Ērkšķainie vitamīni
Viena no visvērtīgākajām
ogām, kas vēlā rudenī iegūst ananasam līdzīgu aromātu, ir smiltsērkšķi.
Smiltsērkšķus vērts vākt ne
tikai, lai pagatavotu gardas marmelādes, dzērienus vai uzņemtu vitamīnu un citu
vērtīgu vielu koncentrātu. No tiem izgatavo vairāk nekā 200 pārtikas produktu
un zāļu. Jaunībā dzirdēju nostāstu, ka sieviete, vismaz mēnesi rūpīgi katru
dienu dzerot svaigu smiltsērkšķu sulu, brīnumaini izdziedējusies no vēža.
Nostāsts paliek nostāsts, taču zinātniskie pētījumi par smiltsērkšķu sastāvu un
dziednieciskajām īpašībām padara to visai ticamu.
Pegaza barība
Ārstniecībā smiltsērkšķi izmantoti
kopš antīkiem laikiem, tie minēti jau sengrieķu traktātos. Latīniskais
nosaukums Hippophae rhamnoides cēlies
no vārda hippos – zirgs un phaos – spīdums. Uzskatīja, ka zirgi,
kas baroti ar smiltsērkšķu lapām, kļuva miesās brangāki un ieguva sevišķi
spīdīgu spalvu. Tas bija sevišķi svarīgi pirms zirgu sacīkstēm. Ganībās arī
stādīja smiltsērkšķus. Leģendas vēstī, ka smiltsērkšķi bijuši mīļākā barība
pegaziem.
Arī mūsdienās veterinārijā
izmanto smiltsērkšķu zarus, lai paātrinātu vilnas augšanu aitām un padarītu to
spīdīgāku, bet, smiltsērkšķus pievienojot mājputnu barībai, olu dzeltenumi
kļūst spilgtāki un vērtīgāki.
Smiltsērkšķu lapas izmanto ādu
miecēšanai un krāsošanai. Ar jaunajiem dzinumiem un lapām varēja krāsot ādas un
audumus melnā krāsā, bet ar augļiem – dzeltenā krāsā.
Ievākšanas noslēpumi
Augļus var vākt, kamēr vēl
tie ir stingri, bet jau ieguvuši krāsu augusta beigās un septembrī. Tomēr vislielākā
vērtīgo vielu koncentrācija smiltsērkšķu ogās ir vēlā rudenī, ap pirmo salu.
Tad tās kļūst mīkstas, aromātiskas un diezgan grūti nolasāmas no dzeloņainajiem
stumbriem, ap kuriem tās uz saviem īsajiem kātiņiem ir burtiski kā aplipušas.
Smiltsērkšķus vāc no oktobra
vidus līdz ziemas sākumam, nogriežot apmēram 30 centimetrus garus zarus ar
visām ogām.
Noteikti izmantojiet cimdus
un apģērbu, kas pasargā no asajiem ērkšķiem. Griežot zarus, apgrieziet
smiltsērkšķa galotnītes un sānzarus tā, lai koks augtu vien jums ērti apkopjamā
garumā un platumā.
Ja vien iespējams, šos zarus
liek saldētavā. Kad odziņas sasalušas stingras, tās viegli var nokratīt no zara,
tā vienu galu kārtīgi uzsitot pa galdu. Nokratītās ogas vai nu tūlīt pārstrādā,
vai liek saldētavā. Sasalstot ogas zaudē savu sīvumu un kļūst gardākas
Ja zarus neliek saldētavā, ar
šķērītēm var no tiem uzmanīgi nogriezt ogas. Šis paņēmiens gan ir daudz
piņķerīgāks. Ir vēl viens veids, kā vākt smiltsērkšķus, taču to var izmantot,
ja rudenī strauji iestājas liels aukstums – vismaz mīnus desmit grādu. Tad zem
kokiem paklāj plēves un, dauzot pa koka stumbru, nokrata sasalušās ogas.
Parasti šādā veidā ogas vāc naktī, vēlams, pilmēnesī. Latvijas maigais klimats
gan negarantē tik strauju ziemas iestāšanos, un, gaidot piemērotu aukstumu,
ogas jau būs zaudējušas daļu savas vērtības.
Vērtīgo vielu krātuve
Svaigas ogas sarur holīnu (B4
vitamīnu): 50 – 110 mg 100 gramos. Tā ir lecitīna un acetiholīna sastāvdaļa,
kas īpaši nepieciešama lecitīna un tauku vielmaiņai aknās, kā arī nervu
sistēmas darbībai. (Vairāk par lecitīnu un holīnu Tautas Veselības Avīzē
bija rakstīts šīgada jūlija numurā.) Tomēr uzglabājot holīna saturs ātri krītas
– jau pēc mēneša tas ir piecas reizes mazāks nekā sākotnēji.
Augļos ir līdz pat 8% eļļas, gan
piesātinātās, gan nepiesātinātās, tajā skaitā neaizvietojamās taukskābes. Tā bagātīgi
satur E vitamīnu (pat 330,4 mg/100 g), kā arī lielā koncentrācijā citus taukos
šķīstošos vitamīnus, antioksidantus un bioloģiski aktīvas vielas.
Oranžo nokrāsu augļiem un
eļļai piešķir karotinoīdi – karotīns, kriptoksantīns, zeaksantīns un fizaliēns,
kas darbojas kā antioksidanti, bet karotīns – piedevām kā A vitamīna izejviela.
Augļos C vitamīna jeb
askorbīnskābes koncentrācija ir piecas reizes lielāka nekā svaigā kivi un 30
reižu lielāka nekā apelsīnos – 450 mg uz 100 gramiem. Sula satur B1, B2
vitamīnus, B9 jeb folijskābi; cukurus, ābolskābi, vīnskābi, dzintarskābi,
ursolskābi un miecvielas, ieskaitot kumarīnus ar pretvēža aktivitāti.
Smiltsērkšķu saknēs sastopams
pat omulības un laimes hormons seratonīns.
Labie darbi
Smiltsērkšķiem piemīt brūces
dziedējošas, polivitamīnu, pretiekaisuma, pret aterosklerozes, vēderu
mīkstinošas un sāpes remdējošas īpašības.
Augļos un lapās atrodami kumarīni
– tiem ir spazmolītiska iedarbība, un tie paaugstina organizma jutīgumu pret
gaismu. Kumarīniem piemīt pretaudzēju, sāpes remdējošas, temperatūru un drudzi
mazinošas, asinsspiedienu pazeminošas un žultsdzenošas īpašības. Smiltsērkšķu
oksikumarīni novērš trombu veidošanos asinsvados.
Nozīmīga smiltsērkšķu
sastāvdaļa ir ursolskābe. Tai ir spēcīga pretiekaisuma un brūces dziedējoša darbība.
Augļos sastopama
dzintarskābe. Tā pazemina barbiturātu, antibiotiku, teratogēnu toksiskumu, mazina
rentgena starojuma un oksidatīvā stresa nelabvēlīgo ietekmi. Dzintarskābi lieto
izkaisītās sklerozes ārstēšanā, pret epilepsiju un sirds un smadzeņu asinsvadu
aterosklerozi, dažādām aknu un centrālās nervu sistēmas kaitēm.
Smiltsērkšķu augļi uzlabo
gremošanu, normalizē vielmaiņu, pasargā no trombu veidošanās, kavē patoloģisku
audu augšanu, nostiprina matu saknes.
Smiltsērkšķu eļļu lieto ādas
apdegumu gadījumos, ārstējot trofiskās čūlas, izgulējumus, kuņģa čūlas un
divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, hemoroīdu gadījumos.
No smiltsērkšķu lapām iegūst
zāles, kam ir pretvīrusu aktivitāte un ko lieto gripas un citu akūtu vīrusu
infekciju ārstēšanā un profilaksē.
Smiltsērkšķu eļļu lieto
kosmētikā maskām tieši ādu dziedējošo īpašību dēļ. Tautas medicīnā augļu un
zaru novārījumu lieto pret matu izkrišanu.
Kā sagatavot?
No augļiem iegūst sulu, bet
no to izpiedpaliekām – eļļu. Sulu var lietot svaigu, kokteiļos, dzērienos,
gatavot marmelādes, pievienot mērcēm. Savukārt no izspiedpaliekām estraģē
smiltsērkšķu eļļu.
Eļļu mājas apstākļos var
iegūt vairākos veidos. Var kaltēt smiltsērkšķu augļus, var kaltēt čužas, kas
palikušas pēc sulas izspiešanas. Kaltē 60 grādos, bet ne gaismā, tad maļ kafijas
dzirnaviņās. Jo smalkāk, jo pilnīgāk estraģēsies eļļa. Ar samalto masu piepilda
stikla tauku, pārlej ar līdz 40 grādiem sasildītu kvalitatīvu eļļu (rapšu,
olīvu, saulespuķu), tā, lai tā nedaudz pārklātu izkaltētās un samaltās čužas.
Trauku tur 5 – 7 dienas tumšā vietā istabas temperatūrā, periodiski apmaisot.
Pēc tam izspiež eļļu, to filtrē, liek tumšā vietā, kamēr tā kļūst dzidra.
Uzmanīgi to nolej no nogulsnēm. Jo eļļa būs tīrāka, jo labāk uzglabāsies. Lej
traukā, aizvāko un tur vēsā vietā ledusskapī. Šādi pagatavota eļļa satur ap 5 –
15 % smiltsērkšķu eļļas. Biezumiem var vēlreiz pārliet eļļu, tad iegūst vājākas
koncentrācijas eļļu. Var iegūto eļļu uzsildīt un pārliet ar jaunu smiltsērkšķu
porciju, iegūstot divreiz koncentrētāku eļļu.
Smiltsērkšķu eļļu lieto ārīgi
apdegumu, izgulējumu, apsaldējumu, saplaisājušās ādas, izsitumu dziedēšanai. Tā
sekmē dzīšanu un ir viegli anestezējoša. Eļļu var lietot iekšķīgi pirms ēšanas.
Tautas medicīnā smiltsērkšķu
lapu novārījumu iesaka pret caureju. Savukārt maigs līdzeklis pret aizcietējumiem
ir smiltsērkšķu sēklu novārījumu. To gatavo, 10 – 15 gramus sēklu aplejot ar
glāzi ūdens un uz lēnas uguns vārot 10 minūtes.
Izturīgais divmājinieks
Smiltsērkšķa latviskais
nosaukums vēsta, ka šis augs ir neizvēlīgs augsnes ziņā un augs pat smiltīs. Tam,
līdzīgi kā tauriņziežiem, uz saknēm ir gumiņi ar slāpekli saistošām baktērijām.
Smiltsērkšķiem ir plaša sakņu sistēma, tāpēc izmanto krauju un smiltāju
nostiprināšanai.Tomēr šim gaismu mīlošajam augam patiks irdenas, ar fosforu un
organiskām vielām bagātas augsnes, bet nīkuļos mitrās vietās. Smiltsērkšķis ir
divmāju augs – uz vīrišķajiem augiem veidojas vīrišķie ziedi, uz sievišķajiem –
sievišķie ziedi, no kuriem attīstās ogas.
Salcietīgs, iztur pat vairāk
nekā 45 grādu salu.
Jaunie kociņi sāk ražot 3. –
4. gadā. Selekcionētas dažādas smiltsērkšķu sķirnes.
Anda Leiškalne
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.
AtbildētDzēst