Sievišķi mirdzošā liepa
Mirdzuma, sievišķīgas
mīlestības, maiguma un pieņemšanas pilns ir šis koks, kas savā dāsnumā gatavs cilvēkiem
dot daudz vairāk nekā tikai tradicionālo liepziedu medu un tēju.
Pie liepas ir vērts iet pēc
miera un atbrīvoties no stresa, sirdssāpēm, kāda pāridarījuma ievainojuma.
Pieglausties liepas stumbram un izbaudīt šī koka stipro, maigo mieru un
beznosacījumu mīlestības pilno pieņemšanu. Jūlija tveicē liepas zari it kā
pielīst ar zeltainu gaismu, pa tikko plaukušajiem ziediem sāk lodāt bites, un
tā vien gribas atgulties maigajā pavēnī, lai baudītu vasaras medaino smaržu.
Ļaujies tam!
Daktere tējas krūzē
Smaržīga tēja ziemā ne tikai
uzbur vasaras aromātu, bet palīdz arī atgūt veselību. Liepziedu aktīvajām
vielām piemīt sviedrējošas, temperatūru pazeminošas, nomierinošas, spazmas
noņemošas un viegli savelkošas īpašības. Tējas, uzlējumus, novārījumus,
ekstraktus un kompleksos preparātus lieto angīnas, saaukstēšanās slimību,
bronhītu un augšējo elpošanas ceļu iekaisuma ārstēšanā, klepus, kā arī
galvassāpju un uzbudinājuma mazināšanā.
Tautas medicīnā liepziedus
izmanto arī reimatisma, klepus, difterijas, krampju un nierakmeņu ārstēšanā. Ar
etiķi saberztus liepu augļus lieto ārīgi mutes, brūču, deguna asiņošanas
apturēšanai, bet saberztus lapu pumpurus un jaunās lapiņas liek uz augoņiem un
pampumiem. Gremzdu kārtu lieto apdegumu ārstēšanai, bet ziedus izmanto
sautējošos apliekamajos kā mīkstinošu līdzekli. Sasmalcinātas liepu sēklas – kā
asinis apturošu līdzekli. Svaigas liepu lapas kā apliekamie palīdz pret
galvassāpēm. Liepu pirtsslotas ir maigas, ādu mīkstinošas, īpaši piemērotas
sievietēm, bet liepu dēlīši pirtī lāvas telpā rada vieglu, nedaudz medainu
aromātu. Liepu koksnes ogli lieto pret vēdera uzpūšanos un kā adsorbentu
saindēšanās gadījumā, bet saberztu ogli – zobu tīrīšanā. No liepu auglīšiem var
spiest pārtikā lietojamu eļļu, tai būs maiga, mandelēm līdzīga piegarša.
Liepas lieto arī
skaistumkopšanā. Šo koku novērtējusi arī parfimērijas rūpniecība, un liepas
izmanto gan kā aromatizatoru, gan piedevu krēmiem, losjoniem, šampūniem.
Liepziedu uzlējumu lieto gan sausai, gan iekaisušai, gan vīstošai ādai, kā arī
matu stiprināšanai.
Ēdamā liepa
„Ko jūs prasāt man ēst, ja pagalmā
liepa vēl pilna pumpuru?” tā reiz kāda nodzērusies daudzbērnu māmiņa savu plašo
saimi sūtīja šķīt liepu pumpurus. Tā liepa barojusi ne tikai novārtā pamestos
bērneļus, bet arī Ļeņingradas blokādes laikā glābusi daudzus no bada nāves.
Mūsu senči no jaunajiem liepu dzinumiem vārījuši putru.
Daudzās zemēs, piemēram,
Korejā un Tālajos Austrumos, liepas ir pierasts pārtikas augs. Lai arī mums ēst
liepu pumpurus, lapas un lietot mandeļu eļļai līdzīgo liepu eļļu šķiet
nepierasti, tomēr liepa dod veselīgu, bioloģiski aktīvām vielām un dzīviem
vitamīniem bagātu ēdmaņu.
Medainā smarža
Liepziedu medus ir smaržīgs,
gards, ļoti vērtīgs un noder saaukstēšanās un iekaisumu ārstēšanā. Tam ir
sviedrējošas un temperatūru mazinošas īpašības. Liepziedu medum jābūt koši
dzeltenam, bet kristalizējoties tam veidojas parupji graudiņi.
Bites vāc medu ne vien no
ziediem, bet arī lapām. Ja karstas dienas mijas ar vēsām naktīm, koku lapas
izdala saldus izsvīdumus, un bites tos nenoniecina. Šis medus ir sāļiem
bagātāks, cilvēkiem veselīgāks, bet bišu saimi ziemā var novārdzināt vai pat
iznīcināt. Parasti lapu medus ir tumšāks un ar izteiksmīgu specifisku garšu.
Pilsētās, kur liepas aug asfaltētu ielu un celiņu tuvumā, liepām ir sevišķi
daudz izsvīdumu, taču diez vai šis lapu
medus var uzlabot cilvēku veselību.
Liepu medu lieto ārīgi gan
kosmētiskos nolūkos, gan medus masāžās, pirtī, gan arī brūču un apdegumu
dziedēšanā.
Agrākas un vēlākas
Iespējams, būsit ievērojuši –
pilsētu apstādījumos liepas uzzied ātrāk, tām ir arī lielākas un zaļākas lapas,
bet laukos liepas zied nedaudz vēlāk un ir ar mazākām, maigākām lapām. Tas ir
tāpēc, ka apstādījumos izmanto īpaši pielāgotu hibrīdu – Holandes jeb Eiropas
liepu Tilia europaea, kas ir platlapu
liepas Tilia platyphyllos un parastās liepas Tilia cordata
krustojums. Šie koki vieglāk iztur pilsētas piesārņoto gaisu un ir piemērotāki
zaru griešanai. Arī Holandes liepu ziedi un visas pārējās daļas ir paredzētas
tējām, ārstniecībai, ēšanai un skaistumkopšanai, taču jāraugās, vai šīs liepas
nav augušas piesārņotā vietā.
Liepziedus var vākt gan ar
gaišzaļajām seglapām, gan bez tām. Liepu ziedus ievāc sausā saulainā laikā –
rīta pusē pēc rasas nožūšanas. Žāvē ēnā, līdz 7 centimetrus biezā slānī. Ja
drogu pāržāvē, tā zaudē smaržu un sabirst.
***
RECEPTES
Liepziedu uzlējums
2 ēdamkarotēm sasmalcinātu
liepu ziedu pārlej divas glāzes verdoša ūdens un atstāj ievilkties 20 – 30
minūtes. Dzer kā tēju – 2 – 3 glāzes dienā pie saaukstēšanos, galvassāpēm, ģīboņiem.
Koncentrētāku uzlējumu izmanto mutes skalošanai, ja iekaisis kakls, rīkle,
mandeles un mazgā seju.
Liepziedu novārījums
Ņem 3 – 4 ēdamkarotes
sasmalcinātu liepziedu, pārlej ar divām glāzēm verdoša ūdens, vāra 10 minūtes
un izkāš.
Tonizējoša sejas komprese
Četras ēdamkarotes
sasmalcinātu liepziedu, vienu ēdamkaroti piparmētru pārlej ar puslitru verdoša
ūdens. Ļauj pusstundu ievilkties, izkāš. Sasilda vēlreiz uzlējumu. Ņem divas
bļodiņas. Vienā lej karsto uzlējumu, otrā – aukstu ūdeni; ja iespējams,
pievieno ledu. Paņem divas salvetītes vai mazus frotē dvielīšus. Vispirms vienu
salvetīti samērcē karstajā liepu uzlējumā, viegli izgriež, liek uz sejas un tur
divas minūtes. Tad nomaina silto lielu salvetīti ar otru – aukstā ūdenī
samērcēto. To arī tur divas minūtes. Pēc tam atkal liek karsto salvetīti. Tā
atkārto trīs reizes. Pēdējo uzliek auksto salvetīti un tur piecas minūtes.
Uzlējums sejas ādas atjaunošanai
Sauju liepziedu pārlej ar
glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes, pievieno ēdamkaroti medus.
Bagātīgi saslapina seju ar šo uzlējumu, samērcē salvetīti un pārklāj seju.
Atstāj 10 minūtes. Ja iespējams, atkārto to vairākas dienas pēc kārtas. Sejas
āda no šīs procedūras gūst mirdzumu, bet sieviete kļūst maiga un pievilcīga, jo
sevišķi, ja jūt liepas dāsno, sievišķīgo, maigo un mīlestības pilno enerģētiku.
Matu sakņu stiprināšanai
Gatavo novārījumu no astoņām
ēdamkarotēm liepziedu, ko pārlej ar puslitru verdoša ūdens un vāra 20 minūtes.
Atdzesētu izkāš un izmanto matu skalošanā.
Liepu lapu zupa
100 gramu jaunu liepu lapu
nomazgā, sagriež, applaucē ar verdošu ūdeni un liek uz pannas, 10–15 minūtes
apcep sviestā. Nedaudz sviestā apcep arī sagrieztus puravus
un sīpolus. Verdošā buljonā
vai ūdenī liek iepriekš apceptos produktus, salmiņos sagrieztus kartupeļus, un
uz lēnas uguns vāra 10–15 minūtes. Zupai pēc vēlēšanās pievieno cieti vārītu un
sasmalcinātu olu vai vārītu un sagrieztu gaļu, kā arī zaļumus, krējumu, sāli un
garšvielas.
Liepu lapu piena zupa
Jaunos, nepārkoksnētos liepu
dzinumus sagriež, applaucē un liek vārīties sālsūdenī. Pievieno auzu pārslas un
pienu.
Liepu pumpuru salāti korejiešu gaumē
Puskilogramu plaukstošu lapu
pumpuru notīra no biezajām pumpurzvīņām, rūpīgi nomazgā aukstā ūdenī un ļauj
notecēties. Tad katru pumpuru pārgriež uz pusēm un liek emaljētā traukā.
Sagatavo mērci no glāzes skābā krējuma, ēdamkarotes sinepju, ēdamkarotes vīna
etiķa, sāls, divām cieti vārītām, sasmalcinātām olām. Pirms pasniegšanas galdā
pumpurus sajauc ar pagatavoto mērci, pārliek salātu traukā, rotā ar svaigām
bērza lapiņām, pārber ar sagrieztiem lociņiem un pētersīļiem.
Marinēti liepu pumpuri
Kilogramu piebriedušu vai
plaukstošu pumpuru notīra no biezajām pumpurzvīņām, nomazgā, iepilda stikla
burkās un pārlej ar atdzesētu marinādi, ko gatavo no 450 gramiem ūdens, 450
gramiem 6% etiķa, 50 gramiem sāls, 5 smaržīgo piparu graudiem, 5 krustnagliņām
un 3 lauru lapām. Burkas hermētiski aizvāko un novieto aukstā vietā. Marinētos
pumpurus lieto, tāpat kā kaperus.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru