Senais un modernais
kanēlis
Kanēli augstu vērtēja jau divus tūkstošus gadu pirms mūsu
ēras. Pēc Mozus norādījumiem, tas iekļaujams svaidāmās eļļas sastāvā. Kopš
viduslaikiem ar to ārstēja klepu un vēdera problēmas, bet mūsdienās parādās
aizvien jauni pētījumi par to, ka kanēlis var aizkavēt gan diabētu, gan
Pārkinsona un Alcheimera slimību.
Pastāv vairākas kanēļa sugas. Ceilonas kanēli (Cinnamomum verum) mēdz dēvēt arī par īsto kanēli. Plaši izplatīts ir Ķīnas kanēlis jeb kasija
(Cinnamomum cassi). Nezinātājiem
tos grūti atšķirt.
Kulinārijā un veselībai
Mūsdienās kanēli audzē Indijā, Bangladešā, Javā, Sumatrā,
Brazīlijā, Ķīnā, Vjetnamā, Madagaskarā un citur. Kanēļa koku audzē divus gadus,
tad nogriež līdz saknei. Vēl pēc gada ap celmu saaug atvases, no kurām tad arī
iegūst kanēļa miziņas, kuras žāvē, atbrīvo no raupjās ārējās kārtas un sagriež
standziņās.
Kanēlis ir ļoti aromātisks, un tam ir asa, rūgti saldena garša. To diezgan
plaši izmanto kulinārijā, pievienojot dažādiem saldajiem ēdieniem, karstvīnam un
punšam, kafijas aromatizēšanai un arī sāļajiem ēdieniem – zivīm, gaļai.
Kanēli izmanto arī tautas medicīnā gremošanas un ēstgribas veicināšanai,
pret sliktu dūšu, kā pretklepus līdzekli un nervu sistēmas nomierinātāju.
Noslēpumainā vēsture
Ēģiptē kanēli ieveda jau 2000 gadus pirms mūsu ēras. To
dažādas tautas izmantojušas tempļos kā kvēpināmo upuri, kanēlis vairākās vietās
minēts arī Bībelē. Mozus 2. grāmatā pravietis dod pamācību svaidāmās eļļas
izgatavošanai un tās sastāvā minēts kanēlis. Arī Zālamana Augstajā dziesmā
juteklīgi apdziedāts kanēlis, pēc kura smaržo viņa mīļotās drēbes. Mūsu ēras sākumā kanēlis maksāja ārkārtīgi dārgi, to
dāvināja valdniekiem un augstmaņiem kā īpašu velti.
Interesanti, ka līdz pat viduslaikiem kanēļa iegūšana tika
turēta noslēpumā. Arābi stāstīja leģendas par kanēļa putniem, kas vij savas
ligzdas no kanēļa standziņām. Tās viņi atnesot pāri jūrām no nezināmas zemes.
Cilvēki pie kanēļa varot tikt, ja putnus no ligzdas aizvilinot ar gaļu. Tie
sanesot savās ligzdās tik daudz gaļas, ka ligzda nokrīt no klintīm un cilvēki
var savākt kanēli.
Tikai 16. gadsimtā, kad portugāļi kolonizēja Ceilonu
(Šrilanku), viņi atklāja, kur aug teiksmainais augs. Viņi noturēja kanēļa monopolu aptuveni 100 gadu. Pēc tam tas
nonāca dāņu rokās, turpinājās kanēļa ievākšana savvaļā, un vietām to sāka arī
audzēt. Pēdīgi Ceilona nonāca britu kontrolē, bet tolaik jau kanēļa audzēšana
sāka izplatīties citos reģionos, turklāt izrādījās, ka līdzīgas īpašības kā
Ceilonas kanēļkokam piemīt arī Ķīnas kanēļkokam, ko sauc arī par kasiju.
Prāta
spējas, apmācība, Alcheimers
Kanēlim raksturīgā asā garša un smarža ir no cinnamaldehīda,
kas sastāda 90% mizas ēterisko eļļu. Vēl kanēlis satur kumarīnu, kanēļskābi,
cinamātu, eigenolu, etilspirtu, linalolu un katehīnus.
Mūsdienās dažādu valstu pētnieki noskaidrojuši, ka kanēlis
normalizē organismā glikozes vielmaiņu un tādējādi neļauj tik ātri uzkrāties
liekajiem taukiem. Protams, šis efekts nebūs vērojams, ja kanēli lietosiet
kanēļmaizīšu, saldo ēdienu un cepumu veidā. Tas jālieto vai nu pie tējas, pie
kafijas vai vienkārši pa ceturdtaļtējkarotei no rītiem. Kanēlis ne tikai
veicina glikozes vielmaiņu, bet arī normalizē holesterīna līmeni. Kanēlis
paaugstina mundrumu un veicina dzīvesprieku. Kanēlis ir ļoti noderīgs liekā svara
nomešanai arī ar to, ka mazina apetīti un bada sajūtu. Šī garšviela arī
lieliski attīra gremošanas sistēmu un kavē novecošanās procesus.
Arizonas universitātes (ASV) zinātnieki eksperimentos ar
pelēm pat izpētījuši, ka cinnamaldehīds ir spējīgs cīnīties ar kolorektāliem
(resnās un taisnās zarnas) audzējiem.
Savukārt Raša universitātes (ASV Čikāgā) pētnieki
izpētījuši, ka kanēlis mazina smadzenēs Pārkisona slimībai raksturīgās izmaiņas
un izpausmes.
Telavivas universitātes profesors
Mihails Ovadija pierādīja, ka kanēlis paralizē vīrusu apvalku darbību un neļauj
veidoties amiloīdu olbaltumvielām, kuru izgulsnējumi smadzenēs rada Alcheimera
slimību.
Četrus mēnešus laboratorijas dzīvniekiem
ar paaugstinātu amiloīdu sintēzi deva kanēli un viņām Alcheimera slimība
neattīstījās. Piedevām nebija vērojamas arī nekādas blaknes.
Kam bīstams kumarīns
Eiropas Savienības pārtikas nekaitīguma aģentūra
apstiprināja maksimālo pieļaujamo kumarīna diennakts devu. Šo vielu satur arī
kanēlis. Kumarīns ir patīkamā smalkā smaržas nianse, kas piemīt žāvētam
āboliņam, smaržīgam sienam un svaigām avenēm. Lielākos daudzumos kumarīns var
darboties kā antikoagulants, kas kavē asins recēšanu. Tāpēc neiesaka kanēli
lielākās devās lietot pirms plānotām ķirurģiskām operācijām. Kumarīnu galvenokārt
satur Ķīnas kanēlis.
Kopumā
kanēlis ir droši lietojama garšviela. Līdz četriem mēnešiem ilgi to lietojot
pat pa tējkarotei dienā, nekāds kaitējums organismam rasties nevar. Tomēr ir
daļa cilvēku, kuru aknas iedzimtības dēļ sliktāk pārstrādā kumarīnu – viņiem
liela apjoma kanēļa lietošana var radīt saindēšanos un aknu problēmas.
Pašlaik
nav izpētīta ilgstoša kanēļa lietošanas ietekme uz grūtnieču un jauno māmiņu,
kas baro bērnus ar krūti, veselību. Tāpēc šajos gadījumos kanēli ieteicams
lietot tikai kā garšvielu. Pusaudži un jaunieši vecumā no 13 līdz 18 gadiem var
droši lietot līdz vienam gramam kanēļa katru dienu trīs mēnešus pēc kārtas –
nekādu ļaunumu tas nenodarīs.
Dažādas receptes
Pret klepu un aizsmakumu
Lai ārstētu klepu, aizsmakumu un rīkles iekaisumu trīsreiz dienā lēnām
nosūkā karoti medus, kam pievienota ceturtdaļtējkarote malta kanēļa.
Bronhīta ārstēšanai
Glāzē silta piena iejauc karoti medus un pustējkaroti kanēļa. Lēnām
izdzer.
Maska pret pinnēm
Pret pinnēm gatavo medus un kanēļa masku, pievienojot tējkaroti malta
kanēļa trīs ēdamkarotēm medus.
Matu stiprināšanai
Matu stiprināšanai gatavo masku no siltas olīvu eļļas, kam pievieno
ēdamkaroti medus un tējkaroti kanēļa.
Pret locītavu sāpēm
Tautas medicīna iesaka uz sāpošām locītavām ziest plānā slānī kanēli,
ka sajaukts vienādās attiecībās ar medu. Tomēr, ja patīkama sildoša efekts nav
un rodas diskomforts, šo procedūru vajag pārtraukt.
Pret smēķēšanu un apetīti
Zobu irbulīšus, kas piesūcināti ar kanēļa eļļu, var košļāt cilvēki, kuri
cenšas atmest smēķēšanu vai ievēro diētu. Bambusa vai koka irbulīšus liek
hermētiskā traukā, pārlej ar kanēļa eļļu un atstāj uz diennakti. Pēc tam izliek
uz neuzsūcošas virsmas un atstāj, līdz irbulīši kļūst sausi.
Pret trauksmi un depresiju
Aromterapijā kanēļa smarža kalpo, lai aktivizētu smadzeņu izzinošās
funkcijas, uzlabotu iegaumēšanas spēju un uzmanību. Vienlaikus kanēļa aromāts
spēj mazināt trauksmi un nomāktu garastāvokli.
Gremošanas veicināšanai un labākais asinsritei
Ķīnas tradicionālajā
medicīnā kanēļkoka mizu lieto kā spēcinošu līdzekli pēc pārciestajām slimībām,
pret vājumu, atveseļošanās periodā, gremošanas veicināšanai, šķebināšanas un
vemšanas novēršanai, pret caureju. Saaukstēšanās gadījumā iesaka dzert uzlējumu
pa pusglāzei 2 – 3 reizes dienā asinsrites stimulēšanai, īpaši roku un kāju
pirkstos, pret muskuļu sāpēm un vīrusu un baktēriju izraisītām infekcijām.
Kanēļa mizu sievietes lieto arī mēnešreižu veicināšanai, jo tā aktīvās vielas
stimulē dzemdes muskulatūru un veicina asiņošanu.
Pret lieko svaru
Vakarā divas tējkarotes kanēļa sajauc ar tējkaroti medus un
pārlej ar siltu tēju. Samaisa. No rīta tukšā dūšā izdzer šo uzlējumu.
Pret diabētu un
paaugstinātu holesterīnu
No rītiem lieto pa pustējkarotei malta kanēļa. Jāuzmanās, ja
lieto arī zāles cukura līmeņa mazināšanai – glikozes līmenis asinīs var
nokristies par daudz.
Modeļu launags
Pustējkaroti kanēļa, pustējkaroti ingvera un mazu šķipsniņu
sarkano piparu sajauc ar glāzi kefīra. Šis dzēriens veicina vielmaiņu un lieko
tauku sadedzināšanu.
Imunitātes
stiprināšanai
Cilvēkiem, kas bieži
sirgst ar elpošanas ceļu infekcijām un vīrusu slimību, profilaksei ieteicams pa
šķipsniņai kanēļa katru rītu pievienot savai tējai vai kafijai.
Kāju un vēdera ādas
tvirtumam
15 gramu jebkuru kosmētisko mālu sajauc ar tējkaroti kanēļa
un diviem pilieniem apelsīna ēteriskās eļļas un nelielu daudzumu silta ūdens.
Pirms ietīšanas procedūras āda jāattīra. Uzlabojas limfas attece, vielmaiņa
ādā, tā kļūst tvirtāka un elastīgāka. Smērē uz problēmzonām, aptin ar pārtikas
plēvi, sasedzas ar siltu segu un ļauj maisījumam iedarboties vienu stundu. Tad
to nomazgā un uzsmērē pretcelulīta krēmu.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru