Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Lielā nātre (Urtica dioica)

Durstīgi veselīgā
Ja lielās nātres (Urtica dioica) nebūtu tik dzelošas, tās būtu lielisks kultūraugs, ko katrs censtos ieaudzēt sev dārzā. Ne velti agrā pavasarī, kad spirgtās nātru lapiņas vēl ir samērā maigas, ir laiks ievākt agro dabisko vitamīnu koncentrātu.

Nātre ir kā dižciltīga karaliene – tai patīk tiešām auglīgas augsnes, un ar saviem dzeloņiem tā vēsta – nenāc par tuvu! Šis divmāju augs iecienījis nezālienes, aizaugušus dārzus, pamestas mājvietas. Tiem, kas vēlas savā dārzā iemitināt tauriņus, dārza tālākajā galā būtu jāstāda snātre. Tomēr tradicionāli no nātres savā dārzā kautrējamies – tā jau daudzas paaudzes šķiet slinkuma un neizravēta dārza simbols. Iespējams gan, ka mūsu senčiem nātres bijušas kultūrauga godā.
No tām vija nātru virves, sēja zvejnieku tīklus, un no nātru šķiedrām gatavoja sietiņus gan miltiem, gan medum, gan pienam. Nātru šķiedra ir garāka nekā liniem, tāpēc senatnē sietiņu izgatavošanai ļoti noderīga. Nātru ziedus daudzas tautas lietojuši kā tēju, bet sēkliņas arī pārtikā līdzīgi kā kaņepes. No nātru šķiedrām mūsdienās izgatavo dārgu papīru. Nātres izmantoja arī audumu krāsošanā – ar saknēm audums krāsojās dzeltens, ar lapām – zaļš.
Nātres lietotas pret noskaudumiem un ļaunu aci. Albānijā to, kurš cietis no ļaunas acs, apšļaksta ar ūdeni no trauka, kurā bijušas iegremdētas trīs nātres lapas.

Viltīgie dzelonīši
Nātres pieskāriens nav nekāds maigais; to labi var saredzēt mikroskopā. Nātres dzelonīši ir līdzīgi stikla ampuliņām ar kodīgu šķidrumu. Ja mikroskopisko krama ampuliņu trauslos galiņus nolauž, tad tie saskrāpē ādu un iešļāc izmeklēti kodīgu vielu maisījumu. Nav jau nekāda sūrā ķīmija, bet ļoti dabiska skudrskābe, histamīns un tamlīdzīgas vielas. Iespējams, būsiet dzirdējuši par antihistamīna līdzekļiem – zālēm, kas novērš alerģiju. Jo histamīns kā reizi ir tā viela, kas organismā ieslēdz alerģiskās reakcijas. Tā nātre nodrošinājusies gadījumam, kad neviena cita viela nešķistu jūsu ķermenim alerģiskas reakcijas vērta. Ģeniāls aizsardzības līdzeklis citādi tik maigām un veselīgām lapām.
Kad un ko ievākt?
Pavasarī, kad mazās nātru lapiņas vēl nav tik durstīgas, tās vāc zupām, biezeņiem, salātiem, pīrāgu pildījumam un zaļajiem kokteiļiem. Senāk dažas tautas nātru lapas skābēja kā kāpostus. Mūsdienu kulinārie blenderi arī dzeloņainākas lapas var sastrādāt tādā biezenī, kas ēdājam netraucēs. Prātīgas saimnieces šo zaļo vitamīnu čempioni sablendē biezenī un liek saldētavā, lai pietiktu citām reizēm.
Tradicionāli medicīniskām vajadzībām ievāc lapas un sakneņus ar saknēm. Lapas vāc nātru ziedēšanas laikā jūnijā, jūlijā. Augus nopļauj, un, kad lapas savītušas, tās vairs nav tik dzelošas. Tās nolasa ar cimdiem vai bez cimdiem un žāvē ēnā, labi vēdināmā vietā. Savukārt saknes izrok rudenī, žāvē kaltēs.
Ko satur?
Nātres satur glikozīdu urticīnu, olbaltumvielas, miecvielas, skudrskābi, K vitamīnu, pantotēnskābi, karotinoīdus, hlorofilu, sitosterīnu, histamīnu, violaksantīnu, flavonoīdus, nikotīnu, acetilholīnu, histamīnu, kumarīnus, dzelzs sāļus, mangānu, varu, kāliju, kalciju, bāriju. Svaigās lapās ir ļoti daudz C vitamīna – līdz 700 mg uz 100 gramiem, savukārt žāvētās – tikai līdz 0,6 mg %. Svaigās nātrēs C vitamīna ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotinoīdu vairāk nekā burkānos. Nātru lapu iedarbību saista arī ar K vitamīnu.
Tikai trīsdesmit gramu nātru lapu nodrošina cilvēkam diennakts C vitamīna un karotīnu devu.
Nātres satur hlorofilu, kuru izmanto arī staru slimības ārstēšanai.

Ko labu dara?
Palīdz atjaunot organismu, novērš mazasinību, uzlabo asins sastāvu, ārstē kolītu, aizcietējumus, hemoroīdus, nieru un urīnpūšļa iekaisumus, aknu un žultspūšļa iekaisumus, noder artrīta, artrozes profilaksē un ārstēšanā.
Nātres preparāti paātrina asins recēšanu, tāpēc lieto asiņošanas apturēšanai. Lielās devās neiesaka lietot grūtniecēm, sevišķi pēdējos mēnešos, cilvēkiem ar biezām asinīm un paātrinātu asins recēšanu. Jau senos laikos ievēroja, ka, nātrēs ievīstot zivis, tās nebojājas, un šo novērojumu sāka lietot ievainojumu ārstēšanā.
Tautas veterinārmedicīnā plaši lietotas zāles. Teļiem dod uzlējumus. Nātres stiprina matus, galvenokārt piemērotas tumšu matu skalošanai, jo gaišiem rada tumšu nokrāsu.

Receptes:
Nātres pret mazasinību
Lai organisms spētu no nātrēm uzsūkt dzelzi, tās neiesaka vārīt, bet lietot vai nu kā biezeni, vai kā sulu, vai ūdens uzlējumu. Nātres smalki sakapā, aplej uz nakti ar aukstu ūdeni, no rīta nokāš, un šķidrumu dzer. Lai dzelzs labāk uzsūktos, pievieno citrona sulu. Savukārt pārpalikušo nātru lapu putru samaisa ar biezpienu un lociņiem vai samaļ blenderī.
Svaigu nātru sula
Uzlabo vielmaiņu, veicina gremošanu, aktivizē nieru darbību, plaušu veselību. Ar sulu apmazgā grūti dzīstošas, strutojošas brūces, čūlas, izgulējumus
Lieto pa vienai ēdamkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Tautas medicīna iesaka:
Pret locītavu sāpēm
*Tautas medicīna pie locītavu sāpēm iesaka katru dienu vienu minūti ar svaigām nātrēm pērt sāpošās vietas.
*Tautas medicīna iesaka nātru novārījuma vannas reimatisma un podagras gadījumos.
Sēklu novārījums
25 gramu sēklu aplej ar verdošu ūdeni, vāri 10 minūtes un atstāj ievilkties vienu stundu. Nokās, pievieno medu pēc garšas un dzer uz nakti pret klepu vai bezmiegu.

Nātru sakņu novārījums
20 g sakņu un sakneņu novāra 200 ml medus vai cukura sīrupa 15 minūtes. Lieto pa vienai ēdamkarotei 5 – 6 reizes dienā pie žultsakmeņu slimībām, klepus, kolītiem, un gastrītiem, kā arī iekšķīgi pret furunkuliem, izsitumiem.
Nātru uzlējums
Piepildi trīslitru burku līdz pusei ar svaigām, jaunām nātru lapiņām, pārber kilogramu cukura un pārlej ar aukstu, novārītu ūdeni. Atstāj ievilkties vienu mēnesi, tad izkās. Dzer pa 50 gramiem trīs reizes dienā pirms ēšanas.
Līdzīgi pagatavots nātru un ķiploku uzlējums palīdzot pret drudzi.
Skaistumam:
Svaigu lapu putriņu lieto pret kārpām, vēnu varikozi, nedzīstošiem ādas izsitumiem, niezi un brūcēm. Samaisi to ar medu un liec divas reizes nedēļā kā masku sausas, savītušas sejas ādas kopšanai un kā matu masku, kas stiprina matus, veicina to augšanu, novērš matu izkrišanu un blaugznu rašanos.


Garšīgi:
Nātru sviests

Sablendē nātres ar mārrutkiem un mīkstu sviestu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...