Seši jautājumi par čia sēklām
Kas ir čia sēklas, un kā tās lietot?
Čia sēklas ir vērtīgs
pārtikas produkts un tradicionāla uztura sastāvdaļa senajām acteku un maiju
ciltīm. Tikai pēdējā laikā pieejams arī Latvijā un iecienīts kā ārkārtīgi vērtīga
diētiskās ēdienkartes sastāvdaļa.
Čia sēklas pirmajā mirklī
atgādina magoņsēkliņas, bet, ieskatoties rūpīgāk, redzams, ka tās ir iegarenas
un raibas. Tās iegūst no Spānijas salvijas jeb čia (Salvia hispanica), kuru plantācijas atrodas Centrālamerikā un
Dienvidamerikā. Tā ir skarba, citiem kultūraugiem nepiemērota vide, kurā spēj
augt šis lūpziežu dzimtas lakstaugs. Unikālā izdzīvošanas un pielāgošanās
spēja, vitalitāte un spēks par spīti apstākļiem izpaužas arī tīri bioķīmiski
pašā augā, jo īpaši – tā sēklās. Pievienojot savai ikdienas maltītei pa
ēdamkarotei čia sēklu, no tā iegūstam krietnu porciju vitalitātes un
izdzīvošanas spēju jau bioķīmiskā līmenī. To pierāda gan vēsture un prakse, gan
zinātniskā izpēte un teorija.
Senajiem acteku karavīriem bija
nepieciešama enerģija un vitalitāte visai skarbos apstākļos – citkārt bija
jācīnās pat 24 stundas no vietas. Kā labākais ēdiens, kas veicināja kareivju
veselību un enerģiju, nodrošināja reizē sātīgu un vieglu maltīti, bija tieši
čia sēklas – senas leģendas vēsta, ka sauja čia sēklu ļāva saglabāt cīņas
spējas visu diennakti.
Kādas vērtīgas vielas satur čia sēklas?
·
Čia sēklās ir
daudz (20%) vērtīgu olbaltumvielu. Tas ir daudz vairāk nekā biezpienā, sierā un
gaļā.
·
Čia sēklās ir
vērtīgas eļļas ar īpaši veselīgu taukskābju līdzsvaru. Trīs ceturtdaļas čia
taukskābju ir omega trīs – tās, ar kurām papildinām savu maltīti, lietojot
zivju eļļu vai linsēklas. Viena ceturtdaļa taukskābju ir omega seši, kuras arī
nepieciešamas veselīgai tauku vielmaiņai organismā.
·
Omega trīs
taukskābju čia sēklās ir vairāk nekā lasī vai linsēklās.
·
Čia sēklās ir
bagātīgs kalcija un citu minerālvielu saturs. Tās satur piecas reizes vairāk
kalcija nekā piens, trīs reizes vairāk dzelzs nekā spināti, 15 reizes vairāk
magnija nekā brokoļi, divas reizes vairāk kālija nekā banāni. Satur arī cinku,
selēnu, boru, varu, fosforu.
·
Jo skarbākos
apstākļos jāizdzīvo organismam, jo lielāka nepieciešamība pēc antioksidantiem.
Skarbās izdzīvošanas čempionam čia sēkliņās ir milzīga antioksidantu koncentrācija.
Pat četras reizes lielāka nekā mellenēm, kuras var uzskatīt par vienu no
Latvijas antioksidantu čempioniem.
·
Čia sēklās ir arī
daudz vitamīnu. Piemēram, svaigi vāktās sēklās C vitamīna ir septiņas reizes
vairāk nekā apelsīnos. Daudz B grupas vitamīnu.
·
Čia sēklās ir
unikāla šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu attiecība un koncentrācija. Tajās ir
pat sešas reizes vairāk šķiedrvielu nekā auzu klijās. Veids, kā, pateicoties šīm
šķiedrvielām, uzbriest čia sēklas un kā šīs uzbriedušās sēklas ietekmē mūsu sāta
sajūtu, cukura līmeņa svārstības, gremošanas sistēmu, veselību un enerģijas
līmeni, padara šīs sēklas ārkārtīgi vērtīgas.
Kā tieši mūsu organismu ietekmē čia sēklas?
·
Tās ne tikai rada
sātu, bet reāli mūs pabaro ar savām olbaltumvielām.
·
Uzbriedinātās čia
sēkliņas ar savu gelu gan maigi tīra gremošanas sistēmu, sasūcot gelā dažādus
sārņus, gan rada sātu arī caur pilnuma sajūtu kuņģī, gan regulē ogļhidrātu
uzsūkšanos, padarot to vienmērīgāku. Rezultātā var izlīdzinātāk strādāt
aizkuņģa dziedzeris un asinīs nav liekās glikozes, kurai vajadzētu izgulsnēties
taukos. Arī tā sāta sajūtas daļa, kas saistās ar cukura līmeņa svārstībām
asinīs, tiek panākta viegli un veselīgi.
·
Omega trīs
taukskābes ir ļoti nepieciešama izejviela gan veselīgai hormonu producēšanai,
gan tauku vielmaiņai. Tās ir taukskābes, par kurām mēdz teikt: „Neiet labumā!”,
un tās palīdz sadedzināt uzkrātos taukus. Ļoti nepieciešamas gan skaistai ādai,
gan sirds veselībai.
·
Satur arī omega
seši taukskābes, kas nepieciešamas gan labai tauku vielmaiņai, gan holesterīna
līmeņa mazināšanai.
·
Antioksidanti,
kurus bagātīgi satur čia, ir kā ugunsdzēsēji cīņā ar brīvajiem radikāļiem –
agresīvām molekulu atlūzām, kuras rada stresi, piesārņojums, smēķēšana,
pārēšanās, radiācija un citi faktori. Antioksidanti atindē, saglabā labu
veselību un jaunību mūsu ķermenim.
·
Čia šķiedrvielas
ir laba mājvieta derīgajām baktērijām, kas mīt mūsu zarnās.
·
Vitamīnu un
minerālvielu komplekts ir pietiekami daudzveidīgs, lai stiprinātu arī mūs. Jo
sevišķi izceļams selēns – imunitātei ļoti nepieciešams mikroelements, kura mūsu
reģionā ir maz.
·
Uzbriedinātas čia
sēklas ļauj nepārēsties un gūt sātu vismaz četros dažādos veidos.
·
Samazina holesterīna
līmeni asinīs gan savu taukskābju satura dēļ, gan regulējot glikozes vielmaiņu,
gan ar savām šķiedrvielām tīrot zarnas.
·
Samazina asins
sastrēgumus iegurnī, veicinot aktīvāku zarnu darbību. Laba un maiga profilakse
aizcietējumiem un to radītajām sekām uz organismu. Veicina venozo atteci no kājām.
Cik daudz čia sēklu ieteicams lietot?
Ja rēķina neuzbriedinātā veidā,
tad ieteicamā diennakts deva ir 5 – 15 grami čia sēklu. Šis sēklas ieteicams lietot
uzbriedinātā veidā, kad tās veido jau pilnīgi citu apjomu.
Pārāk daudz čia sēklu
ikdienas maltītē nozīmē arī pārāk daudz šķiedrvielu un, iespējams, atbilstošu
zarnu reakciju – vēdera pūšanos, gāzes. 15 grami sēklu ir gan
pietiekami vērtīgo vielu pēc, gan saglabā normālu un komfortablu vēdera
darbību.
Vai tiešām čia sēklas uzbriest desmitkārtīgi?
Lai par to pārliecinātos, veicu eksperimentu.
Patiešām, pārlejot vienu ēdamkaroti sēklu ar aukstu ūdeni, tās sāk strauji
piebriest, ap katru sēkliņu veidojot gela kārtiņu. Jau pēc 20 minūtēm sēkliņas
bija piepildījušas glāzi, bet pēc stundas želejveidīgā masa bija pietiekami
stingra.
Kā lietot čia sēklas?
Čia sēklu garša nav izteikta,
tāpēc tās vai nu lietojamas kā piedeva kādam citam produktam, vai pēc
uzbriedināšanas papildināmas ar kaut ko vēl.
Jebkurā gadījumā čia sēklas
pirms lietošanas ir jāuzbriedina.
Ļoti veselīga kombinācija
veidojas, ja čia lieto ar bifidojogurtu, Actimel,
vai Lakto vai arī uzbriedinot tās
pievieno probiotiskās (veselīgo baktēriju) piedevas. Čia sēklu veidotā želeja
ir ideāla vieta, kur nostiprināties un aktivizēties veselīgajām baktērijām.
Bifidojogurts un čia sēklas ir produkti, kas ne tikai papildina viens otru, bet
arī palielina kopējo vērtību, novēršot iespējamo vēdera pūšanos, ko varētu
radīt pārāk liela čia sēklu porcija.
Uzbriedinātas čia sēklas var
papildināt arī ar sagrieztiem augļiem, ievārījumu, sulām, garšvielām pēc savas
gaumes.
Tās var būt piedeva sātīgām
un veselīgām brokastīm kopā ar auzu pārslām un jogurtu. Tās var pievienot savām
graudaugu brokastīm vai salātiem, jogurtam, mērcēm, putrām vai jebkam citam.
Tradicionāli Dienvidamerikā
čia sēklas pievieno, cepot maizi. Pievieno mīklai, cepot cepumus, kēksus,
mufinus, smalkmaizītes, pankūkas, maizi, sacepumus. Tās nemaina pamatprodukta
garšu, bet papildina ēdienu ar organismam nepieciešamajām, vērtīgajām
uzturvielām.
Atšķirībā no linsēklām, kuras
pirms lietošanas uzturā ieteicams samalt, čia sēklas var lietot veselas.
Organismā tās viegli pārstrādājas.
Arī restorāna „Vincents”
šefpavārs Mārtiņš Rītiņš čia sēklas iekļāvis savā brokastu ēdienkartē. Tas
ļāvis viņam ikdienā gūt enerģiju treniņiem un sagatavoties lāpas nešanai pirms
olimpiādes. Ikrīta maltīte ar čia ļauj visu dienu saglabāt enerģiju un sāta
sajūtu, bet pārējās ēdienreizēs mieloties vien ļoti simboliski.
Mārtiņa Rītiņa brokastis ar čia
Glāzi kefīra samaisa ar divām
ēdamkarotēm auzu pārslu, 20
gramiem linsēklu, 20 gramiem čia sēklu un
ekokolon pulverīša, pievieno zemenes vai citus augļus vai ogas, visu samaisa. Pagaida,
kamēr sabiezē, un ēd ar karotīti. Katru kumosu nesteidzīgi sakošļā apmēram 30
reizes.
Anda Leiškalne
Foto: Anda Leiškalne
1
Ieberu divās glāzēs pa 15 gramiem (vienu
ēdamkaroti) čia sēklu.
2
Jau tūlīt daļa sēklu grimst,
bet daļa uzpeld.
3
Pēc 5 minūtēm sēklas jau sāk
uzbriest.
4
Pēc 20 minūtēm čia sēklas ir
izvietojušās vienmērīgi pa visu glāzi, bet briešanas process vēl turpinās. Ap
katru sēkliņu veidojas želejas apvalciņš.
5
Čia sēkliņas ir kā mazas
brūnraibas pupiņas.
6
Eksperimentā izmantota viena ēdamkarote čia sēklu, kas ir ieteicamā
diennakts deva pieaugušajam.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru