Kāpēc mellenes ir tik
vērtīgas?
Mellenes ir vienas no visvērtīgākajām Latvijas ogām. Tās uz
organismu iedarbojas vairākos veidos un var būt gan ārstniecisks, gan veselību
stiprinošs un labs pretnovecošanas līdzeklis un antioksidantu koncentrāts.
Antociāni, kas nosaka melleņu intensīvo violeti zili melno
krāsu, ir ārkārtīgi spēcīgi antioksidanti. Tās ir tās pašas vielas, kas
sarkanvīnam dod krāsu un veselīgās asinsvadus un jauneklīgumu sargājošās
īpašības, taču daudz lielākā koncentrācijā, bez alkohola un vēl kopā ar daudzām
citām vērtīgām vielām.
Melleņu antociāni efektīvi neitralizē brīvos radikāļus –
molekulu atlūzas, kas mēdz organismā uzvesties kā huligāni un rosināt šūnas
postošas ķēdes reakcijas un ar to saistītu novecošanos.
Ļoti labvēlīgi melleņu antociāni iedarbojas uz sīkajiem
asinsvadiņiem kapilāriem, padarot tos elastīgākus un izturīgākus. Tie ļoti
labvēlīgi iedarbojas gan uz acu sīkajiem asinsvadiem, gan veicina veselīgāku
smadzeņu un sirds apasiņošanu, palīdz cilvēkiem, kam bieži ir vēsas rokas un
kājas un vēnu problēmas. Ļoti ieteicams diabētiķiem vai cilvēkiem ar noslieci
uz to gan tāpēc, ka sargā no diabēta komplikācijām – insultiem, acu problēmām,
trofiskajām čūlām, gan arī tādēļ, ka mellenēs ir mirtillīns – cukura līmeni
normalizējoša viela.
Melleņu antociāniem ir P vitamīna aktivitāte – tie ne tikai
labvēlīgi iedarbojas uz asinsvadiem, bet arī palīdz savu darbu veikt C
vitamīnam. Abi šie vitamīni labi ietekmē ādu – veicinot veselīgu kolagēna
sintēzi un padarot ādu tvirtāku. Atšķirībā no C vitamīna, organisms spēj veidot
antociānu rezerves – vasarā kārtīgi saēdoties mellenes vai upenes, rezerves būs
nodrošinātas visam gadam.
Mellenēm ir laba ietekme uz gremošanas sistēmu – miecvielas,
ko šīs ogas satur, ir maigs pretcaurejas līdzeklis, antociāni nodrošina
atindēšanas funkcijas zarnās, bet dabiskā antibiotika benzoskābe kavē rūgšanas
un pūšanas procesus zarnās.
Mellenes satur dažādas minerālvielas un it īpaši mangānu,
kas nepieciešams labam asinssastāvam un dzimumhormonu ražošanai, C vitamīnu,
cukurus, pektīnus, gļotvielas, beta karotīnu, miecvielas un glikozīdus. Melleņu
lapas var izmantot tējā, kas pazemina cukura līmeni asinīs.
Mellenes ieteicams vasarā saēsties svaigas, bet ziemai tās
var saglabāt, gan žāvējot, gan saldētavā, gan vārot ievārījumu, kurā cukuru var
pievienot tikai pēc garšas.
Anda Leiškalne
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru