Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Bērzi - Āra, nokarenais jeb kārpainais bērzs Beula pendula un purva bērzs Betula pubescens sin. Betula alba.)

Bērzu plaukšanu gaidot
Martā laiks domāt par bērziem – pagūt savākt to pumpurus, sagatavoties sulu tecināšanai, kas šogad varētu sākties marta beigās un atcerēties, ka jaunās, tikko plaukušās lapiņas ir lielisks līdzeklis veselības stiprināšanai.

Arī bērzus, tāpat kā priedes, ar labām sekmēm izmanto gan zinātniskajā, gan tautas medicīnā, un liecības par to ir ļoti senas.

Dziedina kopš aizlaikiem
Daudzu Eiropas tautu valodās, ieskaitot latviešu, bērzs savu nosaukumu guvis no indoeiropiešu vārda bher, kas nozīmē mirdzošs, gaišs. Bērzs daudzām tautām bijis gaismas, tīrības, pavasara un sievišķības simbols, un cilvēki ticēja, ka bērza gars sargā no slimībām. Jau 16. 17. gadsimta zāļu grāmatās atrodami daudzi padomi, kā ārstēt ādas un iekšējo orgānu slimības ar bērzu lapu un pumpuru novārījumiem, bērzu sulu, tāsi, darvu, ogli un pelniem. Pirmie eksperimenti, kas pierādīja bērza preparātu spēcīgās urīndzenošās īpašības, parādījās 1897. gadā.
Ārstniecībā izmantojamas abas Latvijā biežāk sastopamās bērzu sugas – āra, nokarenais jeb kārpainais bērzs Beula pendula un purva bērzs Betula pubescens sin. Betula alba.)

Kā ievākt?
Bērzu pumpurus vāc martā un aprīlī, kad tie jau sāk piebriest, bet vēl neplaukst. Šim nolūkam izmanto cirsmās nozāģēto bērzu zarus vai arī nogriež pieejamās vietās jaunos zarus, sasien slotās un žāvē. Pumpurus savulaik vāca kā bērzu slotu siešanas blakusproduktu, tagad plastmasas slotu laikmetā slotas kļuvušas par pumpuru sagatavošanas blakusproduktu. Nevajadzētu lasīt pumpurus no augošiem kociņiem un jo sevišķi – galotnes pumpurus.
Slotas žāvē šķūņos, nojumēs vai neapkurinātos bēniņos caurvējā 4 – 5 nedēļas. Tad izklāj brezentu vai plēvi, un pumpurus vai nu nobrauka ar rokām, vai nokuļ, tad attīra no sīkiem zariem, neizplaukušām spurdzēm un citiem piemaisījumiem. Tad attīrītos pumpurus vēl papildus žāvē labi vēdināmās telpās, bet ne siltumā.
Bērzu lapas ievāc bērzu ziedēšanas laikā, noplūcot no zemākajiem zariem. Tās žāvē labi vēdināmās, bet pavēsās telpās. Lapas var arī vākt līdz Jāņiem.
Bērzu tāsi ievāc no nocirstiem kokiem. Bērzu sulas tecina pavasarī, un pēc to ievākšanas noteikti aizsmērē ar potbasku un aizbāž ar tapu urbuma vietu.

Ko satur?
Bērzu pumpuri satur flavonoīdus (kvercetīnu, rutīnu, izoramnetīnu, apigenīnukempferolu un citus), ēteriskās eļļas (3,5 – 5,3%), sveķveida vielas, saponīnus, C vitamīnu (līdz 0,5%), karotīnu, kumarīnus, organiskās skābes, kafijskābi, triterpēnspirtus (betulolu, betulīnu un betulīnskābi), miecvielas. Pumpuros krājas selēns un cinks, un tie satur daudz kālija.
Lapas satur flavonglikozīdus, C vitamīnu, E vitamīnu, organiskās skābes, ēterisko eļķu, miecvielas, daudz fitoncīdu.
Tāss satur betulīnu ļoti aktīvu daudzveidīgas iedarbības vielu, kas piešķir tai balto krāsu.
Bērzu sula satur cukurus – fruktozi un glikozi, glicīnu, ābolskābi, askorbīnskābi jeb C vitamīnu, glutamīnskābi, kālija, dzelzs, kalcija un magnija savienojumus, B vitamīnus, miecvielas un ēteriskās eļļas.

Kā iedarbojas?
Gan bērzu pumpuri, gan lapas gan arī bērzu sula ir ar urīndzenošu, žultsdzenošu un alerģiju mazinošu efektu un antiseptiskām īpašībām. Interesanti, ka urīna izdalīšanos bērzi veicina atkarībā no tā, cik liela vajadzība pēc tā ir. Ja liekā šķidruma ķermenī nav, diurētiskais efekts izpaudīsies ļoti vāji.
Ja nieru iekaisums tik nopietns, ka urīna analīze jau uzrāda olbaltumu un hialīno cilindru klātbūtni, bērzu pumpurus lietot nedrīkst, jo to sveķvielas kairina nieru bojātās vietas. Šajos gadījumos droši var lietot bērza lapu uzlējumus – tās tik ļoti nekairina nieres.
No lapām gatavo vitamīnu tējas.
Ārīgi pumpurus lieto dažādu ādas problēmu ārstēšanai, arī vannām. No bērzu tāsīm un zariem gatavo darvu, ko lieto ārīgi dažādu ādas problēmu, arī infekciju un parazītu (kašķa un ādas ērcīšu) gadījumā. Aktivētu bērza ogli lieto kā adsorbentu saindēšanās gadījumos.
Tautas medicīnā bērzu sulu lieto organisma stiprināšanai. Senos laikos bērza tāsi lietoja lūzuma gadījumos ģipša vietā – lielu tāss gabalu aplika un apsēja ap lauzto vietu.


Receptes veselībai, skaistumam un pirtij

Pumpuru uzlējums
3-4 g pumpuri, 0,5 l verdošs ūdens. Piemīt spēcīga urīndzenoša iedarbība. Izmanto aknu un sirds slimību izraisītu tūsku mazināšani. Lieto 1-2 ēdamkarotes 3 reizes dienā. Tāpat var lietot arī astmas un kakla sāpju gadījumā. Ieteicama nieru kolīta un hepatīta gadījumā.
Lai pareizi pagatavotu bērzu pumpuru ūdens uzlējumu, 10 gramus (strīķētu ēdamkaroti) pumpuru liek emaljētā tkatliņā, pārlej ar 200 mililitriem (glāzi) verdoša ūdens, uzliek vāku, un 15 minūtes uz lēnas uguns vāra. Pēc tam 45 minūtes atdzesē istabas temperatūrā. Izkāš un biezumus izspiež. Papildina ar vārītu ūdeni līdz sākotnējam (glāzes) tilpumam. Šo uzlējumu var glabāt 2 – 3 dienas, bet noteikti vēsā vietā. Lieto tā, kā ieteicis ārsts. Iesaka lietot arī, nedaudz uzsildītu, pa 1/3 vai ½ glāzes 3 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas. 
Lieto arī smaganu iekaisumu, stomatīta gadījumā. Izmanto pie zobu sāpēm, liekot uz sāpošā zoba samitrinātu tamponu.

Pumpuru spirta uzlējums. 20 g pumpuri 100 ml 70%spirts. Nostādina vismaz divas nedēļas.
Iekšķīgi lieto pa 20 – 25 pilieniem, ko atšķaida ēdamkarotē ūdens kā urīndzenošu līdzeklī pie urīnceļu iekaisumiem. Ārīgi lieto kompresēm nervu muskuļu un locītavu sāpju remdēšanai. Lai gan tautas medicīna iesaka arī kā lielisku brūču, nobrāzumu, ekzēmu un pat trofisko čūlu ārstēšanas līdzekli, tomēr jautājiet ārstam vai farmaceitam par veselībai saudzējošākiem risinājumiem. Pušumiem un jēlumiem tik koncentrēts, ar ūdeni neatšķaidīts līdzeklis var kaitēt.

Bērzu pumpuru tinktūra 1
Tumšā stikla traukā ieber divas tējkarotes svaigu pumpuru un pārlej ar simt gramiem degvīna. Glabā vēsumā desmit dienas, kamēr izveidojas brūns, patīkami smaržojošs tautas medicīnas līdzeklis ekzēmām, kā arī nieru un kuņģa vainām, lietojams pirms ēšanas pa 15 pilieniem divas reizes dienā kopā ar nelielu daudzumu ūdens. Ar šo tinktūru var mitrināt ekzēmas skartās vietas, dažreiz palīdz.

Bērzu pumpuru tinktūra 2
Puslitra pudeli piepilda ar bērzu pumpuriem un pārlej ar degvīnu, nostādina mēnesi. Lieto pa 40 pilieniem 3 reizes dienā kā līdzekli pret vemšanu un vēdera problēmām. Tautas medicīna iesaka arī pret holeru, bet mūsdienās izvēlieties efektīvākus līdzekļus un ārstēšanos slimnīcā.

Bērza pumpuru izvilkums eļļā
Var pagatavot izvilkumu eļļā – sagrūž pumpurus piestiņā, pārlej ar kvalitatīvu augu eļļu attiecībā 1:10 un diennakti patur ledusskapī. Lieto pa 10–20 pilieniem divas reizes dienā – ideāls līdzeklis, lai atveseļotos pēc slimošanas. Gan bērzu pumpuru tinktūra, gan izvilkums eļļā palīdz arī kuņģa vainām un mazina ekzēmu.
Tas der arī bērniem, kurus moka saaukstēšanās un pārāk bieža, dedzinoša čurāšana. Lieto divas reizes dienā - cik gadu, tik pilienu.

Ja ieildzis klepus
Tautas medicīna ieilguša klepus gadījumā iesaka gatavot līdzekli no bērzu pumpuriem, medus un sviesta. Divas ēdamkarotes pumpuru uzkarsē 50 gramos sviesta un turpina sautēt vienu stundu cepeškrāsnī vai uz plīts. Atdzesē gandrīz līdz istabas temperatūrai, izkāš, pumpurus vēl izspiež. Pievieno 200 gramu medus un kārtīgi izmaisa. Lieto pa vienai ēdamkarotei četras reizes dienā.

Ziede
Māla podiņā vai termoizturīgā stikla traukā liek bērzu pumpurus un sviestu kārtām – pusotru centimetru pumpurus, pusotru centimetru sviesta. Traukam uzliek vāku, diennakti tur diezgan karstā vietā, piemēram, labi uzkurinātā malkas plīts cepeškrāsnī. No uzbriedušajiem pumpuriem izspiež sviestu un pievieno 50 gramus kampareļļas. Ziedi glabā cieši noslēgtā traukā aukstā vietā. Sāpošās vietas ierīvē ne retāk kā vienu reizi dienā, vēlams, pirms nakts miega. Šī ziede nav paredzēta ilgai uzglabāšanai.
Ziedi var gatavot arī bez kampara piedevas.

Pumpuri pret angīnu
Tautas medicīna iesaka: agīnu un sāpošu kaklu palīdzēs ārstēt svaigi bērzu pumpuri, kas lēnām jākošļā pēc katras ēdienreizes.

Bērzu plācenīši augoņiem
Sena un efektīva metode augoņu ārstēšanai ir bērzu plācenīši. Ņem divas daļas samaltu kaltētu bērzu pumpuru 1 daļu medu. Samaisa masu mīklai līdzīgā konsistencē, no kuras veido plācenīšus. Tos lieto kā vietējo pretiekaisuma līdzekli pie furunkuliem un karbunkuliem, liekot uz iekaisuma vietas uz 3 - 4 stundām. Šādu apsēju var atstāt uz visu nakti.

Svaigas lapas radikulīta un citu sāpju mazināšanai
Maijā savāc svaigas lapas, liek polietilēna maisiņā un cieši nosien, lai lapas sāktu sust. Vakarā lapas izkaisa gultā un guļ uz tām ne mazāk par stundu. Atkārto vairākas reizes.
Ar svaigām bērzu lapām piepilda zeķes, cimdus, atkarībā no tā, kas sāp, vakarā uzvelk un iet gulēt. Var ar bērzu lapām pildīt gultasmaisu un uz tā gulēt. Šajā procedūrā galvenais ir siltums. Līdz rītam pat stipras sāpes parasti pāriet.

Čigānu bērzu palagi
Čigānu tautas medicīna sāpju un dažādu citu slimību ārstēšanai, kā arī fiziskai, garīgai un mentālai attīrīšanai iesaka vairākas naktis (var arī pa dienu) gulēt bērzu palagos. Uz gultas sedz palagu, uz tā krietnu daudzumu bērzu lapu vai nelielu zariņu. Cilvēks ieguļas bērzu lapās, un viņu ietin šajā bērzu palagā tā, lai ap visu ķermeni būtu lapas. Pēc vajadzības apsedz – galvenais, lai cilvēkam būtu silti. Čigāni tic – jo tumšākas pēc šādas nakts kļūst bērzu lapas, jo vairāk sliktuma izvilkts. Vajadzības gadījumā atkārto vairākas naktis pēc kārtas. Bērzu palagi mazina sāpes, tūsku, sniedz bērza vieglumu slimības smagumu vietā, nomierina un dod miesai un garam jaunu spēku cīnīties ar slimībām.

Bērzu meijas telpu dezinfekcijai
Bērzu lapas izdala bioloģiski aktīvas vielas, kas dažu stundu laikā spēj neitralizēt daudzus slimību izraisītājus. Tāpēc tradīcija Jāņos un citos svētkos mājokļus pušķot ar meijām bijusi arī veselību veicinoša.

Lapas pret neiralģijām
Pavasarī vai vasarā vāktās lapas var izmantot neiralģijass (nervu sāpju) remdēšanai. Lapas liek traukā zem sloga un sasilda cepeškrāsnī. Šajā sasildītajā lapu masā ievieto sāpošās rokas vai kājas, vai arī pietin kā sildošu kompresi pie sāpošanām vietām uz 40 minūtēm. Šo procedūru atkārto vairākas reizes.
Reimatisma, podagras sāpju atvieglošanai un ārstēšanai šuj īpašus maisus (kā stipri palielas zeķbikses). Šos maisus pirms gulētiešanas piepilda ar svaigām bērzu lapām, ievelk tajos kājas tā, lai tas no visām pusēm iekļautu biezs lapu slānis. Kājas svīdīs kā pirtī, ja lapas stipri samirkst, tās jānomaina. Tautas medicīnas pārzinātāji sola izveseļošanos pēc vairākiem šādiem seansiem

Lapu uzlējums - tēja
Lai nostiprinātu organismu un izvadītu toksīnus, 8 – 10 gramu sausu vai 10 – 15 gramu sasmalcinātu svaigu lapu pārlej ar glāzi verdoša ūdens un termosā ļauj ievilkties četras līdz piecas stundas, lieto pa ēdamkarotei 4 reizes dienā pirms ēšanas veselības nostiprināšanai un organisma attīrīšanai.

Svaigu lapu kompreses
Labi sasmalcinātas un izsutinātas svaigas lapas izmanto kā kompreses, osteohondrozes, neiralģijas, locītavu sāpju mazināšanai. Kompreses liek uz sāpīgajām vietām, tur 2-4 stundas. Ārstniecības kurss: 7-10 dienas.

Karsti lapu apliekamie
Reimatiskām sāpēm labi noder karsti apliekamie: sautētas karstas bērzu lapas sien ap sāpošajām ceļu, pirkstu locītavām, elkoņiem vai potītēm.

Ja aizpampušas acis
Vienu ēdamkaroti sasmalcinātu (sablendētu) svaigu bērzu lapu pārlej ar glāzi auksta vārīta ūdens, ļauj ievilkties 7–8 stundas. Liek uz plakstiņiem kompreses. Uzlējumam piemīt urīndzenošas īpašības, tas satur arī daudz C vitamīna un var darboties kā līdzeklis pret cingu.

Urīndzenoša tēja
Divas ēdamkarotes žāvētu bērza lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 5 minūtes ļauj ievilkties, izkāš un pievieno medu. Dzer ne vairāk kā 3 glāzes dienā.


Bērzu spurdžu uzlējums
10 gramus vīrišķo bērza spurdžu pārlej ar 100 mililitriem šņabja, divas nedēļas dienas nostādina tumšā vietā. Devu nosaka individuāli, no 20 pilieniem līdz tējkarotei. Darbojas kā pretiekaisuma un urīndzenošs līdzeklis, tautas medicīna iesaka sirds slimību ārstēšanai.

Putekšņi
No vienas puses, bērzu ziedputekšņi ir spēcīgs alergēns daudziem cilvēkiem, bet, no otras puses, tie ir mikroelementu un bioloģiski aktīvu vielu koncentrāts, kas var kļūt par efektīvu veselību stiprinošu līdzekli. Bērzu putekšņus vāc bērzu ziedēšanas laikā no rītiem. Uz zara uzmauc polietilēna maisu, aizsien un tricina zaru. Savāktos ziedputekšņus izsijā caur sietu. Pirms lietošanas to sajauc ar medu pēc tilpuma 1:1. Lieto pa tējkarotei no rīta tukšā dūšā, uzdzerot ūdeni.

Tāss pulverītis imunitātei
Mizas slānim, ko dēvē par tāsi, balto krāsu piešķir ļoti aktīva daudzveidīgas iedarbības viela – betulīns. Vēl tāsī ir arī citas bioloģiski aktīvas vielas, kas palīdz stiprināt imunitāti un noder aknu atveseļošanai. Tāsi izkaltē, samaļ pulverītī un dzer ar siltu ūdeni pa pustējkarotei trīsreiz dienā.

Tāss novārījums
To arī var lietot kā urīndzenošu līdzekli, bet ārīgi kāju vannām un kompresēm uz augoņiem.

Tāss pulverītis pret izgulējumiem
Ja tādi radušies, turklāt vēl sastrutojuši, nav labāka līdzekļa par betulīna (tāss) pulverīti, kas izvelk strutas un ļauj vainai ātrāk sadzīt.

Tāss zolītes pret sēnītēm
Apavos ieliktas tāss zolītes ir dabosks sargs pret sēnītēm.

Bērzu darva
No bērzu tāss, to pārtvaicējot, iegūst darvu, kas satur alifātiskos un aromātiskos ogļūdeņražus (gvajakolu, krezolu, pirokatehīnu un citus), bergēnskābi. Ārīgi lietotai tai ir antibakteriāla un pretparazītu iedarbība. Bērzu darva ietilpst dažādu ziežu sastāvā, ko lieto ekzēmas, psoriāzes gadījumā, kā arī kašķa un citu ādas parazītu apkarošanai. Populārs ir aptiekās nopērkamais līdzeklis Višņevska liniments.

Bērzu darvas ziede
Pēc senas tautas medicīnas receptes, bērzu darvu samaisa ar cūku taukiem vai sviestu attiecībās 1:1. Izmanto pušumu, ekzēmu, zvīņēžu un piņņu ārstēšanai.

Smēre pret kašķi
Cūku taukus sakausē kopā ar sēru un bērzu darvu un lieto kašķa ārstēšanai.

Bērzu darvas vanna
Šai vannai piemīt baktericīda, pretiekaisuma un hiposesibilizējoša ietekme. Tās pagatavošanai ņem 100 gramus bērzu darvas, samaisa to ar 50 gramiem šņabja un 50 gramiem šampūna. Visas sastāvdaļas enerģiski maisa, sakratot trauku, un ar tievu strūkliņu lej vannā.

Aktivētā ogle
No bērziem iegūst aktivēto ogli, izmanto kā absorbentu saindēšanās, meteorisma un baktēriju toksīnu mazināšanai organismā. To var lietot arī kā labu absorbentu, kas mazina holesterīna atpakaļuzsūkšanos zarnās.

Ogle ārīgi
Tautas medicīnā no seniem laikiem bērza ogles izmantotas arī ārīgi. Karavīri ar oglēm dziedināja ievainojumus jau mājupceļā. Ogles saberza pulverītī, un ar to apkaisīja brūces, tulznas, augoņus, ārstēja ekzēmu. Saberztas ogles maisīja ar diždadža sakņu sulu, un šādu putriņu lika uz problemātiskām ādas vietām.

Bērzu sula
Visveselīgākā ir svaiga bērzu sula, ko var dzert vienu pašu vai kokteiļos ar saldētām ogām – mellenēm, avenēm, zemenēm, ķiršiem, kā arī ar atdzesētām kumelīšu, liepziedu, piparmētru, mārsila vai citām tējām, ko var saldināt ar medu.
Bērzu sulas šķidrina nierakmeņus un žultsakmeņus, kam ir fosfātu un karbonātu izcelsme, bet neietekmē oksālātu un urātu akmeņus. Bērzu sulas var būt labs palīglīdzeklis nierakmeņu ārstēšanā, bet pirms tam savas bērzu sulu kūres noteikti saskaņojiet ar ārstu – ne katrā gadījumā tās būs ieteicamas.
Sulu laikā profilaktiski organisma attīrīšanai un veselības nostiprināšanai lietojiet vismaz divas nedēļas katru dienu pa 1 – 1,5 litriem bērzu sulas. Bērzu sula atvieglos podagras un reimatisma slimnieku veselību, palīdzēs ādas slimību gadījumos. Bērzu sulas kompreses noderēs ekzēmas un ādas slimību gadījumos.

Bērzu sīrups
Bērzu sulu lej katlā un uz lēnas uguns tvaicē, kamēr tā zaudējusi 2/3 sākotnējā tilpuma.

Pumpuru garšviela
Savulaik bērzu pumpurus izmantoja kā garšvielu. Tie ēdienam dod mazliet pikantu, rūgtenu garšu. Žāvētus pumpurus uzglabā stikla burkā. Pievieno ēdienam veselus, nevis smalcinātus, lai rūgtenā garša nepārņem visu ēdienu. Labi sader ar pupiņu ēdieniem, mērcēm, zupām un sautējumiem. Pavasarī svaigus bērzu pumpurus sagrūž piestiņā, uzlej nedaudz silta ūdens un pa trešdaļai tējkarotes vai pustējkarotei pievieno ēdienam.

Bērzu lapu zupa
Pusotrā litrā ūdens liek vārīties vienu uz rupjās rīves sarīvētu burkānu, sasmalcinātu sīpolu un divas ēdamkarotes sablenderētu jauno bērza lapiņu. Vāra piecas minūtes, ļauj pastāvēt 15 minūtes. Pasniedz ar krējumu.

Piedevas no bērzu lapām
Veselīga, vielmaiņu veicinoša un tūskas mazinoša piedeva ēdienam. Vienādās daļās ņem kaltētas bērzu un nātru lapas. Samaļ tās kopā ar krustnagliņām, ņemot vienu krustnalgliņas pumpuru uz vienu tējkaroti bērzu lapu un vienu tējkaroti nātru lapu. Šo pulveri glabā cieši noslēgta stikla traukā un pievieno ēdienam pēc garšas tā gatavošanas beigās.

Bērzu šņabis
Uz agrā pavasarī vāktām bērzu spurdzēm nostādina šņabi, līdz tas iegūst patīkamu garšu un aromātu.

Vannas – efektīvas, bet ne katram
Bērzu vannas palīdz ne tikai pie ādas problēmām, bet arī reimatisma un podagras gadījumos veicina veselīgu vielmaiņu.
Šīs stipri siltās bērzu vannas ir iedarbīgs līdzeklis, taču nav piemērotas katram, tāpēc jautājiet par to savam ārstam. Ir virkne slimību, piemēram, audzēji, sairds aritmija un vēl citas, kuru gadījumā bērzu vannas neiesaka.

Vannai
Ņem 200 gramu žāvētu vai 500 gramu svaigu bērzu lapu, liek 8 -10 litros auksta ūdens, uzvāra un ļauj ievilkties 40 – 50 minūtes. Lej vannā un papildina to ar 36 – 39 grādus siltu ūdeni. Bērzu lapu vannas procedūras ilgums: 5 – 20 minūtes 1 – 2 reizes nedēļā.

Vannai
Ņem četras saujas bērzu lapu, aplej ar diviem litriem ūdens, vāra 10-15 minūtes, divas stundas ļauj ievilkties. Lej vannā un papildina to ar siltu ūdeni.

Ārstniecības augu vanna
Lai attīrītu ādu, atjaunotu tās tvirtumu, uzlabotu vielmaiņu un vienlaikus nomierinātu, ņem pa 50 gramiem bērza lapu, mārsila lakstu, dziedniecības amoliņa lakstu, kumelīšu ziedus un kailās trūkumzālītes lakstu. Šo drogu maisījumu aplej ar litru verdoša ūdens, ļauj 30 – 40 minūtes ievilkties, nokāš un pievieno siltam vannas ūdenim. Vannojas ne ilgāk kā 10 – 15 minūtes katru otro dienu desmit reizes.

Sausai, problemātiskai ādai
50 gramu bērzu pumpuru sagrūž piestā vai samaļ kafijas dzirnaviņās, pārlej ar siltu kvalitatīvu augu eļļu (labākā būs vīnogu kauliņu vai aprikožu eļļa, bet der arī olīveļļa un rapšu eļļa). Karsē ūdens peldē, uzlikt vāku un turpināt uz mazas uguns sautēt vēl pusstundu. Ļauj ievilkties trīs dienas, izkāst un pārliet stikla traukā. Vakaros ieziest seju.

Sejas maska no jaunajām bērzu lapām
Tējkaroti sasmalcinātu (sablendētu) jauno bērzu lapu pārlej ar ceturtdaļglāzi verdoša ūdens. Ļauj nostāvēties pusotru – divas stundas, izkāš, biezumus izspiež. Siltu pievieno attiecībās 1:5 vai nu taukainam sejas krēmam vai nu biezam krējumam, sviestam vai izkausētam kakao sviestam. Plānā kārtā klāj uz sejas, kakla, dekoltē zonas un rokām. Tur 30 minūtes. Šī maska sevišķi labvēlīgi iedarbojas uz sausu un normālu ādu.

Ledus klucīši sejas ādai
Bērzu lapu uzlējumu sasaldē saldētavā un no rītiem ar vienu ledus gabaliņu norīvē sejas ādu.

Skaistiem matiem
Pret blaugznām un matu stiprināšanai gatavo stipru bērzu lapu novārījumu un skalo galvu pēc matu mazgāšanas, lēnām to masējot. Var izmantot gan svaigas, gan žāvētas bērza lapas.

Bērzu sula skaistumam
Lielisks kosmētisks līdzeklis ir bērzu sula. Tā balina pigmenta plankumus, tonizē un baro ādu, izlīdzina grumbas, ja ar bērzu sulu no rītiem un vakaros norīvē seju, kaklu, dekoltē zonu un rokas. Bērzu sulu var sasaldēt kā mazus ledus gabaliņus saldētavā un izmantot visu gadu, lai no rītiem norīvētu seju.
Arī bērzu sula, tāpat kā lapu uzlējums, palīdz novērst blaugznas, seboreju, stiprina galvas ādu un matu saknes. Ar bērzu sulu skalo matus vai ierīvē galvas ādā.

Pirtsslotas
Pirts nav iedomājama bez bērzu slotiņām. Tvaika ietekmē no slotiņām izdalās aromātiskas vielas, bet pēriens ar tām labvēlīgi iedarbojas ne tikai atvieglo locītavu un radikulīta sāpes, bet dziedē arī ādas slimības un saaukstēšanos. Prasmīga pirtnieka izpildījumā pēriens ar bērzu slotiņām ir laba masāža, kas atbrīvo ķermenī savilktās vietas, kā arī atpūtina un dziedē nervu sistēmu.

Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...