Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Augi pret smēķēšanu

Augi pret smēķēšanu
Ārstniecības augi gadu tūkstošiem palīdzējuši izārstēties no dažādām slimībām. Vai tie var palīdzēt arī cīņā ar smēķēšanas atkarību?
Augi var gan mazināt nervozitāti atmešanas periodā, nostiprināt veselību, aizvietot tabaku un radīt nepatiku pret nikotīnu.

Nomierinošas tējas
Rāmai atmešanai. Sajauciet vienādās daļās sirds māteres lakstus, piparmētru lapas, apiņu rogas un baldriāna saknes. Pēc tam divas ēdamkarotes šī maisījuma aplejiet ar glāzi verdoša ūdens un karsējiet 15 minūtes. Nokāsiet, papildiniet līdz 200 mililitriem, lietojiet pa pusglāzei trīs reizes dienā.
Ingvera dzēriens. Atmetot smēķēšanu, cilvēks mēdz izjust trauksmi, drebuļus, pastiprinātu siekalošanos vai gluži otrādi – sausu muti, galvassāpes. Mēdz pastiprināties nervozitāte. Šo stresu var novērst ingvera dzēriens. To pagatavo no diviem vidēja lieluma ingvera sakneņa gabaliņiem, diviem citroniem vai četriem laimiem, 12 piparmētras lapiņām un medus. Ingveru nomazgā, notīra un smalki sarīvē. Pārlej ar 12 glāzēm verdoša ūdens. Liek uz uguns un vāra divas stundas, karstam pievieno piparmētras, laimu, atdzesē, izkāš, un pieliek medu pēc garšas.

Zaķpēdiņu-māteru tēja. 50 gramu žāvētu zaķpēdiņu lakstu sajauc ar 50 gramiem māteru lakstu. Vienu ēdamkaroti maisījuma pārlej ar pusotru glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes. Nokāš. Pa mazam malciņam dzer visas dienas laikā. Šis dzēriens nomierinoši iedarbojas uz smēķēšanas atmetēja organismu, novērš bezmiegu un rada pretīgumu pret tabaku.
Lielā diždadža tēja. Izmanto gan ziedu kurvīšus, gan lapas. 50 gramus drogu pārlej ar puslitru verdoša ūdens un ļauj ievilkties divarpus stundu. Lieto pa 70 mililitriem pirms ēšanas. Novērš tieksmi pēc tabakas, atvieglo atmešanu, palīdz pret depresīvu noskaņojumu un sirdsklauvēm. Stimulē imūnsistēmu, veicina elpošanas ceļu tīrīšanos.

Jauktā vitamīnu tēja. Ja jūs moka abstinences sindroms, ņemiet vienādās daļās asinszāli, meža zemenes lakstus, pieneņu saknes, sunīša un ancīšu lakstus, mežrožu paaugļus. Samaisiet. Ēdamkaroti šī maisījuma pārlejiet ar verdošu ūdeni. Lietojiet mēnesi pusstundu pirms ēšanas.

Kadiķu kokteilis. Ņem 15 gramus kadiķogu, pievieno 10 gramus diļļu sēklu, griķu ziedus un sasmalcinātas dižzirdenes un lakricas saknes. Sajauc. Ņem pa vienai ēdamkarotei šī maisījuma, pārlej ar vienu litru verdoša ūdens un ļauj ievilkties pusstundu hermētiski noslēgtā termosā. Dzer pa 250 gramiem četras reizes dienā pirms ēšanas. Kurss 10 dienas, tad piecas dienas pārtraukums, un atkal 10 dienas. Ja nepieciešams, kursu var atkārtot. Nomierina nervu sistēmu, novērš nervozitāti atmešanas periodā un rada riebumu pret nikotīnu. Šo maisījumu nedrīkst dzert, ja ir akūts nieru un urīnizvadsistēmas iekaisums, gastrīts, kolīts, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā, kā arī grūtniecības un bērna zīdīšanas periodā.
Uzlabotā tēja. Kad rodas stipra vēlme uzsmēķēt, dzeriet stipru pretsmēķēšanas tēju. Jau iepriekš sagatavojiet maisījumu, kurā uz vienu tējkaroti jebkuras melnās tējas ņemiet pa pustējkarotei nātru, cigoriņu, baldriānu un piparmētru. Kārtīgi sajauciet un glabājiet slēgtā traukā. Vienu tējkaroti šī tējas maisījuma aplejiet ar puslitru verdoša ūdens, ļaujiet ievilkties 10 minūtes.
Mango kokteilis. Ņem pa 20 gramiem piparmētru lapu un griķu ziedu. Pārlej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 20 minūtes ievilkties hermētiski noslēgtā traukā. Nokāš. Pievieno puslitru mango sulas un sārmaina minerālūdens bez gāzes. Lieto tējas vietā visas dienas garumā. Kurss: 10 dienas, tad 3 dienas pārtraukums, kam seko atkal 10 dienu kūre. Izsauc pretīgumu pret nikotīnu.

Pretnikotīna tēja. Ņemiet tējkaroti Indijas vai Ceilonas lapu tēju, pārlejiet ar divām glāzēm verdoša ūdens un uzvāriet. Pievienojiet pustējkaroti smalki sagrieztu kadiķa skuju, kumelīšu un salvijas. Ļaujiet ievilkties vienu stundu, pēc tam nokāsiet un dzeriet pa pusglāzei trīs reizes dienā. Ja vēlaties pastiprināt šī dzēriena efektivitāti, tad pievienojiet smalki sagrieztas bietes, karoti medus un viena citrona sulu.
Pret smēķēšanu ar košļāšanu
·       Savāciet sveķus no augļu kokiem, piemēram, ābeles, aprikozes, ķirša un košļājiet tos brīžos, kad ļoti gribas uzsmēķēt. Šie sveķi piedevām vēl attīrīs un nostiprinās zobus, dezinficēs muti.
·       Ja gribas uzsmēķēt, košļājiet žāvētas aprikozes, melnplūmes vai ananasu. Neaizmirstiet, ka ar melnplūmēm nevar aizrauties – tās mīkstina vēderu.
·       Sajauciet pa vienai ēdamkarotei svaigu sasmalcinātu mārrutka lapu un svaigas ceļmallapas. Divas reizes dienā košļājiet šo maisījumu kā košļājamo gumiju pa piecām minūtēm. Sulu norijiet, bet biezumus izspļaujiet. Šis paņēmiens ne tikai mazina vēlmi uzsmēķēt, bet arī rada riebumu pret nikotīnu. Šo metodi neizmantojiet ilgāk par divām nedēļām.
·       Košļājiet krustnagliņas, līdz tās kļūst pilnīgi mīkstas. Tās mazina klepu, balina zobus un uzlabo garastāvokli. Ja esat grūtniece vai jums ir ļoti paaugstināts asinsspiediens, ar krustnagliņām neaizraujieties.
·       Kad gribas uzsmēķēt, ilgi košļājiet ābola šķēlīti. Var arī ilgi košļāt rutka šķēlīti.
·       Košļā kaltētu vai svaigu diždadža saknes gabaliņu, kam uzdzer maisījumu no pusglāzes piena, pusglāzes ūdens un kanēļa šķipsniņas. Izraisa riebumu pret tabaku.
·       Ikreiz, kad rodas vēlme uzsmēķēt, ilgstoši un pamatīgi košļājiet vienu mandeli. Atmešanas periodam varētu būt nepieciešams pat pusotrs kilograms mandeļu. Atcerieties – nekarsētas mandeles vienā reizē apēdot lielā daudzumā, var saindēties ar zilskābi, ko tās satur.
·       Jūtot spēcīgu tieksmi uzsmēķēt, košļājiet cigoriņu saknes gabaliņus un uzdzeriet 150 mililitru ūdens ar citronu. Tas rada riebumu pret tabaku.
·       Periodiski košļājiet kalmes saknes gabaliņus. Pēc tam cigaretes šķitīs pretīgi šķebinošas.
·       Sagrieziet garos salmiņos sieru, izkaltējiet un salieciet cigarešu paciņā. Ikreiz, kad roka ierasti paņem cigarešu paciņu, lēnām nokošļājiet siera stienīti.
·       No ievas zariem sagrieziet tievus sērkociņa izmēra kociņus. Ielieciet tos kastītē un katru reizi, kad rodas vēlme uzsmēķēt, košļājiet to.

Veselīgākai atmešanai
Biešu gardums. Vienu ēdamkaroti rīvētu biešu sajauciet ar tējkaroti rozīņu, medu, smalki sagrieztu ceturtdaļu citrona. Ēdiet šo veselīgo maisījumu pirmajā nedēļā, kad esiet atteicies no smēķēšanas. Šajā nedēļā ierobežojiet savā uzturā kūpinājumus, sālījumus un gaļu.
Ogas pret smēķēšanu. Kad rodas vēlme uzsmēķēt, ēd bez ierobežojumiem zemenes, mellenes, brūklenes vai dzērvenes.
Kartupeļu – kāpostu sula. Samaļ svaigu kartupeli un tikpat lielu kāposta gabalu, izspiež sulu. Pirms katras ēdienreizes lieto pa pusglāzei šīs sulas. Kurss – trīs nedēļas.
Auzu dzēriens. Ņemiet vieni ēdamkaroti auzu pārslu, pārlejiet ar divām glāzēm silta ūdens un atstājiet uz nakti. No rīta pievienojiet verdošu ūdeni, atdzesējiet un nokāsiet. Lietojiet pa pusglāzei pirms ēšanas mēnesi no vietas.
Četrgraudu dzēriens. Ņemiet pa 100 gramiem rudzu, auzu, miežu, prosas putraimu, un visu sajauciet. Pārlejiet ar litru ūdens, uzvāriet un turpiniet vārīt 10 minūtes. Tad ielejiet termosā un ļaujiet ievilkties diennakti. Dzeriet trīs reizes dienā pa pusglāzei mēnesi no vietas.

Tabakas aizvietotāji
Piepildiet cigaretes ar citiem augiem – mārsilu vai biškrēsliņiem, ķiršu lapām vai citiem augiem.

Mutes skalošanai
·       Vienu ēdamkaroti eikalipta lapu pārlej ar glāzi verdoša ūdens, atstāj ievilkties 10 minūtes. Skalo muti ikreiz, kad rodas vēlme uzsmēķēt.
·       Vienādās daļās ņem pelašķa ziedus un piparmētru lapas. Sajauc. Vienu ēdamkaroti ši maisījuma pārlej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes un ar šo uzlējumu skalo muti ik reizi, kad rodas vēlme uzsmēķēt.
·       Sasmalciniet divas tējkarotes zalkšu sūrenes sakņu un pārlejiet ar glāzi verdoša ūdens. Ļaujiet ievilkties stundu. Kad gribas uzsmēķēt, skalojiet muti ar šo novārījumu.
·       Pirms smēķēšanas skalojiet muti ar dzeramās sodas šķīdumu, kas pagatavots, uz glāzi ūdens ņemot tējkaroti sodas.
·       Ņemiet tējkaroti sasmalcinātu kalmju sakneņu, sajauciet ar divām tējkarotēm piparmētru, pārlejiet ar verdošu ūdeni un ļaujiet ievilkties. Izmantojiet šo šķīdumu mutes skalošanai pirms smēķēšanas.

Līdzekļi, kas rada pretīgumu pret smēķēšanu
·       Sadedziniet putna spalvas un pelnus sajauciet ar ūdeni un pievienojiet tabakai. Tas ir spēcīgs līdzeklis, kas var izraisīt nelabumu, pat vemšanu.
·       Apgrieziet sev nagus, sadedziniet un pelnus sajauciet ar tabaku.
·       Pirms smēķēšanas pakošļājiet kalmes sakneņa gabaliņu.
·       Izmērcējiet cigareti pienā. Izžāvējiet un tad izsmēķējiet.


Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...