismu un
ultravioleto starojumu, tāpēc to nav ieteicams lietot vasarā, jo sevišķi
cilvēkiem, kam ir tendence saulē apdegt. Arī grūtniecēm nav ieteicama.
Parastais biškrēsliņš Tanacetum vulgare
Daudzgadīgs asteru dzimtas
augs, kuru var pazīt pēc maziem, dzeltenām podziņām līdzīgiem ziediem, kas
sakopoti čemurā.
Biškrēsliņa lapas gaļas
ēdieniem dod rozmarīnam līdzīgu smaržu. Pievieno rabarberiem saldajos ēdienos.
Tomēr jāatceras – biškrēsliņš ir nedaudz indīgs augs, un to var lietot pavisam
nelielos daudzumos.
Parastais cigoriņš Cichorium
intybus
Daudzgadīgs asteru dzimtas
augs, ko var pazīt pēc skaistajiem gaišzilām margrietiņām līdzīgiem ziediem.
Sastopams ceļmalās, gar upēm, laukos. Ir arī no savvaļā sastopamām formām
izveidotas kultūrauga šķirnes.
Kulinārijā izmanto gan
svaigās jaunās piezemes lapas salātos vai vāra un ēd ar sviestu. Ziedus izmanto
salātu dekorēšanai, pumpurus var marinēt. Svaigas saknes var marinēt, no
kaltētām un grauzdētām gatavo cigoriņu kafiju, var izmantot kā garšvielu
saldējumam un citiem ēdieniem.
Dievkociņš Artemisia
abrothanums
Daudzgadīgs asteru dzimtas
augs. Kopš senatnes iecienīts dekoratīvs augs ar smalkām, dillei līdzīgām
lapām. Visaromātiskākais vērmeļu ģints augs. Medicīniski iedarbība līdzīga
vērmelēm, bet kulinārijā smalki saberztas lapas izmanto salātu, dažādu mērču,
majonēzes, gaļas ēdienu, miltu izstrādājumu, dzērienu un etiķa aromatizēšanai,
kā arī kūpinot gaļu un zivis. Dievkociņa zari telpās aizbaida mušas, bet zem
paklāja novietoti kaltēti zari aizbaida kodes un citus kaitēkļus.
Dzeltenā kaķpēdiņa (dzeltenā salmene) Helychysum arenarium
Daudzgadīgs līdz 30 centimetrus
augsts augs ar dzelteniem, sausiem ziediņiem. Sastopams priežu mežos, sausās
pļavās, atmatās. Gan dekoratīvs gan ārstniecības augs, kuru var lietot
kulinārijā. Neliela kaķpēdiņu piedeva gaļas ēdieniem un rīsiem piešķir tiem
pikantu, indiešu virtuvei raksturīgu garšu. Ziedus var izmantot kā krāsvielu
safrāna un kurkumas vietā.
Parastā kalme Acorus
calamus
Svaigus vai kaltētus kalmju
sakneņus var izmantot dzērienu, ievārījumu, kompotu, konditorejas izstrādājumu
aromatizēšanai kā ingvera, kanēļa un muskatrieksta aizvietotāju. Nelielos
daudzumos var izmantot laurlapu vietā. Kalmes nav ieteicamas grūtniecēm.
Ārstniecības kliņģerīte Calendula officinalis
Kliņģerīšu ziedu tējas
izmanto kā pretiekaisuma un žults dzenošu līdzekli, kā arī dermatoloģijā un
sieviešu kaitēm. Ar kliņģerītēm aromatizētu eļļu lieto masāžā.
Kliņģerīšu ziedus var izmatot
salātu dekorēšanai, svaigas lapas var ēst salātos un pievienot dārzeņu
sautējumiem. Kaltētu kliņģerīšu ziedu pulveri var izmantot kā pārtikas
krāsvielu mīklas, sviesta un siera iekrāsošanai kurkumas vai safrāna vietā.
Parastā ķimene Carum
carvi
Latvijā, pļavās, bieži
sastopams augs, to audzē arī kā kultūraugu, un ir izveidotas šķirnes.
Jaunas ķimeņu lapas un saknes
kopā ar citiem garšaugiem ēd salātos, pievieno zupām, gaļas ēdieniem, Sēklas
izmanto dzērienu aromatizēšanai, Jāņu sierā, maizes cepšanai, kāpostu
skābēšanai, biešu marinēšanai, kāļu ēdienu gatavošanai. Garšīga, gremošanu
normalizējoša ir ķimeņu tēja, ķimenes izmanto liķiera Allažu ķimelis pagatavošanai.
Ārstniecības lupstājs Levisticum officinale
Daudzgadīgs čemurziežu
lakstaugs, kuru izsenis audzē pie lauku mājām. Svaigas vai kaltētas lupstāja
lapas un jaunos dzinumus pievieno salātiem, mērcēm, zupām, kā arī gaļas, zivju
un dārzeņu ēdieniem. Īpatnēju sukādi iegūst, vārot lupstāju jaunos dzinumus
biezā cukura sīrupā un pēc tam notecinot, un apžāvējot siltā vietā.
Maltas lupstāja sēklas
nelielā daudzumā var pievienot dažādiem salātiem, kartupeļu biezenim, rīsiem,
konditorejas izstrādājumiem, maizei, sieriem. Lupstāja sakni var izmantot kā
selerijas aizstājēju pie gaļas un dārzeņu ēdieniem, to var arī marinēt.
Lupstāju medicīnā izmanto kā urīndzenošu līdzekli, tas veicina gremošanu,
mazina zarnu kolikas, regulē sirdsdarbību. Lieto pret kāju tūsku, podagru un
reimatismu, kā arī atkrēpošanai, pret impotenci, aizkavētām mēnešreizēm.
Grūtniecēm un cilvēkiem ar akūtu nieru iekaisumu no lupstāja lietošanas
jāatturas.
Mazais mārsils Thymus
serpyllum
Kā violeti ziedoša velēna
mārsils sastopams gan priežu silos, gan mežmalās, sausās pļavās. Tas ir
iecienīts ārstniecības augs un arī garšaugs. Saukts arī par lauka timiānu.
Mārsilam ir antibakteriāla,
nomierinoša iedarbība, tas ir labs līdzeklis sausa klepus mīkstināšanai.
Svaigas vai kaltētas mārsila
lapas nelielās devās pievieno dārzeņu, sevišķi pākšaugu ēdieniem, gaļas zupām,
biezpienam, sieriem, rūgušpienam. To var pievienot miltiem, kurus izmanto,
apvārtot zivis pirms cepšanas.
Pārlieku ar mārsila lietošanu
nevajag aizrauties grūtniecēm un cilvēkiem, kas slimo ar vairogdziedzera
slimībām.
Smaržīgā mārsmilga Hierochloe
odorata
Latvijā smaržīgās mārsmilgas,
sastopamas mežmalās, palieņu pļavās, izcirtumos. Tās ir skaistas, spēcīgas
smilgas ar vaniļai raksturīgu, līdzīgu smaržu, bieži vien sarkanbrūnu nokrāsu.
Ne mārsmilgu latīniskais nosaukums, burtiski, no grieķu valodas tulkojot,
nozīmē – svēti smaržojošā zāle.
Krievu tautas medicīnā iesaka
smaržīgās mārsmilgas tēju gremošanas uzlabošanai. Mārsmilga Francijā lietota
arī kā aromatizētājs zivju pagatavošanai, saldumiem, tabakai, arī parfimērijā.
Piparmētra Mentha
piperita
Kulinārijā plaši un
daudzpusīgi izmanto svaigas un žāvētas piparmētru lapas, kā arī stublāju
galotnes. Piparmētru pievieno ēdieniem, gatavojot saknes, dārzeņus un salātus,
gaļas un zivju ēdienus, zupas, mērces, konservus. Svaigu tomātu salāti, kuriem
pievienotas sakapātas piparmētru lapas un aizdarīti ar eļļu, pārsteidz ar
svaigu, mazāk pierastu garšu.
Angļi tradicionāli pieliek
piparmētru jēra gaļas ēdieniem. Piparmētru var pievienot skābētiem ēdieniem,
zirņu zupām un citiem smagiem ēdieniem, jo piparmētras veicina sāta sajūtu un
mazina gāzu veidošanās zarnās.
Piparmētra ir svarīga sastāvdaļa
garšvielu maisījumos, piemēram, girosa pagatavošanā. Piparmētra ir lieliska
piedeva saldajiem ēdieniem, un to izmanto ievārījumu, kompotu un želeju pagatavošanā.
Svaigas auga lapiņas noder arī dažādu veidu ēdienu garnēšanai – dekorējot gan
gaļu, gan saldēdienus.
Piparmētras var likt telpās
zem paklājiem – to smarža rada patīkamu smaržu un aizbaida kodes.
Ārstniecības pienene Taraxacum officinale
Svaigas jaunās pieneņu
lapiņas var likt uz sviestmaizēm, izmantot salātos, ar dzeltenajiem pieneņu
mēlziediņiem pārkaisīt salātus. Jaunos, neatplaukušos pieneņu ziedpumpurus var
marinēt un lietot kaperu vietā.
Parastais rasaskrēsliņš Alchemilla vulgaris
Svaigas lapas kopā ar citiem
zaļumiem pievieno salātiem.
Parastā raudene Origanum
vulgare
Latvijā mežmalās, pauguros un
nogāzēs samērā bieži izplatīts augs, ko var pazīt pēc violeti rozā ziedu
čemuriem un raksturīgi smaržojošām lapām. Var audzēt dārzos.
Svaigas vai kaltētas lapas
lieto dažādiem salātiem, kartupeļu un pākšaugu ēdieniem. Pievieno mājas desām,
pastētēm, sieriem. Rada picai tās raksturīgo smaržu un garšu. Ir gaļas ēdienu
garšviela. Izmanto kopā ar apiņiem alus aromatizēšanai. Raudene ietilpst
Provansas un Meksikas garšvielu maisījuma sastāvā. Sader kopā ar timiānu,
ķiplokiem un asajiem pipariem.
Maurloks Allium
schoenoprasum
Latvijā savvaļā sastopams
galvenokārt Daugavas ielejā, Sarkanās grāmatas 3. kategorijā – to saprātīgos
daudzumos savvaļā drīkst plūkt pašu patēriņam, bet nedrīkst raut pārdošanai.
Bieži kultivē dārzos. Šim augam ir smalki lociņi, kurus izmanto, līdzīgi kā
sīpollokus, biezpiena un citu ēdienu pārkaisīšanai. Violetos maurloka ziediņus
izmanto salātu dekorēšanai.
Maurlokus neiesaka vārīt.
Mežloks jeb laksis Allium
ursinum
Latvijā savvaļā reti
sastopams. Sarkanās grāmatas 3. kategorijā – to saprātīgos daudzumos savvaļā
drīkst plūkt pašu patēriņam, bet nedrīkst plūkt pārdošanai. Bieži kultivē
dārzos.
Izmanto vasaras pirmajā pusē
svaigā veidā. Maiga ķiploku garša, to lieto kā garšvielu ķiploku vietā pie
salātiem, zupām un citiem ēdieniem. Labi sader ar tomātu garšu, var gatavot
tonizējošus salātus ar kefīru.
Parastā vībotne Artemisia
vulgaris
Šo Latvijā bieži sastopamo
augu lieto gan ārstniecībai, gan kā garšaugu. Nomierinošs, sāpes mazinošs
līdzeklis, ar organismu spēcinošu, baktericīdu iedarbību. Rūgtvielas veicina ne
tikai gremošanu, bet arī dzemdību darbību.
Svaigas vībotnes lapas un
neizplaukušus ziedu kurvīšus nelielās devās īsi pirms gatavības liek pie
trekniem ēdieniem un marinādēm, kurās mērcē gaļu pirms sautēšanas un cepšanas.
Vībotņu sakneņiem ir vircota garša, tos var lietot muskatriekstu vietā. Ar
vībotņu lietošanu pārlieku aizrauties nevajag – tās tomēr ir nedaudz indīgas.
Jo sevišķi vībotnes nevajag lietot grūtniecēm, ja vien ar to palīdzību nav
iecerēts stimulēt dzemdību darbību.
Parastā vīgrieze Filipendula
ulmaria
Vīgriežu ziedus var izmantot
dzērienu un ievārījumu aromatizēšanai, bet lapas – zupu garšas uzlabošanai.
Ārstniecības ziepjusakne Saponaria officinalis
Ceļmalās, nezālienēs, upju
krastos bieži sastopams augs, audzē dārzos, no kurienes pārgājis savvaļā.
Izmanto medicīnā – ārīgi kompresēm vēnu iekaisumu gadījumos un jūtīgas sejas
ādas tīrīšanai. Ziepjusaknes novārījumu var izmantot ziepju vietā delikātu
tekstilizstrādājumu tīrīšanai. Svaigus ziedus var izmantot kulinārijā salātu
dekorēšanai, bet, ziepjusakni pievienojot alum, rodas noturīgākas putas.
Austrumu zemēs izmanto kā emulgatoru tahinas
(sezama) halvas ražošanai, jo tā stabilizē dažādu sastāvdaļu vienmērīgu
sajaukšanos. Pārlieku ar ziepjusaknes iekšķīgu lietošanu nav vēlams aizrauties
– saponīni, kas puto līdzīgi kā ziepes, var veicināt arī sliktu dūšu, vemšanu
un caureju. Lielākos daudzumos lietota, var izraisīt saindēšanos.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru