Senās
zāles – podagras gārsa
Izdzīvot līdz pirmajai gārsai – šis teiciens kādreiz
bija aktuāls ne vien senajā Krievijā, bet, domājams, daudzās zemēs. Vērtīgais
savvaļas pārtikas augs glābis daudzus cilvēkus visā Eiropā no bada, sevišķi
karu laikos.
Lai gan pat auga nosaukumā (Aegopodium podagraria L.) ir minēta slimība podagra un viduslaikos
tā audzēta kā ārstniecības augs, mūsdienu farmakopejās to neiekļauj – neesot
pietiekami ārstnieciska.
Tomēr tautas medicīnā joprojām to plaši lieto, un
atdzimst arī šī visnotaļ vērtīgā auga izmantošana pārtikā. Iespējams, gārsa
varētu atgriezties oficiāli atzīto ārstniecības augu sarakstā: tajā atrastas
vielas poliacetilēna savienojumi, kas darbojas kā dabiski fungicīdi – aptur
sēnīšu augšanu un vielas falkarinoli, kas kavē audzēju attīstību. Savukārt
Krievijas un Ukrainas zinātnieki atzīst, ka gārsa varētu būt perspektīvs augs,
kas mazina pretvēža preparātu toksisko iedarbību uz organismu.
No
antīkiem laikiem
Auga latīniskais nosaukums cēlies no grieķu vārdiem aegos
– kaza un podion – kājiņa. Ja
labi ieskatās, tad gārsas ziedlapiņas atgādina mazus kazu pēdu nospiedumus.
Savukārt sugas epitets podagraria skaidri
norāda uz podagras ārstēšanu.
Gārsu lapas izmanto kopš antīkiem laikiem, cauri
visiem viduslaikiem. Vidusjūras krastā gārsa izmantota kā agrākie pavasara
dārzeņi. Arī Apvienotajā Karalistē tās var sākt vākt pat no februāra. Tad, kad
gārsa sāk ziedēt, tai garša kļūst asāka un var mīkstināt vēdera izeju, bet lielos
daudzumos darboties kā caurejas zāles. Ja gārsai neļauj izziedēt, tad to kā
ēdamu augu var izmantot ilgāk.
Lielbritānijā un Ziemeļeiropā gārsu ieveda romiešu
mūki kā pārtikas augu. Joprojām ap klosteru drupām izrakumos atrodami izmantoti
gārsu apliekamie un tās kā labs ārstniecības augs ir aprakstītas arī klosteru
rakstos.
Ko
lieto? Kā sagatavo?
Ārstnieciskiem nolūkiem izmanto gan svaigas, gan
kaltētas lapas. Tās plānā kārtā kaltē vispirms ēnainā, labi vēdināmā telpā,
beigās var likt kaltē, ja temperatūra nepārsniedz +25…+30 °C.
Retāk lieto saknes. Tās izrok pēc ziedēšanas perioda
beigām, nomazgā aukstā ūdenī un kaltē ēnainā vietā. Lapas uzglabā slēgtā
stikla, saknes – koka traukā. Dziednieciskās īpašības droga saglabā 1 – 2
gadus.
Tautas medicīnā dažkārt lieto arī gārsas sēklas,
taču Tautas Veselības Avīzē šīs
receptes nepopularizēsim, jo ir pārāk liels risks ievākt gārsas indīgo
līdzinieku sēklas.
Pārtikā gārsas jaunās lapiņas un dzinumus lieto gan
svaigus, gan žāvētus un maltus, gan dažādos ēdienos.
Ko
satur un kā iedarbojas?
Gārsas bagātīgi satur C vitamīnu, kāliju un magniju.
Tā satur daudz hlorofila, piesātinātās un nepiesātinātās taukskābes –
palmitīnskābi, stearīnskābi un citas. Tā satur arī organiskās skābes –
citronskābi, ābolskābi, hlorogēnskābi un kafijskābi. Ziedkopās ir cukuri –
glikoze un fruktoze. Augs satur flavonoīdus kaempferolu, kvercetīnu, arī
holīnu, ēteriskās eļļas.
Gārsā, sevišķi jaunajos dzinumos, ir daudz pektīna –
maigas šķiedrvielas, kas veicina zarnu darbību un kavē holesterīna un kaitīgo
vielu atpakaļuzsūkšanos zarnu traktā. Pektīnu saturošus produktus dietologi
iesaka holesterīna līmeņa mazināšanai un pret aptaukošanos, kā arī vēža
profilaksei.
Gārsai ir pretiekaisuma un sāpes noņemošas īpašības,
tāpēc to ar labiem panākumiem lieto locītavu un muskuļu sāpju remdēšanai, gan
vannās, gan apliekamajos gan iekšķīgi, arī kā antikoagulantu, kas mazina trombu
veidošanos. Savukārt bagātīgais kālija un magnija sastāvs palīdz skalot
organismu un atbrīvoties no sāļiem, kas saasina podagru. Kālija sāļi rada
urīndzenošu efektu, bet pretiekaisuma vielas dziedē urīnpūšļa vainas.
Gārsas žultsdzenošās īpašības veicina aknu
attīrīšanos un labāku gremošanas sistēmas darbību.
Gārsa satur dabiskos fungicīdus – poliacetilēna
sasvienojumus un falkarinolu, vielu, kas kavē vēža attīstību. Ikdienā nedaudz
pievienojot gārsu ēdienam, tā var izrādīties laba profilakse pret
onkoloģiskajām slimībām.
Gārsai piemīt arī sedatīvas jeb nomierinošas
īpašības, un tāpēc gārsa palīdz mazināt neirozes un migrēnu, palīdz pret sliktu
miegu un var mazināt depresiju.
Bagātīgais olbaltumvielu saturs ceļ gārsas
uzturvērtību.
Uzmanību
– indīgie līdzinieki!
Ir ļoti labi jāatpazīst gārsa, lai to izmantotu
pārtikā un ārstēšanai. Liela daļa cilvēku neatšķir gārsu no pārējiem čemurziežu
dzimtas augiem. Diemžēl arī uz internetu šajā ziņā pilnīgi paļauties nevar –
pat samērā nopietnās interneta vietnēs uz gārsas latīnisko nosaukumu parādās
arī citas un ļoti indīgas augu sugas. Starp tiem indīgais velnarutks, (Cicuta virosa L.), suņpētersīlis (Aethusa cynapium L.) un plankumainais
suņstobrs (Conium maculatum L.)
Šīm indīgajām sugām stublāji ir resnāki, zaraināki
un augstāki. Velnarutka sakne saldi smaržo pēc selerijas, no citiem
čemurziežiem nekļūdīgi atšķirams pēc neregulāri zarainā stublāja un, jo īpaši,
ar šķērssienām dalītā resnā un dobā sakneņa.
Suņstobram ir nepatīkama peļu smaka, un tas
atšķirams pēc kailā, sarkanīgi plankumainā stublāja, savukārt suņpētersīļa
lapām ir ķiploka aromāts, un no citiem čemurziežiem tas viegli atšķirams pēc
trīsstūraina apveida, vairākkārt plūksnainām lapām un trīs lielām, vienpusējām
vīkaliņa lapām čemuriņa ārmalā.
Gārsa
kā nezāle
Gārsa ir nepatīkama nezāle, ja nezina, kā to
apkarot. Tās sakneņi stiepjas pat 40 centimetru dziļi augsnē un ataug pēc
ravēšanas. Tomēr gārsa iznīkst, ja tai atņem gaismu, pārsedzot dobes ar melno
plēvi vai kartonu. Arī kartupeļu vai tulpju stādījumos, kurus regulāri rušina
vai vairākas reizes gadā pārrok, gārsa iznīkst. Saulainos zālienos, kurus
regulāri pļauj, gārsa nespēj konkurēt ar citiem augiem. Ēnā un mitrumā gan tā
izkonkurē citus zālāja augus un jūtas lieliski. Tā labprāt ieaug krūmos un
daudzgadīgu puķu ceros. Lai gārsa neataugtu komposta kaudzēs, tai nedrīkst dot
gaismu. Izravētos gārsu sakneņus var salikt melnos maisos un aizsiet – gada
laikā tā satrūdēs.
Lopbarībā
Eksperimentos ar trušiem gārsa uzrādījusi ļoti
augstu barības vērtību, taču raksturīgās smaržas dēļ lopi to ēd vien nelielos
daudzumos. Vislabprātāk to ēd aitas, bet sakapātām vai applaucētām gārsām
labprāt mielojas arī cūkas. Gārsa noder arī skābbarības sagatavošanai.
Noganīta gārsa ataug slikti.
Gārsa zied apmēram mēnesi, un šajā laikā tā ir ļoti
labs nektāraugs.
Gārsa
pārtikā
Neraugoties uz necilo izskatu un nezāles statusu, no
gārsas var gatavot daudzus veselīgus, vērtīgus un gardus ēdienus.
Ne velti mūks vientuļnieks Serafims Sarovskis
pavadīja trīs gadus lūgšanās un pārtiekot tikai no gārsas.
Savukārt vēl Otrā pasaules kara laikā Maskavas
sabiedriskās ēdināšanas darbinieki pavasarī devās vākt gārsu, lai
galvaspilsētas ēdnīcās pagatavotu viru.
Gārsa nav īpaši prasīga pret augšanas apstākļiem, un
ēnā augušās lapas ir sulīgākas un vērtīgākas nekā saulainā vietā plūktās. Tajās
ir vairāk hlorofila un atbilstoši arī magnija un antioksidantu.
Gārsas pēc smaržas nedaudz līdzinās pētersīļu
aromātam ar sveķainu mango noti un tā var padarīt interesantākus ikdienas
ēdienus. Senāk, kad uz tirgu veda dārzeņus un zaļumus, tos pārsedza ar gārsām,
lai tie tik ātri nesavīstu. Gārsa šādā veidā nedaudz padalījās arī ar savu
aromātu, piešķirot sava veida pikantumu un šarmu.
Piemērotākas ēšanai ir gārsas jaunās lapiņas. Pēc
noziedēšanas gan gārsas garša kļūst stiprāka, gan arī
augs šķiedraināks. Tomēr, ja neļauj gārsai izziedēt, to var pārtikā lietot visu
gadu. Ziemai to var sasaldēt, marinēt, gatavot no lapām pulverus, ko kā garšvielu
pievienot ēdieniem.
Receptes:
Novārījums
Divas ēdamkarotes gārsas lapu pārlej ar glāzi ūdens
un 15 minūtes karsē ūdens peldē, tad 45 minūtes ļauj ievilkties. Nokāš,
pievieno karstu ūdeni līdz sākotnējam apjomam un dienas laikā dzer nelielām
porcijām reimatisma, podagras, nieru un urīnpūšļa saslimšanu gadījumos, kā arī
pie ādas sēnīšu slimībām.
Gārsas
uzlējums
Trīs tējkarotes sasmalcinātu žāvētu lapu pārlej ar divām
glāzēm verdoša ūdens un termosā nostādina divas stundas. Lieto pa pusglāzei
četras reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas. Ārstēšanas kurss no viena līdz
trīs mēnešiem.
Gārsu jauno dzinumu un lapu sula
Pavasarī lapu sulu lieto kā vitamīnu avotu, garšai
pievienojot nedaudz medus.
Samaļ vai smalkā putriņā sablendē gārsas, pievieno
vārītu atdzesētu ūdeni attiecībās 1:1, kārtīgi samaisa un izspiež sulu caur
marli. Lieto pa divām ēdamkarotēm trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
Pavasara organisma attīrīšanas un stiprināšanas kurss – divas nedēļas. Šādi
pagatavotu sulu uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā trīs diennaktis.
Sula
ilgākai glabāšanai
Lai gārsu sulu varētu glabāt ilgāk, tai pievieno vai
nu etilspirtu, vai degvīnu tā, lai spirta koncentrācija būtu 20 % no kopējā
tilpuma. Tātad, ja izmanto degvīnu, jauc attiecībās 1:1. Šo sulu drīkst turēt
istabas temperatūrā, bet noteikti tumsā.
Lapas
pret urīnpūšļa iekaisumu
Urīnpūšļa iekaisuma gadījumā katru dienu iekļauj
ēdienkartē svaigas gārsas lapas, un drīz vien nepatīkamās sajūtas un sāpes
pazudīs.
Apliekamie
locītavu sāpēm un iekaisumiem
Svaigas lapas liek pie sāpošām vietām, mazinās sāpes
un iekaisums. Palīdzēs pie eksudatīvās diatēzes, podagras, reimatisma un citiem
iekaisuma procesiem.
Sasmalcinātas
lapas brūcēm
Svaigas sasmalcinātas lapas apliekamo veidā ir sens
līdzeklis iekaisumu un brūču dziedēšanai.
Vannas
iekaisušām locītavām
No gārsu saknēm gatavo vannas, kas palīdz
poliartrīta gadījumā. Šim nolūkam sasmalcina 40 g drogas, aplej ar vienu litru
verdoša ūdens un vāra 10 minūtes. Pusstundu nostādina un pievieno vannai. Šāda
pelde ieteicama pirms naktsmiera un kursa veidā – 5 – 7 procedūras.
Inhalācijas
pret klepu
Lai mazinātu kakla sāpes un sausu klepu, pavāra
katliņā gārsu lakstus un paelpo tvaikus.
Novārījums
mutes skalošanai
Divas ēdamkarotes lapu pārlej ar divām glāzēm
verdoša ūdens, ļauj ievilkties. Skalo kaklu. Palīdz pret stomatītu, stiprina
smaganas, novērš nepatīkamu aromātu no mutes un mazina kakla infekcijas, arī
angīnu.
Skaistumkopšanai
Mājas kosmetoloģijā svaiga, sasmalcināta gārsa
izmantojama sejas maskai, arī pret pinnēm, kaltēta – arī roku vannām un matu
skalošanai.
Svaiga
sula ierīvēšanai
Izspiež no gārsas sulu un ierīvē ar to sāpošās
vietas katru dienu vienu nedēļu.
Var arī ar rokām samurcīt svaigas nomazgātas gārsas
lapas un pēc tam piesaitēt iekaisušai vai sāpīgai vietai kā kompresi uz dažām
stundām. Ziemā ar verdošu ūdeni atmiekšķē kaltētas lapas un izmanto kā siltu
kompresi uz divām trim stundām.
Pret
kāju sēnītēm
Trešdaļu burkas piepilda ar gārsas saknēm un lapām,
piepilda trauku ar degvīnu un atstāj tumšā vietā ievilkties divas nedēļas.
Katru dienu nedaudz šī uzlējuma atšķaida uz pusēm ar
ūdeni un iesmērē sēnītes skartās vietas. Tā ārstējas, līdz sēnīte pilnībā
izzūd.
PĀRTIKĀ
Pirms ziedēšanas svaigas jaunās lapas izmanto
uzturā. No tām gatavo salātus, pievieno zupām un gaļas ēdieniem.
Parasti tās 1 – 2 minūtes gārsas blanšē karstā
ūdenī, kātus nomizo. Var lietot arī vārītas lapas, pasniegt ar sviestu un
ceptiem sīpoliem.
Uzglabāšanai gārsu saldē, sāla vai skābē tāpat kā
kāpostus, bet kātiņus – marinē. Lapas var sažāvēt, saberzt pulverī un vēlāk
pievienot ēdieniem kā garšaugu.
Vārīta
gārsa
Gārsas jaunās lapas vāra un pasniedz ar sviestu un
ceptiem sīpoliem.
Gārsas
un skābeņu salāti
Sajauc sakapātas gārsu lapas, augu eļļu, aso tomātu
mērci, sāli, skābenes, etiķi, vārītus sagrieztus kartupeļus un vārītus burkānus. Pirms
lietošanas svaigā veidā lapas blanšē karstā ūdenī 1 – 2 min. No kātiem pirms
lietošanas noņem miziņu.
Gārsas
salāti ar mārrutkiem
600 g gārsu jauno lapu pārlej ar verdošu ūdeni un
nostādina 10 minūtes. Pievieno 100 gramus rīvētu mārrutku, 80 gramu skābā
krējuma un sāli pēc garšas.
Pavasara
zālīšu pesto
Sarīvē 100 gramus jebkura cietā vai puscietā siera.
Salasa sauju jauno gārsu lapiņu, sauju jauno nātrīšu, sietā applaucē ar verdošu
ūdeni, pievieno piecas vēl mazas un
maigas pieneņu lapiņas, septiņus plaukstošus upeņu pumpurus, divas daiviņas
ķiploku, divas ēdamkarotes augu eļļas. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.
Visu smalki sablendē. Var ziest uz maizes, pievienot zupai vai ēst kā aizdaru
pie kartupeļiem vai makaroniem.
Zaļā gārsu
omlete
Sagriež krietnu sīpolu un liek uz pannas cepties eļļā
vai sviestā. Pievieno riekšavu nomazgātu plaukstošu gārsas lapiņu. Apcep trīs
minūtes. Trīs olas sakuļ ar trīs ēdamkarotēm piena vai ūdens un sāli. Iemaisa
saceptajās gārsās.
Gārsas
salāti ar gurķiem un ķiplokiem
Jaunās, tikko plaukstošās lapiņas nomazgā, applaucē
ar verdošu ūdeni, sakapā, pievieno smalki sagrieztu gurķi, majonēzi un sakapātus
ķiplokus.
Gārsu
– auzu zupa
Auzu pārslas vāra, ūdenim pievienojot nedaudz augu
eļļu. Pievieno jaunās gārsu lapas un sāli, vāra līdz pilnai gatavībai. Pasniedz
ar sviestu un diļļu zaļumiem.
Gārsu
– svaigo gurķu zupa
Gārsu lapas un zaļos sīpolu lociņus sasmalcina un
vāra. Pievieno sviestu, sāli svaigus gurķus, kartupeļus un vāra līdz pilnīgai
gatavībai. Pievieno skābu krējumu ar miltiem un uzvāra. Zupu pasniedz,
pārkaisītu ar zaļumiem.
Gārsu
– sēņu zupa
Divos litros ūdens vāra sagrieztus kartupeļus,
pievieno sēnes, sāli un turpina vārīt. Tad pievieno sakapātas gārsu lapas un
sviestu.
Pavasara
zaļumu zupa
Verdošā gaļas buljonā liek vārīties burkānus,
kartupeļus, smalki sakapātas jaunās gārsu lapiņas, skābenes un pirms tam
applaucētas nātres. Vāra 15 – 20 minūtes. Pa to laiku uz rupjās rīves sarīvē
burkānus, sagriež sīpolus, apcep taukos un pievieno zupai. Vāra vēl 5 minūtes.
Pasniedz ar sakapātu olu un krējumu
Gārsas
kotletes
Gaļasmašīnā samaļ puskilogramu jauno gārsas lapiņu
ar 200 gramiem vārītu kartupeļu un 200 gramiem baltmaizes. Pievieno divas jēlas
olas, smalki sakapātus selerijas un pētersīļu zaļumus, pēc garšas – sāli un
piparus. Kotletes apvārta rīvmaizē vai miltos un cep gatavas sviestā.
Gārsu
sautējums
600 gramu gārsas lapu vāra kopā ar sagrieztiem
burkāniem, pievieno kabaču gabaliņus. Turpina vārīt. Tad sablendē un samaisa ar
apceptiem sīpoliem, sāli un sautē līdz masa sabiezē. Pēc garšas pievieno
sinepes, etiķi, piparus. Pasniedz, pārkaisītu ar diļļu zaļumiem.
Gārsu
biezenis
Pilnu katlu gārsu lapu pārlej ar verdošu ūdeni un
vāra. Tad ūdeni nolej, pievieno sāli, sviestu un visu sablendē. Vēlreiz
uzkarsē. Pasniedz ar sviestā apceptiem baltmaizes grauzdiņiem.
Gārsas
ar grauzdiņiem
Sālsūdeni novāra kilogramu gārsu lapu, pievieno 100
gramus eļļas vai sviesta un pārkaisa ar eļļā apceptiem baltmaizes grauzdiņiem.
Gārsas
un nātru ikri
Riekšavu jauno nātru un riekšavu gārsu lapu blanšē
verdošā ūdeni divas minūtes. Pievieno sakapātu sīpolu un cep augu eļļā trīs
minūtes. Pasniedz pie vārītiem kartupeļiem, gaļas un zivju ēdieniem vai ēd ar
maizi. Sāli un piparus pievieno pēc garšas pirms ēšanas.
Gārsa
ar sautētu gaļu
Sautētai gaļai krietnu riekšavu gārsu lapu pievieno trīs
minūtes pirms gatavības.
Kartupeļi
ar gārsu
Ceptiem kartupeļiem trīs minūtes pirms gatavības uz
pannas piejauc sasmalcinātus gārsas zaļumus. Pasniedz ar skābu krējumu.
Gārsu
sakņu veselības pulveris
Gārsas saknes izžāvē, samaļ. Ar aprēķinu, lai katram
ēdājam tiktu pa tējkarotei šī veselības pulvera, pievieno pankūku mīklai vai
pārkaisa brokastu putru. Var pievienot zupām, sacepumiem, gaļas sautējumiem un
salātiem.
Sālīti
gārsas ikri
500 gramus gārsu lapu nomazgājiet, smalki
sakapājiet, lieciet emaljētā vai stikla traukā, pievienojiet ēdamkaroti sāls,
samaisiet un cieši pieblietējiet. Uzlieciet vāciņu un nolieciet ledusskapī.
Apmēram trešajā dienā gārsas ikri būs gatavi. Tos var ziest uz maizes un
izmantot arī kā piedevu ēdieniem.
Gārsu
pīrādziņi
Kilogramu gārsu lapu pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj
pastāvēt, līdz tās kļūst mīkstas. Tad jau mīksto gārsu smalki sakapājiet,
pievienojiet masai trīs vārītas un sakapātas olas un divas glāzes vārītu rīsu.
Pēc garšas pievienojiet sāli un piparus. Pildiet pīrādziņos un cepiet kā
parasti.
Lasi arī Pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27450405
Lasi arī Pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27450405
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru