Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Zvaigžņu anīss ( Illicium verum Hooker fil.)

Smaržīgais zvaigžņu anīss
Zvaigžņu anīsa latīniskais nosaukums Illicium verum Hooker fil. cēlies no vārdiem illicere – pievilināt, jo tā augļi pievilina putnus un verus – īstais. Anīsa vārdu šis augs aizguvis no parastā anīsa līdzīgās smaržas dēļ, bet augļi tam izskatās kā astoņstarainas zvaigznes.
Šī auga dzimtene ir Ķīna un Vjetnama. Tradicionālā ķīniešu medicīnā zvaigžņu anīss izmantots jau pirms mūsu ēras saaukstēšanās, reimatisma ārstēšanai un kā gremošanas veicinātājs. Auga lapas un sēklas izmantoja rituālai kvēpināšanai. Indoķīnā kopš neatminamiem laikiem zemnieki no zvaigžņu anīsa ieguvuši ēterisko eļļu, ko pievienoja dziednieciskiem dzērieniem. Maltas sēklas pievienoja kafijai un tējai, lai atsvaidzinātu elpu.
Eiropā zvaigžņu anīsu ieveda 1588. gadā no Filipīnām. Lai gan tas maksāja dārgi, tomēr kļuva ļoti populārs. To pievienoja izsmalcinātiem saldajiem ēdieniem, liķieriem.

Auga apraksts
Zvaigžņu anīss ir 7 – 10 metrus augsts koks vai krūms, zied pavasarī ar apmēram trīs centimetrus lieliem ziediem, kas mēdz būt gan balti, gan rozā, dzelteni un purpura. Sāk ražot jau piektajā gadā, taču kā garšvielu var izmantot no kokiem, kam ir vismaz 15 gadi. Turpina ražot vēl 80 – 100 gadus.
Zvaigžņu anīsu mūsdienās kultivē Kambodžā, Vjetnamā, Ķīnā, Jamaikā, Filipīnās, Indijā, Abhāzijā un citur. Satopams birzīs, kas aug 500 – 1600 metru virs jūras līmeņa.
Visas auga daļas satur ēterisko eļļu, tomēr ārstnieciskiem nolūkiem izmanto tikai zvaigžņu anīsa augļus. Tos vāc rudenī, žāvē un hermētiski iepako. Dažkārt vāc arī koka lapas un saknes.
Zvaigžņu anīss satur lielu daudzumu ēteriskās eļļas, kurā 90% ir anetols, terpineols, farnezols, pinēns, limonēns, felandrēnshidrohinona etilēteris. Specifisku lakricas aromātu un pretvīrusu iedarbību nodrošina šikimskābe, kas ir pretgripas līdzekļa Tamiflu (oseltamivir) pamatā.
Derīgās īpašības
Zvaigžņu anīsam ir atkrēpojoša, urīndzenoša, sviedrējoša, karminatīva (pret gāzēm vēderā), pretiekaisuma, pretvīrusu, gremošanu normalizējošā un stimulējoša iedarbība. Aromterapijā izmanto līdzīgi īstajam anīsam. Lieto hroniska bronhīta, astmas, kuņģa-zarnu trakta traucējumu gadījumā, pie apdegumiem un ādas slimībām.
Zvaigžņu anīss labi regulē gremošanu. Noņem nelabumu, nomierina kuņģi, izvada gāzes, veicina zarnu peristaltiku un ir efektīvs pret aizcietējumiem. Ir lielisks līdzeklis plaušu infekciju, saaukstēšanās un angīnas ārstēšanai. Ēteriskā eļļa palīdz pie reimatisma un lumbago.
Tautas medicīnā zvaigžņu anīsu izmanto pie apetītes zuduma, galvassāpēm, malārijas, mēra, drudža, epilepsijas un pret cērmēm.
Limonēns, ko satur zvaigžņu anīss, novērš dažu vēža paveidu attīstību.
Zvaigžņu anīss stimulē sievišķā hormona estrogēna izdalīšanos. Tas novērš premenstruālā sindroma izpausmes, normalizē ciklu. Zīdītājām tas veicina piena izdalīšanos. Darbojas kā afrodiziaks, paaugstinot libido. Neiesaka lietot grūtniecēm un maziem bērniem.
Zvaigžņu anīsu izmanto ne tikai oficiālajā un tautas medicīnā, bet arī pārtikas, kosmētikas un zāļu ražošanā.

Kulinārijā
Pievieno mīklas izstrādājumiem, pudiņiem, kompotiem un ievārījumiem. Tieši karsējot zvaigžņu anīss labāk atdod savu aromātu. Saldajiem ēdieniem to pievieno 10 minūtes pirms gatavošanas beigām un ļauj kārtīgi ievilkties. Uz pusotru litru deserta lieto 1 – 2 zobiņus vai ¼ tējkarotes šī garšauga.
Zvaigžņu anīsu pievieno arī cūkgaļas, vistas, pīles, jēra gaļas un zivju ēdieniem, saldskābām mērcēm. Gaļas ēdieniem var pievienot līdz vienam gramam zvaigžņu anīsa uz porciju.
Maltas sēklas pievieno kafijai, tējai, liķieriem, šņabim, karstvīnam.
Labi sader ar kanēli, melnajiem pipariem, krustnagliņām, ingveru un fenheli.
Rīsu, dārzeņu, olu ēdienu mērcēm zvaigžņu anīsu lieto kopā ar ķiplokiem, sīpoliem un pipariem.
Ievārījums ar zvaigžņu anīsu nesacukurosies 3 gadus, kļūs aromātiskāks un ilgāk nebojāsies.
Līdzīgs, bet indīgs!
Japāņu ilīcija (Illicium anisatum) ir zvaigžņu anīsam ļoti līdzīgs koks, taču ir ļoti indīgs. Japānā to dedzina kā vīraku reliģiskos rituālos. Ir bijusi saindēšanās ar nopietniem neiroloģiskiem traucējumiem un krampjiem, kad lietota Japānas ilīcijas tēja. Japāņu ilīcija satur anisatīnu, kas izraisa smagu nieru, urīnceļu un gremošanas orgānu iekaisumu.

Receptes
Zvaigžņu anīsa sēklu uzlējums:
Vienu tējkaroti sasmalcinātu sēklu vāra ar 400 mililitriem ūdens, ļauj vienu stundu ievilkties, izkāš. Dzer pa 100 mililitriem četras reizes dienā pie dažādiem gremošanas traucējumiem, spazmām, gāzēm.
Sēklu degvīna uzlējums
10 gramu sasmalcinātu zvaigžņu anīsa sēklu aplej ar 100 gramiem degvīna un ļauj ievilkties 21 dienu. Nokāš. Lieto klepus ārstēšanai, pa vienai tējkarotei uzlējuma sajaucot ar vienu tējkaroti medus.
Saknes novārījums pret cērmēm
Divas ēdamkarotes zvaigžņu anīsa saknes savāra vienā glāzē ūdens. Dzer tukšā dūšā pa vienai ēdamkarotei, kamēr cērmes izdzītas.
Pret gāzēm, nelabumu
Vienā ēdamkarotē medus iemaisiet vienu pilienu zvaigžņu anīsa ēteriskās eļļas. Nepārdozējiet, pārāk liels daudzums var izraisīt nelabumu un vemšanu.
Atkrēpošanas līdzeklis ar zvaigžņu anīsa ēterisko eļļu
Klepus mikstūrai pievienojiet vienu pilienu zvaigžņu anīsa ēteriskās eļļas. Nepārdozējiet!

Atkrēpojošs uzlējums no maltām zvaigznītēm
Vienu tējkaroti maltu anīsa zvaigznīšu pārlejiet ar glāzi verdoša ūdens un ļaut ievilkties vismaz stundu. Stiprāku uzlējumu var pagatavot termosā, ļaujot ievilkties ilgāk. Nokāš, papildina ar glāzi ūdens un lietot pa pusglāzei pirms ēšanas trīs reizes dienā. Pagatavojot šo uzlējumu, var pievienot arī ēdamkaroti kumelīšu un tējkaroti sunīša lakstu.
Tēja
Vienu tējkaroti maltu zvaigznīšu pārlej ar pusglāzi verdoša ūdens un vāra. Nokāš un atšķaida verdošu ūdeni. Var dzert atsevišķi, var pievienot tējai. Labi palīdz pret klepu, ja lieto ar vienu tējkaroti medus 3 – 5 reizes dienā.

Novārījums pret gremošanas traucējumiem, spazmām
Sasmalciniet vienu anīsa zvaigznīti, pārlejiet ar glāzi verdoša ūdens, ļaujiet ievilkties, izkāsiet un dzeriet siltu. Ja zvaigznīte sasmalcināta rupjākos gabalos, to varēs izmantot atkārtoti.

Uzlējums ar fenheli un ķimenēm
Trīs zvaigznītes anīsa, divas ēdamkarotes fenheļa sēklu, divas ēdamkarotes ķimeņu. Visu sasmalcina un pārlej ar puslitru degvīna, un ļauj ievilkties nedēļu. Lieto pa 15 gramiem kopā ar ūdeni spazmatisku vēdera sāpju gadījumos.

Spirta uzlējums
Trīs samaltas zvaigznītes pārlej ar 300 mililitriem spirta vai degvīna. Lieto kopā ar ūdeni pa ēdamkarotei uzlējuma.

Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...