Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Pumpuri

Pumpuru dzīvības spēks
Pavasarī, pirms sākušas plaukt lapas, piebriest pumpuri un pildās ar dzīvības enerģiju. Kurus pumpurus un kā lietot, lai uzlabotu veselību vai papildinātu savus enerģijas krājumus?

Ēda tikai pumpurus
Sandrai ārsti paziņoja smagu diagnozi. Vēzis jau ne pirmajā stadijā. Tas bija šoks. Sieviete pameta darbu un katru dienu brauca uz mežu. Viņa staigāja pa kāpām pie jūras, pārdomāja dzīvi, priecājas par skaisto dabu, kuru varbūt pēc gada vai diviem viņai nebūs lemts vairs redzēt. Kundze vairākus mēnešus pat nepieskārās ēdienam. Vismaz ne tam tradicionālajam, ko ikdienā ēdam. Tās bija ziemas beigas un pavasaris. Kad gribējās ko uzēst, sieviete šķina un ēda pumpurus. Kad jau lapas bija saplaukušas, sieviete kādu rītu nolēma aiziet pie ārsta. Interesantā kārtā viņas veselība bija pamatīgi uzlabojusies, un vēzis pazudis kā nebijis. Daba, pastaigas, domu sakārtošana atpūta, pumpuru ēšana vai visi šie faktori kopā šajā gadījumā paveica brīnumus.
Pārtika vai zāles?
Jāatceras, ka pumpuri var būt gan pārtika, gan zāles, gan arī inde, tāpēc ar tiem, tāpat kā ar sēnēm – ja nepazīsti, tad labāk mutē nebāz.
Vieni no visdrošāk ēdamajiem un ar samērā neitrālu un maigu garšu ir liepu pumpuri. „Kā jums nav kauna man ēst prasīt, kad pilna liepa ar pumpuriem,” ar šādiem vārdiem kāda lauku daudzbērnu māte sūtīja savus bērnus ārā. Protams, viņa bija dzērāja, un bērni nokļuva internātskolās. Tomēr pumpuru ēšana viņiem ļāva izdzīvot ne vienu gadu vien, un, iespējams, šī pārtika bija veselīgāka nekā makaroni, čipsi un saldumi.
Aktīvu vielu koncentrāts
Diez vai katrā gadījumā ir jēga pielietot skarbu un ilgstošu pumpuru diētu, taču dažkārt ir vērts pastaigas dabā apvienot ar kāda pumpura uzkošanu. Tomēr katram jāieklausās sevī, cik un kurus pumpurus ēst, kā arī jāpazīst augi un jāsaprot, kā kuri pumpuri varētu iedarboties uz organismu. Tā kā pumpuros ir ļoti koncentrētas barības vielas, vitamīni, antioksidanti un citas bioloģiski aktīvās vielas, tos ēd lēnām, pa vienam, ieklausoties savā organismā. Iespējams, viens pumpurs dos vairāk sāta par maizes šķēli.
Maigie un stiprie
Vismaigākie pumpuri ir liepām. Tos var ēst droši un daudz. Var ēst arī korinšu pumpurus – tie būs viegli savelkoši. Upeņu pumpuri dos svaigu garšu mutē. Tomēr, ja negribat nogaršot upeņu pumpurērces, tad neizvēlieties tos milzīgi apaļos, ar šo ērci inficētos pumpurus. Ja kārojas, var uzkost kādu aveņu pumpuru – tiem ir pretdrudža un sviedrējoša iedarbība, palīdz klepus un bronhīta gadījumā. Pīlādžu pumpuriem būs nedaudz sīva pīlādžu garša, un šie pumpuri var mīkstināt klepu, dot organismam tonusu un vitamīnu lādiņu. Vilkābeļu pumpuri būs maigāki, un tiem būs labvēlīga ietekme uz sirdi, tie pazemina centrālās nervu sistēmas uzbudināmību, tonizē sirds muskuli, uzlabo sirds un smadzeņu apasiņošanu, nedaudz pazemina asinsspiedienu un uzlabo miegu. Jāņem vērā, ka vilkābeļu pumpuri ir bioloģiski aktīvo vielu koncentrāts, tāpēc pietiks ar viena vai dažu pumpuru lēnu apēšanu.
Vēl koncentrētāki ir egļu un priežu pumpuri. C un citu vitamīnu spēcīgs koncentrāts satur ēteriskās eļļas, dažādus spēcīgus antioksidantus. Šiem pumpuriem ir dezinficējošas un urīndzenošas īpašības, labi palīdz pret klepu un reimatismu. Tā kā priežu un egļu pumpuri satur arī rūgtvielas, tos būs grūti apēst vairāk nekā vienu. Ilgstoši košļājot priežu pumpurus, var mazināt nepatīkamo smaku, kas nāk no mutes. Jārēķinās, ka priežu pumpuri ar savām rūgtvielām var kairināt kuņģi un rosināt apatīti.
Kairinoši, urīndzenoši un žultsdzenoši var būt arī bērzu pumpuri. Tomēr tiem ir daudzas īpašības, kuru dēļ tos lieto arī oficiālajā medicīnā.
Zirgkastaņu pumpuri satur daudz vērtīgu vielu, taču tos ēst nevajag. No šiem pumpuriem var pagatavot ārīgi lietojamas tinktūras. To var lietot arī iekšķīgi, taču ļoti nelielās devās.
Uzmanies no indīgajiem!
Ja vien jums nav steigšus jāārstē caureja, neķerieties pie alkšņu vai ozolu pumpuriem. Savukārt krūkļu pumpuri var būt indīgi – krūkļa mizu medicīnā pēc apstrādes lieto kā caureju izraisošu līdzekli. Neapstrādātā veidā krūkļa miza vai pumpuri var radīt sliktu dūšu, vemšanu un sāpes kuņģī. Tāpat nevajag skarties klāt zalktenes pumpuriem. Šis nelielais, violetiem ziediem ziedošais krūms ir indīgs.
Receptes:
Labu apetīti!
Salāti no liepu pumpuriem korejiešu gaumē
Nepieciešams
500 gramu liepu pumpuru, 2 olas, glāze krējuma, pa ēdamkarotei sinepju un etiķa, sāls pēc garšas. Samaisa visas sastāvdaļas, pasniedz, rotājot ar tikko plaukušām bērzu lapiņām.
Svaigi savāktus, pusizplaukušus liepu pumpurus attīra no biezajām pumpurzvīņām, kārtīgi nomazgā aukstā ūdenī un ļauj tai notecēties. Tad katru pumpuru pārgriež gareniski un saliek emaljētā traukā. Sasmalcina cieti novārītas olas, samaisa ar krējumu, pēc garšas pievieno etiķi un sinepes.
Marinēti liepu pumpuri
1 kg liepu pumpuru
450g 6% etiķa, 50g sāls, 450g ūdens, 5 graudi smaržīgo piparu, 3 melnie pipari, 5 krustnagliņas, 3 lauru lapas.
Uzbriedušus vai plaukt sākušus liepu pumpurus notīra no cietajām pumpurzvīņām, noskalo vēsā ūdenī, caurdurī notecina. Tad pilda sagatavotās, sterilās stikla burkās, pārlej ar atdzesētu marinādi, hermētiski noslēdz un glabā vēsā vietā.
Marinādi gatavo ūdenī ar etiķi, garšvielas uzvārot, atdzesējot un izkāšot. Marinētos liepu pumpurus var gatavot kaperu vietā.
Pupiņas ar bērzu pumpuriem
Iepriekš izmērcētas pupiņas novāra. Piestā sagrūstus bērzu pumpurus pārlej ar nelielu daudzumu vārošu pupiņu novārījumu.
Pupiņas nokāš. Sajauc ar sviestā, eļļā vai taukos apceptiem sīpoliem un sagatavoto bērzu pumpuru biezeni. Pasniedz karstu, pārkaisītu ar smalki sagrieztiem zaļumiem – lociņiem, dillēm vai pētersīļiem.
120g pupiņu, 30g bērzu pumpuru, 20g tauku, 5g sīpolu

Sagatavo sev zāles pats!
Liepu pumpuri pret augoņiem
Sarīvētus (sablendētus) liepu pumpurus tautas medicīnā liek uz augoņiem un uzpampumiem.
Kā pareizi ievākt bērzu pumpurus?
Bērzu pumpurus ievāc agrā pavasarī, uzbriešanas periodā marta beigās, aprīlī. Šim nolūkam izmanto cirsmās nozāģēto bērzu zarus vai arī nogriež pieejamās vietās jaunos zarus, sasien tos slotās un žāvē caurvējā nojumēs vai šķūņos 4 – 5 nedēļas. Sažuvušos pumpurus nobrauka ar rokām vai nokuļ. Pēc tam attīrītos pumpurus vēl pažāvē labi vēdinātās telpās.
Kādos gadījumos lieto?
Bērzu pumpuriem ir urīndzenoša un žultsdzenoša iedarbība. Ārīgi pumpuru novārījumu lieto ārstnieciskās vannās akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Tautas medicīna iesaka pret matu izkrišanu tos skalot pumpuru vai lapu novārījumā. Lieto arī iekšķīgi.
Tautas medicīnā bērzu pumpuru tinktūru lieto kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu ārstēšanā.
Bērzu pumpuru novārījums
Ņem vienu tējkaroti bērzu pumpuru uz glāzi ūdens, vāra 6 – 7 minūtes. Lieto pa vienai ēdamkarotei četras reizes dienā.
Bērzu pumpuru tinktūra
Ņem vienu daļu bērza pumpuru un 10 daļas degvīna (10 grami pumpuru, 100 g degvīna), liek nostāvēties desmit dienas un dzer pa ½ 1 tējkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Zirgkastaņu pumpuru tinktūra
Ņem trīs pumpurus un aplej ar 100 gramiem degvīna. Ļauj nostāvēties 7 – 10 dienas siltā tumšā vietā. Pēc tam tinktūrā mērcē kokvilnas drāniņu un liek uz problemātiskajām vietām.
Iekšķīgai lietošanai pa 15 pilieniem divas reizes dienā.
Tautas medicīnā ieteikts paplašinātu kāju vēnu un hemoroīdu ārstēšanai. Oficiālā medicīna zirgkastaņas preparātus izmanto, lai kavētu trombu veidošanos paplašinātās vēnās, sekmētu holesterīna vielmaiņu, pret tromboflebītiem, hemoroīdiem un aterosklerozi, un tie sekmē varikozo čūlu dzīšanu.

Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...