Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Bišu produkti pirtī

Bišu produkti pirtī
No senatnes zināmi dažādi veidi, kā pirtī izmantot bišu produktus labsajūtas, veselības un skaistuma vairošanai.

Ierīvēšanās ar medu, sildoties uz lāvas
Ieejiet pērtuvē, sagaidiet, kad atveras poras un sāk izdalīties pirmie sviedri. Aplaistoties ar siltu ūdeni, aizskalojiet sviedrus un turpat, pērtuvē, ieziediet sevi ar medu.
Ļaujiet ādai piesūkties ar medu augstā temperatūrā. Nogaidiet 5 – 10 minūtes, līdz medus ir pilnīgi iesūcies, pēc tam noskalojieties, neizmantojiet ziepes.
Šī procedūra padara jūsu ādu maigu un zīdainu, bagātina to ar vērtīgām vielām, ko satur medus. Šādi lietots medus samazina muguras un locītavu sāpes.

Ierīvēšanās ar medu pēc karsēšanās
Šajā gadījumā ar medu ierīvējas pēc tam, kad uz lāvas esat izsildījušies jau 2 – 3 reizes. Iznākot no pērtuves, nosusiniet ādu ar dvieli un ar masējošām kustībām ziediet uz ādas medu plānā slānī. Pēc tam ieejiet pērtuvē un atpūtieties, dažas minūtes sēžot uz pašas apakšējās, vēsākās lāvas. Pirtsslotu izmantot šajā gadījumā nevajag. Sagaidiet, kad medus iesūcas, tad izejiet no pērtuves un kādu laiku pasēdiet pirts priekštelpā, un tikai tad noskalojieties ar siltu ūdeni un bez ziepēm.
Šī procedūra īpaši ieteicama sievietēm, un tai ir ādu atjaunojošs efekts.

Medus sejas maskām
Medu var izmantot arī sejas maskās – uz labi notīrītas sejas klāj plānu kārtiņu medus un siltumā patur 10–20 minūtes. Medus ir labs palīgs pusaudžiem cīņā ar pinnēm, īpaši tad, ja tā sastāvā ir propoliss. Dāmām gados ieteicams lietot medu ar lielāku ziedputekšņu koncentrāciju.

Maigā medus masāža
„Kaut neesam profesionāli masieri, varam cits citam palīdzēt, ejot pirtī. Ņemam medu un, veicot glāstošas kustības ķermenim, noņemam spriedzi, nogurumu, kas nedēļas laikā sakrājies,” savā pieredzē dalās Ilona Radziņa, Vecpiebalgas ģimenes ārste, apiterapeite. „Pēc medus procedūras var ķermeni apstrādāt ar pirtsslotu vai tikai sildīties, pēc tam skalojamies. Ja vēlas medus masāžu vairāk kairinošu, tad ņem kristalizētu medu (tas ir graudains). Savukārt, ja ir medus putiņas ar mazām vaska plēksnītēm, šāda medus masāža būs maiga, kas padarīs ādu mīkstāku.”
Pofesionāla masiera rokās medus vēl vairāk pastiprinās procedūras efektu.
Dziednieciskās medus masāžas izmantoja jau senajā Tibetā. Pēc tibetiešu medicīnas principiem tā uzskatāma par refleksoterapijas variantu. Austrumu tradīcijā medus masāžas mērķis ir ķermeņa enerģētisko kanālu attīrīšana, palīdzot mugurkaulāja saslimšanām, novēršot diskomfortu locītavās un enerģētiski barojot gan fizisko, gan garīgo ķermeni. Šī masāža palielina dzīvesprieku, aktivitāti, vairo vieglumu un aizdzen sāpes.
Medus masāžu var lietot saaukstēšanās, klepus, bronhītu gadījumā, kā arī pretcelulīta terapijā. To īpaši iesaka locītavu slimību, vielmaiņas, imunitātes traucējumu, kā arī celulīta ārstēšanā, jo šī masāža aktivizē visu ķermeni kopumā un palīdz tam vieglāk pašatjaunoties.

Klasiskā variantā šai masāžai iesaka izmantot dabisku medu bez piedevām un nesacukurojošos. Kā refleksoterapija medus masāža ļoti ieteicams apkakles zonai un mugurai. Šāda masāža atjauno dzīves tonusu, šķiet, ka izaug spārni.
Tomēr var masāžai lietot arī medu ar ēterisko eļļu piedevu, tad šai procedūrai pievienojas aromterapijas iezīmes. Tonizējošai masāžai var lietot medu ar citrusaugļu – apelsīnu, citrionu, greipfrūtu, laima bergamotes – ēterisko eļļu piedevām; relaksējošākai masāžai ar lavandas, eikalipta, rozmarīna eļļas piedevu medum masāžai pievieno aromterapijas iezīmes. Uz tējkaroti medus liek ne vairāk kā piecus pilienus ēteriskās eļļas.

Aktīvā medus masāža
Aktīvā medus masāža ir līdzīga vakummasāžai gan pēc sajūtām, gan iedarbības. Tā ir ārkārtīgi labs līdzeklis celulīta mazināšanai, taču pēc šīs masāžas var būt sagurums kā pēc treniņa. Lai gūtu efektu, šī medus masāža jāatkārto katru otro dienu 10 – 15 reizes.
Sākumā masē tāpat, tad ādu ierīvē ar siltu medu. Pēc tam sāk savdabīgu pliķēšanu – lēnām pielipina plaukstas, kuras pēc tam ar strauju kustību atrauj, ar katru nākamo masāžas reizi to darot straujāk un spēcīgāk, tādējādi trenējot ādas elastību. Sajūtas ir līdzīgas, kā veicot depilāciju ar vasku, taču maigākas. Ja ir plāna un jutīga āda, šo masāžu veic vien ar pirkstu galiņiem. Ja ir tieksme uz zilumu veidošanos, asinsvadi ir trausli un tuvu ādai, ar šo masāžu jāuzmanās – tā var būt pārlieku milzīga slodze ādai.
Daļa medus uzreiz iesūcas ādā, bet daļa paliek uz plaukstām. Pēc 5–10 minūšu masāžas vienā rajonā uz ādas redzama plāna medus kārtiņa, bet plaukstās sakultais medus veido baltu masu. Kad medus šādi saputojies, var turpināt tāpat apstrādāt citu vietu.
Masāžas nobeigumā masētās vietas nobrauka ar karstā ūdenī samērcētu, izgrieztu dvieli un pārklāj masējamo ar dvieli, ļaujot izbaudīt atslābumu un maigās rūpes.
Medus masāža iedarbina asinsriti dziļākajos ādas slāņos un muskuļos, veicinot gan šo audu labāku barošanos, gan limfātisko atteci un vielmaiņas galaproduktu izvadi un ādas attīrīšanos. Āda pēc medus masāžas kļūst zīdaināka, elastīgāka, izlīdzinās zemādas sabiezējumi.

Nomierinošas medus vannas
Sagatavo vannu ar ūdens temperatūru: 37 – 37,5 grādi pēc Celsija; pievieno divas ēdamkarotes medus, izmaisa. Ārstēšanās kurss: 12 – 15 vannas katru vai katru otro dienu vai arī uzturošais kurss: viena vanna reizi nedēļā.
Medus vannas var kombinēt ar skuju ekstraktu vai salviju, vai baldriānu. Vologdas apgabala slimnīcā Krievijā veiktais pētījums liecina, ka regulāras medus vannas nervozus pacientus padarīja daudz mierīgākus, uzlaboja viņu pašsajūtu un kontaktēšanās stilu ar citiem.

Propoliss
Darbojas gan kā spēcīgs dabiskais antibiotiķis, gan atsāpinātājs un imunitātes veicinātājs. To var lietot inhalācijās, ziedēs, aplikācijās; lietot gan pirtī, gan ārpus tās. Parasti aptiekās vai biškopības veikalos nopērkami propolisa šķīdumi gan eļļā, gan spirtā, kā arī propoliss tabletēs. Karā un vēlāk propolisu intensīvi izmantoja pat tuberkulozes ārstēšanā. Propolisu var pievienot masāžas eļļai.

Bišu sedziņas
Ja pieejamas bišu sedziņas, tās var izmantot ķermeņa dziedināšanā. Pirtī – pērtuvē bišu sedziņu sasilda un liek uz sāpošās locītavas. Izsildās, un sāpes pilnīgi kā ar roku „noņemas”. Uz sedziņas ir propoliss, vasks. Tas darbojas kā atsāpinātājs, kā mīkstinoša procedūra. Ja nav pirts, bet sedziņa ir, tad to silda uz mūrīša vai radiatora un liek uz sāpošās vietas.

Uzmanību!
Ja ir alerģija, bišu produktus nelietojiet!

Paldies par konsultāciju apiterapeitei, Vecpiebalgas ģimenes ārstei Ilonai Radziņai.


Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...