Meklēt šajā emuārā

Translate

svētdiena, 2018. gada 19. augusts

Kalanhoje (Kalanchoe daigremontiana, K. pinnata, K. blossfeldiana, K. tomentosa u. c.)

Daktere dzīvdzemdētāja

Dakterīte, tā ārstniecisko īpašību dēļ mēdz dēvēt istabas augu kalanhoji. Mīļam bērnam daudz vārdu un šo augu dēvē arī par briofilu, dzīvdzemdētāju, palaistuvi, ugunīgo Kaču un palodzes žeņšeņu.

Kalanhoju ģintī ir aptuveni 200 sugu. Vairākums sastopams Madagaskarā un Āfrikā, taču tās aug arī Dienvidaustrumāzijā un viena suga – Dienvidamerikā. Kalanhojes aug akmeņainās, nabadzīgās augsnēs saulainās, atklātās vietās 300 – 2500 metru virs jūras līmeņa.
Šie biezlapju Crassulaceae dzimtas augi izceļas ar dzīvelīgumu, jo daudziem uz lapām veidojas mazi vairpumpuriņi ar saknītēm, kam par godu kalanhojes kādreiz sauktas par briofilām, kas grieķiski nozīmē – dīgstošā lapa. Latvijas Universitātes botāniskajā dārzā augošās 25 kalanhoju sugas pārsteidz ar daudzveidību un dekorativitāti. Gandrīz visas kalanhojes piemērotas audzēšanai mājās.

Degremona palaistuve
Degremona kalanhoje Kalanchoe daigremontiana ir visbiežāk audzētā un savu daudzo bērnu dēļ tiek saukta par dzīvdzemdētāju, palaistuvi vai prostitūtu. Lapas tumši zaļas, gandrīz rombiskas, un to malās veidojas vairpumpuri – mazi audziņi ar saknīti. Ziedi brūngani violeti. Ziedpumpuru ieriešanās notiek, ja dienas garums ir 12 stundu.
 Lai gan literatūrā ir dati, ka visas ši auga daļas ir indīgas, jo satur  sirds glikozīdu daigrenintianīnu, un ir ziņas par liellopiem, Dienvidāfrijā, kas saindējušies ēdot kalanhojes, tomēr tautas medicīnā to lieto kā ārstniecības augu.
No 1962. gada PSRS zinātniskajiem institūtiem pienāca interesanti ziņojumi par degremona  kalanhojes izmantošanu tautas medicīnā. Cilvēki rakstīja, ka ieziešot deguna gļotādu ar svaigu kalanhoju sulu, var ārstēt gripu, bet veseli cilvēki epidēmijas laikā ar labiem panākumiem šo metodi lietoja gripas profilaksei. Savukārt svaigas, sasmalcinātas lapas gan apstādināja asiņošanu, gan mazināja asas sāpes, ieskaitot zobu, lieliski dziedē brūces, apsaldējumus un apdegumus, ārtē mastītus. Tā palīdz pret augoņiem un pūtītēm un pat ekzēmu. Tautas medicīnā kalanhojes sulu lieto pret prsostatītu un augu iesaukuši par ķirurgu bez naža. Tā ir arī tautas kosmetoloģijas līdzeklis kasārstē pinnes un balina vasarasraibumus. Indijā tautas medicīna iesaka kalanhojes sulu nierakmeņu ārtēšanai, bet Trinidadā un Tobago pret paaugstinātu asinsspiedienu.

Zinātnieku izpētīta
Tautas novērojumi ieinteresēja zinātniekus un šo augu sāka pētīt, lai izstrādātu jaunas zāles. Laboratorijas analīzes un klīniskie pētījumi apstiprināja tautas medicīnas novērojumus un 1966. gadā Padomju savienībā oficiālā medicīna sāka ražot āreji lietojamus medikamentus – kalanhojes ziedi un sulu, ko ieteica ilgstoši nedzīstošu brūču, apdegumu un sastrutojumu ārstēšanai.  Zinātniski pierādīja, ka kalanhoje nav kaitīga, tomēr grūtniecēm, vēža, trombozes un alerģiskiem cilvēkiem to drošības pēc neieteica.
Līdz šim pilnīgi nav noskaidrots kalanhojes preparātu iedarbības mehānisms. Domājams, ka auga virszemes daļās sakrājas savienojumi – biogēnie stimulatori. Līdzīgi kā sagatavojot alveju, ja kalanhoji pirms pārstrādāšanas patur vēsā un tumšā vietā, šo biogēno stimulatoru koncentrācija ievērojami pieaug.
 Kalanhiji lieto ne vien iekaisumu un brūču dziedēšanai un arī iekšķīgi organisma stiprināšanai. To dēvē arī par istabas žeņšeņu. Izmanto arī homeopātijā.
Kalanhoji mēdz dēvēt par Gētes lapu, jo to pētījis slavenais vācu dzejnieks. Viņš kalanhojas bērniņus ēdis karotēm, jo uzskatījis, ka tie paildzina jaunību. Dzejnieks nav bijus skops – viņš dalījies ar mazajiem vairpumpuriņiem, lai arī viņa draugu mājās augtu šis brīnumainais augs.

Atzītā dziedniece
Plūksnaino jeb spalvveida kalanhoji K. pinnata izmanto medicīnā. Jauna auga lapas ir ovālas, bet spēcīgākam augam jau kļūst plūksnaini dalītas, līdzīgi kā rozēm. Sevišķi spēcīgiem augiem novērotas pat septiņas lapas daļas. Bērniņi uz lapu malām attīstās reti, taču, nogrieztu lapu noliekot uz zemes, uz lapu malām sāk augt vairpumpuri. Šai kalanhoju sugai ziedi ir stobrveida, zaļgani, balti, rožaini, 3,5 centimetrus gari ar zvanveidā paplašinātu kausu.
Oficiālajā medicīnā plūksnainās kalanhojes sulu un ekstraktu lieto ārīgi. Tā sekmē brūču un čūlu dzīšanu, veicina brūču attīrīšanos no nekrotiskajiem audiem, un tai ir pretiekaisuma darbība. Kalanhoji lieto grūti dzīstošu un strutojošu brūču un čūlu ārstēšanai, izgulējumu, apdegumu, krūšu galu plaisāšanas, stomatīta, ginekoloģisko slimību un ādas pārstādīšanas gadījumos. Plūksnainās kalanhojes preparātus lieto trīs vai četras reizes dienā pa 15 – 20 minūtēm vannu vai apliekamo veidā. Sula vai vanna pirms lietošanas jāsasilda līdz 37 grādiem, un ārstēšanās kurss jāturpina 8 – 15 dienas.

Ugunīgā Kača
Blosfelda kalanhoje Kalanchoe blossfeldiana, savu spilgto ziedu dēļ saukta arī par ugunīgo Kaču, pēdējos gados visbiežāk nopērkama puķu veikalos. Izveidotas dažādas šķirnes ar dažādu krāsu – dzelteniem, šarlaksarkaniem, lašu krāsas, oranžiem, karmīnsarkaniem ziediem. Grieztie Blosfelda kalanhojes ziedi telpās saglabājas 3 – 4 nedēļas.
Šī kalanhojes suga ilgus gadus bija zinātnisko pētījumu objekts, lai noskaidrotu dienas garuma ietekmi uz augiem. Izrādās, ka kalanhojes ir īsās dienas augi – tās nespēj uzziedēt, ja dienas garums pārsniedz 11 – 12,5 stundas, bet vislabāk ziedpumpuri raisās, ja dienas garums ir deviņas stundas. Šādā režīmā kalanhojei jāpavada 15 – 40 dienas atkarībā no šķirnes un temperatūras režīma. Kalanhojei svarīgāks ir garais tumsas periods, ja to kaut nedaudz iztraucē, ziedēšanas ierosme tiek izjaukta, tāpēc dzīvokļos kalanhojes zied reti. Tomēr ar gaismas necaurlaidīgu cepurīti iespējams pēc vajadzības regulēt dienas garumu.

Neparastās skaistules
Tūbainā kalanhoje Kalanchoe tomentosa ir iemīļoti augi ar sukulentām vilnainām lapām. Augi uzzied, ja tos uzpotē uz garziedu kalanhojes K. Longiflora var. coccinea.
No Somālijas, Sudānas un Kongo 1920. gadā atvestā marmorētā kalanhoje Kalanchoe marmorata ir ar it kā marmorētām lapām.
Rombu kalanhoje Kalanhoe rhombopilos ir ar nelielām sudrabainām biezām lapām ar sarkanbrūnu zīmējumu.
Stobrainā kalanhoje Kalanhoe tubiflora ir ļoti dekoratīvs un neparasts augs. Lapas biezas un tievas, ar gaišu apsarmi un violetiem lāsumiņiem. Lapu galos veidojas vairpumpuri.
Vairogveida kalanhoje ar apaļām violetām lapām ir ļoti dekoratīva, taču reti audzēta suga.

Tautas medicīna iesaka:
Dzīvā komprese
Ja ir sapampums, iekaisusi vai sastrutojusi brūce,  nogriež kalanhojes lapu, noskalo, un lapas virspusi ar koka irbulīti sastrīpo krustu šķērsu. Liek uz sapampušās vai sastrutojušās vietas un piestiprina, lai pa smalkajām griezuma vietiņām varētu izdalīties sula. Kompreses maina, līdz iekaisusī vieta ir sadziedēta.
Kalanhojes lapas kompreses palīdz ātrāk noņemt zilumus.
Ja vakarā uzliek šādu kompresi uz smaganām pie sastrutojuša zoba, no rīta zobs vairs nesāp, un pēc laika arī sastrutojuma vairs nav.
Kalanhojes lapu kompreses lieto grūti dzīstošu, strutojošu, nekrotisku brūču, trofisku čūlu, izgulējumu, apdegumu ārstēšanai.
 
Kalanhojes izvilkums vēnām
 Nogriež visu augu, noskalo, liek ledusskapja dārzeņu nodalījumā un tur septiņas līdz desmit dienas, lai augā palielinās bioloģiski aktīvo vielu koncentrācija. Pēc tam izņem, sasmalcina ar koka nazīti un liek stikla burkā. Pārlej ar degvīnu tā, lai visa lapu masa būtu pārklāta ar šķidrumu, liek ledusskapī uz nedēļu, laiku pa laikam saskalinot.
Gatavo izvilkumu lieto ārīgi kāju vēnu dziedēšanai. Apsēžas un kāju uzliek uz otra ķeblīša. Vates tamponu samitrina kalanhojes lapu izvilkumā un smērē uz vēnām, virzienā no pēdām uz augšu. To dara viegli, bez ierīvēšanas, un ļauj, lai dziedinošais šķidrums pats iesūcas ādā. Vietās, kur vēnu mezgli lielāki, šķīdumu uzklāj vairākas reizes. Pasēž līdz pilnīgi viss šķidrums ir iesūcies ādā un tā ir sausa.

 
Pret iesnām
Ja parādās iesnas, kalanhojes sulu var pilināt degunā. Tīrā veidā tā ļoti kož, tādēļ sulu var atšķaidīt ar remdenu ūdeni 1:1. Katrā nāsī iepilina 2–3 pilienus vairākas reizes dienā.

Pret kakla sāpēm
 
Ja sāp kakls, ņem kalanhojes bērniņus, kas aug lapai gar malām, un pakošļā. Mute un mēle kļūs stīva, līdzīgi kā pie zobu anestēzijas, bet tas pāries, un kakla sāpes arī.

Anda Leiškalne

2 komentāri:

  1. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  2. Kur varētu iegādāties Degremona vai plūksnaino kalanhoju?

    AtbildētDzēst

Zirnekļu tīkli

Tautas medicīna par un pret Zirnekļtīklu noslēpumi Zirnekļus tautas medicīnā izmanto kopš aizvēsturiskiem laikiem. Dažām metodēm ir sav...