Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Čia jeb Spānijas salvija (Salvia hispanica)

Seši jautājumi par čia sēklām

Kas ir čia sēklas, un kā tās lietot?

Čia sēklas ir vērtīgs pārtikas produkts un tradicionāla uztura sastāvdaļa senajām acteku un maiju ciltīm. Tikai pēdējā laikā pieejams arī Latvijā un iecienīts kā ārkārtīgi vērtīga diētiskās ēdienkartes sastāvdaļa.
Čia sēklas pirmajā mirklī atgādina magoņsēkliņas, bet, ieskatoties rūpīgāk, redzams, ka tās ir iegarenas un raibas. Tās iegūst no Spānijas salvijas jeb čia (Salvia hispanica), kuru plantācijas atrodas Centrālamerikā un Dienvidamerikā. Tā ir skarba, citiem kultūraugiem nepiemērota vide, kurā spēj augt šis lūpziežu dzimtas lakstaugs. Unikālā izdzīvošanas un pielāgošanās spēja, vitalitāte un spēks par spīti apstākļiem izpaužas arī tīri bioķīmiski pašā augā, jo īpaši – tā sēklās. Pievienojot savai ikdienas maltītei pa ēdamkarotei čia sēklu, no tā iegūstam krietnu porciju vitalitātes un izdzīvošanas spēju jau bioķīmiskā līmenī. To pierāda gan vēsture un prakse, gan zinātniskā izpēte un teorija.
Senajiem acteku karavīriem bija nepieciešama enerģija un vitalitāte visai skarbos apstākļos – citkārt bija jācīnās pat 24 stundas no vietas. Kā labākais ēdiens, kas veicināja kareivju veselību un enerģiju, nodrošināja reizē sātīgu un vieglu maltīti, bija tieši čia sēklas – senas leģendas vēsta, ka sauja čia sēklu ļāva saglabāt cīņas spējas visu diennakti.

Kādas vērtīgas vielas satur čia sēklas?

·       Čia sēklās ir daudz (20%) vērtīgu olbaltumvielu. Tas ir daudz vairāk nekā biezpienā, sierā un gaļā.
·       Čia sēklās ir vērtīgas eļļas ar īpaši veselīgu taukskābju līdzsvaru. Trīs ceturtdaļas čia taukskābju ir omega trīs – tās, ar kurām papildinām savu maltīti, lietojot zivju eļļu vai linsēklas. Viena ceturtdaļa taukskābju ir omega seši, kuras arī nepieciešamas veselīgai tauku vielmaiņai organismā.
·       Omega trīs taukskābju čia sēklās ir vairāk nekā lasī vai linsēklās.
·       Čia sēklās ir bagātīgs kalcija un citu minerālvielu saturs. Tās satur piecas reizes vairāk kalcija nekā piens, trīs reizes vairāk dzelzs nekā spināti, 15 reizes vairāk magnija nekā brokoļi, divas reizes vairāk kālija nekā banāni. Satur arī cinku, selēnu, boru, varu, fosforu.
·       Jo skarbākos apstākļos jāizdzīvo organismam, jo lielāka nepieciešamība pēc antioksidantiem. Skarbās izdzīvošanas čempionam čia sēkliņās ir milzīga antioksidantu koncentrācija. Pat četras reizes lielāka nekā mellenēm, kuras var uzskatīt par vienu no Latvijas antioksidantu čempioniem.
·       Čia sēklās ir arī daudz vitamīnu. Piemēram, svaigi vāktās sēklās C vitamīna ir septiņas reizes vairāk nekā apelsīnos. Daudz B grupas vitamīnu.
·       Čia sēklās ir unikāla šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu attiecība un koncentrācija. Tajās ir pat sešas reizes vairāk šķiedrvielu nekā auzu klijās. Veids, kā, pateicoties šīm šķiedrvielām, uzbriest čia sēklas un kā šīs uzbriedušās sēklas ietekmē mūsu sāta sajūtu, cukura līmeņa svārstības, gremošanas sistēmu, veselību un enerģijas līmeni, padara šīs sēklas ārkārtīgi vērtīgas.

Kā tieši mūsu organismu ietekmē čia sēklas?
·       Tās ne tikai rada sātu, bet reāli mūs pabaro ar savām olbaltumvielām.
·       Uzbriedinātās čia sēkliņas ar savu gelu gan maigi tīra gremošanas sistēmu, sasūcot gelā dažādus sārņus, gan rada sātu arī caur pilnuma sajūtu kuņģī, gan regulē ogļhidrātu uzsūkšanos, padarot to vienmērīgāku. Rezultātā var izlīdzinātāk strādāt aizkuņģa dziedzeris un asinīs nav liekās glikozes, kurai vajadzētu izgulsnēties taukos. Arī tā sāta sajūtas daļa, kas saistās ar cukura līmeņa svārstībām asinīs, tiek panākta viegli un veselīgi.
·       Omega trīs taukskābes ir ļoti nepieciešama izejviela gan veselīgai hormonu producēšanai, gan tauku vielmaiņai. Tās ir taukskābes, par kurām mēdz teikt: „Neiet labumā!”, un tās palīdz sadedzināt uzkrātos taukus. Ļoti nepieciešamas gan skaistai ādai, gan sirds veselībai.
·       Satur arī omega seši taukskābes, kas nepieciešamas gan labai tauku vielmaiņai, gan holesterīna līmeņa mazināšanai.
·       Antioksidanti, kurus bagātīgi satur čia, ir kā ugunsdzēsēji cīņā ar brīvajiem radikāļiem – agresīvām molekulu atlūzām, kuras rada stresi, piesārņojums, smēķēšana, pārēšanās, radiācija un citi faktori. Antioksidanti atindē, saglabā labu veselību un jaunību mūsu ķermenim.
·       Čia šķiedrvielas ir laba mājvieta derīgajām baktērijām, kas mīt mūsu zarnās.
·       Vitamīnu un minerālvielu komplekts ir pietiekami daudzveidīgs, lai stiprinātu arī mūs. Jo sevišķi izceļams selēns – imunitātei ļoti nepieciešams mikroelements, kura mūsu reģionā ir maz.
·       Uzbriedinātas čia sēklas ļauj nepārēsties un gūt sātu vismaz četros dažādos veidos.
·       Samazina holesterīna līmeni asinīs gan savu taukskābju satura dēļ, gan regulējot glikozes vielmaiņu, gan ar savām šķiedrvielām tīrot zarnas.
·       Samazina asins sastrēgumus iegurnī, veicinot aktīvāku zarnu darbību. Laba un maiga profilakse aizcietējumiem un to radītajām sekām uz organismu.  Veicina venozo atteci no kājām.

Cik daudz čia sēklu ieteicams lietot?
Ja rēķina neuzbriedinātā veidā, tad ieteicamā diennakts deva ir 5 – 15 grami čia sēklu. Šis sēklas ieteicams lietot uzbriedinātā veidā, kad tās veido jau pilnīgi citu apjomu.
Pārāk daudz čia sēklu ikdienas maltītē nozīmē arī pārāk daudz šķiedrvielu un, iespējams, atbilstošu zarnu reakciju – vēdera pūšanos, gāzes. 15 grami sēklu ir gan pietiekami vērtīgo vielu pēc, gan saglabā normālu un komfortablu vēdera darbību.

Vai tiešām čia sēklas uzbriest desmitkārtīgi?

 Lai par to pārliecinātos, veicu eksperimentu. Patiešām, pārlejot vienu ēdamkaroti sēklu ar aukstu ūdeni, tās sāk strauji piebriest, ap katru sēkliņu veidojot gela kārtiņu. Jau pēc 20 minūtēm sēkliņas bija piepildījušas glāzi, bet pēc stundas želejveidīgā masa bija pietiekami stingra.

Kā lietot čia sēklas?
Čia sēklu garša nav izteikta, tāpēc tās vai nu lietojamas kā piedeva kādam citam produktam, vai pēc uzbriedināšanas papildināmas ar kaut ko vēl.
Jebkurā gadījumā čia sēklas pirms lietošanas ir jāuzbriedina.
Ļoti veselīga kombinācija veidojas, ja čia lieto ar bifidojogurtu, Actimel, vai Lakto vai arī uzbriedinot tās pievieno probiotiskās (veselīgo baktēriju) piedevas. Čia sēklu veidotā želeja ir ideāla vieta, kur nostiprināties un aktivizēties veselīgajām baktērijām. Bifidojogurts un čia sēklas ir produkti, kas ne tikai papildina viens otru, bet arī palielina kopējo vērtību, novēršot iespējamo vēdera pūšanos, ko varētu radīt pārāk liela čia sēklu porcija.
Uzbriedinātas čia sēklas var papildināt arī ar sagrieztiem augļiem, ievārījumu, sulām, garšvielām pēc savas gaumes.
Tās var būt piedeva sātīgām un veselīgām brokastīm kopā ar auzu pārslām un jogurtu. Tās var pievienot savām graudaugu brokastīm vai salātiem, jogurtam, mērcēm, putrām vai jebkam citam.
Tradicionāli Dienvidamerikā čia sēklas pievieno, cepot maizi. Pievieno mīklai, cepot cepumus, kēksus, mufinus, smalkmaizītes, pankūkas, maizi, sacepumus. Tās nemaina pamatprodukta garšu, bet papildina ēdienu ar organismam nepieciešamajām, vērtīgajām uzturvielām.
Atšķirībā no linsēklām, kuras pirms lietošanas uzturā ieteicams samalt, čia sēklas var lietot veselas. Organismā tās viegli pārstrādājas.
Arī restorāna „Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš čia sēklas iekļāvis savā brokastu ēdienkartē. Tas ļāvis viņam ikdienā gūt enerģiju treniņiem un sagatavoties lāpas nešanai pirms olimpiādes. Ikrīta maltīte ar čia ļauj visu dienu saglabāt enerģiju un sāta sajūtu, bet pārējās ēdienreizēs mieloties vien ļoti simboliski.
Mārtiņa Rītiņa brokastis ar čia
Glāzi kefīra samaisa ar divām ēdamkarotēm auzu pārslu, 20 gramiem linsēklu, 20 gramiem čia sēklu un ekokolon pulverīša, pievieno zemenes vai citus augļus vai ogas, visu samaisa. Pagaida, kamēr sabiezē, un ēd ar karotīti. Katru kumosu nesteidzīgi sakošļā apmēram 30 reizes.

Anda Leiškalne
Foto: Anda Leiškalne
1
Ieberu divās glāzēs pa 15 gramiem (vienu ēdamkaroti) čia sēklu.

2
Jau tūlīt daļa sēklu grimst, bet daļa uzpeld.
3
Pēc 5 minūtēm sēklas jau sāk uzbriest.
4
Pēc 20 minūtēm čia sēklas ir izvietojušās vienmērīgi pa visu glāzi, bet briešanas process vēl turpinās. Ap katru sēkliņu veidojas želejas apvalciņš.
5
Čia sēkliņas ir kā mazas brūnraibas pupiņas.

6
Eksperimentā izmantota viena ēdamkarote čia sēklu, kas ir ieteicamā diennakts deva pieaugušajam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...