Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Parastā priede (Pinus sylvestris L.)

Meža dziedniece priede

Latvijā katrs otrais koks ir priede – lielisks ārstniecības, slimību profilakses un skaistumkopšanas līdzeklis. Mūsdienās priede ir viens no retajiem ārstniecības augiem, kura izmantošana tautas medicīnā un oficiālajā ir tik līdzīga.

Parasto priedi (Pinus sylvestris L.) tautas medicīnā izmanto jau gadu tūkstošiem – arheoloģiskajos izrakumos atrasts trauks ar priežu eļļu, un tā vecums pārsniedz 2000 gadu. Savukārt priežu skuju novārījumus un ekstraktus senie šumeri izmantoja jau pirms pieciem tūkstošiem gadu. Priežu dziednieciskās īpašības zināja un izmantoja gan Senajā Grieķijā, gan ziemeļu tautas. Vēl pirms aptieku un zobupastu ēras skuju košļāšana pasargāja cilvēkus no slimībām, kā arī zobu un smaganu problēmām.
Priedēm ir kāda īpašība, ko zina pilsētu apzaļumotāji, – tā neaug piesārņotā vidē. Tāpēc no priedēm iegūst tikai ekoloģiski tīras drogas.
Medicīnā izmanto ne tikai priežu pumpurus, bet arī skujas, sveķus, sveķu terpentīnu, darvu un ogli.

Priežu pumpuri
Priedes jaunos rožaini brūnos pumpurus ievāc agrā pavasarī no marta līdz maijam, kamēr tie uzbrieduši, bet vēl nav sākuši augt. Pumpurus var ievākt arī ziemā – janvāra beigās un februārī – tad tie būs mazāki un sveķaināki. Pumpurus pušķos pa 4 vai 5 nogriež ar asu nazi, kopā ar trijiem milimetriem pārkoksnēta stumbra. Izber plānā slānī un žāvē vēsās, labi vēdinātās telpās 3 līdz 4 nedēļas. Jāuzmanās, lai saules sasildītos bēniņos no pumpuriem neiztvaikotu vērtīgās ēteriskās eļļas. Pumpuri ir izžāvēti, kad liekti lūst, bet neliecas. Uzglabāšanas laiks – ne ilgāk kā divi gadi.
Priežu pumpuri satur ēteriskās eļļas, kuru galvenās sastāvdaļas ir alfa un beta pinēni, limonēns, borneols, kamfēns un citi. Priežu pumpuros ir arī miecvielas, rūgtvielas, flavonoīdi, karotinoīdi, mikroelementi – mangāns, varš, alumīnijs un citi.
Priežu pumpuriem piemīt dezinficējošas un urīndzenošas īpašības, tie sekmē atkrēpošanu. Priežu pumpuru novārījuma inhalācijas palīdz pret vīrusu slimībām. Rūgtvielas veicina gremošanu.

Priežu skujas
Lielos apjomos skujas vāc cirtēs kā koksnes blakusproduktu. Tās satur daudz C vitamīna, hlorofila, karotīnu, ēterisko eļļu un citu vielu. Receptēs visu gadu izmanto svaigi vāktas skujas. Ziemā vāktās skujās ir lielāks antociānu un C vitamīnu daudzums, tām piemīt lielāks antioksidantu efekts. Savukārt vasaras skujās ir vairāk ēterisko eļļu nekā ziemā.
Skujas lieto kā C vitamīna avotu vitamīnu dzērienos un karotīna iegūšanai. Ārīgi lieto inhalācijām, peldēm, nervu, sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. No skujām, jaunajiem dzinumiem un čiekuriem iegūst arī ēterisko eļļu Oleum Pini – 500 kilogramu skuju pārstrādājot, var iegūt litru šī vērtīgā šķidruma. Tas ietilpst preparātos Pinabins un Fitolizīns. Pinabins ir šķīdums, kas sastāv no priedes ēteriskajām eļļām un persiku eļļas attiecībās 1:1. Spazmolītiķis ar baktericīdu iedarbību. Lieto nierakmeņu gadījumā. Nedrīkst lietot pie nieru iekaisumiem. Savukārt Fitolizīns ir pasta no dažādiem ārstniecības augiem, kas ļoti labi palīdz urīnsistēmas problēmu gadījumos.
Priežu ēteriskās eļļas lieto inhalācijās, ierīvējumos muskuļu sāpju, reimatisma gadījumā, gaisa atsvaidzināšanai un dezinfekcijai un pirtīs. Priežu eļļas aromāts mazina stresa sajūtu, iedarbojas atsvaidzinoši un tonizējoši.
Skuju ekstraktus lieto tonizējošām vannām, bet skuju dzērieni lieliski noder onkoloģisko slimību profilaksei.

Priežu sveķi
Tos vāc vietās, kur bojāta koka miza. Lielākos daudzumos sveķus iegūst no ciršanai paredzētiem kokiem. Sveķos ir apmēram 25%–35% gaistošu savienojumu. Tos atdalot no sveķiem, iegūst sveķu terpentīnu Oleum Terebinthinae rectif icatum, ko plaši izmanto medicīnā. Tas ietilpst Olimetīna, Enatīna un citu zāļu sastāvā. No terpentīna gatavo terpīnhidrātu, kamparu un dažādas smaržas. Biezā frakcija, kas paliek pēc sveķu pārtvaicēšanas, ir kolofonijs. Medicīnā to lieto plāksteros. Aptiekās iegādājams ne tikai sveķu terpentīns jeb terpentīneļļa, bet arī terpentīna ziede – ārīgi lietojams sildošs līdzeklis. No terpentīna gatavo iekšķīgi lietojamas zāles – Terpinhidrātu – tabletes ar krēpas šķīdinošu efektu, kuras izmanto bronhītu ārstēšanai un kuras vērtīgs ar to, ka nekairina bronhus un neprovocē klepu.
Sveķu terpentīnu lieto ārīgi, inhalācijām pie elpošanas ceļu iekaisumiem, kā sildošu un anestezējošu līdzekli pie dažādiem iekaisumiem un locītavu vainām. Tautas medicīnā ir populāras terpentīna emulsijas vannas ne tikai locītavu un ādas slimībām, bet arī aptaukošanās ārstēšanai. Tomēr ar šo recepti nevajadzētu pārsteigties. Terpentīns stipri kairina ādu, gļotādas un tā izgarojumi – arī elpošanas orgānus. Tiem, kam maigāka āda, kā arī, ja pārdozē terpentīnu, iespējams nodarīt sev pāri, iedzīvoties apdegumos un saindēties, Nekādā gadījumā šim nolūkam nav izmantojams tehniskais terpentīns!
Sveķu terpentīnu pa karotītei var pievienot grīdas mazgājamajam ūdenim. Tas ne tikai līdzēs pret blusām, padarīs grīdas mirdzošākas, atvieglos kaļķainu grīdu sakopšanu pēc remonta, bet būs arī dezinficējošas gan grīdas virsmai, gan telpas gaisam.
Terpentīnu lieto, ja jūsu kaķis sācis nokārtoties vietā, kas tam nav paredzēta. Izmazgājiet šo vietu un uzpiliniet tur pāris pilienu terpentīna – kaķim vairs šī vieta nepatiks.
Uzmanību! Terpentīns var būt bīstams trijos gadījumos.
1.    Veselības stiprināšanas nolūkā drīkst lietot tikai sveķu terpentīnu. Tehniskais terpentīns, kas ķīmiskas apstrādes rezultātā iegūts no koksnes skaidām, ir indīgs. To var lietot vien tehniskām vajadzībām.
2.    Nelietojiet terpentīnu iekšķīgi – tas var izraisīt gastroenterītu ar sāpēm, sliktu dūšu, vemšanu un centrālās nervu sistēmas traucējumiem.
3.    Nepārdozējiet terpentīnu – tas var radīt pārāk stipru kairinājumu, sevišķi cilvēkiem ar jutīgu ādu un gļotādām.

Ja no priedes paņem vairāk nekā litru sveķu gadā, tā iet bojā. Lielākos apjomos sveķus iegūst no priedēm, kuras paredzētas ciršanai.

Priežu darva
To smēru sastāvā izmanto kā brūces dziedējošu un dezinficējošu līdzekli pret dažādām ādas slimībām.

Aktivētā ogle
Arī no priedes var iegūt aktivēto ogli, ko lieto kā absorbentu pret rūgšanas un pūšanas procesiem zarnās, gāzu uzkrāšanos, saindēšanos. Biežāk gan aktivētās ogles iegūšanai lieto bērzu, liepu vai citu lapu koku koksni.

Priežu putekšņi
Ir uzskats, ka priežu putekšņi ar medu ir brīnumlīdzeklis, ar ko ārstē gan tuberkulozi, gan impotenci, gan vēzi, gan sirds un nervu slimības. Tomēr labākajā gadījumā šie līdzekļi stiprina asinsvadus, imunitāti un organismu, bet nav ne mazāko pierādījumu priežu putekšņu ārstnieciskajām īpašībām.

Priežu miza
Tautas medicīnā ir receptes, kurās iesaka savārīt priežu mizas un elpot to tvaikus bronhīta un tuberkulozes gadījumā. Protams, arī priežu miza, tāpat kā čiekuri, saknes, skujas un pumpuri satur tās pašas ēteriskās eļļas, ko sveķu terpentīns. Jautājums, vai tas vienmēr ir ērtākais veids, lai panāktu to pašu efektu.

Priežu fitoncīdi
Pastaiga priežu mežā ir dziedējoša un veselību stiprinoša, jo šie koki izdala gaisā fitoncīdus. Ne velti tuberkulozes sanatorijas un slimnīcas cenšas izvietot priežu mežu tuvumā. Pastaigas priežu mežā ir labs veselību nostiprinošs veids mazuļiem, atgūstoties no ziemas infekcijām un klepus.

Receptes veselībai

Priežu pārsienamie
Ilgi nedzīstošām plašām brūcēm, trofiskajām čūlām labi palīdz sena tautas recepte. Ņem vienādās daļās priežu sveķus, bišu vasku un cūku taukus. Liek karstumizturīgā traukā un silda cepeškrāsnī nelielā temperatūrā: 50 – 100 grādos. Ik palaikam izmaisa, līdz veidojas vienmērīgs šķidrums. Ja nepieciešams, izkāš caur marli. Pārsiešanai paredzētas kokvilnas marles saites kārtīgi piesūcina ar šķidro maisījumu un ļauj liekajam šķidrumam notecēt. Kad sveķu/vaska/tauku maisījums atdzisis un sastindzis, veidojas sietiņš, ko liek kā pirmo kārtu uz apkoptas brūces vai čūlas. Tas ļauj brūcei elpot, nodrošina aizsardzību pret infekcijām un neļauj pielipt nākamajām pārsienamo materiālu kārtām. Tādējādi šādas brūces apkopšana ir vieglāka, mazāk traumatiska, bet rēta ātrāk dzīst.

Sveķu un propolisa ziede
25 grami sveķu, 25 grami bišu vaska, 25 grami olīveļļas (var arī smiltsērkšķu eļļas), propoliss. Liek karstumizturīgā traukā un silda cepeškrāsnī nelielā temperatūrā: 50 – 100 grādos. Ik palaikam izmaisa, līdz veidojas vienmērīgs šķidrums. Ja nepieciešams, izkāš caur marli.
Izmanto ādas iekaisumu kopšanai, brūču dziedēšanai, sprēgājošiem lūpu kaktiņiem, plaisājošiem krūtsgaliem.

Sveķu un medus ziede
Ēdamkarote sveķu, ēdamkarote medus, ēdamkarote cūku tauku, ēdamkarote vaska. Visu maisot, silda ūdens peldē pusstundu. Smērē sāpošas locītavas un varikozes dēļ sāpošas kājas.

Sveķu pulveris
Priežu sveķus ievieto uz vienu stundu saldētavā, kamēr tie kļūst trausli. Tad tos sasmalcina pulverī. Lieto pa naža galam trīs reizes dienā stundu pirms ēšanas.

Sveķu uzlējums
Vienu daļu sveķu pārlej ar piecām daļām vārīta, atdzesēta ūdens un nostādina slēgtā traukā deviņas dienas saules gaismā. Lieto trīs reizes dienā pirms ēšanas pa ēdamkarotei. Spēcinošs līdzeklis. Palīdz augšējo elpošanu ceļu slimību ārstēšanā.

Smēre pret sēnīšu slimībām
Lai to pagatavotu, būs nepieciešams puskilograms svaigu sasmalcinātu priežu skuju un 200 gramu sviesta. Puslitra stikla burkas dibenā liek vienu centimetru skuju, ko pārklāj ar centimetru biezu mīksta sviesta kārtu. Tā pamīšus kārto sviestu un skujas, līdz burciņa pilna. Vajadzētu izveidoties pieciem šādiem slāņiem. Abas sastāvdaļas liek pēc iespējas blīvi. Pārklāj burciņas vāku ar foliju un ievieto cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā uz 6 stundām. Var arī karsēt visu norādīto laiku burciņu ūdens peldē, bet tas būs sarežģītāk, ja vien virtuvē visu dienu nekurina malkas plīti. Pēc tam izņem un nedaudz atdzesē burciņu, izkāš iegūto vēl šķidro zaļo sviestu caur marli. Glabā vēsā vietā. Sēnītes skarto ādu smērē divas trīs reizes dienā. Rezultātam vajadzētu parādīties jau otrajā dienā.

Skujas mutes veselībai
Svaigu tīru skuju regulāra košļāšana attīra elpu un ir laba profilakse smaganu un zobu problēmām.

Putekšņu čiekuriņi
Maija beigās priedēm parādās dzelteni putekšņu pilni vīrišķie čiekuriņi. Tos var gatavot ar medu vai pienu.
·       Vienu ēdamkaroti dzelteno putekšņu čiekuriņu savāra ar divām glāzēm piena vai ūdens. Atdzesētam pievieno pēc garšas medu. Lieto bronhīta ārstēšanā vai kā spēcinošu līdzekli.

·       Vienu tējkaroti putekšņu čiekuriņu sajauc ar pusglāzi medus. Lieto pa vienai tējkarotei dienā, lēni nosūkājot četras reizes dienā pret saaukstēšanos, klepu, balss aizsmakumu un kā spēcinošu līdzekli.

Sarkanie čiekuriņi
Vasaras sākumā savāc mazos sarkanos sievišķos čiekuriņus, piepilda trīslitru burku par 2/3, aplej ar tīru, vārītu un atdzesētu ūdeni. Nostādina divas nedēļas. Lieto pa karotei klepus, kā arī sirds un asinsvadu stiprināšanā.

Skuju dzēriens asinsvadu tīrīšanai
Ņem piecas ēdamkarotes skuju, trīs ēdamkarotes mežrozīšu augļu, divas ēdamkarotes sasmalcinātas sīpolu mizas (vēl labāks efekts būs no sarkano sīpolu mizām). Aplej ar vienu litru verdoša ūdens, vāra 10 minūtes, ielej termosā ievilkties. Lieto siltu pa pusglāzei divas trīs reizes dienā asinsvadu attīrīšanai. Kurss 3 – 4 mēneši.

Priežu skuju dzēriens imunitātes stiprināšanai
Četras glāzes nomazgātu, sasmalcinātu skuju pārlej ar trijām glāzēm auksta ūdens, piepilina nedaudz citrona sulas un nostādina tumšā vietā divas trīs dienas. Lieto pa pusglāzei divas reizes dienā.

Skuju tēja
Glāzi svaigu, nomazgātu un sakapātu skuju pārlej ar trijām glāzēm verdoša ūdens un uzvāra. Ļauj ievilkties. Pēc pusstundas pievieno sulu no puses citrona un medu pēc garšas. Šis imunitāti stiprinošais un ar vitamīniem bagātais dzēriens palīdzēs gan gripas un saaukstēšanās gadījumā, gan veselības stiprināšanā.

Priežu sīrups
Labs līdzeklis bērniem saaukstēšanās un bronhīta ārstēšanā. 50 gramu priežu pumpuru termosā aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens. Pēc pāris stundām nolej šķidrumu, ja nepieciešams, izfiltrē. Pievieno divas glāzes cukura. Izveidojas rožains un gards sīrups. Dod bērniem līdz 5 – 6 karotēm dienā. Šo sīrupu gatavojot kopā ar priežu pumpuriem, var pārliet arī ēdamkaroti mārsila. Sīrupa saldināšanai var izmantot medu.

Jaunie dzinumi ar cukuru
Ievāc jaunos dzinumus līdz maija vidum. Stikla burkā liek kārtām – sasmalcinātus dzinumus, pusotru līdz divus centimetrus, ko pārber ar cukuru, tad atkal liek dzinumus un cukuru tā, līdz burka pilna. Augšējā kārtā ber cukuru. Aizvāko un noliek saulē uz desmit dienām. Sīrupu lieto tuberkulozes, plaušu iekaisumu, bronhītu gadījumos. Astmas gadījumā pieaugušie lieto pa 2 ēdamkarotēm, bet bērni pa 1 ēdamkarotei no rīta pirms ēšanas.

Saldo skuju dzēriens
Skujas kārtīgi nomazgā, sasmalcina, samaisa ar cukuru, uz četrām daļām skuju ņemot vienu daļu cukura. Liek burkā. Uzglabā tumšā vēsā vietā. No šīs masas gatavo skuju dzērienu, kuru lieto īsiem kursiem pa 3–5 dienām. Lai to pagatavotu, ņem divas ēdamkarotes skuju un pārlej ar četrām glāzēm atdzesēta vārīta ūdens, ļauj trīs dienas nostāvēties un dzer pa pusglāzei divas reizes dienā. Šim dzērienam var pievienot pēc garšas arī citrona sulu.

Jaunie dzinumi vannām
Ņem vienu kilogramu jauno dzinumu, pārlej ar trijiem litriem ūdens un vāra slēgtā traukā 10 minūtes, tad nostādina vismaz četras stundas. Šo šķidrumu izmanto vienai vannai. Peldes laikā ūdens temperatūra vannā jāuztur ļoti silta: 33–34 grādi, procedūras ilgums ir 10–15 minūtes. Šāda vanna palīdz radikulīta, locītavu un muskuļu sāpju gadījumā.

Ātrā skuju vanna
Salasa skujainus zarus auduma maisiņā, liek to vannā, pārlej ar karstu ūdeni. Šāda silta vanna lieliski izsilda, ir labs profilakses līdzeklis un palīdz saaukstēšanās gadījumā. Tautas medicīnā iesaka arī pret sāpošām locītavām un bezmiegu.

Mājas sauna
Pirms vannas savāra divus kilogramus skuju piecos litros ūdens. Samērcē šajā skuju novārījumā vecu naktskreklu, pidžamu vai halātu. Pēc vannas uzvelk smaržīgo, ar skuju novārījumu pievilkušos apģērbu, kam nospiests liekais ūdens. Ar visu šo apģērbu liekas gultā zem siltām segām un turpina izsilt. Tas ir labs veids, kā uzveikt saaukstēšanos un ādas slimības.

Matracis pret reimatismu
Matrača maisu piepilda ar sasmalcinātām skujām un guļ uz tā – jūsu locītavu sāpes mazināsies.

Pirtij
Priežu skrubis
Glāzi svaigu nomazgātu un samaltu priežu skuju sajauc ar sauju sāls. Izmanto pirtī pēc pirmās karsēšanās vai mājas apstākļos, vannojot un kopjot pēdas. Ja skrubi vēlas maigāku, var pievienot zirņu miltus, maltas auzu pārslas vai karotīti mālu.
Priežu pirtsslota
Priedes pirtsslotas atbrīvo no stresa, ārstē neirozes, bezmiegu, grūtsirdību.

Labam miegam
Guļamistabā novieto vāzi ar priežu zariem. Fitoncīdi un vieglā smarža darbosies nomierinoši.

Sildoša komprese pret bronhītu
Litru svaigu nomazgātu un sasmalcinātu skuju emaljētā katlā pārlej ar diviem litriem ūdens un ļauj nostāvēties pusstundu. Tad šajā katlā liek vārīties piecus lielus nomizotus un sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi mīksti, tos liek bļodā, sastampā, ietin tīrā papīrā vai plānā dvielī un liek uz krūtīm. Sasedzas un ļauj šiem pēc priedēm smaržojošajiem kartupeļiem atdzist. Skuju novārījuma tvaikus pēc tam vēl var lietot inhalācijām, bet pašu novārījumu pievienot vannai vai kāju vanniņām.

Vēnu varikozei
500 gramu tīru, samaltu skuju pārlej ar 300 gramiem verdoša ūdens, ļauj atdzist. Skuju putru liek uz varikozes skartajām vietām un pietin ar marli vai drāniņu. Tur 15 minūtes. Šo procedūru atkārto katru otro dienu divas nedēļas.
Paralēli skuju kompresēm noteikti katru dienu jādzer skuju dzēriens – tīras, sasmalcinātas un piestā sagrūstas vai arī smalki samaltas skujas pārlej ar aukstu nevārītu ūdeni attiecībās 1:10, pusstundu vāra. Ļauj ievilkties trīs stundas, pievieno citrona sulu, nokāš un dzer pa pusglāzei katru dienu.
Ja ir maiga āda un tieksme uz trofiskajām čūlām, tad nemokiet sevi ar šiem apliekamajiem, bet dzeriet skuju novārījumu. Ja ir jutīgs kuņģis, tad novārījumu dzeriet nevis pirms, bet pēc ēšanas.
Skuju apliekamajiem būs atsāpinošs un atvēsinošs efekts, bet skuju novārījumā esošie vitamīni un antioksidanti stiprinās asinsvadus. Tomēr varikozes pamatcēloni ar tautas medicīnas metodēm novērst nevarēs. Mūsdienās tā var būt palīgmetode vēnu varikozes ārstēšanā – noteikti konsultējieties ar vēnu ārstu flebologu.

Priežu skaidas radikulītam
Svaigas priežu skaidas tur tvaikos 10 minūtes, pārliek audekla maisiņā un liek pie radikulīta skartās vietas. No virsas pārsedz ar polietilēna plēvi. Procedūra ir ne tikai sildoša, bet priežu ēteriskās eļļas darbojas arī kā atsāpinātājs.

Priežu pumpuru piens
500 gramos piena 20 minūtes vāra 50 gramus priežu pumpuru. Dzer pa malkam visu dienu. Pieaugušajiem tā ir vienas dienas deva, bērniem – atbilstoši mazāk. Tautas medicīna iesaka plaušu karsonim, bronhītam, vielmaiņas traucējumiem un ar tiem saistītām ādas problēmām.

Pumpuru tēja
Ēdamkaroti priežu pumpuru pārlej ar divām glāzēm verdoša ūdens, uzvāra un pārlej termosā. Ļauj ievilkties vismaz divas stundas. Lieto trīs reizes dienā pa pusglāzei. Mazina klepu, bronhītu, stiprina imunitāti un veselību, darbojas žultsdzenoši. Var arī izmantot iekaisuša kakla skalošanai.

Skaistumam
Priežu piens
Puslitrā piena 30 minūtes sautē sasmalcinātu svaigu priežu zaru ar visām skujām. Šajā priežu pienā samitrina nelielu drāniņu vai dvielīti un siltu liek uz sejas, tur 10 minūtes. Pēc tam seju noskalo ar siltu ūdeni.

Pretgrumbu maska
Trīs ēdamkarotēm sasmalcinātu priežu skuju pievieno trīs ēdamkarotes medus un divas ēdamkarotes labas augu eļļas (var izmantot vīnogu kauliņu, olīveļļu vai rapšu eļļu). Maisījumam ļauj ievilkties, un to var arī sablendēt, lai no skujām vērtīgās vielas izdalītos efektīvāk. Šo maisījumu plānā slānī ziež uz sejas, kakla, dekoltē zonas un rokām. Pēc 10 līdz 15 minūtēm noskalo ar siltu ūdeni.

Tonizējoša maska sejai
Šīm sejas maskām ir tonizējoša, pretiekaisuma un balinoša iedarbība.
·       Skuju uzlējumu vienādās daļās samaisa ar biezpienu, uzklāj vienmērīgi uz sejas, atstāj 30 – 40 minūtes, tad nomazgā ar siltu ūdeni.
·       Sablendē divas ēdamkarotes skuju, divas ēdamkarotes biezpiena, vienu ēdamkaroti krējuma. Klāj uz sejas, atstāj 20 minūtes, un pēc tam noskalo ar siltu ūdeni.
·       Ņem vienu ēdamkaroti skuju ekstrakta, sajauc ar 100 gramiem trekna biezpiena. Klāj uz sejas. Pēc 10 minūtēm noskalo ar siltu ūdeni.

Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...