Pavasarī, pirms sākušas plaukt lapas, piebriest
pumpuri un pildās ar dzīvības enerģiju. Kurus pumpurus un kā lietot, lai
uzlabotu veselību vai papildinātu savus enerģijas krājumus?
Ēda
tikai pumpurus
Sandrai ārsti paziņoja smagu diagnozi. Vēzis jau ne
pirmajā stadijā. Tas bija šoks. Sieviete pameta darbu un katru dienu brauca uz
mežu. Viņa staigāja pa kāpām pie jūras, pārdomāja dzīvi, priecājas par skaisto
dabu, kuru varbūt pēc gada vai diviem viņai nebūs lemts vairs redzēt. Kundze
vairākus mēnešus pat nepieskārās ēdienam. Vismaz ne tam tradicionālajam, ko
ikdienā ēdam. Tās bija ziemas beigas un pavasaris. Kad gribējās ko uzēst,
sieviete šķina un ēda pumpurus. Kad jau lapas bija saplaukušas, sieviete kādu
rītu nolēma aiziet pie ārsta. Interesantā kārtā viņas veselība bija pamatīgi
uzlabojusies, un vēzis pazudis kā nebijis. Daba, pastaigas, domu sakārtošana
atpūta, pumpuru ēšana vai visi šie faktori kopā šajā gadījumā paveica brīnumus.
Pārtika
vai zāles?
Jāatceras, ka pumpuri var būt gan pārtika, gan
zāles, gan arī inde, tāpēc ar tiem, tāpat kā ar sēnēm – ja nepazīsti, tad labāk
mutē nebāz.
Vieni no visdrošāk ēdamajiem un ar samērā neitrālu
un maigu garšu ir liepu pumpuri. „Kā jums nav kauna man ēst prasīt, kad pilna
liepa ar pumpuriem,” ar šādiem vārdiem kāda lauku daudzbērnu māte sūtīja savus
bērnus ārā. Protams, viņa bija dzērāja, un bērni nokļuva internātskolās. Tomēr
pumpuru ēšana viņiem ļāva izdzīvot ne vienu gadu vien, un, iespējams, šī
pārtika bija veselīgāka nekā makaroni, čipsi un saldumi.
Aktīvu
vielu koncentrāts
Diez vai katrā gadījumā ir jēga pielietot skarbu un
ilgstošu pumpuru diētu, taču dažkārt ir vērts pastaigas dabā apvienot ar kāda
pumpura uzkošanu. Tomēr katram jāieklausās sevī, cik un kurus pumpurus ēst, kā
arī jāpazīst augi un jāsaprot, kā kuri pumpuri varētu iedarboties uz organismu.
Tā kā pumpuros ir ļoti koncentrētas barības vielas, vitamīni, antioksidanti un
citas bioloģiski aktīvās vielas, tos ēd lēnām, pa vienam, ieklausoties savā
organismā. Iespējams, viens pumpurs dos vairāk sāta par maizes šķēli.
Maigie
un stiprie
Vismaigākie pumpuri ir liepām. Tos var ēst droši un
daudz. Var ēst arī korinšu pumpurus – tie būs viegli savelkoši. Upeņu pumpuri
dos svaigu garšu mutē. Tomēr, ja negribat nogaršot upeņu pumpurērces, tad
neizvēlieties tos milzīgi apaļos, ar šo ērci inficētos pumpurus. Ja kārojas,
var uzkost kādu aveņu pumpuru – tiem ir pretdrudža un sviedrējoša iedarbība,
palīdz klepus un bronhīta gadījumā. Pīlādžu pumpuriem būs nedaudz sīva pīlādžu
garša, un šie pumpuri var mīkstināt klepu, dot organismam tonusu un vitamīnu
lādiņu. Vilkābeļu pumpuri būs maigāki, un tiem būs labvēlīga ietekme uz sirdi,
tie pazemina centrālās nervu sistēmas uzbudināmību, tonizē sirds muskuli,
uzlabo sirds un smadzeņu apasiņošanu, nedaudz pazemina asinsspiedienu un uzlabo
miegu. Jāņem vērā, ka vilkābeļu pumpuri ir bioloģiski aktīvo vielu koncentrāts,
tāpēc pietiks ar viena vai dažu pumpuru lēnu apēšanu.
Vēl koncentrētāki ir egļu un priežu pumpuri. C un citu
vitamīnu spēcīgs koncentrāts satur ēteriskās eļļas, dažādus spēcīgus
antioksidantus. Šiem pumpuriem ir dezinficējošas un urīndzenošas īpašības, labi
palīdz pret klepu un reimatismu. Tā kā priežu un egļu pumpuri satur arī
rūgtvielas, tos būs grūti apēst vairāk nekā vienu. Ilgstoši košļājot priežu
pumpurus, var mazināt nepatīkamo smaku, kas nāk no mutes. Jārēķinās, ka priežu
pumpuri ar savām rūgtvielām var kairināt kuņģi un rosināt apatīti.
Kairinoši, urīndzenoši un žultsdzenoši var būt arī
bērzu pumpuri. Tomēr tiem ir daudzas īpašības, kuru dēļ tos lieto arī
oficiālajā medicīnā.
Zirgkastaņu pumpuri satur daudz vērtīgu vielu, taču
tos ēst nevajag. No šiem pumpuriem var pagatavot ārīgi lietojamas tinktūras. To
var lietot arī iekšķīgi, taču ļoti nelielās devās.
Uzmanies
no indīgajiem!
Ja vien jums nav steigšus jāārstē caureja, neķerieties
pie alkšņu vai ozolu pumpuriem. Savukārt krūkļu pumpuri var būt indīgi – krūkļa
mizu medicīnā pēc apstrādes lieto kā caureju izraisošu līdzekli. Neapstrādātā
veidā krūkļa miza vai pumpuri var radīt sliktu dūšu, vemšanu un sāpes kuņģī.
Tāpat nevajag skarties klāt zalktenes pumpuriem. Šis nelielais, violetiem ziediem
ziedošais krūms ir indīgs.
Receptes:
Labu
apetīti!
Salāti
no liepu pumpuriem korejiešu gaumē
Nepieciešams
500 gramu liepu pumpuru, 2 olas, glāze krējuma, pa
ēdamkarotei sinepju un etiķa, sāls pēc garšas. Samaisa visas sastāvdaļas,
pasniedz, rotājot ar tikko plaukušām bērzu lapiņām.
Svaigi savāktus, pusizplaukušus liepu pumpurus
attīra no biezajām pumpurzvīņām, kārtīgi nomazgā aukstā ūdenī un ļauj tai
notecēties. Tad katru pumpuru pārgriež gareniski un saliek emaljētā traukā.
Sasmalcina cieti novārītas olas, samaisa ar krējumu, pēc garšas pievieno etiķi
un sinepes.
Marinēti
liepu pumpuri
450g 6% etiķa, 50g sāls, 450g ūdens, 5 graudi
smaržīgo piparu, 3 melnie pipari, 5 krustnagliņas, 3 lauru lapas.
Uzbriedušus vai plaukt sākušus liepu pumpurus notīra
no cietajām pumpurzvīņām, noskalo vēsā ūdenī, caurdurī notecina. Tad pilda
sagatavotās, sterilās stikla burkās, pārlej ar atdzesētu marinādi, hermētiski
noslēdz un glabā vēsā vietā.
Marinādi gatavo ūdenī ar etiķi, garšvielas uzvārot,
atdzesējot un izkāšot. Marinētos liepu pumpurus var gatavot kaperu vietā.
Pupiņas
ar bērzu pumpuriem
Iepriekš izmērcētas pupiņas novāra. Piestā sagrūstus
bērzu pumpurus pārlej ar nelielu daudzumu vārošu pupiņu novārījumu.
Pupiņas nokāš. Sajauc ar sviestā, eļļā vai taukos
apceptiem sīpoliem un sagatavoto bērzu pumpuru biezeni. Pasniedz karstu,
pārkaisītu ar smalki sagrieztiem zaļumiem – lociņiem, dillēm vai pētersīļiem.
120g pupiņu, 30g bērzu pumpuru, 20g tauku, 5g sīpolu
Sagatavo
sev zāles pats!
Liepu
pumpuri pret augoņiem
Sarīvētus (sablendētus) liepu pumpurus tautas
medicīnā liek uz augoņiem un uzpampumiem.
Kā
pareizi ievākt bērzu pumpurus?
Bērzu pumpurus ievāc agrā pavasarī, uzbriešanas
periodā marta beigās, aprīlī. Šim nolūkam izmanto cirsmās nozāģēto bērzu zarus
vai arī nogriež pieejamās vietās jaunos zarus, sasien tos slotās un žāvē
caurvējā nojumēs vai šķūņos 4 – 5 nedēļas. Sažuvušos pumpurus nobrauka ar rokām
vai nokuļ. Pēc tam attīrītos pumpurus vēl pažāvē labi vēdinātās telpās.
Kādos
gadījumos lieto?
Bērzu pumpuriem ir urīndzenoša un žultsdzenoša
iedarbība. Ārīgi pumpuru novārījumu lieto ārstnieciskās vannās akūtu un
hronisku ekzēmu ārstēšanai. Tautas medicīna iesaka pret matu izkrišanu tos
skalot pumpuru vai lapu novārījumā. Lieto arī iekšķīgi.
Tautas medicīnā bērzu pumpuru tinktūru lieto kuņģa
un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu ārstēšanā.
Bērzu
pumpuru novārījums
Ņem vienu tējkaroti bērzu pumpuru uz glāzi ūdens,
vāra 6 – 7 minūtes. Lieto pa vienai ēdamkarotei četras reizes dienā.
Bērzu
pumpuru tinktūra
Ņem vienu daļu bērza pumpuru un 10 daļas degvīna (10 grami pumpuru, 100 g degvīna), liek
nostāvēties desmit dienas un dzer pa ½ – 1 tējkarotei 3 reizes dienā pirms
ēšanas.
Zirgkastaņu
pumpuru tinktūra
Ņem trīs pumpurus un aplej ar 100 gramiem degvīna.
Ļauj nostāvēties 7 – 10 dienas siltā tumšā vietā. Pēc tam tinktūrā mērcē
kokvilnas drāniņu un liek uz problemātiskajām vietām.
Iekšķīgai lietošanai pa 15 pilieniem divas reizes
dienā.
Tautas medicīnā ieteikts paplašinātu kāju vēnu un
hemoroīdu ārstēšanai. Oficiālā medicīna zirgkastaņas preparātus izmanto, lai
kavētu trombu veidošanos paplašinātās vēnās, sekmētu holesterīna vielmaiņu,
pret tromboflebītiem, hemoroīdiem un aterosklerozi, un tie sekmē varikozo čūlu
dzīšanu.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru