Laiks ķērpjiem
Lielisks dabas līdzeklis
veselības uzlabošanai ir Islandes ķērpis. Labā ziņa – pēc Islandes ķērpjiem nav
jābrauc uz Islandi, ne tik labā – mežā aug daudz un dažādu ķērpju, ne visi ir Islandes
ķērpji.
Kur atrast, kā atšķirt?
Islandes cetrāriju meklējiet
priežu silos uz smilšainas augsnes. Tomēr ne katrs ķērpis, ko ieraudzīsiet uz
zemsedzes, būs īstais. Mitrā laikā Islandes cetrārijas izskatīsies spīdīgas olīvbrūnas,
neregulāri zarotas, bet sausā laikā to zariem līdzīgās lapotne līdz 1 cm platās
daivas rullējas uz augšu un atklāj gaišāk pelēku apakšdaļu. Islandes ķērpja
čemurs ir ap 5–10 centimetrus augsts, atšķirībā no suņu peltigeras, kuras
platie tumšie lapoņi ložņā pa zemi, uz augšu pacelts. Un atšķirsies no
gaišpelēkiem, maziem zarotiem kociņiem līdzīgām kladīnām un kladonijām. Ja labi
ieskatās, var ieraudzīt, ka Islandes cetrāriju ar zemi savieno sarkanīgs saknei
līdzīgs izaugums. Mitra ķērpja laponī ieskatoties, var redzēt lāsumiem līdzīgus
plankumus, bet uz lapoņa malām – skropstiņveida izaugumus. Reizēm Islandes
cetrārijas ir kā izkaisīti starp citiem ķērpjiem un sūnām, bet reizēm veido
vienlaidus paklāju.
Kā jau visi ķērpji, arī
Islandes cetrārija ir simbiotisks organisms, kurā sadzīvo sēne un aļģe. Šī
sadarbība dod iespēju augt ļoti nabadzīgās augsnēs un skarbos apstākļos. Tas,
kas ķērpjiem nepatīk, ir vides piesārņojums, un pēc ķērpju sugām vērtē, cik
kura vieta piesārņota. Vietās ar visnetīrāko gaisu ķērpji neaug, izturīgākie
pret piesārņojumu ir sienas ķērpis dzeltenā ksantorija, kuru var redzēt arī
pilsētā, bet Islandes ķērpji ir samērā izvēlīgi attiecībā uz piesārņojumu.
Ko satur?
Islandes ķērpja laponis satur antibiotiskas
vielas – ķērpju skābes: usnīnskābi, fumaroprotocetrārskābi,
protolihsterīnskābi, protocetrārskābi. To dēļ Islandes ķērpim piemīt
antibakteriālā, brūces dziedējošā, organisma aizsargspēju pastiprināšanos
sekmējoša darbība.
Lielākā daļa pat līdz 80% no
ķērpja sausnas ir saliktie ogļhidrāti – ķērpju cietes – lihenīns un
izolihenīns. Ķērpjos ietilpst arī vienkāršie ogļhidrāti – glikoze un galaktoze.
Ķērpju cietes labi šķīst ūdenī veidojot gļotainu šķīdumu, kas želē. Savu
īpašību dēļ šim šķīdumam ir sedzoša, klepu mīkstinoša un atkrēpojoša darbība, gan
atvieglo vēdera izeju, ja ir hroniski aizcietējumi, gan darbojas kā
pretcaurejas līdzeklis, noder imunitātes stiprināšanai, jo sevišķi pēc
ilgstošas slimošanas.
Rūgto garšu ķērpim piešķir rūgtviela
cetrarīns jeb cetrārskābe, kas sārmainā vidē, piemēram, vārot ar dzeramo
sodā vai amonija hidroksīdu (ožamo spirtu), zaudē rūgtumu. Tieši pateicoties
savam rūgtumam, Islandes ķērpim ir ēstgribu rosinošas, gremošanas sistēmu
tonizējošas īpašības.
Tautas un zinātniskā medicīnā
Zinātniskā medicīnā Islandes
ķērpja lapoņu ūdens izvilkumus lieto plaušu, elpceļu, kuņģa un zarnu trakta
slimību gadījumā. Nesen noskaidrots, ka ķērpju aktīvās vielas sekmē organisma
imūnās sistēmas aktivāciju. Pēdējos gados veikti daudzi zinātniski pētījumi par
Islandes ķērpja novārījuma ietekmi uz vēža šūnām. Zinātnisko medicīnisko datu
bāzē PubMed atrodama informācija par
dažādiem pētījumiem, kuros dažādas vēža šūnu līnijas (melanomas, zarnu, krūts
vēža) mēģenes apstākļos apstrādātas ar Islandes cetrārijas novārījumu. Visos
šajos pētījumos novērots ievērojams vēža šūnu augšanas samazinājums. Ir
zinātniskie darbi, kuros pētītas šī ķērpja imunitāti stiprinošās un aknu
darbību atveseļojošās, kā arī antimikrobu un antioksidatīvās īpašības. Vēl gan
nepieciešami padziļināti pētījumi, lai Islandes cetrāriju oficiālā medicīna
sāktu lietot kā palīglīdzekli vēža ārstēšanai, noteiktu efektīvākās devas un
lietošanas shēmu, taču skandināvu tautas medicīnā Islandes ķērpi šim nolūkam
lieto jau sen.
Islandes ķērpi lieto arī
ārīgi. Novārījumu izmanto strutainu brūču, izsitumu un ādas apdegumu
skalošanai. Vairāku Arktikas ekspedīciju laikā amerikāņu zinātnieku grupa
konstatēja, ka atsevišķu arktisko reģionu iedzīvotājiem ir šīm vietām neparasti
veseli un balti zobi. Atklājās, ka savā ikdienā viņi mutes kopšanas nolūkā
košļāja tur augošos ķērpjus, tostarp Islandes cetrāriju. Izrādījās, šiem
ķērpjiem ir ne tikai antibakteriālās īpašības, kas kavē kariesa attīstību,
vienlaikus saglabājot mutē pareizu mikrofloru, bet tie ir arī zobus balinoši.
Šo īpašību izmanto zobu pastas ražotāji.
Veselībai, bada gadiem vai gardēžiem?
70 procentu ziemeļbriežu
barības veido ķērpji. Ja ziemeļbrieži nedabū nepieciešamo daudzumu ķērpju, tiem
sākas gremošanas traucējumi.
Izrādās, ķērpji ir visnotaļ
veselīga un vērtīga pārtika arī cilvēkiem un pat pieejamas senas skandināvu un
ziemeļu tautas receptes, kā tos pagatavot. Gatavojot šo rakstu, vienu no tām izmēģināju
un nospriedu, ka labi pagatavoti Islandes ķērpji var būt labs risinājums vai nu
bada gadiem, vai kad ļoti nepieciešams ikdienā ēst kaut ko tik veselīgu. Senie
skandināvu jūrasbraucēji ņēmuši līdzi sausiņus no maizes, kurai pievienoti ne
tikai milti, bet arī Islandes ķērpju pulveris. Iespējams, lai ķērpju antibakteriālās
īpašības neļautu sausiņiem bojāties. Arī jūrasbraucēju veselībai tas nāca par
labu. Neražas gados skandināvu zemnieki cepa rudzu maizi, kuras mīklai jauca
klāt ķērpju miltus. Arī 1918. gadā, Pirmā Pasaules kara laikā Maskavā radās
problēmas ar pārtiku. Toreiz aptiekās bija lieli Islandes ķērpju krājumi.
Farmaceiti, izmantojot senas zināšanas, mazināja to rūgtumu un pievienoja
maizei. Ķērpjus vispirms izmērcēja sodas šķīdumā, tad izžāvēja, mala un pievienoja
miltiem. Savukārt senās skandināvu ķērpju pagatavošanas receptes iekļauj arī
sārma pagatavošanu no lapu koku pelniem un ķērpju rūgtuma mazināšanu ar to.
Dažādie rūgtumi
Mūsdienās pieejamas biezeņu,
salātu, zupu un saldo ēdienu receptes, kurās goda vieta ir Islandes ķērpim.
Pati izmēģināju vienu no tām un pagatavoju ķīseli. Kad sasmalcinātais ķērpis
bija pietiekami ilgi vārīts, nogaršoju virumu. Nu BRRRIESMĪGI RRRŪGTS!!!!.
Mazināju rūgtumu, pievienojot dzeramo sodu, līdz novārījums bija kļuvis
vienkārši rūgtens. Cukurs lieliski uzlabo ne tikai rūgtas kafijas garšu, bet
arī ķērpju virumu. Pievienojot pāris ēdamkarošu kanēļa un rozīnes, ķērpju
ķīselis ieguva jau interesantas garšas nianses. Nostāvējies ledusskapī, ēdiens
sastinga līdzīgi kā želeja. Ar pienu bija pat ēdams. Ja manai veselībai būtu
nepieciešams ikdienā lietot ķērpjus, tad, šādi pagatavoti, tie būtu patīkamāk
baudāmi nekā briesmīgi rūgtais novārījums. Domājams, arī pārējās ķērpja
receptēs tā rūgtums ir mazināms ar sārmu vai mūsdienu virtuvē vieglāk pieejamo
sodā.
Receptes veselībai:
Ķērpja ekstrakts
100 gramus sasmalcināta
ķērpja aplej ar litru auksta ūdens, ļauj nostāvēties diennakti, izkāš, šķidrumu
karsē ūdens peldē un iztvaicē pusi no sākotnējā apjoma. Lieto trīs reizes dienā
pusstundu pirms ēšanas.
Novārījums
Puslitrā verdoša ūdens ieber vienu
ēdamkaroti sasmalcināta ķērpja, karsē piecas minūtes, ļauj ievilkties 30
minūtes. Izkāš.
Novārījums pienā.
Puslitrā verdoša piena ieber vienu
ēdamkaroti sasmalcināta ķērpja, karsē piecas minūtes, ļauj ievilkties 30
minūtes.
Senās skandināvu receptes
Biezputra
Skandināvijā Islandes ķērpi
iemērca no bērza pelniem iegūtā sārmā (koncentrācijai jābūt tādai, lai
kartupelis šķīdumā peldētu), turēja vienu līdz piecas dienas, tad skaloja,
žāvēja un samala miltos. Ķērpju miltus pievienoja auzu pārslām vai kartupeļiem,
vārot biezputru. Ēda kopā ar uz oglēm ceptu zivi.
Islandes ķērpja stiprā skandināvu vira
Islandes cetrāriju kopā ar
gobas mizu un graudiem vārīja lielā ūdens daudzumā. Kad graudi mīksti, viru
noputoja, un pievienoja sāli.
Islandes ķērpja piena zupa
Ziemeļu tautas, vārot piena
zupu, ņēma pāris riekšavas Islandes cetrārijas (domājams, vispirms mērcētas
sārmā), attīrīja ķērpjus no piemaisījumiem un lika ūdenī mirkt. Kad ķērpji bija
pietiekami izmirkuši, tos ielika vienā litrā vāroša nenokrejota piena, kam
pievienotas 2–3 ēdamkarotes brūnā cukura un pustējkarote sāls. Zupu vāra 2–3
minūtes.
Īslandes ķērpja salāti
Skandināvijā smalki sagrieztu
Islandes cetrāriju un rozīnes novāra, pievieno olas dzeltenumu, cukuru un ēd kā
salātus.
Islandes ķērpja ķīselis
Puskilogramu sagrieztu Islandes
ķērpju vāra 1,5—2 litros ūdens. Kad ūdens novārīts līdz pusei, pievieno cukuru,
rozīnes un kanēli. Atdzesē un ļauj sastingt.
Želeja ar meža ogām
Ķērpi ūdenī vāra, kamēr
izveidojas receklis. Tam pievieno cukuru, ogas. Var pievienot arī dažādas sulas,
citrona miziņu, baltvīnu. Ēd vienu pašu vai ar pienu.
Pieredze:
To, ka Islandes ķērpis ir
brīnumzāles, pārliecinājos jau pirms daudziem gadiem. Toreiz paralēli mācībām
piestrādāju Jaunatnes teātrī un biju pārsteigta, kā aktieri ar Islandes ķērpi
īsā laikā dakterē savu balsi. Toreiz brīvdienās rādīja pat pa trīs izrādēm,
publika bērnu izrādēs mēdza būt visai trokšņaina, un aktieriem vajadzēja iztikt
vien ar savu balsi – mūsdienās plaši izmantotie mikrofoniņi toreiz vēl nebija
pieejami.
Reiz no rīta, pie teātra
dežuranta pienāca viens no turpat kopmītnē mītošajiem aktieriem un pilnīgi bez
balss, knapi čukstot apsveicinājās. Vai tik viņam nebūtu bez kavēšanās jāziņo
izrādes vadītājam, ka vakarā nevarēs kāpt uz skatuves? „Būs viss kārtībā. Eju
pēc Islandes ķērpja,” atčukstēja aktieris. Ar bažām un interesi gaidīju vakara
izrādi. Man par lielu brīnumu, aktiera balss bija pilnīgā kārtībā. „Briesmīgi
rūgts ir tas ķērpis. Bet pret aizsmakumu, klepu un saaukstēšanos labāku zāļu
nezinu.”
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru