Vārpatas
vitalitāte veselībai
Ložņu vārpatas (Agropyron
repens) vitalitāti nolādējis ne viens vien dārzkopis un lauksaimnieks – šī
daudzgadīgā nezāle ir grūti iznīcināma – pat neliels sakneņa posmiņš spēj
veidot jaunu augu. Tomēr ne katrs zina, ka vārpatas ir vērtīgs ārstniecības
augs un izmantojams arī pārtikā.
Tā lietota jau Senajā Romā un Grieķijā, bet
mūsdienās iekļauta daudzu valstu farmakopejās. Ja gribat, lai arī par jums
teiktu – nezāles neiznīkst, iemācieties lietot vārpatu ne tikai, lai ārstētos
un atgūtu spēkus, bet arī kulinārijā.
Kā
ievākt un sagatavot?
Pārsvarā izmanto
vārpatas sakneņus, retāk – lakstus. Sakneņus ievāc agri pavasarī vai rudenī,
lauku apstrādes laikā, vai arī izrok ar lāpstu. No sakneņiem atdala virszemes
daļas, saknītes un mazgā aukstā ūdenī, kamēr tās baltas. Tad tos sagriež vienu
centimetru garos gabalos, vītina saulē un pēc tam žāvē ēnainās nojumēs vai labi
vēdināmās telpās. Var arī žāvēt cepeškrāsnī, uz radiatoriem vai kaltē 50 – 60
grādu temperatūrā. Pilnībā izkaltuši sakneņi neliecas, bet lūst.
No izkaltētiem
vārpatu sakneņiem var pagatavot pulveri, tās samaļot ar blenderi vai virtuves
kombainu. Ja vēlas smalkāku pulveri, sagrūž piestā vai maļ kafijas dzirnaviņās.
Ja vārpatu grib
izmantot kā surogātkafiju, tās sakneņus nedaudz apgrauzdē. Savukārt, ja vēlas
izmantot kā dārzeni, līdzīgi kā sviesta pupiņu pākstis, sparģeļus vai
ziedkāpostus, sakneņus novāra sālsūdenī. Var pievienot zupām, sautējumiem.
Ko satur un kam palīdz?
Vārpatu sakneņi
satur ēterisko eļļu, kuras galvenā sastāvdaļa ir agropirīns, polisaharīdus –
inulīnu, pektīnu, triticīnu, manītu gļotvielas, saponīnus, organiskās skābes,
to sāļus: beta karotīnu, C vitamīnu, kā arī kalciju, nātriju, dzelzi,
aminoskābes. Vārpatās ir augsts silīcijskābes un to sāļu saturs.
Jaunākie
zinātniskie pētījumi liecina, ka šis vielas spēj veicināt alumīnija izdalīšanos
no organisma ar urīnu un tādējādi mazināt Alcheimera slimības attīstības risku.
Šīs vielas arī stiprina matus, ādu nagus un kaulus. Uzskata, ka vārpatu
silīcijskābe veicina audu reģenerāciju, nostiprina kapilāru sieniņas, mazina
iekaisuma procesus.
Regulāra
vārpatas lietošana pārtikā mazina holesterīna līmeni. Vārpata ir lielisks
spēkus atjaunojošs, tonizējošs, barojošs, miegu uzlabojošs un apetīti
normalizējošs līdzeklis.
Vārpatas lakstus
ēd suņi un kaķi kā dabisku pretcērmju līdzekli.
Ložņu vārpatas
preparātiem piemīt sedzošas, urīndzenošas un sviedrējošas īpašības. Tēju un
uzlējumu lieto nieru, urīnceļu un žultsvadu iekaisumu ārstēšanai, pret iekšējām
asiņošanām un kā vieglu caurejas līdzekli. Vārpata normalizē sāļu līdzsvaru
organismā un mazina podagras, artrītu un osteohondrozes izpausmes. Pulverizētus
vārpatu sakneņus var izmantot dražeju pagatavošanai par pamatmasu.
Tautas medicīnā
vārpatas lieto vielmaiņas traucējumu novēršanai, elpošanas ceļu iekaisumu,
žultsakmeņu, nierakmeņu, kuņģa un zarnu slimību furunkulu un karbunkulu
ārstēšanai, klizmās pret hroniskiem zarnu aizcietējumiem, vannās ādas slimības
ārstēšanai.
Receptes ārstēšanai
Uzlējums
Uzlējuma gatavošanai
4 tējkarotes sasmalcinātu drogu aplej ar vienu glāzi auksta ūdens un atstāj
vēsā vietā 12 stundas. Tad izkāš un nokāsto drogu atkal aplej – šoreiz ar vienu
glāzi karsta ūdens. Pēc 10 minūtēm nokāš, abus uzlējumus sajauc kopā un izlieto
vienā dienā.
Aukstais uzlējums
15 gramu
sasmalcinātu drogu pārlej ar divām glāzēm auksta ūdens un ļauj nostāvēties 12
stundas. Lieto pa divām ēdamkarotēm trīs reizes dienā.
Novārījums
Vienu ēdamkaroti
kaltētu sakneņu aplej ar glāzi ūdens un vāra 10 minūtes, ļauj ievilkties četras
stundas, lieto pa divām ēdamkarotēm trīs reizes dienā. Akūta un hroniska
bronhīta gadījumā novārījumu dzer pa 2 – 3 glāzēm dienā trīs līdz četras
nedēļas.
Pa vienai glāzei
silta novārījuma trīs reizes dienā pirms ēšanas dzer urīnpūšļa iekaisuma
gadījumos.
Novārījums mikroklizmām
Sagatavo
novārījumu kā iepriekšējā receptē. Lieto katru dienu mikroklizmu veidā pa 50
mililitriem 10 – 15 reizes resnās zarnas saslimšanu, hronisku aizcietējumu un
hemoroīdu gadījumā.
Stiprs novārījums
Četras karotes
sasmalcinātu drogu pārlej ar glāzi ūdens, vāra 5 minūtes un izkāš. Lieto pa
vienai glāzei 3 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas furunkulozes gadījumos.
Ārstēšanas kurss – 3 – 4 nedēļas. Novārījumu gatavo vienai dienai.
Vārpatu vanna ar dadzi
Ņem pa 100
gramiem vārpatas sakneņu un tikpat lielā dadža sakņu, liek lielā emaljētā vai
nerūsējošā tērauda katlā, pārlej ar pieciem litriem verdoša ūdens un vāra 10
minūtes. Pievieno vannas ūdenim. Pie ādas problēmām ieteicams tādu vannu baudīt
vismaz reizi nedēļā. Procedūras ilgums – 30 minūtes, ūdens temperatūra – 36 –
37 grādi. Paralēli vannām ieteicams lietot pa glāzei novārījuma iekšķīgi – 3 –
4 reizes dienā pirms ēšanas.
Atklepošanas veicināšanai
Divas ēdamkarotes
vārpatu sakneņu, viena tējkarote māllēpju ziedu, deviņvīru spēka un plūškoka
lapu, pārlej ar verdošu ūdeni, vāra 10 minūtes, nokāš.
Vārpatu lakstu sula
Novārījuma vietā
var izmantot vārpatu lakstu sulu. Tos nomazgā tekošā ūdenī, applaucē ar verdošu
ūdeni, samaļ, atšķaida ar ūdeni attiecībās – 1:1, caur blīvu audumu nospiež un
vāra 3 minūtes. Lieto pa 1 – 2 ēdamkarotēm trīs reizes dienā pirms ēšanas. Var
uzglabāt ledusskapī ne ilgāk kā divas dienas. Ilgākai glabāšanai pagatavoto
vārpatu sulu atšķaida ar degvīnu attiecībās – 1:1, uzglabā cieši aizvērtā
traukā ledusskapī.
Tautas medicīnā
iesaka dzert kursa veidā 3 – 4 mēnešus pa pusglāzei 3 – 4 reizes dienā plaušu
karsoņa, bronhīta un augšējo elpošanas ceļu saslimšanu gadījumā.
20 reizes
atšķaidītu sulu lieto klizmām aizcietējumu gadījumā.
Vārpatu sakneņu sula
No svaigiem, nomazgātiem
vārpatu sakneņiem ar sulu spiedi izspiež sulu. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes
dienā. Palīdz organisma attīrīšanai, ādas izsitumu mazināšanai.
Vārpatas pienā
Tautas medicīna
pret tuberkulozi un citām grūti ārstējamām vainām iesaka vārpatu novārījumu
pienā. Ņem divas ēdamkarotes izkaltētu vai svaigu vārpatas sakneņu, pārlej ar
karstu pienu un vāra 5 minūtes. Izkāš. Dzer siltu un svaigi sagatavotu visu
porciju vienā reizē. Lieto trīs reizes dienā.
Pret osteohondrozi
30 gramu kaltētu
vārpatu sakneņu vāra litrā ūdens tik ilgi, kamēr novārījusies puse. Lieto 3
reizes dienā pa 100 mililitriem.
Pret
sāļiem locītavās un podagru
Svaigus vārpatu sakneņus kārtīgi nomazgājiet. Glāzi sakneņu
termosā pārlejiet ar litru verdoša ūdens, ļaujiet ievilkties 12 stundas un
dzeriet pa pusglāzei ar medu 3 – 5 reizes dienā.
Pret
pinnēm
20 gramu kaltētu vārpatu sakneņu, 10 gramu trejkrāsu
vijolīšu lakstu, 10 gramu nātru lapu un 10 gramu tīruma kosas sajauc. Ņem no šī
maisījuma divas tējkarotes ar kaudzi, pārlej ar 250 gramiem verdoša ūdens, ļauj
ievilkties 10 minūtes un nokāš. Dzer regulāri trīs reizes dienā pa vienai
glāzei.
Pret
kāju svīšanu
Vakarā kārtīgi nomazgā kājas siltā ūdenī ar ziepēm,
pēc tam noskalo ar vēsu ūdeni. Rūpīgi noslauka. Ņem vārpatu lakstus un izloka
starp pirkstiem, kā pinot grozu. Uzvelk tīras zeķes un dodas gulēt. No rīta
vārpatu uzmet, kājas nomazgā un uzvelk tīras zeķes. Tā turpina katru vakaru
vismaz nedēļu. Efektīvs tautas līdzeklis, kas mazina kāju svīšanu un smakošanu
pat uz vairākiem gadiem. Var izmantot arī auzu, miežu un kviešu lakstus.
Receptes
kulinārijai
Sakņu
pulverītis
Ieteicams uzturā regulāri lietot vārpatas sakņu
pulverīti, ko iegūst, samaļot vai sablendējot izkaltētus vārpatas sakneņus.
To var pievienot pankūku un maizes mīklai, zupām,
mērcēm, sautējumiem un sacepumiem. Ēdiens būs gan veselīgs, gan ar citādu
garšu.
Veselības plāceņi
Novārītas
vārpatas saknes sablendē, pievieno raugu, pienu, olu, nedaudz miltu, sešas
stundas raudzē, tad cep veselības plāceņus.
Vārpata kā dārzenis
Vārpatas saknes nomazgā, atlasa tikai baltās un
sulīgās saknes, sagriež 3–4 cm garos gabaliņos, novāra sālsūdenī un ēd tāpat kā
sviesta pupiņu pākstis vai ziedkāpostus.
Vārpatas salāti
120 gramu svaigu sakneņu kārtīgi nomazgā, noplaucē ar
verdošu ūdeni un smalki sakapā vai sablendē. Pievieno 20 gramu sakapātu sīpolu,
30 gramu burkānu, 5 gramu skābeņu un 5 gramu diļļu. Aizdara ar augu eļļu vai
majonēzi.
Vārpatas putra
Kaltētus un maltus vārpatu sakneņus sajauc vienādās
attiecībās ar griķiem vai prosu, vai miežiem, pēc vēlēšanās, un vāra putru, ko
var aizdarīt ar pienu vai sviestu pēc vēlēšanās.
Vārpatu biezenis
250 gramu vārpatu sakneņu
rūpīgi nomazgā. Novāra sālsūdenī, kamēr mīkstas, nokāš; sablendē, pievieno
piparus un smalki sakapātus sīpolus. Pasniedz ar krējumu vai sviestu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru