Gudrais rieksts
Ziemassvētku noskaņa mūsu ģimenē jau kopš manas mammas
bērnības ir saistīta ar valriekstiem (Juglans
regia). Ar riekstu standziņām pārkniebjot tā čaulu, atklājas rievains,
galvas smadzenēm līdzīgs rieksta kodols. Lai gan ir dažādas leģendas par šo
līdzību, man labpatīk ticēt tai, kas stāsta par gudrību. Sengrieķu filozofs
Platons esot visā nopietnībā uzskatījis, ka valrieksti domā.
Valrieksti ir gudru cilvēku izvēle un veicina smadzeņu
darbību. Kodolos ir vairāk nekā 70% eļļas, kas vērtības ziņā pielīdzināma
olīveļļai – tā satur tik daudz vērtīgu taukskābju, ieskaitot Omega 3,
kas samazina holesterīna līmeni asinīs, mazina iekaisumu procesus un kavē
aterosklerotisko pangu veidošanos. Valrieksti bagātīgi satur alfa-linolēnskābo
(ALA): Omega 3 taukskābju formu.
Vērtīgu vielu
koncentrāts
Šajos riekstos satopami gan B grupas vitamīni, gan A, E un C
vitamīns. Valriekstu kodoli satur 375–500 mg kālija, 15–90 mg kalcija un
180–280 mg magnija. Lielais magnija un kālija saturs veicina paaugstināta
asinsspiediena normalizēšanos. Bagātīgais joda sastāvs nāk par labu
vairogdziedzerim, bet cinks uzlabo imunitāti, veicina matu augšanu un ādas
veselību. Valrieksti satur kobaltu. Šajos riekstos ir gandrīz 20%
olbaltumvielu, kas ir vairāk nekā biezpienā vai gaļā.
100 gramos lobītu valriekstu ir ap 660 kkal un 65 g tauku,
bet, kaut tajos ir daudz taukvielu un
kaloriju, ēdot šos riekstus, svars tomēr krītas. Pie šāda secinājuma nonākusi
Šerila Roka (Cheryl Rock), kas Kalifornijas universitātes Sandjego medicīnas
augstskolā veikusi pētījumu par valriekstiem. 100 gramu riekstu satur 14 g
ogļhidrātu, 6,7 g šķiedrvielu un 15 g olbaltumvielu.
Valrieksta čaumala ir kā dabas dota konservu kārba, kas
saglabā kodolu svaigu un vērtīgu. Toties izlobīti valriekstu kodoli ātri
oksidējas. Lai neietu bojā vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kas ir
valriekstos, labāk lobīt tos tieši pirms ēšanas.
Aizkavē plānprātību
un iekaisumus
Šie rieksti ir bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm, satur
arī balastvielas, tāpēc sniedz sāta sajūtu un mazās devās, neraugoties uz
augsto enerģētisko vērtību, pat palīdz notievēt, sekmē arī holesterīna līmeņa
normalizēšanos un asinsvadu sieniņu elastības saglabāšanos, palīdz regulēt
asinsspiedienu, ārstēt iekaisumus, nāk par labu kaulu veselībai un veicina
labāku miegu. Māstrihtas
universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka apmēram 10 valrieksti dienā samazina
risku mirt no elpceļu slimībām (piemēram, astmas vai emfizēmas), kā arī aizkavē
dažādas neiroloģiskās kaites, piemēram, plānprātības rašanos. Šo riekstu
lietošana samazina iekaisums un trombu veidošanos artērijās pēc treknu ēdienu
ēšanas. Speciālisti iesaka katru dienu apēst astoņas valriekstu pusītes.
Valriekstiem piemīt baktericīdas, pretiekaisuma,
pretsklerozes pretcērmju, savelkošu, bet
sakņu miza vēderu mīkstinošas īpašības. Gan lapu, gan augļapvalku, gan čaulu un
starpsieniņu uzlējumi veicina epitelizāciju un brūču dzīšanu. Šiem uzlējumiem
piemīt žultsdzenoša, apetīti veicinoša iedarbība Augļapvalku novārījums ar medu
labi noder cērmju izdzīšanai.
)))))
Receptes:
Lapas kā pārsienamie
Vēl 17. gadsimtā krievu kara ārsti
izmantoja valriekstu lapas kā labu pārsienamo materiālu, kas nodrošināja brūču
tīrību.
Valriekstu čaumalas
pret zobakmeni
40 gramu valriekstu čaumalu vāri 20 minūtes. Ļauj tām
atdzist un nokās. Uz 10 minūtēm iemērc zobu suku šajā novārījumā un rūpīgi
iztīri zobus. Šo procedūru var atkārtot trīs reizes dienā tik ilgi, kamēr
zobakmens pazūd.
Lapu sula
Svaigu valriekstu lapu sulu tautas medicīna iesaka lietot
pret pinnēm un augoņiem.
Degvīna uzlējums pret
mazasinību
Mazasinības novēršanai ņem trīs gramus nenogatavojušos
riekstu augļu, pārlej ar 100 gramiem degvīna, ļauj ievilkties nedēļu, izkāš.
Lieto pa 20 pilieniem 2 – 4 reizes dienā pirms ēšanas. Kursa ilgums: 3 – 4
mēneši.
Valriekstu čaumalu
novārījums
Vienu
ēdamkaroti čaumalu un šķērssieniņu pārlej ar glāzi ūdens, vāra vienu minūti,
ļauj ievilkties desmit minūtes. Lieto pa ceturtdaļglāzei trīs reizes dienā pēc
ēšanas.
Valrieksta lapu uzlējums
Vienu
ēdamkaroti kaltētu valrieksta lapu pārlej ar glāzi verdoša ūdens. Tur stundu
siltā vietā. Lieto pa ceturtdaļglāzei trīs reizes dienā pirms ēšanas. Ar šo
uzlējumu var skalot kaklu angīnas, laringīta, stomatīta un faringīta gadījumā.
Apstrādā ādu pret pinnēm un dermatītiem. Tautas medicīna iesaka bērniem cērmju
izdzīšanai un pret rahītu. Pie locītavu
saslimšanām, podagras, reimatisma valriekstu lapu uzlējumu lieto kā
pretiekaisuma un atsāpinošu līdzekli, ko dzer ne tikai iekšķīgi, bet arī
izmanto vannu, komprešu un apliekamo veidā. Pie sāpošām locītavām var vairākās
kārtās pietīt svaigas lapas, pirms tam tās mazliet saburzot.
Plaušu tuberkulozes un
pastiprinātas svīšanas gadījumā lieto gan lapu uzlējumu, gan ar medu saberztus
riekstu kodolus.
Valriekstu spirta uzlējums
30
valriekstu kodolu sasmalcina un pārlej ar vienu litru degvīna. Tur divas
nedēļas saulē. Pēc tam izkāš. Lieto pa pusēdamkarotei trīs reizes dienā pirms
ēšanas.
Valriekstu vīns
To raudzē no jaunajiem
valriekstiem. 50 nenobriedušus valriekstus sagriež četrās daļās, ieliek 20
litru vīna raudzēšanas pudelē, pievieno 2,5 līdz 3 kilogramus cukura pārlej ar
15 litriem atdzesēta novārīta ūdens. Liek raudzēties. Kad pudeles saturs
izrūdzis, nogaida apmēram mēnesi. Šis vīns ir ar ārstniecisku iedarbību, tāpēc
dienā to drīkst dzert ne vairāk kā pusi glāzes. Papildina organisma joda un
citu minerālvielu rezerves.
Aprikozes, medus un
valrieksti imunitātei
Nepieciešams: 200 grami rozīņu, 200 grami žāvētu aprikožu,
200 grami valriekstu kodolu, viens citrons ar mizu, 250 grami medus. Visu samaļ
un lieto pa vienai ēdamkarotei no rīta tukšā dūšā.
Valrieksti pret krūts
vēzi
Profesore Eleina Hardmane iesaka sievietēm krūts vēža
profilaksei katru dienu apēst piecus valriekstus. Vīrieši var lietot līdz 14
riekstiem katru dienu, un tas noderēšot prostatas vēža profilaksē.
))))
Viss par riekstkoku
jeb valriekstu
Savvaļā karaliskais riekstkoks jeb īstais (grieķu)
valrieksts (Juglans regia) aug Dienvideiropā un Āzijas centrālajā un
austrumu daļā. No citiem riekstkokiem tas atšķiras ar gaiši pelēku mizu, nepāra
plūksnaini saliktajām, 20 – 40 cm garajām lapām. Sasniedz līdz 20 m augstumu,
vainags ir 3 – 5 m plats, izplests, koka mūžs: vidēji 120 gadu. Auglis parasti
lodveida vai nedaudz iegarens, kails; pēc nogatavošanās sēkla jau kokā izkrīt no
apvalka, tam atveroties vai tam atsitoties pret zemi. Rieksts atšķirībā no
citām sugām ir ar divām gludām ribām gar šuvēm, pa kurām rieksti viegli šķeļas.
Latvijā valriekstus audzē sen, un daži koki apskatāmi
nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī. Turklāt šie koki ir izturīgi pret
kaitēkļiem un slimībām. Kazdangas parkā šo koku alejai jau ir vairāk nekā 300
gadu. Arī Rīgas, Kuldīgas, Jelgavas un Ogres rajonā ir valrieksti, kas ražo jau
daudzus gadus. Tie parasti ienākas septembrī, oktobra sākumā. Atšķirībā no
citām riekstkoku sugām gataviem grieķu valrieksta bumbuļiem ārējais zaļais,
mīkstais apvalks sadalās, un rieksts brīvi nokrīt zemē.
Valriekstiem nav atsevišķu vīrišķo un sievišķo augu.
Spurdzes, kas parādās marta beigās, aprīļa sākumā ir vīrišķie ziedi, bet
sievišķie ziedi parādās vēlāk – maijā – jauno dzinumu galos. Riekstkoki
apputeksnējas paši, tāpēc vienkopus nav jāstāda vairāki koki. Labas ražas gadā
no viena var novākt pat 10 – 20 kilogramus riekstu.
Audzēšanai mūsu klimata apstākļos vislabāk izmantot
riekstus, kas nākuši no Moldovas ziemeļu daļas vai Rietumukrainas, kur tie
nogatavojas līdz 20. augustam.
Valriekstus audzē arī to
vērtīgās koksnes dēļ: tā ir blīva kā ozolam, plastiska kā gobai, vidēji cieta,
ar labām fizikālajām un mehāniskajām īpašībām, viegli padodas apstrādei un
pulēšanai. Riekstkoku izmanto augstvērtīgu mēbeļu ražošanai un apdarei, no tā
gatavo finieri un parketu. Riekstkokam cena pasaulē ir augstāka nekā ozolam
(tas, protams, atkarīgs no koksnes kvalitātes).
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru