Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Parastais rasaskrēsliņš (Alchemilla vulgaris)

Ar dzīvības ūdeni plaukstās
Pat bezrasas rītos parastais rasaskrēsliņš (Alchemilla vulgaris) būs savās lapās savācis rasas lāses. Uz šo augu lielas cerības lika alķīmiķi, to izmanto šamaņi, bet mūsdienās zinātnieki atklāj aizvien jaunas iespējas, kā to izmantot. Viņi tagad pierāda to, ko tautas medicīna pēc ilggadējiem novērojumiem zināja jau sen.
Parastais rasaskrēsliņš ir daudzgadīgs lakstaugs, plaši izplatīts visā Eiropā, sastopams pļavās, atmatās, mežmalās. Ārstnieciskās īpašības minētas jau Dioskorīda darbos.
Kā ievākt un žāvēt?
Rasaskrēsliņa drogu pagatavošanai ievāc gan auga ziedus (pilnzieda laikā), gan lapas (augusta beigās) un žāvē ēnā labi vēdināmā vietā līdz 45 grādu (vai kaltē 60 °C ) temperatūrā.
Ja lakstus un lapas pareizi žāvē (nepārsniedzot 60 grādu temperatūru, vitamīni un aktīvās vielas lielā mērā saglabājas. Tomēr neglabājiet šo drogu ilgāk par gadu – būs zudusi liela daļa tās efektivitātes.
Ko satur?
Droga satur miecvielas, glikozīdus, kumarīnus, flavonoīdus (kvercetīnu.), rūgtvielas, dzelzi, magniju, cinku un citas minerālvielas. Šis augs satur salicilskābi, kuras iedarbība ir līdzīga kā aspirīnam, – kavē iekaisuma rašanos, palīdz sāpīgu mēnešreižu gadījumā, ir ar pretmikrobu īpašībām.
Drogai piemīt savelkošā, atkrēpošanu veicinošā, menstruālo ciklu regulējošā darbība. Lieto smagu menstruālo sāpju, menopauzes simptomu atvieglošanai. Rasaskrēsliņa ekstraktus mūsdienās pēta kā vazorelaksantus, kas mazina asinsspiedienu, un arī kā vielmaiņas paātrinātājus, kas palīdz cīnīties ar lieko svaru. Labi panākumi gūti stomatīta un ādas brūču dziedēšanā, izmantojot 3% šķīdumu glicerīnā.
Svaigās lapās liels C vitamīna saturs līdz pat 210 mg/100 g iesaka jaunās lapiņas pievienot salātiem. Lapām augot un nobriestot, tajās palielinās miecvielu koncentrācija, un tās vairs nav tik garšīgas un kļūst izteiktāka savelkošā garša. Rasaskrēsliņi ir viens no savvaļas ēdamajiem augiem, no tā var gatavot zupas, pievienot sakņu sautējumiem, skābēt, izmantot kā pīrāgu pildījumu. Samaltus izkaltētus rasaskrēsliņus lieto kā garšvielu.
Miecvielu klātbūtne novērš rūgšanas un pūšanas procesus zarnās, tādēļ lieto vidēji stipras nespecifiskas caurejas gadījumā. Ierobežo pārmērīgu ēstgribu bulīmijas gadījumā.

Kā un pret ko lieto?
Tēju lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi – skalojumos, apmazgāšanai, sēdvannām vēnu nepietiekamības, smaguma sajūtas kājās novēršanai, hemoroīdu gadījumā. Kā pretiekaisuma līdzekli –čūlu, augoņu, strutojošu brūču, ekzēmu apmazgāšanai, niezes novēršanai. Rasaskrēsliņa tēju iesaka pie saaukstēšanās ar iesnām un klepu.

Miecvielu saturs nosaka, ka drogai būs savelkošas īpašības. Gan tēju, gan svaigu lapu sulu šo īpašību dēļ varēs lietot pret caureju, bet sautētas lapas likt uz brūcēm. Šādi lietotām, tām būs asinis apturošas īpašības.
Salicilskābes saturs rasaskrēsliņos nosaka, ka šai drogai būs aspirīnam līdzīga iedarbība. Tas mazinās iekaisuma reakcijas, reimatisma un artrīta sāpes, ārstēs aizsmakumu, kakla sāpes, mandeļu iekaisumu, šķidrinās asinis, novērsīs menstruālās sāpes un premenstruālo sindromu.
Vēl līdz galam zinātnieki nav noskaidrojuši iedarbības mehānismu, bet rasaskrēsliņš regulē sievišķos hormonus, iespējams, atjauno gan progesterona, gan estrogēnu, gan prolaktīna līmeni vai attīra tā receptorus. Sievietēm ar neritmisku ciklu, smagām mēnešreizēm, pirms menopauzes, ar neauglības problēmām rasaskrēsliņš mazina šīs dzimumhormonu disbalansa raisītās problēmas. Dzimumhormonu atjaunošana jauneklīgā līmenī ietekmē sievišķo skaistumu, ādu, liek sievietei izskatīties jaunākai un palīdz mazināt hormonu disbalansa radītu lieko svaru. Tomēr grūtniecēm rasaskrēsliņu lietot neiesaka – tas var būt abortatīvs. Tautas medicīna iesaka zīdītājām, lai vairotu piena daudzumu.
Vazorelaksanti, ko satur rasaskrēsliņi, mūsdienās tiek zinātnieku intensīvi pētīti kā asinsspiedienu mazinošas zāles. To iedarbības mehānisms – atbrīvot uztraukumu dēļ saspazmētus asinsvadus. Nav brīnums, ka tautas medicīnā jau sen rasaskrēsliņus lieto pret paaugstinātu asinsspiedienu un sirds sāpju gadījumā. Ja vēl sievietēm sirds un asinsvadu problēmas saistītas ar menopauzes atnākšanu, iedarbība ir divkārša – gan hormonu līmeni uzlabojoša, gan asinsrites problēmas mazinoša. Ar iedarbību uz asinsvadiem var būt labvēlīgā ietekme uz plaušām un bronhiem. Ja vēl rasaskrēsliņus pagatavo ar sarkanvīnu, vazorelaksantu efekts būs vēl izteiktāks.
Zinātnieki izpētījuši, ka rasaskrēsliņi paātrina vielmaiņu, veicina notievēšanu un mazina otrā tipa diabēta izpausmes.
Jaunākajos zinātniskajos pētījumos pierādīts, ka rasaskrēsliņi būtiski palīdz dziedēt stomatīta čūlas mutē, bet eksperimentos ar žurkām ātrāk un labāk dzīst brūces. Ir pat izpētīts bioķīmiskais mehānisms, kāpēc tā notiek. Tautas medicīnā brūču, čūlu, stomatīta, piņņu, ekzēmas un iekaisušu acu ārstēšanai rasaskrēsliņi lietoti jau gadsimtiem ilgi.

Zāles, ar kurām kopā nebūtu ieteicams lietot
·       Tā kā rasaskrēsliņš satur aspirīnam līdzīgu vielu salicilskābi, to nevajadzētu lietot kopā ar aspirīnu un citiem asinis šķidrinošiem līdzekļiem. Visādā gadījumā konsultējieties pie zinoša farmaceita.
·       Tā kā rasaskrēsliņš traucē dzelzs uzsūkšanos, tas mazina dzelzs preparātu efektivitāti.

Alķīmiķu un šamaņu augs
Latīniskais nosaukums Alchemilla norāda, ka tā bijusi alķīmiķu puķe. Rasu, kas sakrājusies rasaskrēsliņa lapās, alķīmiķi mēģinājuši izmantot filozofu akmens un dzīvības eliksīra iegūšanai. Alķīmiķiem neizdevās. Tomēr rasaskrēsliņam piedēvē īpašas okultās spējas. Ar rasu mazgājot katru rītu seju, sievietes spējot atgūt ziedošu jaunību, bet saknes izmanto vīriešu pieburšanai.
Dziednieki uzskata, ka unikāla raspodiņa īpašība ir glabāt un nodot informāciju. To bija ievērojuši Sibīrijas šamaņi un burvji. Altaja tautām raspodiņš bija iekļauts visdažādāko pieburšanas tēju sastāvā.
Neparastu šo augu dara tā divkāršā ziedēšana vasaras laikā un rasas krāšanās šī auga lapās pat bezrasas rītos. Uzskata, ka no rasaskrēsliņu lapām savāktā rasa darbojas kā dzīvais ūdens.
Altaja sievietēm rasaskrēsliņš ir pirmais pretnovecošanas un atjaunošanās līdzeklis.
Ar auga informācijas saglabāšanas spējām jārēķinās, vācot to. Nevāciet šo augu ceļmalās un pilsētas robežās. Altaja dziednieki uzskata, ka ir svarīgi rasaskrēsliņu dzert stingri noteiktos laikos – saulei lecot, saulei rietot un precīzi dienas vidū. Lai arī dziednieki atzīst rasaskrēsliņa ķīmiskā sastāva noteiktās ārstnieciskās īpašības, bet, viņuprāt, noteicošā ir šī auga spēja iedarboties uz slimības informatīvo lauku.
Ja cilvēkam rādās murgi vai viņš ir nervozs, Altaja dziednieki iesaka zem spilvena vienu nedēļu turēt tūtiņas ar rasaskrēsliņa lakstiem. Pēc tam tās sadedzināmas ugunī.
 
Receptes:
Tēja
Lai pagatavotu rasaskrēsliņa tēju, 1 ēdamkaroti drogu aplej ar 1 glāzi vāroša ūdens un notur vai vēl vāra 10–20 minūtes.
Uzlējums
Uzlējumam lieto divas ēdamkarotes drogu, ko aplej ar verdošu ūdeni un atstāj pusstundu ievilkties.
Vīna uzlējums
100g rasaskrēsliņa drogu pārlej ar litru sarkanvīna (kagoru vai līdzīgu), tumšā vietā ļauj ievilkties trīs nedēļas, pēc tam uzlējumu izkāš. Lieto trīs reizes dienā pa 50 gramiem pret tuberkulozes gadījumā.
Tēja pret neauglību
Pa vienai ēdamkarotei ūdenspipara (Persicária hydropíper) drogu  3–4 zirnīšus smaržīgā pipara un vienu ēdamkaroti kanēļa aplej ar puslitru verdoša ūdens un vāra 5–7 minūtes uz lēnas uguns. Nokāš un dzer kā tēju.
Jaunības eliksīrs
30 gramu sausu rasaskrēsliņa drogu termosā aplej ar ļoti karstu sarkanvīnu. Atstāj ievilkties vismaz 12 stundas. Lieto trīs reizes dienā pa 40 gramiem bronhīta gadījumā. Šis dzēriens palīdz arī mazināt sirds sāpes, veicina atlabšanu no tuberkulozes, reimatisma, mazina bezmiegu un cukura diabētu. Tas ir labs līdzeklis jaunības saglabāšanai un pret menopauzes problēmām.
Rasa sejas mirdzumam
Katru rītu saullēktā dodies tīrā pļavā, kur aug rasaskrēsliņš un nomazgā savu seju ar tā lapās sakrājušos rasu.
Brūču un čūlu dziedēšanai
Svaigas lapas rūpīgi nomazgā, sasmalcina un 2–3 minūtes sutina nelielā ūdens daudzumā. Kad lapu biezenis atdzisis, liek uz brūcēm.
Sula pret caureju
No jaunām lapiņām izspiež sulu un lieto ik pēc divām stundām pa vienai tējkarotei.
Sejas skaistumam
Sulu, ko atjauc attiecībās 1:10 ar pienu, lieto ārīgi ādas mazgāšanai.
Krāsa šamaņiem
Ar rasaskrēsliņa dažādu auga daļu novārījumiem var iegūt dažādus dzeltenā, zaļā un melnā toņus, taču to izmanto vien šamaņi kulta priekšmetu krāsošanai.
Anda Leiškalne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...