Rudens
vitamīni – dzērvenes
Kad novembris sāk pārbaudīt mūsu spējas pretoties
slimībām, palīgā nāk dzērvenes. Tas ir ne vien augs ar fantastiskām
ārstnieciskām un profilaktiskām īpašībām, bet arī gardums, kas piestāv pat
izmeklētam svētku galdam.
Latvijā pieejamas gan savvaļā augošās divas dzērveņu
sugas (Oxycoccus palustris un Oxycoccus microcarpus),
gan plantācijās kultivētās lielogu dzērvenes, kas pareizāk būtu dēvējamas par
dižbrūklenēm (Vaccinium macrocarpon) un tapušas,
sakrustojot pašmāju brūkleni ar Amerikas lielogu dzērveni. Tomēr pēc
garšas un iedarbības šīs ogas ir līdzvērtīgas – atšķiras vien ogu izmēri un
nelielas nianses.
Ja pārtulkotu dzērvenes latīnisko nosaukumu, tad to
varētu saukt par purva skābo bumbiņu (no grieķu valodas palustris – purvs, oksi –
skābs un kokkos – lodīte). Lai gan
purvā šīs „lodītes” šķiet nobērtas pa sūnām, tomēr, rūpīgāk ieskatoties,
redzami ložņājoši pārkoksnējušies stumbri, tātad dzērvenes aug krūmos. Vienā
krūmā – vairāki simti ogu. Pavasarī aplūkojot maigi rozā ziediņus, tie atgādina
dzērves galvu, tāpēc daudzās valodās dzērveņu nosaukums saistīts ar dzērvēm.
Interesanti, kā dzērvenes var būt tik pārpilnas ar vērtīgām vielām, ja purvi,
jo īpaši augstie jeb sūnu purvi ir barības vielām ļoti nabadzīgas augtenes.
Izrādās, līdzīgi kā tauriņziežiem, dzērvenēm ir raksturīga mikoriza – to saknes
sadarbojās ar baktērijām. Savukārt pret lielo apkārtējo mitrumu un
iztvaikošanai caur lapām piemērota ūdens trūkumu dzērvenes sevi sargā ar
vaskainām lapām.
Var
lasīt pat pavasarī
Medicīnā izmanto dzērveņu ogas, retāk lapas. Tās
ievāc rudenī – kamēr vēl zemi nav pārklājis sniegs. Dzērvenes var vākt arī līdz
pat pavasarim – sals tās būs padarījis gardākas. Oktobrī un novembrī vāktās
dzērvenes būs gatavākas, sulīgākas un tumšāk sarkanas. Pavasarī vāktajās būs
mazāk vitamīnu.
Dzērvenes var uzglabāt līdz pat nākamajai ražai
nepārstrādātas – vēsās telpās tās var glabāt sausā veidā, bet var arī glabāt,
pārlietas ar novārītu atdzesētu ūdeni. Šis uzglabāšanas veids der arī
apkurināmās telpās un dzīvoklī.
Ko
satur?
Dzērvenes satur dažādas skābes, bet visvairāk tajās
ir citronskābes (3%), tāpēc tās mēdz dēvēt arī par ziemeļu citroniem. Tās satur
arī benzoskābi, hinīnskābi, hlorogēnskābi, ursolskābi, ābolskābi un nelielos
daudzumos vēl citas skābes.
No ogļhidrātiem dzērvenes satur vienkāršos cukurus
glikozi un fruktozi, nedaudz saharozes un polisaharīdus pektīnus.
Dzērvenes satur daudz vitamīnu – daudz C vitamīna (13,3
līdz pat 22 mg%), kā arī B grupas vitamīnus un K vitamīnu.
Dzērvenēs ir daudz kālija, salīdzinoši daudz dzelzs
un daudz vērtīgu mikroelementu – mangāna, kobalta, hroma, cinka, vara,
molibdēna un citu.
Dzērvenes satur betaīnu un dažādus bioflavonoīdus,
kam ir antioksidantu un pretiekaisuma īpašības. Šajās ogās atrodamas
miecvielas.
Kam
lieto?
Benzoskābe ir ne tikai antibakteriāls līdzeklis, bet
arī pastiprina antibiotiku, nitrofurānu un sulfanilamīdu preparātu iedarbību
pie nieru bļodiņu, pūšļa un urīnceļu iekaisumu ārstēšanas. Aptiekās nopērkami
dzērveņu preparāti urīnceļu ārstēšanai, taču tas pats efekts kopā ar izcilām
kulinārām īpašībām piemīt ogām.
Vēl līdz 20. gadsimtam dzērvenes ir lietotas arī
pret holeru, stafilokoku, streptokoku un zarnu nūjiņu.
Dzērvenes ir lielisks līdzeklis pret cingu, vitamīnu
avots un noder organisma nostiprināšanai. Tām ir pretiekaisuma, urīndzenošas,
pretmikrobu, pret sklerozes, asinsspiedienu mazinošas īpašības. Stiprina
asinsvadus – labi noder infarktu un insulta profilaksei, vielmaiņas regulācijai.
Dzērvenes iesaka saaukstēšanās gadījumos, pie drudža, pret angīnu, kakla sāpēm,
elpošanas ceļu infekcijām, pie pazeminātas kuņģa skābes, nieru un urīnceļu
infekcijām, profilaktiski pret nierakmeņu veidošanos, pret artrītu, ādas slimībām,
pie caurejas un vemšanas un onkoloģisko slimību gadījumos kā papildinājumu
terapijai. Ārīgi lieto pret gnīdām un utīm, pigmenta plankumu balināšanai,
izgulējumu ārstēšanai.
Neiesaka lietot, ja ir gastrīti ar paaugstinātu
kuņģa skābumu, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlām, akūtu gremošanas
sistēmas orgānu saslimšanu gadījumā. Neiesaka arī slimniekiem ar nieru
mazspēju.
Receptes:
Dzēriens
pret asinsspiedienu
Divas glāzes dzērveņu saspaida, pievieno 100 gramus
cukura, glāzi ūdens, novāra. Šķaida ar ūdeni pēc garšas un dzer pie
paaugstināta asinsspiediena.
Lapu-ogu
tēja
Vienu ēdamkaroti dzērveņu lapu un 10 ogas pārlej
termosā ar glāzi verdoša ūdens, ļauj nostāvēties 4 – 8 stundas, nokāš. Sadala
trīs daļās un izlieto dienas laikā – palīdz pret paaugstinātu asinsspiedienu,
aterosklerozi, gastrītu, kolītu un vielmaiņas traucējumiem.
Dzērveņu
lapu tēja
Vienu ēdamkaroti dzērveņu lapu pārlej ar 1 glāzi
verdoša ūdens, ļauj ievilkties 30 minūtes. Dzer ar medu.
Pret
caureju
Ēdamkaroti dzērveņu lapu un ēdamkaroti ogu pārlej ar
2 glāzēm verdoša ūdens un vāra 10 minūtes uz lēnas uguns. Atdzesē nokāš. Lieto
pa ½ glāzei 4 reizes dienā.
Kakla
skalošanai
Ēdamkaroti dzērveņu sasmalcina, pārlej ar glāzi
verdoša ūdens, uzvāra, atdzesē un izkāš. Lieto kakla skalošanai un brūču
apmazgāšanai kā antiseptisku līdzekli.
Tēja
mundrumam
Glāzē ber vienu ēdamkaroti ogu, pārber ar nedaudz
cukura, saspaida. Pārlej ar karstu zaļās vai melnās tējas uzlējumu. Labi mazina
nogurumu un paaugstina darbaspējas.
Dzērvenes
ar medu
Glāzi dzērveņu sajauc ar glāzi medus. Lieto katru
dienu pa karotei aknu veselības uzlabošanai un asinsspiediena mazināšanai.
Dzērveņu
medus dzēriens
Vienādās daļās sajauc dzērveņu sulu un medu. Pēc
vēlēšanās, atšķaidot ar ūdeni, lieto saaukstēšanās, klepus, bronhīta, angīnas
un reimatisma gadījumā.
Dzērveņu
kūre
Dzērveņu sulai pievieno medu pēc garšas. Lieto 3
nedēļas pēc šādas shēmas – pirmo nedēļu 3 reizes dienā pa pusglāzei sulas,
otrajā nedēļā – 2 reizes dienā pa pusglāzei, bet trešajā nedēļā – vienu reizi
dienā pa pusglāzei sulas. Šāda dzērveņu kūre stiprina veselību un tonizē pie
iekaisīgām slimībām.
Dzērveņu-
biešu sula
Sajauc biešu sulu ar dzērveņu sulu, šķaida ar ūdeni
un pievieno medu pēc garšas. Labs līdzeklis pret asinsvadu spazmām un
paaugstinātu asinsspiedienu.
Dzērveņu,
kāļu, biešu un kartupeļu sula
Ņem pa 50 ml biešu, dzērveņu, kāļu un kartupeļu
sulas, sajauc, un pēc garšas pievieno medu. Kārtīgi samaisa un vēsā tumšā vietā
ļauj nostāvēties 5 – 18 diennaktis. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā.
Kartupeļu
– dzērveņu sula
Sarīvē svaigus kartupeļus, nospiež sulu, ļauj
nogulsnēties cietei. Šķidrumu uzmanīgi nolej, samaisa attiecībās 1:1 ar
dzērveņu sulu un lieto pie asinsvadu spazmām un paaugstināta asinsspiediena.
Salāti
ar dzērvenēm
Dažādus dārzeņu salātus var papildināt ar dzērvenēm
vai dzērveņu sulu. Sevišķi veselīgi ir, ja biešu salātiem etiķa vietā pievieno
dzērveņu sulu. Savukārt pat smalkiem salātiem dzērveņu ogas ne tikai uzlabos
izskatu, bet arī padarīs tos veselīgākus un gardākus.
Veselības
eliksīrs
Vienādās daļās ņem biešu sulu, dzērveņu sulu, medu
un degvīnu. Kārtīgi sajauc un nostādina 3 dienas tumšā vēsā vietā, periodiski
saskalinot. Lieto pa vienai ēdamkarote 3 – 4 reizes dienā stundu pirms ēšanas
angīnas un rīkles iekaisumu gadījumos. Maisījumu glabā ledusskapī.
Maisījums
imunitātei
Tev vajadzēs glāzi dzērveņu, glāzi rozīņu, glāzi
valriekstu kodolu, glāzi medus, 500 gramu žāvētu aprikožu un vienu lielu
citronu. Citronu sagriež un izņem sēkliņas (miziņu atstāj). Visu samaļ
(sablendē vai caur gaļas maļamo mašīnu), samaisa, pievieno medu un samaisa.
Maisījumu glabā ledusskapī. Lieto pa vienai ēdamkarotei no rīta un vakarā
pieaugušajiem vai pa vienai deserta karotei no rīta un vakarā bērniem kā
veselību un imunitāti stiprinošu profilaktisku līdzekli.
Jauktā
tēja asinsspiedienam
1 ēdamkaroti dzērveņu ogu, 2 ēdamkarotes mežrozīšu
paaugļu, 2 ēdamkarotes aroniju termosā pārlej ar litru verdoša ūdens, ļauj
ievilkties vismaz pusstundu. Dzer pa glāzei visas dienas laikā pret
paaugstinātu asinsspiedienu.
Ziede
Samaisa 20 mililitrus svaigi izspiestas dzērveņu
sulas ar 40 gramiem lanolīna un 40 gramiem vazelīna. Ziedi glabā ledusskapī.
Tai ir antiseptiska, pretiekaisumu un pretsāpju iedarbība, tā noņem niezi un žāvē
mitrojošas vietas. Tautas medicīna iesaka pret pinnēm, arī izgulējumu
ārstēšanai.
Sejas
maska
Samaltu dzērveņu putriņu klāj uz sejas (izņemot ap
acīm). Atstāj uz 15 minūtēm, nomazgā sākumā ar siltu, pēc tam ar aukstu ūdeni. Pēc
tam ieziež ar barojošu krēmu.
Dzērveņu
medus kvass ar rozīnēm
Tev vajadzēs kilogramu dzērveņu, 300 gramu medus, 15
gramu rauga un 15 – 20 rozīnes, 5 litrus ūdens.
Dzērvenes pārlasa un nomazgā, sastampā, un caur
marli izspiež sulu. Biezumus pārlej ar ūdeni un vāra 10 minūtes uz lēnas uguns.
Novārījumu izkāš, dzesē, un siltam pievieno medu, sulu, rozīnes un raugu.
Kārtīgi izmaisa. Pārsedz ar drāniņu un liek siltā vietā diennakti norūgt.
Nokāš, pilda pudelēs, aizkorķē un liek vēsā vietā. Pēc 2 – 3 dienām kvass ir gatavs
lietošanai.
Dzērvenes
pūdercukurā
Ogas apvārta sakultā olas baltumā un pēc tam
pūdercukurā. Liek uz sieta vienā slānī un žāvē.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru